חג שמח? כך תכינו את כלבכם למופעי הזיקוקים
יכולת השמיעה המופלאה של כלבים פועלת לרעתם בערב יום העצמאות. איך ניתן לגרום לכלב שלכם לפחד פחות מהרעש החזק שמייצרים מופעי הזיקוקים ואיך זה קשור לניסוי המוכר של פבלוב
נכתב ע״י עינב בן יהודה
6 ד׳ קריאה
יום העצמאות, בימים כתיקונם, הוא אחד החגים השמחים ביותר במדינת ישראל. זה החג שבו מציינים את הקמת המדינה, וחוגגים את הישגיה הרבים.
אבל עבור כלבים ובעליהם חגיגות העצמאות הן אירוע מלחיץ ומפחיד. בעוד שביום העצמאות עצמו ישראלים רבים יוצאים לטבע ולפארקים השונים, וחלקם מנצלים את ההזדמנות לעשות “על האש” (מה שוודאי משמח את הכלבים שלהם), ערב יום העצמאות מלווה במסיבות, במופעים גרנדיוזיים בכיכרות הערים ובזיקוקים – הרבה זיקוקים.
אמנם, בשנים האחרונות החלו יותר ויותר מועצות מקומיות וערים לבטל את מופעי הזיקוקים מתוך המתחשבות בהלומי הקרב שעבורם מופעים אלו הם טריגר משמעותי, אבל עדיין במרבית הערים והישובים בישראל מופעים אלו הם חלק בלתי נפרד מהחג.
רגישות גבוהה לתדרים גבוהים
השמיעה הכלבית שונה מזו האנושית והיא רגישה הרבה יותר לקליטה של תדרים גבוהים ורחוקים, כפי שמתאים לבעל חיים טורף. ככזו, האוזן הכלבית גם קולטת הרבה יותר טוב שינויים קלים ביותר – חישבו למשל על כל אותם סיפורים על כלבים שחשו צונאמי או רעידת אדמה מתקרבת לפני שהיכו בפועל. אלו אינן אגדות אורבניות, והיכולת המדהימה הזאת מתאפשרת בזכות היכולת שלהם להבחין בפרטים קטנים חריגים. הרי כמעט כל מי שיש לו כלב נדהם כשהוא שומע בן משפחה מגיע 5 דקות לפני שפתחו את הדלת, ויודע להבחין בין המכונית שלכם לכל שאר עשרות המכוניות שעוברות בחלון למטה.
אז אמנם יכולת השמיעה המופלאה הזו מהווה יתרון משמעותי בטבע אבל בסביבה עירונית – קצת פחות. לכן, כלבים עלולים להגיב בחרדה מוגברת מול צלילים חזקים. זיקוקים במיוחד מייצרים לא רק עוצמת רעש גבוהה אלא גם שריקות ותדרים גבוהים, שאנחנו כלל לא שומעים, ושמגבירים את מפלס החרדה הכלבי.
סיבה נוספת שכלבים כל כך פוחדים מזיקוקים היא העובדה שהם פתאומיים. בניגוד אלינו, כלבים לא מכירים את לוח השנה ואינם יודעים מתי ערב יום העצמאות – הרעש הפתאומי, מבחינתם, מפתיע ומפחיד מאוד. בנוסף, הזיקוקים פעמים רבות נעשים מכמה מוקדים ודבר זה מייצר בקרב הכלבים תחושה שהם לכודים.
מריור מוגבר ועד בריחה מהבית
התגובות של כלבים לרעש החזק שמייצרים הזיקוקים יכולות להיות מגוונות, ולעיתים לא ניתן בהכרח להבין כי הכלב מפחד. הפחד יכול לבוא לידי ביטוי בריור מוגבר, אישונים מורחבים, רעידות, היצמדות לבעלים ו/או לחפצים, נביחות, חוסר תיאבון, חוסר שקט, ניסיונות להתחבא בכל מיני פינות בבית, ראש מורכן וזנב שמוט. בנוסף, יש כלבים שעלולים לעשות את צרכיהם בבית מרוב פחד, לא להישמע לבעליהם ויש אפילו כאלו שעלולים לברוח מהבית או מהבעלים שלהם מרוב מצוקה – אם הם נמצאים בחוץ בזמן הזיקוקים.
בחלק מהמקרים, התגובות האלו ייפסקו לאחר כמה שעות מתום מופע הזיקוקים אבל עדיין, במקרים מסוימים הן עלולות להימשך גם ימים אחר כך.
התרופה הטובה ביותר: מניעה
אם אתם יודעים שכלביכם או כלבתכם חרדים מאוד לזיקוקים, פשוט הימנעו כמה שאפשר מלחשוף אותם אליהם. מניעה מתייחסת כמובן גם לאפשרות לבריחה. לכן, לכלב שחרד מזיקוקים כדאי שיישאר בבית, בתחום או חדר שאותו הוא אוהב במיוחד, עם חלונות סגורים. אפשר גם להפעיל מוזיקה נעימה בזמן הזה שתעמעם את הרעשים. ניתן גם לרכוש עבור הכלב שלכם אוזניות מיוחדות לכלבים המיועדות לחסימת רעשים חיצוניים – אם כי יש לא מעט כלבים שרק עצם חבישת האוזניות תכניס אותם לחרדה לא פחות מהזיקוקים…
אימונים, חטיפים וליטופים
כיצד ניתן להקל על הסבל הצפוי לכלבכם? אפשר לנסות להכין את הכלב לקראת ערב יום העצמאות והרעש הצפוי לו. אחת הדרכים להכין את הכלב להתמודדות הזו היא לחשוף אותו לאט ובהדרגה, עדיף אפילו במשך כמה שבועות, לרעשים המדמים זיקוקים. בשלב הראשון בקושי בעוצמה שנשמעת, בשלב השני מגבירים לאט לאט ומוסיפים בזמן הזה חטיפים או צעצוע לעיסה לשחק איתו. רק כשנראה שהוא רגוע לגמרי בזמן השמעת הרעשים אפשר להתחיל להגביר ולנסות להגיע לרמות הדומות לזיקוקים, כל זאת כאשר אנחנו מצידנו משדרים רוגע מוחלט. אם בשלב כלשהו הכלב מתחיל להראות סימני פחד, הורידו את עוצמת ההקלטה המושמעת עד לנקודה שבה אתם מרגישים שהכלב מרגיש יותר בנוח. ניתן לחזור על התרגיל כמה פעמים ביום במשך תקופה, עד שהכלב יכול לשמוע קולות חזקים מבלי לפחד. אסור בשום פנים ואופן לעשות תרגיל הפוך (מה שנקרא ״הצפה״), שבו אנחנו חושפים את הכלב מלכתחילה לרעש חזק או לסביבה עם זיקוקים, ו״מכריחים״ אותו להירגע. תרגילים מסוג זה יגרמו רק לנזק רב יותר.
תרופות הרגעה לכלבים, ממש לא בושה
אם כלביכם חרד מזיקוקים, אל תהססו להיעזר בטיפולי הרגעה תרופתיים. לרוב יידרשו רק טיפולים נקודתיים במקרים כאלה, של תרופות נוגדות חרדה שניתן לתת ביום-יומיים שלפני האירוע, והן יכולות להיות ממש מצילות חיים – גם לכלב וגם לבעלים. ברוב המקרים, תוכלו לקבל את הייעוץ והטיפול במרפאתכם הקבועה. במקרים קשים יותר, ניתן גם להיעזר במרפאות וטרינריות המתמחות בבעיות התנהגות. ניתן לשלב בין התרופות ולהיעזר גם בתוספי הרגעה טבעיים, אבל בסוף, אם יש חרדה, עדיף לטפל בה ואין שום סיבה לסבול.
תנו לכלב להרגיש מוגן – בבית
ביום העצמאות עצמו השתדלו להיות עם הכלב בבית. אם אתם חייבים להיות בחוץ – הקפידו שהכלב יהיה קשור ברצועה וקרוב אליכם. בבתים עם חצר/גינה – השתדלו להכניס את הכלב לבית ואל תאפשרו לו לצאת לחצר לאורך כל מופע הזיקוקים.
כשאתם בבית, סגרו את החלונות לפני תחילת המופע כדי לצמצם את כמות הרעש הנכנסת הביתה. נסו למצוא צלילים שיעמעמו את הרעש החיצוני – זה יכולה להיות טלוויזיה שתגבירו את הווליום שלה, מוזיקה, מאוורר או אפילו שואב אבק שתפעילו במיוחד. כמו שציינו קודם, ניתן גם לרכוש עבור הכלב שלכם אוזניות מיוחדות לכלבים המיועדות לחסימת רעשים חיצוניים – בתקווה שהכלב שלכם יסכים לשים אותן על האוזניים שלו.
בכל מקרה, הכינו לכלב מקום בטוח אליו הוא יוכל לברוח אם הרעש חזק לו מדי. תנו לכלב שלכם להתחבא אם הוא צריך את זה – ואל תנסו לגרור אותו החוצה מהמחבוא. אם זה אפשרי – שבו ליד הכלב שלכם, תלטפו אותו, תנו לו חטיפים ותנסו להרגיע אותו. לפעמים גם ניתן להסיח את דעתו של הכלב על ידי משחקים שונים – תלוי ברמת החרדה כמובן. חשוב שאתם לא תשדרו לכלב שאתם בלחץ – כי הוא עלול להגיב ללחץ שלכם.
במקרים ממש קשים, ניתן לתת לכלב תרופות נגד חרדה המיועדות לשימוש כתרופות הרגעה לטווח קצר. התרופות חייבת במרשם רפואי ויש לתת אותן כשעה-שעתיים לפני האירוע ולא כטיפול לאורך זמן. כמו כן ישנן תרופות טבעיות שונות שניתן לתת לכלב, אבל מומלץ להתייעץ עם וטרינר לפני שמתחילים.
לצערנו, אנחנו בחיותא לא יכולים להרגיע את הכלבים שלכם כשהם שומעים רעשים חזקים, אבל אנחנו יכולים להרגיע אתכם ואתכן בכל מה שקשור לשמירה על הבריאות שלהם. גם ביום העצמאות ולאורך כל השנה – קליק אחד ואתם מכוסים.