כלב חדש בבית? כך תערכו לקראתו כמו שצריך
להביא כלב חדש הביתה זה אושר גדול, אבל זה גם יכול להיות אירוע די מלחיץ עבורכם ועבורו, בעיקר במהלך הימים הראשונים בבית. מילת המפתח היא סבלנות. וכן, גם היערכות מוקדמת יכולה בהחלט לעזור. אז הנה כל מה שמומלץ לעשות לפני ההגעה הביתה ובמהלך תקופת ההסתגלות.
נכתב ע״י צוות חיותא
10 ד׳ קריאה
קצת לפני…
מכינים את הבית
להתכונן לכלב חדש בבית זה קצת כמו להתכונן לתינוק חדש. זה אומר לייצר מרחב בטוח עבורו, כזה שיגן עליו מפני סכנות פוטנציאליות. התחילו בסיבוב בבית שמטרתו להרחיק פריטים מסוכנים שהוא עלול ללעוס או לבלוע, לאחסן היטב כבלי חשמל חשופים, לרפד קצוות או פינות חדים של פריטי ריהוט שונים, להציב שער תינוקות כדי להגביל גישה למדרגות או אזורים מסוכנים אחרים בבית, להרחיק צמחי בית רעילים, לגדר את הגינה (אם יש), לאחסן במקום גבוה חומרי ניקוי, תרופות וכימיקלים, ולוודא שכל החלונות והדלתות סגורים תמיד (אפשר לשקול גם התקנת רשתות). בכל מקרה, בדיוק כמו עם תינוק, חשוב שתמיד יהיה מי שישגיח עליו בזמן שהוא מסתובב בבית בתקופה הראשונית וינתב את ההתנהגות שלו למקומות הנכונים. כי הרי לא משנה עד כמה ננסה להתכונן לקראת בואו, כלב חדש תמיד עלול להפתיע אותנו עם משהו שלא חשבנו עליו.
מארגנים לכלב פינה משלו
כל אחד זקוק לפינה שקטה משלו בבית, פינה בה הוא מרגיש הכי בנוח. גם הכלב שלנו. ארגנו לו מתחם ייעודי משלו שבו הוא יוכל לאכול, לישון ולשחק. אם יש אפשרות, מקמו את אותו אזור ליד חלון כדי לספק אור טבעי ונעים. שימו שם מיטה נוחה, קערות אוכל ומים וצעצועים מסוגים שונים. אם מדובר בגור, השימוש בכלוב או בגדר אילוף יכול לסייע מאוד עם חרדת נטישה, התנהגות הרסנית בבית וגיבוש שגרת יום. עם כלבים בוגרים, זו יכולה להיות משימה קצת יותר מאתגרת, אם כי לא בלתי אפשרית. הכי חכם זה להיעזר במאלף.
מושיבים את בני הבית לשיחה צפופה על מה צפוי ומי אחראי על מה
מי יהיה האחראי העיקרי על הכלב? מי יוציא אותו לטיול כל יום? כל כמה זמן יקבל אוכל? האם מותר לו לישון איתכם במיטה או לשכב על הספה בסלון? כדי לאפשר קליטה נעימה של הכלב החדש וכדי למנוע בלבול גם אצלו וגם אצל בני המשפחה, כדאי מאוד לנהל שיחה עם כל בני הבית לגבי תחומי אחריות וכמה כללים בסיסיים. החליטו יחד היכן תהיה הפינה האישית שלו, לאילו חדרים הוא יכול להיכנס ולאילו לא, מה יהיו זמני ההאכלה הקבועים, מתי ואיפה משחקים איתו, כמה פעמים ביום יוצאים לטיול, האם מותר לתת לו שאריות ישירות מהשולחן, מה לגבי פיפי וקקי ועוד. הקפידו על מסרים אחידים וברורים. אם יש ילדים קטנים בבית, הסבירו להם איך מלטפים ומשחקים עם הכלב ובעיקר, נסו לתאם ציפיות עד כמה שניתן.
קונים את הציוד המתאים
קבלו צ’ק ליסט מהיר הכולל פריטים שהם מאסט, פריטים שהם אמנם בגדר המלצה אבל כדאי מאוד שיהיו בבית. יש גם רשימה נפרדת לגורים.
רשימת בסיס – חובה
- מזון מותאם לגיל הכלב
- קערות לאוכל ומים – אם תרצו, אפשר גם קערה להאכלה איטית.
- קולר או רתמת גוף
- רצועה לטיולים
- חומרי הדברה – קולר, אמפולה או כדור נגד פרעושים וקרציות. התייעצו עם הווטרינר לגבי הסוג הספיציפי.
- מיטה – כדאי שתהיה גדולה מספיק כדי שיוכל להתמתח ושיהיה לה כיסוי נשלף לכביסה. קחו כאן בחשבון את גיל הכלב ובעיות בריאותיות ספיציפיות.
- מוצרי טיפוח וניקיון- מברשות, מסרקים, שמפו ועוד.
רשימת אקסטרה – כדאי מאוד שיהיה
- חטיפי אילוף קטנים ורכים – לקשר ראשוני וכדי ללמד התנהגויות חדשות
- חטיפים גדולים יותר – לתגמול רציני יותר ולפינוק
- צעצועים עמידים ובטוחים בסגנונות שונים – כדורי טניס מצפצפים, חבלים, צעצוע רך ומצפצף, צעצוע קשיח ללעיסה, צעצועי האכלה כמו קונג.
ועוד כמה דברים במיוחד לגורים
- גדר גורים לתיחום או כלוב אילוף
- צעצועי נשיכה רכים
- פדים לצרכים
תקופת ההסתגלות: הימים הראשונים בבית
מה עובר על הכלב בימים הראשונים?
צריך לזכור שתקופת ההסתגלות הראשונית בבית מורכבת לא רק עבורכם ועבור בני המשפחה שלכם, אלא גם עבור הכלב עצמו. תחשבו על זה- כל המראות, הריחות והצלילים שהיה רגיל אליהם עד אז כבר לא קיימים ומצריכים ממנו להסתגל לסביבה ושגרה חדשה לגמרי. מה שנראה לכם מרגש, עלול להיראות לו מבלבל ומפחיד. הוא הרי לא מכיר את הבית, בני המשפחה זרים לו, והחתול או הכלב שכבר גרים בבית נתפסים בעיניו כאיום ממשי. יש עוד דרך ארוכה עד שהכלב החדש יראה בבית שלכם מקום נוח ובטוח. בימים הראשונים של ההסתגלות, זו עדיין חוויה חדשה ומטלטלת עבורו.
כמה טיפים שכדאי לאמץ כדי להפוך את תקופת ההסתגלות הראשונית לקלה יותר
- תנו לו להתאקלם בקצב שלו – הניחו את הכלב בחדר מרכזי ותנו לו לחקור את הסביבה בקצב שלו- הריחות, המראות והצלילים החדשים. אל תעמיסו עליו יותר מדי ליטופים, משחקים ופעילויות בבת אחת – זה עלול להלחיץ ולבלבל אותו. אפשרו לו להתנהג בכל דרך שתגרום לו להרגיש בנוח, גם אם זה אומר לכופף קצת את החוקים או לעדכן את הציפיות שלכם ממנו. אם כל מה שבא לו, לדוגמה, זה להתכרבל עליכם במשך יום שלם ולא לזוז, תנו לו. לא כל כלב ייכנס לבית חדש בשמחה ובביטחון. יהיו כאלה שינבחו המון, יעשו צרכים בבית, או דווקא ייצמדו אליכם כל היום. האופן שבו הכלב יעבור את תקופת ההסתגלות שלו קשור בעיקר לאופי, להיסטוריה ולמקום ממנו הגיע.
- גבו את התהליך בהרבה טיולים שיעזרו לו לפרוק אנרגיות – אם הכלב טעון מאוד, צאו איתו לטיולים כדי שילמד שאנרגיה פורקים בחוץ ואילו הבית הוא בעיקר מקום למנוחה. בדיוק כמו בטבע – בחוץ, צדים ופעילים ובמאורה נחים.
- אפשרו לו להכתיב מתי ואיך הוא רוצה להתקרב אליכם ואל שאר בני המשפחה – יהיו כלבים שיהיו כבר בהתחלה ידידותיים מאוד ויתחילו לטפס עליכם, בעוד שאחרים יהיו מרוחקים יותר ויעדיפו הכרות קצת יותר איטית. אל תרדפו אחריו או תכפו עליו כל סוג של קשר ביניכם- פשוט שבו על הרצפה לצידו ותנו לו להחליט מתי להתקרב או להתרחק – זה יתרום מאוד לתחושת האמון שמתחילה להיבנות ביניכם. אפשר לנסות גם להושיט לו יד ואם הוא ניגש לרחרח אותה- זה אומר שהוא בעניין. אם הוא דווקא מפנה מבט או מנסה להימנע מקשר איתכם- הראו לו שאתם לגמרי מבינים ופשוט הניחו לו באותו רגע.
- מצאו את הטיימינג המתאים – נסו לתזמן את הגעת הכלב לסוף השבוע או לתקופה בה אתם יכולים להיות בבית כמה ימים ברצף – כך תוכלו לבנות שגרה יומית ולאפשר זמן איכות יחד כחלק מתהליך הבונדינג הראשוני.
- נסו לייצר שגרה ביתית שקטה ורגועה – ללא רעשי רקע מיותרים, אירועים חריגים או אורחים בלתי צפויים. יהיה לכם עוד הרבה זמן להשוויץ בו. תנו לו ולכם את השקט להסתגל ולהכיר זה את זה.
- דברו אליו בגובה העיניים – ואנחנו מתכוונים ליטרלי. אל תעמדו מעליהם או תשבו על הספה הגבוהה יותר. פשוט שבו על הרצפה, שחקו איתם בגובה שלהם ואפשרו להם להביט ישר אליכם.
- אל תרימו אותו באופן פתאומי מהרצפה – זה עלול להבהיל ולהפחיד אותו. בהמשך, תוכלו ללמד אותו את הסימן לפני שאתם עושים את זה, אבל כרגע עדיף פשוט לרדת לגובה שלו ולהשיג את תשומת ליבו.
היכרות עם הבית
התחילו עם היכרות של הפינה האישית והמתוחמת שהכנתם עבורו בבית. תנו לו לרחרח סביבה ולהכיר את המיטה, קערת האוכל, הצעצועים והאזור שבו הוא אמור לעשות את הצרכים שלו. מאוחר יותר תוכלו להתקדם איתו לאזורים נוספים בבית, אבל רק אחרי שהוא רגוע ומרגיש בנוח. בימים הראשונים, השתדלו להשאיר אותו לבד לפרקי זמן קצרים בלבד, גם כדי שיתרגל למצבים בהם לא תהיו בבית וגם כדי שילמד להבין שאתם תמיד חוזרים בסופו של דבר.
הכרות עם שאר בני המשפחה, ובעיקר ילדים
מסיבת וולקאם מרובת משתתפים היא ממש לא הקטע של כלבים. אם יש לכם משפחה גדולה, הקפידו לערוך ביניהם היכרות הדרגתית עם כל אחד מבני המשפחה בנפרד. מילת המפתח היא אינטראקציה רגועה ונטולת דרמות מיותרות.
השגיחו בעיקר על הילדים הנרגשים – אז נכון, ההתרגשות בבית עצומה והם רק רוצים לשחק, לחבק, ללטף ולאהוב (לפעמים חזק מדי), אבל עבור הכלב זה עלול להיות קצת יותר מדי. לכן, חשוב להשגיח על הילדים הקטנים לפחות במהלך הימים הראשונים כדי לאפשר לכלב זמן הסתגלות, מנוחה, שקט ושינה. כלב הוא לא הצעצוע החדש של הילדים הקטנים בבית. אם הוא לא רוצה מגע או משחק איתם – זכותו. אל תכעסו עליו ולמדו את הילדים להניח לו.
הכרות עם כלב או חתול נוסף בבית
הרושם הראשוני עלול לקבוע את עתיד הקשר בין הכלב החדש ל”בעל הבית הוותיק”. המפגש הראשוני ביניהם עלול להכניס ללחץ את שני הצדדים – הכלב החדש שאמור להתמודד עם אתגר הנוסף ומולו, הכלב הוותיק שמרגיש כאילו מדובר בפולש. כדי לצמצם את המתחים, הציגו את הכלבים זה לזה לראשונה כשהם מחוץ לבית. אפשרו להם לרחרח זה את זה ושימו לב לשפת הגוף הגוף שלהם, כדי לזהות מצבים של התנהגות תוקפנית. אם אתם מבחינים במצב בעייתי, הרחיקו אותם זה מזה ונסו ליזום התקרבות נוספת אחרי שהם יירגעו.
במקרה של חתול, המצב קצת יותר מורכב שכן מדובר בחיה טריטוריאלית מאוד שהכנסה של בעל חיים אחר לבית עלולה להיות טראומטית עבורם. ההמלצה היא לא להפגיש ביניהם ברגע שבו הכלב החדש מגיע הביתה, אלא לצאת איתם ברצועות לטיול כשהם הולכים אחד במקביל לשני. אם הם מפגינים סקרנות ורוצים לשחק זה עם זה, תנו להם. אבל מה שחשוב כאן הוא לגבש הלך רוח להקתי- כלומר, להעביר לחתול ולכלב את המסר שכולכם יחד עכשיו קבוצה – אתם המובילים והם צריכים ללמוד להסתדר ביניהם 🙂 עוד דבר שיכול לעזור הוא לערבב בין הריחות של הכלב לחתול – להניח שמיכה של החתול במיטה של הכלב, ולהיפך.
הצבת כללי התנהגות בסיסיים
תקופת ההסתגלות היא גם זמן של בדיקת גבולות. הכלב מנסה להבין מה מותר ומה אסור והתפקיד שלכם הוא לעזור לו עם זה באמצעות הצבת כללי התנהגות בסיסיים – לאפשר לו מה שמותר ולמנוע מה שאסור. בעקביות, ברוגע ובלי כעס או צעקות. הכלב שלנו לא יכול לשאול אותנו, אז הוא פשוט מנסה. לפעמים זה עובד לו ולפעמים לא. הצבת כללים ברורים תהווה את הבסיס ליחסי האמון העתידיים ביניכם.
הרעיון פשוט- איפה שצריך להציב גבול, הציבו אותו ללא היסוס ואיפה שאפשר להציע אלטרנטיבה חיובית, הציעו אותה. כלומר, אם לדוגמה, אתם אומרים “לא!” או “אסור!” על משחק בגרב, הציעו לו צעצוע אחר במקום. זו בדיוק הסיבה שחשוב להשגיח על הכלב בתקופה הראשונה – כדי לא לקבע הרגלים שליליים שלא מנעתם בזמן אמת רק כי לא הייתם נוכחים.
קביעת סדר יום
סדר יום יאפשר לכלב להרגיש טוב יותר. הידיעה מה צפוי לקרות ומתי מעניקה לו תחושת בטחון ומקלה על האפשרות לחנך אותו להרגלי הבית הבסיסיים.
- קביעת לו”ז האכלה– האכילו את הכלב שלכם מדי יום בשעה קבועה, גם אם אתם מאכילים אותו פעם או כמה פעמיים ביום. מי השתיה אמורים להיות זמינים לו תמיד. ברגע שתדעו מתי הוא וכל ושותה, תוכלו לדעת מתי הוא אמור לצאת לצרכים.
- סדר יום בחינוך לצרכים– כאן חשוב להקפיד על אילוף מניעתי- כלומר, לקחת את הכלב החוצה כאשר לדעתכם הוא צריך את זה ולא לחכות יותר מדי ולהסתכן “בפספוס”. ככל שהתמונה תהיה ברורה יותר לכלב, כך הוא יבין מהר יותר מה אתם רוצים ממנו.
- סדר יום לטיולים- גם כאן, קבעו את התדירות ואורך הטיול בהתאם לגיל של הכלב. הקפידו על שעות קבועות.
- סדר יום למשחקים ואימון גופני- הקדישו זמן גם לפעילות גופנית מבוקרת המותאמת לגילו ולמצבו הרפואי והקפידו על משחק פעיל של 15-20 דקות.
בכל פעם שאתם עומדים לבצע אחת מפעולות שגרה אלה, הקפידו להכריז עליהן לפני כן באמצעות שמות ברורים ובקול נעים ומזמין- “טיול”, “אוכל” וכדומה.
דואגים לבריאות הכלב החדש
ברגע שהבאתם כלב חדש הביתה, יש לכם אחריות לדאוג לבריאותו הגופנית והנפשית. זה אומר למצוא וטרינר שמתאים לכם, לקבוע פגישה ראשונה במרפאה כשבוע לאחר שהכלב הגיע הביתה, להקפיד על תוכנית חיסונים מסודרת ולעשות לו ביטוח בריאות לכלבים של חיותא.
הכל מסודר ומאורגן? יופי! זו עומדת להיות רכבת הרים אמוציונלית במהלך הימים והשבועות הראשונים בבית, אבל אתם נערכתם כמו שצריך ועכשיו מגיע לכם לנוח קצת. והכי חשוב- אחרי כל ההיערכות והקליטה הראשונית, צפויים לכם יחד המון המון ימים של שמחה, אושר ופאן גדול.