whatsapp
bg bg

המדריך לעזרה ראשונה לכלבים וחתולים במצבי חירום

כולנו עוברים ימים קשים. אנחנו במצב של מלחמה בחזית ובעורף, מה שמחייב אותנו להיערך למצבי חירום שאינם חלק מהשגרה היומיומית שלנו. אחד מאותם מצבי חירום הוא, חלילה, פגיעה או פציעה אפשרית של החתול או הכלב שלנו. תגובה נכונה ושקולה במצבים אלה בהחלט יכולה להעלות את סיכויי השרידות שלהם ולעזור לכם לתפקד טוב יותר. אז איך מבצעים הערכת מצב, איך מרגיעים את חיית המחמד הפצועה, איזה טיפול רפואי מציל חיים תוכלו להעניק לה באופן מיידי ואילו דברים כדאי שיהיו לכם בבית או בממ”ד. בעזרת המומחים שלנו, ריכזנו עבורכם מדריך קצר לעזרה ראשונה.

writer-avatar

נכתב ע״י צוות חיותא

19/10/2023
icon-read

8 ד׳ קריאה

היערכות לשעת חירום –  מה כדאי שיהיה לכם בבית או בממ”ד 

בדיוק כמו שאתם דואגים שיהיה לכם מספיק מים ומזון יבש בבית בימים אלה, כך גם כדאי לארגן כמה פריטים כחלק מערכת עזרה ראשונה לטיפול בכלב או החתול שלכם: 

  • מספרי טלפון חשובים של וטרינר / מרכז חירום
  • שמיכות ומגבות לריסון ונשיאה (נפרט בהמשך מה בדיוק תעשו איתם)  
  • ציוד חבישה – גזות, תחבושות אלסטיות, פלסטרים
  • משחת חיטוי
  • 2 חבילות צמר גפן
  • תמיסת פולידין
  • אופטלגין לשיכוך כאבים
  • רסקיו להרגעה
  • עותק של התיק הרפואי של הכלב / חתול
  • כלוב נשיאה לחתול או כלב

מה עושים במקרה חירום? 

זו יכולה להיות פגיעה מרסיס רקטה, כוויה או רגל שבורה כתוצאה מריצה בעקבות צליל אזעקה מבהיל במיוחד.    

בכל מקרה, ולא משנה מהו אופי הפגיעה או הפציעה, ישנם כמה עקרונות בסיסיים שיש לזכור ולפעול על פיהם במקרה חירום: 

1. שמרו על קור רוח – אנחנו יודעים שזה אולי נשמע כמו משימה בלתי אפשרית, אבל חשוב מאוד שתקחו לכם רגע כדי להעריך את המצב. שמירה על קור רוח, תוך הערכה רציונלית של המצב ושל היקף האיום או הסכנות הנוספות עבורכם ועבור חיית המחמד שלכם – יכולה בהחלט לעשות את ההבדל. כלבים וחתולים חשים בקלות סימני לחץ ואם תאבדו את קור הרוח שלכם, הם עלולים לנסות להימלט מכם או להפוך לתוקפניים. גשו אליהם בעדינות, ללא תנועות חדות ודברו אליהם בקול חלש ורגוע. כלבים וחתולים חשים גם לחץ מאוד בקלות, ולכן הסכנה שאם נאבד את קור הרוח הם ינסו להימלט מאיתנו או יפגינו גילויי תוקפנות. לכן, גשו בעדינות אל בעל החיים, בלי תנועות חדות ובקול רגוע ונעים. 

2. צרו קשר עם המרפאה הקבועה או מרכז חירום– עדכנו אותם בפרטי הפגיעה או הפציעה וקבלו מהם טיפים ראשונים לעזרה ראשונה דרך הטלפון. זו הסיבה שכדאי שיהיה לכם בזיכרון של הטלפון את כל מספרי החירום. הנחיות ראשוניות מווטרינר או מומחים אחרים יוכלו לתת מענה לשאלות פשוטות או למנוע פעולות מזיקות.   

3. שמרו על עצמכם – כל חיית מחמד, גם אם מדובר בכלב או החתול האהובים והמוכרים שלכם, עלולה לנהוג באופן בלתי צפוי כשהיא פצועה או במצוקה ולכן, יש לגשת אליה בזהירות.  

4. מינעו תזוזה– במיוחד במקרים של חשד לפגיעה בעמוד השדרה. פגיעה כזו תבוא לידי ביטוי בכיפוף של הגוף או קושי בתנועה, עד כדי שיתוק של הרגליים האחוריות. במצבים אלה כדאי לצמצם למינימום את תנועת החיה הפצועה ולהניח אותה על משטח קשיח כמו קרש גדול או אפילו שולחן מתקפל סגור, רצוי גם לקבע אותה למשטח באמצעות קשירת רצועות / שמיכות סביב. 

4. היזהרו מתרופות ביתיות– חשוב לזכור שחיית המחמד שלכם איננה בנאדם ומה שמתאים לטיפול ראשוני בבני אדם, לא יתאים גם להן. אם אין ברירה ואין לכם דרך ליצור קשר עם גורם וטרינרי באותו רגע, התרופה לשיכוך כאבים הביתית היחידה שבטוחה הן לכלבים והן לחתולים היא אופטלגין. תוכלו לתת טיפה לכל קילוגרם או לחילופין, כדור אחד ל-20 ק”ג. תוכלו גם להוסיף כמה טיפות רסקיו במקרה של סימני חרדה. כדאי לדעת שישנן תרופות ביתיות אשר עלולות להיות ממש רעילות וקטלניות לחיות – אקמול, לדוגמה, עלול לגרום להרעלה חמורה ולמוות בקרב חתולים ונוגדי דלקת כמו נורופן או אדוויל עלולים לגרום לנזק כלייתי חמור אצל כלבים. 

5. הביאו את החיה הפצועה במהירות האפשרית לווטרינר – גם אם נראה לכם שהכלב או החתול שלכם נרגעו ומרגישים טוב יותר, חשוב להביא אותם לבדיקה וטרינרית כדי לוודא שהכל תקין. חלק מהנזקים (בעיקר הפנימיים שאינם נראים לעין) עלולים להתגלות בשלב מאוחר יותר.  בכל מצב חירום, הקפידו על הגעה מהירה ככל האפשר למרכז חירום / מרפאה וטרינרית זמינים. בהזדמנות זו נזכיר שחיותא מכסה טיפולים בכל המרפאות הוטרינריות בארץ, כך שגם אם אתם נאלצים ללכת למרפאה או מרכז חירום המרוחק מביתכם – הטיפולים יהיו מכוסים.

 איך מרגיעים כלב או חתול פצועים? 

מצב החירום עלול לגרום גם לחיה הרגועה והאוהבת ביותר להתנהג באופן אגרסיבי, כולל כלפיכם. כלב או חתול שנפגעו או נפצעו יהיו לרוב מבוהלים ומבולבלים. שימוש בקול רגוע עשוי להרגיע אותם, אולם עדיין יש לגשת אליהם או לגעת בהם בזהירות רבה כדי למנוע מצב של נשיכה או שריטה.   

על מנת לשמור על בטחונכם מול כלב או חתול פצועים, תוכלו להשתמש בכמה אמצעים לריסון: 

  • רצועה, חגורה, גרב, עניבה או סתם חבל יוכלו לשמש כמחסום פה פרוביזורי. הכלב עדיין יוכל להמשיך לנשום דרך הנחיריים, אלא אם כן מדובר בפציעה באף. 
  • השתמשו במגבת או בשמיכה כדי לכסות את הכלוב בהם הם נמצאים, במקרה שיש כזה. אם אין כלוב, אז ניתן גם לנסות לעטוף את ראשם של הכלב או החתול המבוהלים, רק קחו בחשבון שיש כאלה שעלולים להילחץ מפעולה שכזו. 

מצבי חירום אפשריים בזמן מלחמה ומה אפשר לעשות עד להגעה לטיפול רפואי

לפני שאנחנו מתחילים לפרט (ואולי גם קצת להלחיץ), אנו ממליצים לעבור קורס עזרה ראשונה אצל מומחה ולא רק לקרוא כאן מה צריך לעשות.  

פצעים וחתכים שטחיים – ראשית, יש לעצור את הדימום באמצעות הפעלת לחץ ישיר על אזור הדימום עם פד גזה או כל בד נקי אחר. לאחר בקרת דימומים, יש לשטוף את אזור הפצע היטב עם מים זורמים ולחטא את האזור בתמיסת חיטוי כגון פולידין או סביעור. השימוש באלכוהול פחות מומלץ שכן הוא שורף מאוד. ניתן לשים חבישה זמנית עד להגעה לווטרינר הקרוב. החבישה מסייעת לכסות או להפעיל לחץ על הפצע כדי להגן או לשלוט בדימום. חבישות יכולות להתבצע בעזרת תחבושות סטנדרטיות, מגבות, מטליות רחצה, מגבות נייר, או כל פיסת בד. יש למנוע מהכלב ללקק את האזור הפגוע שכן הוא יכול להגדיל את הנזק. 

פצעים עמוקים ודימומים כבדים– במקרה של פצע או חתך עמוק, המדמם באופן מסיבי, חשוב להקפיד על לפחות 3 דקות של לחץ ישיר ללא הפסקה, על מנת לאפשר תהליך קרישה אופטימלי שיעצור את הדימום. אם הדימום לא פוסק, אבל מגיב להפעלת הלחץ, יש להקפיד להמשיך ללחוץ עד להגעה לטיפול רפואי. אם הדימום הוא באחת הרגליים ולא ניתן לעצור אותו בלחץ ישיר, או שיש עוד נפגעים באיזור, ניתן לבצע חסימת עורקים. הדבר אמנם עלול לפגוע בזרימת הדם לגפה ולהביא בהמשך לכריתתה, אולם במקרה של כלבים וחתולים, קטיעת רגל עדיפה על פני סכנת חיים מדימום. במקרה כזה של סכנת חיים מיידית, עדיף לפעול עצמאית. תוכלו לקחת חתיכת בד ולקשור אותה מעל לפצע המדמם, בעוצמה המינימלית האפשרית, אשר תספיק לעצור את הדימום או לפחות להחליש אותו באופן משמעותי.   

שברים שונים – אם אתם מזהים נפיחות באזור הפגוע והכלב או החתול מסרבים לדרוך על הרגל, ייתכן שהם סובלים משבר. גם במקרה זה, יש לצמצם למינימום את התנועה שלהם ולהעביר אותם לטיפול בהקדם, בעדיפות על ידי נשיאה על משטח קשיח או בכלוב סגור. 

אם הכלב או החתול אינם נושמים – אם ניתן, כדאי לבדוק האם ישנה הפרשה שחוסמת את תנועת האוויר לפה של החיה. שימו לב לעשות זאת בזהירות יתירה שכן הם עלולים לנשוך. אם יש ספק כלשהו, ניתן לוותר על הבדיקה הזו  לפני שמתחילים בהנשמה ע”י נשיפה של אוויר ישירות לאף עד להרחבת בית החזה. שימו לב שנפח הריאות שלנו גדול בהרבה מזה של מרבית בעלי החיים ולכן, היזהרו לא להנשים יותר מדי אלא רק עד להתרוממות בית החזה. בכלבים קטנים וחתולים, מדובר על כמות אוויר שמספיקה כדי למלא את הלחיים שלנו באוויר לפני כן (כפי שנהוג בהחייאת תינוקות וילדים קטנים). יש לבצע הנשמה כל 4-5 שניות עד להגעתו של וטרינר. 

אם לחיית המחמד אין דופק – דופק אצל כלבים וחתולים חשים בשתי דרכים עיקריות:

1. באמצעות מישוש ישיר של אזור הלב, בצד שמאל של בית החזה, מה שקל בחיות קטנות יותר אולם עלול להיות בעייתי בחיות גדולות יותר, בעיקר כאלה עם עודף משקל.

2. באמצעות מישוש העורק הפמורלי- זה שעובר בפנים המפשעה- מחפשים אותו בין האגן לירך בצד שפונה פנימה, לכיוון הבטן.  

במקרים בהם אין דופק יש להתחיל בעיסויי חזה:

  • בכלבים בינוניים וגדולים – יש ללחוץ למטה על אזור בית החזה, תוך התאמת עוצמת הלחיצה לגודל הכלב. יש להקפיד על ידיים מתוחות וישרות ולבצע החלפות בין מספר אנשים, אם ניתן.
  • בכלבים קטנים וחתולים – יש לערסל את הלב כך שהאצבעות מתחת לבית החזה והבוהן מעל וללחוץ את אזור הלב בין האצבעות לבוהן, וזאת בכדי לא להפעיל לחץ רב מדי ולגרום לנזק אשר יחמיר את המצב. את ההחייאה יש לבצע בקצב ממוצע של 100 פעימות לדקה- דרך קלה לזכור זאת היא “לפמפם” לצלילי השיר “staying alive” של הבי-ג’יז (זה לא צחוק, זה מומלץ גם בבני אדם היום). 

כוויותבמקרה זה, יש לשטוף את אזור הכוויה במים זורמים בטמפ’ החדר (לא קרים) ולפנות מיד לווטרינר.

איך להעביר את הכלב או החתול הפצוע למרפאה?

אם ניתן, עדיף להעביר כלב קטן או חתול לכלוב נישא ואת הכלבים הגדולים יותר לכלוב טיסה. במקרה של חשד לפגיעה טראומטית, במיוחד בעמוד השדרה, חשוב לנסות להעביר את בעל החיים תוך תזוזה מינימלית. כדאי להשתמש בלוח קשיח שמדמה אלונקה כגון עגלת הובלה, לוח עץ, פלטת שולחן, שולחן מתקפל וכו’. אם אין כזה בהישג יד, ניתן לאלתר אלונקה עם שמיכה מתוחה משני הצדדים. בבעלי חיים גדולים מומלץ כמובן להסתייע בכמה שיותר אנשים לנשיאה אם ניתן. 

חיותא מאחלת לכולנו ימים שקטים וטובים יותר.  


bowls
plant
tails-paws
video-container
article-01

מגבלות כספיות
עלולות לשבור לבבות

זה לא חייב להיות כך!
ny clouds
pet-insurance-back-side

כמה פרטים ונעביר הצעה
במיוחד בשבילך

pet-insurance-front-side pet-insurance-front-side pet-insurance-front-side

כתבות בשבילך

כל המאמרים