כך תשמרו על בריאות כלבכם בקיץ
החיים במדינה חמה, שרוב חודשיה קיציים, מחייבים אותנו להתאמה לא רק שלנו למזג האוויר אלא גם של בעלי החיים שחיים איתנו. גם עבור כלבים, עומס חום כבד עלול להיות לא בריא ואפילו יותר מכך – מסכן חיים ממש. לכן, כדאי וחשוב לסגל הרגלי התנהגות לחודשים החמים ובכלל.
נכתב ע״י ליאת זנד
7 ד׳ קריאה
מזגן לכל כלב? לא בהכרח. אבל חשוב לדעת שכלבים עלולים לסבול בקלות ממצבי חום קיצוניים ולכן, בקיץ הישראלי הלוהט, ואפילו בחודשי האביב והסתיו שלפעמים מביאים גלי חום קשים, חשוב להכיר את רגישויות הכלב או הכלבה שלכם ולסגל הרגלי חיים בריאים ובטוחים עבורם.
מה קורה לכלב שלנו בחום?
כלבים רגישים לחום הרבה יותר מבני אדם. המקור האבולוציוני שלהם הוא מהזאבים שחיו בתנאי קור, בניגוד לבני האדם שהתפתחו בסוואנות החמות של אפריקה. לכן, גם יש כמה הבדלים ברורים במנגנוני הסתגלות החום בינינו.
ראשית, לבני אדם מנגנון יעיל ביותר לאידוי חום – ההזעה. כולנו מכירים את ההרגשה בימי הקיץ של זיעה שנוטפת מכל מקום. תפקידה בעצם ליצור אידוי ובכך לקרר את הגוף. בניגוד למיתוס המקובל, כלבים דווקא כן מזיעים, אבל אך ורק מכפות הרגליים ובעיקר לצרכי סימון והפרשת פרומונים. מדובר במנגנון חסר ערך להפגת עומס חום משמעותי.
אז איך הם מתקררים בכל זאת? את עיקר פעולת צינון גופם כלבים עושים בפעולה שנקראת ״הלחתה״ – כולם מכירים את הפעולה הזו שבה הכלב מתנשף במהירות עם הלשון בחוץ אחרי פעילות מרובה. הפעולה הזו מאפשרת אידוי מים, בדיוק כפי שאנחנו עושים בהזעה, רק מהלשון, מה שתורם להתקררות. לכן, אפשר לראות כלבים רבים משרבבים לשון החוצה בחודשים החמים. אפשר כמובן להבין עד כמה הלחתה פחות יעילה מהזעה, שכן מדובר בשטח פנים קטן הרבה יותר לאידוי הנוזלים.
ומה קורה במקרה של פעילות בעומס חום, חשיפה גבוהה לשמש או בכלבים עם בעיות רפואיות כשהמנגנונים הללו לא מצליחים לקרר את הגוף מספיק? כל אלה מגבירים את הסיכון לתופעה קטלנית שנקראת מכת חום, בה טמפרטורת הגוף הפנימית עולה לרמות מסכנות חיים ופעמים רבות הנזק בלתי הפיך. בישראל, נרשמים בשנה מאות מקרים של מכות חום בכלבים, ולא רק בחודשי הקיץ. אחוזי השרידות, אפילו בטיפול אינטנסיבי ביותר, עומדים על לא הרבה יותר מ-50%.
מיתוס רווח נוסף הוא שמים מונעים את המכה אך זה ממש לא נכון – שתיית מים מונעת התייבשות ואין לה קשר למכת חום, שיכולה להתרחש גם אם כלב שתה ליטרים של מים.
אז מה כן אפשר לעשות? כמובן שבמצבי קיצון, בהם הכלב תשוש, אפאתי או מראה סימני בלבול כתוצאה מחום, יש לפנות לטיפול באופן מיידי. כדאי גם לעטוף את הכלב במגבת לחה בכדי לעזור לו להצטנן במצב שכזה.
אבל לא כל המצבים הם מצבי קיצון, וזה לא אומר שאין מה לעשות. גם בשגרה, יש מספר הרגלים והתנהגויות שכדאי לסגל ושיעזרו לכלבים שלנו לעבור את החום בשלום, ממש כפי שאנחנו מצליחים. נביא כאן כמה עצות ישימות ומועילות ובסוף, יש סעיף בונוס של החיים הטובים.
מה כדאי לעשות באופן קבוע כשחם?
אם בחודשים הפחות חמים ההתנהגות שלנו עם הכלב או הכלבה אינטואיטיביים, הרי שבמזג אוויר חם, שווה לעשות עבורם התאמות פשוטות:
- הימנעות – כלבים כאמור רגישים לחום הרבה יותר מאיתנו. לכן, חשוב מאוד להימנע מיציאות לפעילות בשעות החמות. בחודשי הקיץ זה אומר אפילו בין 9 ל-19. נסו לכוון את הטיול הארוך של היום לשעות הפחות חמות – בשעות הבוקר המוקדמות או בשעות הערב.
אם בכל זאת יוצאים בשעות שהחום בשיאו, הגבילו לדקות קצרות ודאגו לכלבים למשחקים בבית, שיעזרו להם לפרוק אנרגיות במשך היום. - צל – אם החלטתם לצאת החוצה ביום חם, עליכם לוודא שיש פינות מוצלות ומאווררות למנוחה היכן שלא תהיו. ההבדל בטמפרטורה בין מקומות כאלו למקומות חשופים לשמש יכול להגיע גם לעשרים מעלות.
- פעילות – כלבים צעירים ואנרגטיים לא יודעים לווסת את עצמם ויכולים להשתולל עד לכדי קריסה. לכן, חשוב להימנע מפעילות שכזו בחום עז, אפילו אם נראה שהכלב בסדר, כדי למנוע מצב מסכן חיים.
- מים טריים וזמינים – מים כאמור אינם מונעים מכות חום, אבל הם בהחלט חשובים למניעת התייבשות שעלולה לקרות לאחר מאמץ בתנאים חמים, בשל אובדן המים בהלחתה. החליפו את המים בתדירות גבוהה, כדאי פעם ביום. אם תרצו לצנן אותם, הוסיפו להם קוביות קרח. עוד דבר שאפשר לעשות הוא להציב בבית מזרקת מים. מזרקות מים מומלצות בדרך כלל לחתולים, אבל הן יתאימו גם לכלבים, והמים המפכפכים יעודדו אותם לשתות יותר.
יוצאים לטיול ארוך או ליום מחוץ לבית עם הכלב? בגנים ציבוריים רבים מוצבות ברזיות המותאמות גם להשקיית כלבים ויש גם בעלי חנויות ובתי קפה המציעים כלי מים על המדרכה. עודדו את הכלבים לשתות בכל הזדמנות.
אם הכלבים שלכם מסרבים לשתות מחוץ לבית, קחו איתכם בקבוק מים וקערת פלסטיק קטנה בתיק והציעו להם הפסקת שתייה מעת לעת. זה חשוב ויעזור להם.
משאירים את הכלבים בבית כשאתם יוצאים?
בדקו שיש בבית אוורור ומקום מוצל בו יוכלו לנוח בהיעדרכם. אפשר, כמובן, גם להשאיר מזגן דולק או מאוורר הניצב מול פינת הישיבה שלהם, אבל לא חייבים. רוצים בכל זאת לצנן אותם? הרטיבו מגבת במים קרים, סחטו היטב והניחו על הרצפה והם יוכלו לשכב עליה ולצנן את עצמם.
להבריש כן. להסתפר? לא בטוח
בניגוד למיתוס, גילוח הפרווה לאו דווקא עוזר לכלבים בחודשי הקיץ החמים. קודם כל, אף פעם לא כדאי לגלח פרווה של כלבים בצורה קצרה מדי, שכן הדבר יכול לגרום לגירויי עור ולצמיחה לא תקינה של הפרווה לאחר מכן. גם ה”הגיון” שלנו בכך שאם הכלב מסופר נעים לו יותר בכלל לא בטוח שמחזיק מים. למעשה, ייתכן מאוד שלפרווה הסמיכה יש מנגנון של שמירה על טמפרטורה אידיאלית בצורת בידוד – כך בחודשי החורף היא לוכדת אוויר חם ובחודשי הקיץ אוויר קר. בכלל, רוב הכלבים משירים את פרוותם העודפת באופן טבעי לפני החודשים החמים (לכל מי שיש האסקי מכיר את זה מצוין) והדבר לרוב מספיק. מה שכן? הברשות תכופות יומיומיות של עודפי הפרווה יכולים מאוד לעזור, גם מבחינת החום וגם מבחינת כמות השערות שמתפזרת בבית.
ביציאות מהבית בשעות החמות
כלבים רבים מגיעים למרפאות עם פציעות חמורות של כפות הרגליים לאחר הליכה או ריצה עם הבעלים, או גרוע מכך ריצה לצד אופניים בחודשים החמים. נסו ללכת איתם באזורים מוצלים, בהם המשטח עליו הם צועדים פחות חם, או כוונו אותם לאזורים עם דשא טבעי (הדשא המלאכותי לוהט במיוחד).
מה חם מאוד כשחם? אספלט, מדרכות, בטון, דשא סינטטי, חצץ ואדמה. שימו לב, אם חם להם מדי תתקשו להבחין בכך. נסו להציץ בכפות רגליהם ולבדוק שאין להם כוויות.
לא בטוחים כמה חם המשטח עליו הם צועדים? נסו לגעת בו בכף ידכם. זה ייתן לכם מושג עד כמה החם באמת חם.
לוקחים את הכלבים לים?
נסו ללכת לחוף מורשה לכלבים ולשחרר אותם ליהנות מתחושת החופש על חוף הים אבל בכל מקרה, הקפידו למצוא מקום בו יוכלו לנוח בצל בזמן שאתם שם והציבו כלי זמין עם מים.
די עם ההלחצות. כמו שהבטחנו, הגיע הזמן לפינת הלייף סטייל הכלבי עם פינוקי קיץ. יודעים מה עושים בספארי כשחם? נכון, מקפיאים לחיות את האוכל. אז למה שלא תנסו גם אתם? קחו מנה של אוכל רטוב, ערבבו באוכל יבש, שימו בכוס חד פעמית והכניסו למקפיא. הוציאו מהמקפיא ומהכוס את האוכל ותנו לכלבה או לכלב לפצח את העניין בעצמם. קרטיב כלבי – המרענן הרשמי של הקיץ!
מה אסור לעשות כשחם
הימנעות פשוטה תמנע אסון ולכן נדגיש שוב את מה שאסור בשום פנים ואופן לעשות:
- אל תשאירו את כלבכם ברכב סגור כשחם, אפילו לא לזמן קצר. זה מסוכן להם ממש כמו לבני האדם, גם אם זה רק לדקות ספורות.
- אל תשאירו את הכלב קשור במקום ללא צל, גם אם אתם נכנסים למקום כלשהו לדקות מועטות בלבד. בימים חמים, אספלט, דשא סינטטי או אדמה מתלהטים לטמפרטורות גבוהות ובהיעדר צל, גם השמש הקופחת אינה מומלצת.
כשמגיע הקיץ, הטמפרטורות הופכות ללוהטות – ולפעמים גם הרוחות, כשקורה לכלב שלך משהו מפתיע בקטע לא טוב. עם ביטוח הבריאות של חיותא, השרב יהיה הבעיה הכי גדולה שלך. כי כשיש לך את הכיסוי של חיותא, יש לך שקט נפשי.