whatsapp
bg bg

נושכים את היד המלטפת: למה החתול שלי פתאום נושך אותי?

בין אם זה בגלל האופי הטורף שלהם ובין אם זו בעיה רפואית- לתסמונת “ליטוף-נשיכה” יש הסברים רבים. המסר שלנו? גם אם החתול שלכם לפעמים מתנהג קצת כפוי טובה, זה לא אומר שאתם צריכים להפסיק ללטף אותו.

writer-avatar

נכתב ע״י עינב בן יהודה

20/11/2024
icon-read

5 ד׳ קריאה

חתולים יכולים להיות לא צפויים- סביר להניח שזו אמירה שכל מי שגידל אי פעם חתול יסכים איתה. וזה בדיוק חלק מהקסם שלהם. הם מסוגלים להתחיל לרוץ בטירוף ברחבי הבית ללא סיבה ברורה, לגרגר בהתלהבות כשהילד הקטן שלכם מציק להם ולנשוך אתכם דווקא כשנראה שהם רגועים.

קחו סיטואציה מהחיים. חזרתם הביתה מיום עבודה ארוך, התיישבתם על הספה ומיד החתול שלכם בא והתמקם לכם על הברכיים, מחכה לקצת תשומת לב. כבעלים מחונכים היטב, אתם מתחילים ללטף אותו, ואפילו נראה שהוא נהנה מהליטופים (כך מעידים הגרגורים שלו). אבל פתאום, ללא כל סימן מוקדם, הוא מתחיל לנשוך אתכם.

תכירו: תסמונת “ליטוף-נשיכה”

נשיכות של חתולים הן התנהגות צפויה במצבים רבים- הגיוני לצפות שחתול ינשוך כשהוא מרגיש מאוים, כשמציקים לו או כשהוא מנסה להשיג תשומת לב (או את פרוסת העוגה שאתה אוכלים). אפילו יכול להיות שינשוך כחלק ממשחק. אבל כשהוא מקבל ליטוף? איזה אינטרס יש לו לעשות דבר כזה? ובכן, מתברר שמדובר בתופעה די מוכרת ואפילו יש לה שם: תסמונת “ליטוף-נשיכה”.

איך מבדילים בין נשיכות המביעות אהבה/רצון למשחק לנשיכות הקשורות לתסמונת “ליטוף-נשיכה”? באופן כללי, נשיכות אהבה אלו נשיכות עדינות יותר, במרבית המקרים הן אינן פוצעות את העור ומתחילות בליקוק עדין.

נשיכות שאופייניות לתסמונת “ליטוף-נשיכה” בדרך כלל פחות עדינות מנשיכות שהחתול שלכם נושך כחלק ממשחק איתכם, והן מלוות לעיתים קרובות בשפת גוף המצביעה על פחד ותוקפנות, הכוללת בין השאר אישונים מורחבים, אוזניים שטוחות, זקיפת שיער, תנועת זנב, שריקה או נהמות. פעמים רבות אחרי שהחתול מקבל את הלטיפות ואז נושך, הוא גם ינקה את המקום שלוטף.

גירוי יתר או אינסטינקטים טבעיים?

אבל למה זה קורה? למרות שמדובר בתופעה יחסית נפוצה, אין לה הסברים חד-משמעיים. באופן כללי, ניתן לומר שהנשיכה מגיעה כתוצאה מהרצון של החתול להפסיק את האינטראקציה הספציפית כתוצאה מפחד ו/או חרדה ו/או כאב.

הנה כמה הסברים אפשריים לכך שהחתול שלכם מחליט פתאום לנשוך אתכם:

גירוי יתר: לפעמים יש דבר כזה יותר מדי, גם כשמדובר במגע נעים. גם אנחנו כבני אדם יכולים לחוות מגע שהופך ללא נעים, ואפילו כואב, כשנוגעים במקום מסוים יותר מדי זמן. החתול שלכם יכול ליהנות מהליטוף, אבל אם תמשיכו ללטף באותו מקום יותר מדי זמן לטעמו, הוא עלול להרגיש גירוי יתר ולנשוך בתגובה.

אינסטינקטים טבעיים: חתולים הם חיות טרף. למרות שמדובר בחיה שעברה ביות, עדיין האינסטינקטים הטבעיים שלהם הם לצוד וללכוד. לפעמים, כשאתם מלטפים אותם, הם עשויים לחשוב שאתם טרף ולנסות לתפוס אתכם.

סביבה מלחיצה: אם החתול שלכם מרגיש לחוץ או לא בטוח בסביבה מסוימת, הוא עלול לפתח התנהגות תוקפנית, כולל נשיכות.

משחקי שליטה: הסבר נוסף להתנהגות הזו הוא הרצון של החתול לסמן עצמו כדומיננטי בסיטואציה- הוא זה שמחליט מתי ילטפו אותו וכמה.

חוסר רצון במגע: ייתכן שהחתול בכלל לא מעוניין במגע, אבל מוכן “לסבול” אותו לפרק זמן קצר. במקרים כאלו אחרי ליטוף קצר החתול יסמן לכם להפסיק באמצעות נשיכה.

בעיות בריאות: לפעמים, נשיכות יכולות להיות סימן לבעיה בריאותית שעלולה לגרום לכאב או חוסר נוחות ולכן מובילה לתגובה של נשיכה. בעיות כאלו יכולות להיות דלקות באזורים אותם אתם מלטפים, בעיות במפרקים הגורמות לכאב ועוד.

הכירו את החתול שלכם

אז מה זה אומר? האם המשמעות היא שלא תוכלו ללטף את החתול שלכם בלי לחשוש מנשיכות? לא בהכרח, כי כן יש כמה טכניקות שיכולות לעזור לכם כן להיות מסוגלים להתכרבל עם החתול שלכם מבלי לחשוש משיניו החדות.

שמרו על חיוביות והקדימו תרופה לנשיכה: בדיוק כמו עם ביטוח, על הרגלה למגע כדי להתחיל לעבוד עם החתלתול כשהוא קטן עדיין. גשו לחתול עם חטיף או משהו טעים אחר כדי שתירקם סביב הנוכחות שלכם אסוציאציה חיובית. כדאי גם להשתמש באותו קול נעים ומזמין כשאתם מלטפים אותו ומאכילים אותו. ככל שקרבתכם תיתפס בעיני החתול כחיובית וככל שהוא ירגיש שהוא יכול לקום וללכת כשהוא מיצה, כך הוא יסמוך עליכם יותר- וכנראה שינשוך אתכם פחות.

סשן כרבולים הוא לא הסיבה היחידה: אם הפנמתם את הסעיף הראשון והתחלתם למעוך (בעדינות!) את החתול שלכם כשהוא צעיר, כדאי מאוד שזה יהיה גם בכל הגוף שלו ולא רק בפדחת או בצוואר. זה חשוב מאוד לא רק בשביל מזמוזים עתידיים, אלא גם בשביל סיטואציות בעייתיות באמת, כמו מתן תרופות או ביקור אצל וטרינר, במסגרתן ישתלם לכם מאוד שהחתול שלכם לא ייבהל או יירתע ממגע.

למדו את שפת הגוף של החתול שלכם: כל חתול שונה, לכל חתול יש את האופי שלו, ואת האזורים בגוף שבהם הוא יותר- ופחות- אוהב שנוגעים בו. יש חתולים שלא אוהבים מגע בראש, למשל, ויש כאלו שלא אוהבים מגע בגב. למדו את הסימנים של החתול שלכם כשפחות נעים לו, כמו זנב שמתנועע במהירות, אוזניים שטוחות, או עיניים מוגדלות.

כבדו את הגבולות שלו: באופן כללי, אל תכפו על החתול שלכם אינטראקציה, וחכו שהוא יגיע אליכם. אם החתול שלכם מתחיל להתנועע או לנסות להתרחק, הפסיקו ללטף אותו, ואם יש לו נטייה לנשוך אתכם כשאתם מלטפים אותו- אל תנסו ללטף אותו כשהוא נח או ישן.

קצרו את זמן הליטוף: אם החתול שלכם נושך אתכם כשאתם מלטפים אותו אבל אתם לא רוצים לוותר על המגע הזה, תתחילו עם מפגשי ליטוף קצרים, נגיד 4-5 לטיפות, והגדילו את מספרן בהדרגה תוך כדי התבוננות בשפת הגוף של החתול.

משחק מקדים: נסו לשחק עם החתול לפני שאתם מלטפים אותו. משחק יכול לעזור לחתול שלכם לשחרר אנרגיה ולגרום לו להיות רגוע יותר.

עדינות היא המפתח: אל תגיבו בתוקפנות לנשיכות של החתול שלכם. התנהגות תוקפנית מצדכם עלולה להפחיד אותו ולגרום לו להגיב בתוקפנות מצדו. בנוסף, נסו להימנע מאינטראקציות העשויות לגרום לחרדה או ללחץ אצל החתול בזמן הליטוף (למשל דיבור בקול רם עם אנשים אחרים או בטלפון).

אם על אף כל הניסיונות שלכם, החתול ממשיך לנשוך אתכם כשאתם מלטפים אותו, מומלץ להתייעץ עם וטרינר כדי לשלול בעיות בריאותיות.

אנו בחיותא מאמינים שלא צריך להפוך חתולים לכלבים- הם יצור אחר עם אופי וטבע אחרים. לכן, כנראה שסכנת הנשיכה גבוהה יותר באופן יחסי אצל החתול הממוצע מאשר אצל הכלב. עם זאת, נשכנות- ואגרסיביות באופן כללי- עלולה לנבוע מבעיה בריאותית נסתרת כלשהי. כדי לגלות מהי, ובטח ובטח שכדי לטפל בה, אתם רוצים את ביטוח החתולים של חיותא. עם הכיסוי שלנו, אין דבר שיוכל לעמוד בין החתלתול לבין הטיפול שמגיע לו.


bowls
plant
tails-paws
video-container
article-01

מגבלות כספיות
עלולות לשבור לבבות

זה לא חייב להיות כך!
ny clouds
pet-insurance-back-side

כמה פרטים ונעביר הצעה
במיוחד בשבילך

pet-insurance-front-side pet-insurance-front-side pet-insurance-front-side

כתבות בשבילך

כל המאמרים