דוג ווקרים + מעשים טובים – אתם חייבים להכיר את “כלב טוב”
הנה דרך לסייע לאנשים עם מוגבלויות וליהנות ממי שלוקח לך את הכלב לטיול – הכירו את “כלב טוב”
נכתב ע״י צוות חיותא
לכולנו חשוב לעשות דברים משמעותיים בחיים, בין אם הם לקחת בבוקר את הכלב לטיול, להצליח בעבודה או בכלל לעבוד באחת כזו. כדאי לדעת שיש אנשים שעבורם לא פשוט להתקבל לעבודה, אלו אנשים עם חסמים תעסוקתיים.
בין אם מדובר באנשים עם צרכים מיוחדים, עם חרדות חברתיות, או כל חסם אחר – למין האנושי יש צורך אחד בסיסי ושותף לו כל אדם בעולם – להיות חלק מהחברה ולהשתלב בה באמת.
היום כבר מבינים, שאפשר להשיג שילוב מלא רק אם מטפלים ברכיב התעסוקתי, שנותן תחושה של יצרנות, תועלת ונחיצות של האדם לחברה שאליה הוא משתייך.
כדי להעניק לאנשים אלה הזדמנות לשילוב תעסוקתי, קם מיזם “כלב טוב” שהוא חלק מעמותת “שכולו טוב”. תכנית שמטרתה פיתוח מיומנויות תעסוקתיות באמצעות הולכת כלבים. בתכנית מכשירים אנשים עם חסמים תעסוקתיים וחברתיים לצאת לשוק העבודה הטבעי. במיזם כלב טוב מכשירים להעניק שירותי הולכת כלבים.
הדוגווקרים הנאמנים עונים על צורך אמיתי של בעלי כלבים עסוקים. עבור השירות שהם מספקים, הם מקבלים תגמול כספי, אבל זוכים להרבה מעבר לכך: הם מתמודדים עם אינטראקציות חברתיות ועם מצבים יומיומיים שונים, הם זוכים לפתח חוש אחריות ועמידה במחוייבות, וחשים נחיצות והכרה בערכם.
כדי ללמוד עוד על העמותה שוחחנו עם נציגת העמותה, עפר רהב גבאי, מנהלת “כלב טוב” באיזור חיפה-קריות.
איך נולד בכלל הרעיון להתמקד דווקא בהולכת כלבים?
“הכי חשוב לי להגיד בראש ובראשונה שזה בעצם מיזם ייחוד במינו בארץ המשלב אנשים בעלי חסמים תעסוקתיים וחברתיים לתעסוקה באמצעות בעלי חיים.
“כלב טוב” הוקם בשנת 2015, על ידי עובדת שזכתה בתחרות יזמות פנימית בקבוצת שכולו טוב. הסיבות שהובילו אותה לבחירה דווקא בכלבים היו: כי בראש ובראשונה הם כל עולמה, הבינה מהשטח שיש חוסר בשרות כזה וראתה פוטנציאל שיקומי בעבודה איתם ולאו דווקא טיפול.
ואכן לאחר בדיקה ומחקר הצליחה לבנות מערך תחום שמציע יחידות הכשרה תעסוקתיות, הפרוסות בארץ ובהן מקבלי השירות מגיעים לבתים של לקוחות ומוציאים את הכלבים שלהם לטיולים”.
מי הלקוחות של המיזם? האם הם משתייכים לסקטור ספציפי של אנשים עסוקים? או שיש מגוון?
“הלקוחות הינם אנשים מהקהילה שזקוקים כל אחד וסיבותיו להולכות בשעות שונות ביום. אין לנו סקטור ספציפי, אנחנו באמת נוגעים ומגיעים לכל גווניה של החברה. השעות הכי נפוצות הן הצהריים אבל ישנם מקרים שלקוחות זקוקים בגלל מגבלה פיזית, קורונה או לו”ז עמוס במיוחד כמו סטודנטים לפעמיים ביום. הם שולחים אלינו פרטי התקשרות ואנחנו חוזרים אליהם ומבררים מה צרכיהם.
בעיקרון אנחנו שמחים לתת שירות לכל מי שרוצה אותנו, אך עם זאת ישנם מגבלות. למשל, גזע או טמפרמנט של הכלב או חשש גדול מכניסת אדם זר עם מוגבלות לתוך הבית באופן קבוע. כמנהלת אזור אני רוצה ושואפת לחוויה חיובית ובעיקר של הצלחה לכל הצדדים: הלקוח, המוליך והכלב. לכן חשוב גם שהחיבור בין הגורמים יהיה מחושב ונכון”.
היכן נערכת ההכשרה ובאילו ישובים בארץ פועלים מוליכי הכלבים?
“כיום המיזם פועל בכמה ערים מרכזיות שבכל אחת מערך הכשרה משלה: חיפה-קריות, חדרה, נתניה, ירושלים, תל אביב, רמת גן- גבעתיים, כפר סבא, פתח תקווה, ראשון לציון, רחובות, נס ציונה ובאר שבע”.
מי המדריכים שמכשירים את הדוגווקרים המיועדים? מה הרקע המקצועי שלהם?
“מערך ההכשרה בנוי בשני תהליכים מקבילים: הכלבני והמקצועי- שיקומי. המוליכים עוברים הכשרות כלבניות פרונטליות אחת לשבועיים על ידי מאלף מוסמך. בנוסף ישנה הכשרה כלבנית בזום כל שבוע מאחראית הכשרות כלבניות מהמיזם עצמו.
באותו זמן מוליכים חדשים מצטרפים למוליכים וותיקים בתחום לתהליך חניכה. החדשים מצטרפים לחונכים בשטח כדי ללמוד את העבודה ברגליים ולא רק תאורטית או בהכשרות. יש עליהם הרבה משקל ואחריות בעבודה כזו. זה לקחת את הדבר החשוב ביותר ללקוחות וגם להחזירו בריא ושלם.
בנוסף להיותם דוגווקרים ישנו תהליך פרטני ליווי תעסוקתי, שכאן אנחנו מקיימים עם האדם ליווי ושיחות לצורך שיקום תעסוקתי. כלומר, ליווי מקבלי השירות בכלב טוב גם בתעסוקה המוגנת כדוגווקרים, וגם ביציאתם והשתלבותם בשוק החופשי: אנחנו מחדדים סיטואציות מההולכות ומוצאים דרכם מיומנויות דרך העבודה כמוליכים שיעזרו להם לצאת לשוק החופשי. שזו בעצם השאיפה שלנו”.
חוץ מהתנהגות של כלבים, מה עוד אתם מלמדים את האנשים שמגיעים להכשרה? אילו מיומנויות שואפים להשיג? בכמה זמן (מה משך ההכשרה)?
“כל אדם המגיע להכשרה בכלבנות המיועדת במיוחד בשבילו, “חליפה אישית”, כל אדם מגיע עם חסמים תעסוקיים שונים ודרך ההכשרה אפשר לעבוד ולשפר המון מיומנויות תעסוקתיות.
ההכשרה נעשית דרך עזרה ליצור אוהב ופרוותי שרואה אותך כמו שאתה באותו רגע, בלי לשפוט אותך. דרך האינטראקציה הזו והיכרות עמוקה עם הרצונות, ההתנהגויות ומחשבות שלו מייצרת סביבה מיוחדת ומרגשת בכל הולכה. למשל, העיקרון שהכלב תלוי בך משפיע ישירות על פיתוח יכולות אחריות ותקשורת: זה מעודד אותך לצאת להולכה ולהתגבר על קשיים יום -יומיים, כאשר הקשר עם הכלב הוא מה שמתגמל אותך.
הנפלא ביותר שמבחינת תקשורת, רואים שגם אנשים מאוד ביישנים מצליחים לתקשר עם הכלב ולהעניק לו חום, מה שמפתח לעיתים את הקשר עם הלקוחות ומשם הלאה.
משך ההכשרה הוא נורא אינדיווידואלי ותלוי אדם. ההכשרה נותנת למקבלי השירות כמו פלטפורמה של חזרה לשגרה בהדרגתיות. ההכשרה בכלב טוב כוללת המון עצמאות, אחריות ומשמעות. עם נוכחות הליווי הם מצליחים לקטוף הצלחות קטנות בדרך שמחזירות להם את האמונה בעצמם.
חלק מהרציונל בהכשרה הוא מציאת “סיבה” לקום מהמיטה בבוקר ולצאת מהבית, התמצאות בשטח פתוח, לצאת מאיזור הנוחות, קשר יומיומי עם הלקוח בדיווחים שוטפים על הכלב, למצוא מחדש את סדר היום והשגרה. בעצם מכאן, אנו מסייעים למקבלי השירות לצעוד לתוך השוק החופשי, בהשמה ובליווי תעסוקתי ארוך טווח”.
רוצה להיעזר בדוג ווקר או בדוג ווקרית מבית “כלב טוב”?
קליק להזמנה ופרטים נוספים