מתברר שכלבים טיפוליים יכולים להרגיע גם גורי צ’יטה ביישנים
תכירו את אמט, גור צ’יטה בן 10 שבועות ואת קולין, גור גולדן בן 7 שבועות מגן החיות קולומבוס שבארה”ב. חברים הכי טובים. כן, כן. מה ששמעתם.
נכתב ע״י צוות חיותא
3 ד׳ קריאה
אז נכון, כשאנחנו חושבים על צ’יטה, אנחנו בדרך כלל מדמיינים משהו אימתני וחסר פחד שמסתובב לו בג’ונגלים ומחפש לו טרף קל. אבל מתברר שגורי הצ’יטה הם בעצם יצורים ביישנים, רגישים ומופנמים שמפתחים חרדות די בקלות. וכאן בדיוק נכנסים לתמונה כלבי התמיכה הרגשית.
הנה כל מה שאתם צריכים לדעת על סיפור החברות המופלא והבלתי צפוי הזה.
פתרון יצירתי לתופעה מטרידה
בשנים האחרונות הבחינו המטפלים בגני החיות בתופעה מטרידה במיוחד. גורי הצ’יטה לא ממש מתחברים עם בני מינם ומעדיפים להסתגר בתוך עצמם. אז מה כל כך מטריד בגורים ביישנים ומופנמים, אתם שואלים? גם כשאותם גורים גדלים, הם ממשיכים עם אותם דפוסי התנהגות של המנעות חברתית, מה שכמובן פוגע בתהליכי הרבייה הטבעית שלהם ומעמיד אותם בסכנת הכחדה ממשית. כמה גני חיות ברחבי העולם מצאו פתרון יצירתי במיוחד להתמודדות עם התופעה ו”שידכו” בין הגורים הביישנים לבין כלבי “תמיכה רגשית”.
מה זה בכלל “חיית תמיכה רגשית”?
“חיית תמיכה רגשית” היא בעצם חיה שפסיכולוג או פסיכיאטר קבעו שהיא יכולה לסייע לאדם עם מוגבלות פיזית או נפשית כלשהי. כולנו מכירים את כלבי הנחייה של העיוורים ושמענו על הכלבים הטיפוליים שמסייעים לילדים על הספקטרום, עוזרים במקרים של התקפי חרדה ואפילו מגיעים לאזורים מוכי אסון כדי לתמוך ולהרגיע את כוחות ההצלה אשר נחשפים למראות קשים. רוב חיות התמיכה הרגשית הם כלבים (איך לא, בעצם?) אולם יש גם לא מעט חתולים, ארנבים ושאר חברים פרוותיים שעושים לכולנו טוב על הנשמה.
טובים השניים מן האחד
ואכן, ברגע שגורי הצ’יטה מתחילים לבלות את מרבית זמנם עם כלבי “התמיכה הרגשית”, משהו משתחרר בהם ומשתנה, כפי שהסבירהJanet Rose – Hinostraza , מאמנת בעלי חיים מקצועית מגן החיות בסן דייגו: “כאשר משדכים בין גור צ’יטה לבין כלב תמיכה רגשית, החתול הגדול מתחיל לקלוט ולחקות את התנהגותו החברית, הרגועה ומלאת שמחת החיים של הכלב וזה עוזר לו להירגע ולהיפתח חברתית בפני בני מינו”. או במילים אחרות, סיפור אהבה מקסים בין שני מינים שונים בטבע כאשר אחד מהם עוזר לאחר לשרוד.
אהבה מעבר לגדר
“השידוך” מתחיל לרוב כשגורי הצ’יטה מגיעים לגיל 3-4 חודשים. ההיכרות הראשונית נעשית בהתחלה משני צידי הגדר כאשר הכלבים, בשלב זה, קשורים. אם המטפל בגן החיות מזהה שמדובר ב”שידוך משמיים”, הוא יאפשר לשניים לצאת ל”דייט” ראשון כדי להכיר זה את זה קצת יותר טוב. וכן, בדיוק כמו בדייט רגיל, די ברור מראש מי ישלם את החשבון.
לגור איתו
במידה והדייט הראשון מצליח, המטפל ימשיך לצפות בהם מהצד ורק כשירגיש שהדבר בטוח עבור שני הצדדים, ישחרר את הכלב לחופשי ויאפשר לזוג הטרי לעבור “לגור יחד” במתחם מיוחד בו הם יבלו המון זמן איכות משותף ויוכלו להכיר קצת יותר לעומק (כולל מי משאיר את משחת השיניים פתוחה או לא מוריד את מושב האסלה).
אז אנחנו לא יודעים מה איתכם, אבל לנו זה נראה כמו הדבר הכי חמוד בעולם.
ואם בא לכם להתעמק עוד קצת, הנה כתבת וידאו מעניינת בנושא מ-CBS News: