whatsapp
hero

דיספלזיה של המרפק/ Elbow Dysplasia

bg

המדריך שלנו נכתב ע"י וטרינרים מוסמכים, אולם אינו מהווה חוות דעת רפואית או תחליף לייעוץ וטרינרי.
אם חיית המחמד שלכם מציגה סימפטום חריג, צרו קשר עם וטרינר לקבלת ייעוץ.

מה זה דיספלזיה של המרפק אצל כלבים?

דיספלזיה היא מונח המתאר התפתחות לא תקינה של איזור או איבר כלשהו בגוף. מדובר בבעיה אורטופדית הפוגעת בעיקר בכלבים בינוניים וגדולים. המרפק הוא מפרק מורכב בו נפגשות שלוש עצמות שונות אשר מתפתח ומתגרם (כלומר, הופך מסחוס לעצם) במהלך החודשים הראשונים לחיי הכלב. לכן, כל פגיעה במרכיבי אחת העצמות בתהליך הזה או אי התאמה ביניהן יכולה לפגוע בצורה ובתפקוד התקין של המפרק.

banner banner banner
banner

הסיפור של פלא

פלא היא כלבת רועים-כנענית מעורבת שנמצאה כגורה בתחנת דלק ע״י ענת וזיו. פלא גדלה להיות גורה שובבה, שמחה ומלאת אנרגיות שיכלה לרוץ ולשחק כל היום בלי להתעייף. לקראת גיל חצי שנה הבחין זיו שפלא מתחילה לקפוץ על 3 רגליים אחרי הליכה של רבע שעה בחולות. במהלך הבדיקה הווטרינרית, פלא החלה לבכות מכאבים עזים ברגע שכופפו לה מעט את הרגל הקדמית. היא היתה כל כך כאובה עד שהוחלט קודם לתת לה משככי כאבים ולהחזיר אותה שוב לבדיקות מקיפות. בהרדמה התגלה שכמעט ולא ניתן לכופף את המרפק שלה ובצילום עלה חשד לדיספלזיית מרפק. פלא הופנתה למרכז מומחים ועברה הדמיית CT. נמצא שהיא סובלת מפגיעה בהתפתחות של עצם האולנה, וגם מחתיכות סחוס שצפות במפרק. היא עברה לטיפולו של ד״ר ארז הכירורג אשר הוציא שתי חתיכות גדולות ויצר קיבוע של חלק העצם הפגוע. לאחר החלמה של כמה ימים, החלה פלא בטיפול שיקומי שכלל הידרותרפיה. כעבור חודש כבר היא היתה מסוגלת לכיפוף מלא של המרפק, ללא כאבים וללא צליעה כלל.

banner

מה גורם לדיספלזיה של המרפק?

הסיבה המדויקת להתפתחותו של מצב זה אינה מובנת במלואה עדיין, אך מאמינים שהיא נובעת משילוב של נטייה גנטית ובעיות הקשורות לגדילה במהלך ההתפתחות המוקדמת של הכלב: 

  • גנטיקה – לגזעים מסוימים, כמו גם לכלבים עם היסטוריה משפחתית של דיספלזיה במרפק, יש נטיה גבוהה יותר לפתח מחלה זו. 
  • צמיחה מהירה וממושכת  מצב זה שכיח יותר בגזעים גדולים שכן צמיחה מהירה במהלך החודשים הראשונים לחיים עלולה להפעיל לחץ נוסף על המפרק המתפתח. 
  • חבלה  פגיעות טראומטיות במפרק המרפק בשלב ההתפתחותי, הפוגעות בעצמות המפרק או בלוחיות הגדילה שלהן היא סיבה נפוצה מאוד לבעיה זו
  • תזונה לא נכונה  בשלב הגדילה של הכלב יכולה לתרום לבעיות התפתחותיות, כולל אלו המשפיעות על המרפקים. האכלת יתר, עודף תוספים ותזונה לא מאוזנת עלולים להגביר את הסיכון להפרעות בשלד. 
  • פעילות גופנית מאומצת מדי  בגיל צעיר עלולה להפעיל עומס גדול מדי על המפרקים המתפתחים, בעיקר בגזעים גדולים וענקיים. 
  • משקל גוף  עודף משקל או השמנת יתר עלולים להפעיל עומס נוסף על המפרקים ולהחמיר בעיות התפתחותיות קיימות.

boxes סימנים שיעזרו לכם לזהות דיספלזיה של המרפק

  • עמידה מוזרה: הרגל הבריאה מונחת מתחת לגוף בעוד שהרגל הפגועה נוטה מעט הצידה - הכל כדי להסיט ממנה משקל
  • צליעה: באחת הרגליים הקדמיות או בשתיהן. הצליעה עשויה להיות קבועה או להופיע לסירוגין, בעיקר לאחר פעילות גופנית.
  • כאב בעת מגע: סביב מפרק המרפק או בכיפוף של הרגל. הם עשויים גם להפגין סימנים של אי נוחות, כגון יבבות או קולות.
  • רתיעה מפעילות גופנית: פחות עניין בפעילות אקטיבית שעשו בעבר
  • נפיחות ותפליט באזור המפרק: שעשוי להרגיש חם למגע.
  • ניוון שרירים הדרגתי: ברגל הפגועה עקב שימוש מופחת או חוסר שימוש בשרירים המקיפים את המפרק.

boxes איך מאבחנים דיספלזיה של המרפק?

לאחר תיאור של הסימנים המתאימים לגיל ולגודל, יבצע הווטרינר בדיקה אורטופדית מקיפה שמטרתה לזהות סימנים נפוצים לבעיה כמו כאב במפרק, קושי בתנועה או חוסר יכולת לכופף אותו. צילומי רנטגן יאפשרו גם הם בחינה מכמה זוויות של עצמות המרפק ויבוצעו תחת הרדמה. בהמשך, ייתכן ויומלץ גם על סריקות CT או MRI כדי לקבל תמונה מפורטת יותר של מבנה המפרקים, כולל גם המבנים הרכים כגון הסחוס. הליך נפוץ נוסף הוא ארתרוסקופיה – הליך זעיר פולשני שבו מוחדרת מצלמה קטנה למפרק דרך חתך זעיר ומאפשרת לבחון את המבנים מבפנים.

boxes איך מטפלים בדיספלזיה של המרפק?

  • שמירה על משקל תקין ופעילות גופנית קבועה ומתונה שתמנע פגיעה במפרק
  • תזונה – מעבר לתוספי תזונה או מזונות רפואיים המכילים חומרים חיוניים כגון כגון אומגה-3, גלוקוזמין וכונדרטין, התומכים בבריאות המפרקים ומעכבים את תהליך הניוון של הסחוס. 
  • טיפול תרופתי תרופות נוגדות דלקת לטיפול בכאב ותרופות לדיכוי כאב עצבי שמקורו באזור הפגוע-
  • פיזיותרפיה והידרותרפיה – תרגילים טיפוליים וטכניקות עיסוי שונות יכולים לסייע בחיזוק השרירים, שיפור יציבות המפרקים, לספק הקלה בכאב ולשפר את הניידות.
  • טיפול ב-PRP שימוש בתאי הדם של המטופל עצמו כדי לרפא רקמות פגועות. 
  • התערבות כירורגית  במקרים חמורים יותר או כאשר הטיפול השמרני אינו מספק הקלה, ישנם 4 הליכים כירורגיים אפשריים: 
  1. הסרת הראש וצוואר הירך (FHO) – אפקטיבי יותר בגזעים קטנים וצעירים יחסית.  
  2. החלפת מפרק ירך מלאה (THR)- הסרת הכדור והחלפתו בכדור מלאכותי שיעזור בייצוב המפרק. 
  3. אוסטאוטומיה משולשת של האגן (TPO): הליך כירורגי מורכב המבוצע בדרך כלל על כלבים צעירים כדי לתקן את מיקום המפרק על ידי שינוי כירורגי של צורת האגן.
  4. צריבת לוחית הגדילה ברצפת האגן (JPS)- פרוצדורה מאוד אפקטיבית והרבה פחות פולשנית שיכולה להתבצע רק עד גיל 4 חודשים. 

הידעת?

    did-you-know-3

    דיספלזיה של המרפק פוגעת לעתים בשני המרפקים, אם כי חומרתה יכולה להיות שונה בכל אחד מהם.

    did-you-know

    סימנים קליניים של דיספלזיה במרפק מתגלים בדרך כלל אצל כלבים בגילאים 4 עד 10 חודשים, אם כי הם יכולים להתפתח גם בשלב מאוחר יותר בחיים.

    did-you-know-12

    בכלבים, הגפיים הקדמיות נושאות 60% ממשקל הגוף ולכן, דיספלזיה במרפק עלולה לגרום לצליעה ואי נוחות משמעותיים.

boxes טיפ מווטרינר

בעלים רבים לא בטוחים האם הכלב שלהם צולע או לא, ובמידה וכן, באיזו רגל מדובר. לנו, הווטרינרים, חשוב מאוד לדעת האם קיימת צליעה שכזו והאם היא מופיעה, למשל, רק אחרי פעילות גופנית. במרפאה קשה לבדוק בצורה מעמיקה את כל הכלבים ולרוב, כשהם מגיעים אלינו פתאום כל הצליעות “נעלמות”. (אנחנו יודעים, זה לא אתם אשמים, סביר להניח שאלו הורמוני הסטרס כמו קורטיזול או אדרנלין שממסכים את הבעיה בזמן הביקור במרפאה). 

אז איך בכל זאת יודעים? נסו לא להסתכל על הרגליים אלא דווקא על…הראש. כשכלב צולע על רגל קדמית, הוא מוריד את הראש מטה בעת הדריכה על הרגל הבריאה. ככל שהצליעה חמורה יותר, הורדת הראש תהיה בולטת יותר. ואם אתם לא בטוחים, הכי טוב זה לצלם את הכלב בזמן צליעה מהחזית ומהצד ולהראות לוטרינר. 

bg bg bg bg

כמה זה יעלה לכם?

אבחון מקיף
1,200-5,000 ש״ח
טיפול שמרני
300-800 ש״ח לחודש
הליך ארתרוסקופיה
4,000 ש״ח
ניתוחים אורתופדיים מורכבים
8,000-15,000 ש״ח
whatsnew

מה חדש בתחום?

עד לא מזמן, אפשרויות הטיפול השמרני בבעיות מפרקים כאלו היו מוגבלות יחסית. לאחרונה, הצטרפו לרשימה כמה טיפולים בטוחים לטווח ארוך. אחד הטיפולים החדשנים הוא זריקות תוך מפרקיות בחומרים מתקדמים המבטיחות לעיתים שנה ללא דלקת וכאב. בנוסף, בשנתיים האחרונות יצאה לשוק תרופה חדשה המבטיחה הפחתה משמעותית של הכאב באיזורי הדלקת באמצעות הזרקות תת-עוריות אחת לחודש, ממש כמו זריקות חיסון רגילות. והחלק הכי טוב- היא מבוססת על נוגדנים לקולטני הכאב ולכן בטוחה לחלוטין לשימוש! https://www.synovetin.com/canine-osteoarthritis-pain-management

גזעים בסיכון גבוה לחלות בדיספלזיה של המרפק

הידעת?

לעשות חיותא כשחיית המחמד
בריאה זו החלטה נבונה.

אם עושים חיותא כשכבר קיימת מחלה - היא לא מכוסה

מחלות נוספות

כל המחלות