איך לא להרוג את החתול שלך: למה ויטמין A יכול להיות מסוכן לחתולים?
ההוכחה הכי טובה שלא כל מה שטבעי וטוב צריך לבוא בכמויות גדולות? ויטמין A. הוא קריטי לתפקוד כמה וכמה מערכות חיוניות בגוף האדם, וגם בגוף החתול, אבל כמו שמיד תגלו, בהחלט יכול להיות מקרה של ״יותר מדי מדבר טוב״. כל הפרטים בכתבה הבאה

נכתב ע״י רועי קדוש
4 ד׳ קריאה

ויטמין A הוא רכיב תזונתי חיוני לבריאותן של כל החיות – גם אלה שהולכות על שתיים וגם אלה שעל ארבע. בין התפקודים שוויטמין A קריטי להם ניתן למנות ראייה תקינה, מערכת חיסונית חזקה ועור בריא. אבל כמו בלא מעט מקרים אחרים, עודף ממנו יכול להיות מסוכן. בשביל חתולים, עודף בוויטמין A עלול להפוך מחומר מזון הכרחי לרעלן קטלני- וזה דווקא בגלל הבדל ביולוגי חשוב בין חתולים לבין בעלי חיים אחרים.
רוצים לדעת מהי הרעלת ויטמין A, למה היא מתרחשת, מה הסימנים שלה ואיך אפשר למנוע את הסיכון? המשיכו לקרוא.
מה הופך ויטמין A לכל כך מסוכן לחתולים?
בעוד שבני אדם וכלבים יכולים להמיר בטא-קרוטן (נוגד חמצון שנמצא בפירות וירקות) לוויטמין A בגוף, חתולים לא מסוגלים לבצע את ההמרה הזו. זה אומר שהם חייבים לקבל ויטמין A בצורה מוכנה, בין אם ממזון מן החי (כמו כבד) ובין אם מתוספים תעשייתיים במזון לחתולים.
אבל בדיוק בגלל חוסר היכולת שלהם לווסת את הכמות הנצרכת ממנו, חתולים נמצאים בסיכון לעודף ויטמין A- מצב שעלול לגרום להרעלה קשה.
איך חתולים נחשפים להרעלת ויטמין A?
- דיאטות ביתיות לא מאוזנות: הסיבה הנפוצה ביותר להרעלת ויטמין A היא תפריטים שמבוססים על איברי פנים, בעיקר כבד. כבד עשיר במיוחד בוויטמין A, ולכן האכלה מוגזמת ממנו, אפילו מתוך כוונה טובה, עלולה להוביל להרעלה.
- תוספי תזונה מיותרים: שמן כבד בקלה ותוספי ויטמינים ניתנים לעתים על ידי בעלי חתולים שמנסים “לחזק” את תזונת החתול. הבעיה היא שאם החתול כבר מקבל מזון מאוזן, התוספים הללו עלולים לגרום לצריכה מיותרת ומסוכנת של ויטמין A.
- מזון תעשייתי לא מותאם לחתולים: חתולים שמקבלים מזון המיועד לכלבים, או מזונות טריים ורטובים למיניהם שאינם מוגדרים כ״מזון מלא״ וניתנים בכמות עודפת. גם מתן צ׳ופרים או שאריות מזון שהכבד מככב בהם יכול להוות בעיה.

סימנים של הרעלת ויטמין A בחתולים
- סימנים כלליים:
עייפות מתמשכת וחוסר אנרגיה
ירידה בתיאבון ובמשקל
פרווה יבשה או מדובללת
- סימנים במערכת השלד:
קשיחות במפרקים וקושי בתנועה
עיוותים גרמיים, במיוחד בחוליות הצוואר
כאב בזמן הרמה או מגע
- סימנים במערכת העיכול:
עצירות כרונית
בחילות או הקאות מדי פעם
- דלקת חניכיים:
נפיחות, אדמומיות וכאב בפה
- סימנים נוירולוגיים (במקרים חמורים):
בעיות קואורדינציה
שינויים פתאומיים בהתנהגות
חתולים צעירים וגדלים רגישים במיוחד לנזקי שלד בלתי הפיכים, כולל עיוותים שיישארו לכל חייהם.
מיתוסים על ויטמין A וחתולים
“יותר ויטמינים- יותר טוב. לא?”
ובכן, לא. רוב המזונות המסחריים לחתולים כבר מכילים את כל הוויטמינים שהחתול זקוק להם. תוספת יכולה להיות לא רק מיותרת אלא אפילו לסכן את החתול.
“אם זה טבעי, זה טוב.”
לצערנו גם זה לא תמיד נכון. גם תזונה טבעית או ביתית עלולה להיות מסוכנת אם היא לא מאוזנת כראוי, במיוחד אם היא מכילה ריכוזים לא מאוזנים של רכיבים מסוימים.
איך למנוע הרעלת ויטמין A אצל חתולים?
- בחרו במזון תעשייתי מאוזן: כלומר, במזונות לחתולים שמוגדרים כ״מזון מלא״, בעדיפות לחברות בעלות חטיבות ייעוץ וטרינריות, ושעומדים בתקנים תזונתיים קפדניים. מזון כזה מכיל את הכמות המדויקת של ויטמין A שהחתול זקוק לה- לא פחות ולא יותר.
- הגבילו את צריכת הכבד: אם אתם מאכילים את החתול במזון ביתי, ודאו שכבד מופיע בתפריט בכמות קטנה- לא יותר מפעם בשבוע. וכמובן שצריך שהכבד יהיה צלוי ולא נא בכדי למנוע זיהומים.
- אל תוסיפו תוספי ויטמין A ללא הנחיית המרפאה שלכם: צאו מנקודת הנחה ששמן כבד בקלה, מולטי-ויטמינים או תוספים אחרים אינם נדרשים אלא אם יש הוראה מפורשת מהווטרינר או וטרינרית.
- התייעצו עם המרפאה שלכם על תפריטים ביתיים: אם אתם רוצים להכין אוכל ביתי לחתול שלכם, ודאו עם אנשי מקצוע שהם תזונאים וטרינריים (ולא כל מי שמציג עצמו כתזונאי) שהתפריט מאוזן מבחינה תזונתית.
מה לעשות אם חושדים בהרעלת ויטמין A?
אם החתול אוכל כבד לעיתים קרובות או מקבל תוספים- ויש סימנים מחשידים:
- הפסיקו מייד את המקור החשוד: הפסיקו לתת כבד, שמן כבד בקלה או תוספים אחרים.
- פנו למרפאה וטרינרית: מדובר בתופעה נדירה יחסית, אך שילוב של הסימנים המתאימים יחד עם תיאור של תפריט חשוד יהוו לרוב את האבחנה. בדיקות דם לרמות ויטמין A אינן מבוצעות באופן שגרתי, אך במקרים מסוימים ייתכן שיבוצעו.
- ניהול ארוך טווח: הדבר החשוב ביותר הוא להפסיק את מקורות התזונה הבעייתיים. במקרים עם פגיעות גופניות קשות יותר ייתכן שיידרשו טיפול בכאבים, תמיכה בתנועה, ושינוי תזונתי, בהתאם למצבו של החתול. במקרים חמורים, חלק מהנזקים (כמו עיוותי שלד) עלולים להיות בלתי הפיכים.
אנחנו יודעים שהדבר היחיד שחשוב לכם הוא טובת החתול שלכם. אבל כוונות טובות יחד עם חוסר הבנה עלולים להוביל לתוצאה מזיקה. אם חס וחלילה קורה משהו, אתם לא רוצים לחשוב על כלום חוץ מטובת החתול שלכם- ובדיוק לזה נועד ביטוח החתולים של חיותא. הכיסוי שלנו יגן על החתול אם יחלה כתוצאה מצריכת יתר של ויטמין A, או מגוון של צרות אחרות (שלא נדע!). עדיין לא משוכנעים? יש לנו לא פחות מ-16 סיבות ממש טובות לעשות חיותא.
א-הב-ת? יש לנו עוד כתבות
שבטח יעניינו אותך
