כלבים VS חתולים – כל האמת
כל מה שרציתם לדעת על היריבות הוותיקה בין כלבים לחתולים ומה שאפשר לעשות כדי ליהנות מהרמוניה בבית (ובטיול שלכם ברחוב)
נכתב ע״י צוות חיותא
תארו לעצמכם אדם חייכן, מתמסר, נאמן וכזה שכולם מגדירים כ”כיפי” ואפילו “מקסים”, ותושיבו אותו מול טיפוס חשדן, ושהרבה גם מאשימים אותו בכך שהוא תועלתן. נשמע לכם שהם יסתדרו? סביר להניח שלא. האם אלימות תהיה חלק מהעניין? ייתכן. זו בדיוק הנחת היסוד של רוב האנשים בנוגע ליחסים בין כלבים וחתולים.
אם צפיתם בסרטים מצוירים כילדים (או כמבוגרים, אנחנו לא שופטים) או שאתם בני יותר מ-30 ושיחקתם ב-Alley Cat, בוודאי נתקלתם בשלל דוגמאות ליריבות המפוארת בין הכלבים לחתולים, אבל מה הסיבה לשנאה המתמשכת? מסתבר שיש יותר מאחת, ושהסיפור, מתחיל בזנב.
מכשכוש הזנב לשריטה באף
אם נסעתם לחופשה באיטליה, סביר להניח שלצד ההמלצות על פיצריות מעולות וגלידות מפנקות, גם הזהירו אתכם מהפרשנות של האיטלקים לסימן “חכה רגע” שמתפרש בקרבם כגס ועלול אפילו לעורר קטטה, לפי האגדה האורבנית.
אז אנחנו הרחק מאיטליה, אבל שפות הגוף השונות של הכלבים והחתולים אכן יכולות לעורר קטטה:
– מצד אחד של הזירה, הכלבים האנרגטיים, שמפרשים הרמת זנב וראש כהזמנה לדו-קרב.
– מהצד השני, החתולים האלגנטיים, שמרימים את הזנב כדי לסמן שהם פשוט רוצים להיות חברים.
ומה המשמעות של זנב מכשכש? בעוד שהוא מצביע על התרגשות ושמחה בקרב כלבים, אצל חתולים הוא סימן לכעס ואפילו זעם.
עם כאלו הבדלים בשפה, לא פלא שהמפגש בין הכלבים לחתולים מסתיים בשריטות באף, קטטות רחוב ועוד. אבל האם מדובר רק ב”בעיות שפת גוף” או בקונפליקט יותר מעמיק? ובכן, תלוי את מי שואלים.
למה חתולים וכלבים לא מסתדרים?!
היריבות בין הכלבים לחתולים נמשכת כבר 20 מיליוני שנים, ולא נראה שהיא עומדת להסתיים בקרוב.
בעוד שמשפחת החתוליים מגיעים מאסיה, מקורם של הכלבים בצפון אמריקה. אז מה עומד מאחורי השנאה? תלוי את מי שואלים, אפשר להיתקל במספר תיאוריות פופולריות:
- משאבים מוגבלים: הכלבים והחתולים שייכים למשפחת הטורפים, כשהם נפגשו לראשונה, היה עליהם להילחם על אותם משאבים מוגבלים; קרב הישרדות היסטורי, אם אתם רוצים להיות מדויקים.
- גידול באיזורים שונים, על ידי יריבים: בעוד שהחתולים בויתו בקרב יושבי קבע וזכו לפופולריות בזכות העובדה שהם אוכלים עכברים, הכלבים בויתו בעיקר על ידי ציידים-נוודים שנעזרו בהם לשמירה ועבודה. הפער בין יושבי הקבע לנוודים גדול וההיסטוריה מספרת על יריבות ארוכת שונים בין השניים – לפי התיאוריה הזו, היריבות עברה היישר לבעלי החיים ונמשכת עד היום, למרות שאיש מאיתנו לא נווט-צייד ושחתולים רבים מפונקים מכדי לרדוף אחרי עכברים.
- פערים גדולים מידי: הנטייה הטבעית של כלבים לקפוץ, לכשכש וללקק פשוט לא מסתדרת עם הטבע המופנם יותר של החתולים. זה לא אישי, אבל זה פשוט לא יסתדר לעולם.
כלבים + חתולים – אפשר לגשר על הפערים וליצור ידידות מופלאה
החדשות הרעות: אם אתם סומכים על ה”מזל הטוב” והאופי הכריזמטי של הכלב או החתול שלכם, יש סיכוי סביר שזה יסתיים בשריטות.
החדשות הטובות: אפשר להתכונן למפגש בין כלבים לחתולים ולשפר את סיכויי ההצלחה שלו.
גם חובבי החתולים הנלהבים ביותר לא יכולים להכחיש את העובדה שהם אינם סלחנים במיוחד. המפגש הראשון עם אדם, כלב או חתול אחר התחיל ברגל שמאל? אין המון סיכויים לשפר אותו בהמשך, והחתול יפנה גב, במקרה הטוב. אז איך משפרים את סיכויי ההצלחה?
- משחק מקדים: תנו לכל אחד מהצדדים במפגש להיחשף לשני בעקיפין, על ידי רחרוח. אפשר להעביר שמיכה או צעצוע אהוב (רק הקפידו שלא לבחור אחר מסיליקון, שפחות סופג ריחות).
- קחו בחשבון את הגילאים: סיכויי ההצלחה של המפגש בין כלבים לחתולים משתפרים ככל שהם צעירים יותר. אם נתקלתם בתמונה של כלב וחתול שמתכרבלים יחדיו, אתם יכולים להניח שהם הכירו כשהיו גורים וכך פיתחו את מערכת היחסים האמיצה שלהם. סוד ההצלחה: ההתנהגויות הטריטוריאליות והאינסטינקטים שלהם עוד לא מפותחים במלואם בקרב גורים.
- לוקיישן, לוקיישן, לוקיישן: במפגש הראשון, חשוב שיהיה לחתול מקום לברוח אליו, כמו קופסא או איגלו במיקום גבוה. האופציה ללכת ולהירגע במקום מבוסס מפחיתה את הסטרס והחיכוך בזמן אמת.
- Work It Out: אימון גופני הוא תמיד בחירה מומלצת, אבל כשמדובר על כלבים לפני מפגש עם חתולים, מדובר בבחירה חכמה במיוחד. הכלבים האנרגטיים יכולים להפחיד את החתולים, בלי שום כוונה רעה, ואימון ש”יוציא את האנרגיה” יכול לסייע. בנוסף, כדאי לשחק עם הכלב או הכלבה לפני המפגש, כדי להגיע אליו רגועים.