גלאוקומה/ Glaucoma
המדריך שלנו נכתב ע"י וטרינרים מוסמכים, אולם אינו מהווה חוות דעת רפואית או תחליף לייעוץ
וטרינרי.
אם חיית המחמד שלכם מציגה סימפטום חריג, צרו קשר עם וטרינר
לקבלת ייעוץ.
מה זה גלאוקומה אצל כלבים?
גלאוקומה היא מחלת עיניים המאופיינת בלחץ תוך עיני מוגבר כתוצאה מפגיעה בניקוז הנוזלים בתוך העין. מדובר בבעיה רפואית חמורה שמלבד הכאב הרב הנלווה אליה, עלולה להוביל במהירות לנזק לעצב הראייה עד לכדי עיוורון בלתי הפיך.
מה גורם לגלאוקומה?
נהוג לחלק את הגורמים לגלאוקומה לשני סוגים – ראשונית או משנית:
- גלאוקומה ראשונית נוצרת על רקע תורשתי כאשר פגמים גנטיים גורמים להפרעה בניקוז התקין של העין.
- גלאוקומה משנית יכולה להיווצר בשל כמה סיבות: דלקת בשכבה האמצעית של העין לוקסציה (תזוזה) של העדשה, קטרקט, גידולים תוך עיניים, טראומה ופציעות עיניים חמורות
סימנים שיעזרו לכם לזהות גלאוקומה
- כאבים: כאב עז המתבטא באי נוחות
- מצמוץ יתר
- גירוד העין
- דימוע יתר
- תיאבון מופחת
- מצב רוח ירוד
- עין חולה: בשל בצקת בקרנית או אדמומית כתוצאה מגודש של כלי דם
- ליקויי ראיה: במצב של פגיעה עצבית, ייתכנו ליקויי ראיה שיבואו לידי ביטוי בהתנגשות בחפצים או קושי לנווט בסביבה מוכרת.
איך מאבחנים גלאוקומה?
הווטרינר יתחיל בבדיקה גופנית יסודית הכוללת מעקב אחר סימנים קליניים ובדיקות דם ומשם יעבור לבדיקת עיניים חיצונית מקיפה, כולל בדיקת ראיה ומדידת הלחץ התוך עיני (IOP) באמצעות טונומטר. כמו כן, יבצע בדיקות נוספות ומעמיקות יותר של העין הכוללות- בדיקה של המבנה הפנימי של העין באמצעות אופטלמוסקופ המאפשר הגדלה של עצב הראייה, בדיקת גוניוסקופיה שבוחנת את זווית הניקוז של העין ומסייעת בקביעת סוג הגלאוקומה, וכן אולטראסאונד תוך עיני לבחינת מצב הרשתית.
איך מטפלים בגלאוקומה?
מכיוון שמדובר במצב חירום רפואי, מטרת הטיפול היא להפחית לחץ תוך עיני, לצמצם את הכאב ולמנוע נזק נוסף:
- במקרה של גלאוקומה משנית- יש לפעול לאיתור וטיפול מהיר באותו גורם. כאן הטיפול יכלול תרופות להורדת הלחץ התוך עיני, הניתנות בטיפות ופועלות להפחתת ייצור הנוזלים או הגברת הניקוז שלהם.
- במידה והטיפול התרופתי אינו מספיק, יהיה צורך בהתערבות כירורגית בה ניתן לדכא את ייצור הנוזל או להגביר את ניקוזו באמצעים שונים. מדובר בניתוחים מורכבים, עם תופעות לוואי רבות ואחוזי הצלחה נמוכים יחסית.
- במקרים בהם שום טיפול לא מסייע או שקיים עיוורון בלתי הפיך, מומלץ לבצע הזרקה תוך עינית לניוון העין ואפילו ניתוח להוצאת גלגל העין (אנוקלאציה).
הידעת?
כלבים נוטים לפתח גלאוקומה יותר מבני אדם. ההערכה היא ש-1 מכל 50 כלבים יפתחו גלאוקומה במהלך חייהם.
כלבים שעוברים ניתוח להסרת העין מצליחים להסתגל די בקלות למצב החדש וסובלים מאובדן קל בלבד של תפיסת העומק שלהם.
הנוזל התוך עיני הוא הרבה יותר ממים שממלאים את גלגל העין. הוא זה שמספק נוטריינטים לקרנית ולעדשה וממלא חלק חשוב בהגנה החיסונית עליהם.
טיפ מווטרינר
גלאוקומה ראשונית היא מחלה כרונית שמתפתחת באופן הדרגתי ולמרות שטיפול תרופתי עשוי להאט את התקדמותה, היא איננה ניתנת לריפוי ולעתים אין מנוס גם מהליך כירורגי. חשוב לדעת שגם אם לרוב היא תופיע רק בעין אחת, יש סיכוי גבוה שתתפתח גם בעין השניה. ולכן חשוב מאוד לעקוב מקרוב אחר העין הבריאה. במצבים קשים, כשהעין גורמת לכאב רב מאוד, ובמיוחד אם הראיה בה כבר אבדה, הוטרינרים ימליצו על הסרת העין. נכון שזה נשמע מזעזע, אך למעשה מדובר בהליך שיכול להביא להקלה עצומה, ללא פגיעה בתפקוד היומיומי.
כמה זה יעלה לכם?
מה חדש בתחום?
כיום ידוע שגלאוקומה היא הרבה מעבר למצב חירום שמקורו בלחצים גבוהים בעין. זוהי מחלה מורכבת שהטיפול המוצע עבורה כיום אינו מספק עדיין ולכן, מקרים רבים מסתיימים בעיוורון. הטיפולים החדשניים מתמקדים בהגנה על מערכת העצבים העינית ובנסיונות לשמר עליה ככל הניתן מפני נזקי הגלאוקומה, ובכך למעשה לשמר את הראיה. חלקם מראים תוצאות מבטיחות מאוד ועקביות ונקווה שייכנסו לשימוש בעתיד הקרוב.
גזעים בסיכון גבוה לחלות בגלאוקומה
הידעת?
לעשות חיותא כשחיית המחמד
בריאה זו החלטה נבונה.
אם עושים חיותא כשכבר קיימת מחלה - היא לא מכוסה