whatsapp
hero

קטרקט/ Cataract

bg

המדריך שלנו נכתב ע"י וטרינרים מוסמכים, אולם אינו מהווה חוות דעת רפואית או תחליף לייעוץ וטרינרי.
אם חיית המחמד שלכם מציגה מציגה סימפטומים חריגים, צרו קשר עם וטרינר לקבלת ייעוץ.

מה זה קטרקט אצל כלבים?

בדיוק כמו אצל בני אדם, תפקידה של עדשת העין של כלבים הוא למקד את האור ולכן, היא צריכה להיות שקופה כדי לאפשר לאור להיקלט באופן מיטבי ברשתית. במקרה של קטרקט, עדשת העין הופכת עכורה ומונעת מאותו אור לחדור דרכה. מצב זה פוגם בחדות הראייה, יכול להוביל גם לעיוורון ומשפיע ישירות על איכות חייו של הכלב ובעליו.

video-img tape
banner banner banner
banner

הסיפור של טוקיו

הכל החל כשמיכל שמה לב שטוקיו, כלבת הלברדור המעורבת שלה, מתחילה לחפש אותה יותר ויותר בגינת הכלבים בשעות הערב. במקום לרוץ אליה מיד כמו בעבר, מיכל שמה לב שהיא מרחרחת אותה במשך דקות ארוכות. כשהיא קראה לה בשמה, נראה היה שטוקיו מתבייתת לכיוון הקול והולכת בצעדים זהירים לכיוונה. גם כשהגיעו חזרה הביתה אחרי הטיול, טוקיו כבר לא מיהרה לרוץ במעלה המדרגות, אלא הלכה בצעדים מהוססים, בעיקר אם האור בחדר המדרגות כבה פתאום. טוקיו הובאה לבדיקה במרפאה, שם עלה חשד לקטרקט. בדיקות הדם היו תקינות לחלוטין. מיכל וטוקיו הופנו למרפאה אופטלמולוגית, שם בוצעה בדיקה יסודית אשר איששה את האבחנה. טוקיו עברה ניתוח להוצאת העדשה והשתלת עדשה מלאכותית במקומה. תוך מספר ימים, חזרו מיכל וטוקיו לבילוי הלילי הקבוע שלהן.

banner

מה גורם לקטרקט?

  • נטיה גנטית – הגורם השכיח ביותר – גזעים מסוימים נוטים לחלות בקטרקט יותר מאחרים. המופע הגנטי יכול להופיע בכל שלב בחיים, החל מלידה ועד לגילאי 10 ומעלה. הגיל ומיקום הקטרקט על העדשה משתנה לעתים בין גזעים שונים. 

 

  • סוכרת – קטרקט הוא סיבוך נפוץ מאוד בכלבים סוכרתיים בשל הצטברות עודפי סוכר בנוזל העין. הקטרקט במקרים אלו יכול להתפתח במהירות ובאגרסיביות.

 

  • טראומה לעדשה – לרוב מדובר בפציעה חודרת- הנפוצה יותר היא ציפורן חתול שחדרה ופגעה בעדשה. גם פציעות אחרות שאינן חודרות עלולות לשבש את סידור הסיבים בעדשה ולגרום לקטרקט.  

 

  • מחלות עיניים – ישנן מספר מחלות עיניים שעלולות לגרום לקטרקט באופן משני- לדוגמה, דלקת של פנים העין (אובאיטיס), עלייה בלחץ התוך עיני (גלאוקומה) או ניוון רשתית.  

 

  • חומרי הדברה ותרופות – חומרים כמו תרופות נגד פטרת עלולים גם הם לגרום לקטרקט.  

 

  • חסרים תזונתיים – קיים  קשר ישיר בין מחסור בחומצות אמינו לבין התפתחות קטרקט. המקרים הנפוצים ביותר הם בשימוש תחליפי חלב בגורים יונקים אשר אינם מכילים חומצת אמינו בשם ארגינין. החדשות הטובות הן שמדובר בגורם הפיך וברגע שמשלימים את החוסר הספציפי, הנזק נמנע.

 

  • הזדקנות – בדומה לבני אדם, גם בכלבים ישנה שכיחות גבוהה יותר של קטרקט בגילאים מבוגרים, אולם לא בטוח שהסיבות לכך הן ניווניות, כפי שקורה אצל בני אדם.

boxes סימנים שיעזרו לכם לזהות קטרקט

  • עיניים עכורות: קטרקט אצל כלבים הינה מחלה נראית לעין, לפחות בשלבים המתקדמים שלה. ואם הבחנתם בלובן בפנים עינו של הכלב, בהחלט ייתכן שמדובר בקטרקט. עם זאת, עכירות כזו יכולה להופיע אצל כלבים בגילאי ביניים ומעלה כחלק מתופעה שנקראת ״nuclear sclerosis". כאן מדובר במין עננות במרכז העין אשר לא תגרום כלל לפגיעה בראיה ואינה מצריכה שום טיפול. בדיקה אופטלמולוגית תוכל להבדיל בין שני המצבים.
  • ראייה מוגבלת: הכלב שלכם אמנם לא יוכל לומר לכם במילים שהוא לא רואה כמו פעם, אבל התנהגותו עשויה להצביע על קשיים בראייה, בעיקר בשעות החשיכה. קושי לנווט, תנועה חששנית, היתקלות בחפצים וכדומה הם סימנים המעידים על מוגבלות ראייה שחשוב לבדוק.
  • אדמומית בעיניים: קטרקט עלול לגרום לדלקת משנית של פנים העין (אובאיטיס) המלווה באדמומית, כאב, רגישות ושינוי של צבע העין.

boxes איך מאבחנים קטרקט?

תהליך האבחון כולל בדיקת עיניים מקיפה, לעתים קרובות במרפאה אופטלמולוגית. בדיקה זו כוללת, בין היתר, הרחבה של האישון ובדיקה של הרשתית. חשוב גם לבצע בדיקות דם ושתן כדי לשלול מצבים הורמונליים ומטבוליים, כגון סוכרת או חוסר בסידן. 

boxes איך מטפלים בקטרקט?

חשוב לציין כי חומרת המחלה מסווגת ל- 4 דרגות (התחלתי, מוקדם, בשל, מתקדם), בהתאם לפיזור העכירות ומידת האטימות של העדשה. לסיווג זה חשיבות בבחירת הטיפול המתאים: 

  • ניתוח קטרקט: זהו הטיפול העיקרי, ולמעשה היחיד, ברוב הגדול של המקרים, והוא נחשב לאפקטיבי ביותר. ניתוח זה מומלץ החל מהשלב המוקדם. הניתוח מבוצע בהרדמה מלאה ובמהלכו מוסרת העדשה ע”י ביצוע חתך מילימטרי בקרנית ופירוק העדשה בגלי אולטראסאונד (פאקואמולסיפיקציה). במקרים מסוימים, יהיה צורך בפתיחה רחבה יותר והוצאה של העדשה באופן ידני. בכלבים, מטרת הניתוח היא למנוע את אובדן הראייה וכך אכן קורה עם הסרת העדשה הקטרקטית.  עם זאת, כיום נהוג יותר ויותר להשתיל עדשה מלאכותית שתחליף את העדשה שהוסרה על מנת לאפשר חדות ראייה גבוהה יותר לאחר הניתוח. אין טעם בניתוח הכולל הרדמה וסיבוכים במידה וגם רשתית העין נפגעה.  

 

  • טיפול תרופתי: למרות שלא מדובר בטיפול המרפא את הקטרקט, תרופות יכולות לסייע בצמצום הסימפטומים של דלקת משנית, או בטיפול בבעיות עיניים ראשוניות הגורמות לקטרקט. טיפול כזה עשוי להיות קריטי לאחר ניתוח שכן עלולה להתפתח במקום דלקת סוערת. 

 

  • טיפול בסוכרת: במקרה של קטרקט המתלווה לסוכרת, שליטה ברמות הסוכר מוקדם ככל האפשר יכולות להאט משמעותית את התפתחות הקטרקט. 

 

  • שינוי תזונתי: במקרה של חוסר בחומצות אמינו חיוניות, בעיקר בגורים יונקים.

 

  • בדיקות מעקב תקופתיות: במקרים של קטקרט התחלתי שאינו מתפתח במהירות, ייתכן מאוד שלא תהיה פגיעה כלל או לכל היותר תהיה פגיעה קלה בראיה. לכן בשלב זה, לא נוטים למהר לנתח, בעיקר אם מדובר בהתקדמות איטית ובגיל מבוגר. 

הידעת?

    did-you-know-11

    אצל כלבים צעירים, קטרקט בשלב מתקדם עלול לגרום לפירוק ספונטני של העדשה ולספיגה שלה בנוזל העין - מה שמסוכן עוד יותר, משום שחלבוני העדשה מהווים ״גוף זר״ ועלולים לגרום לדלקת חמורה בעין.

    did-you-know-19

    לניתוח הקטרקט אחוזי הצלחה של למעלה מ-90%. הוא יכול לשפר את חיי הכלב באופן דרמטי, וזאת תוך פולשנות מינימלית יחסית ועם מעט מאוד סיבוכים.

    did-you-know-18

    השתלת העדשה המלאכותית הראשונה בכלבים בוצעה בשנת 1991. בשנים האחרונות, ההליך הפך שכיח יותר וכיום, רוב הכלבים המנותחים עוברים השתלה כזו.

boxes טיפ מווטרינר

אבחון מוקדם של קטרקט וטיפול יעיל יכולים להעלות משמעותית את סיכויי הצלחת הניתוח ולמנוע את סיבוכי המחלה הנלווים. לכן, אם נראה לכם שהכלב שלכם סובל מלקות ראייה, בעיקר בשעות החשיכה, חשוב לפנות לבדיקה אופטלמולוגית. במידה והכלב נמצא מתאים לכך, מומלץ מאוד לבצע את הניתוח שכן הוא יכול לשפר משמעותית את איכות החיים. כן, גם בכלבים מבוגרים. 

bg bg bg bg

כמה זה יעלה לכם?

בדיקה אופטלמולוגית מקיפה
800-1,300 ש״ח
בדיקות דם ושתן
600-700 ש״ח
ניתוח קטרקט
4,000-4,500 ש״ח לעין אחת
whatsnew

מה חדש בתחום?

רוב מקרי הקטרקט בכלבים מופיעים על רקע גנטי. הבעיה היא שישנם מספר רב של גנים שונים שעלולים לגרום למחלה. בשנים האחרונות, נעשים מחקרים שמטרתם לזהות את הגנים השונים ולפתח בדיקות גנטיות שיאפשרו לזהות נשאות של המחלה, בעיקר בכלבים גזעיים. 

גזעי כלבים בסיכון גבוה לקטרקט

הידעת?

לעשות חיותא כשחיית המחמד
בריאה זו החלטה נבונה.

אם מבטחים כשכבר קיימת מחלה - היא לא מכוסה

מחלות עם סימנים קליניים דומים

לכל המחלות