עשרת הדברות עם כלבים וחתולים ברעידת אדמה
בימים האחרונים הורגשו בישראל לא מעט רעידות אדמה, וכל רעד בחלון שנגרם ממשאית חולפת בכביש גורם לנו לתהות “מה זה היה הרגע?”. פיקוד העורף מזהיר מפני רעידת אדמה קטלנית בישראל, וטוען שצריך להיות מוכנים. אז רגע לפני שחיותא מתפנה למקומות פתוחים, הנה כמה דגשים לבעלי הכלבים והחתולים.
נכתב ע״י צוות חיותא
נדמה שכמעט הכל כבר נאמר על רעידות אדמה בזמן האחרון, ואולי אפילו על כלבים ורעידות אדמה. סיפורים על כלבים שחשים אותן לפני שהן מתרחשות, כלבים שמסייעים בחילוץ מההריסות וחתולים שברחו כשחשו בסכנה. אז לפני שניגש לעשרת כללי הזהב שעשויים להציל את הכלבים והחתולים (ואולי גם אנשים), נרים קצת לבעלי הזנב:
נכון להיום, עדיין לא נמצא תחליף ראוי לחוש הריח הכלבי בכל מה שקשור באיתור בני אדם שנקברו תחת ההריסות אחרי רעידות אדמה. כלבים שאומנו במיוחד כדי לאתר לכודים ולסייע ליחידות החילוץ אכן מצליחים לאתר ולהציל את חייהם של עשרות בני אדם. אחת המפורסמות שבהם היא פרידה, כלבת הלברדור המקסיקנית שכבר הצילה יותר מ-50 אנשים באסונות טבע שונים.
- סייסמוגרף עם זנב: להיות קשובים לסימני חרדה של הכלב
כלבים וחתולים אכן יודעים להרגיש לפנינו רעידת אדמה מתקרבת וישנם מאמרים מדעיים רבים שמוכיחים זאת. בתרבויות רבות בעולם, נאספו כבר לפני מאות שנים עדויות על אותו “חוש שישי” שיש לכלבים וחתולים בכל מה שקשור לרעידות אדמה. מחקר ניתוח נתונים קנדי אשר בחן התנהגות כלבים ביחס למזג האוויר, גילה זאת במקרה כאשר התברר בדיעבד שיום לפני רעידת אדמה שהתרחשה באזור, הכלבים הראו רמות חרדה גבוהות מהרגיל. היחידים שלא הפגינו רמת חרדה דומה היו כלבים חירשים, מלבד כלב אחד חירש שגדל עם כלב ששומע היטב והראה גם הוא סימני חרדה.[1] ולעניין החבר – נגיע לזה בהמשך, בסעיף על קור רוח.
- השבב עשוי להציל כלבים וחתולים ברעידת אדמה
בפיקוד העורף מזהירים שאנחנו עומדים בפני סכנה של רעידת אדמה משמעותית, כזו שתכלול הרס רב ולכודים. אחד הדברים המפחידים ביותר במקרה של רעידת אדמה הוא מה יקרה אם הכלב יברח או הכלב יילכד בהריסות ולא יהיה ניתן לאתר אותם. מתברר שעם שבב מעודכן בשירותים הווטרינריים של הרשות המקומית, אפשר לאחד בקלות יחסית משפחות עם ההולכים על 4 שלהן, מה שאומר דבר אחד פחות לדאוג לו בתוך כל הכאוס הזה. פשוט וקל.
- החתול רגיל לכלוב? ברעידת אדמה יש לו סיכוי טוב יותר
זה לא סוד שחתולים מזהים סכנה הרבה לפנינו, ובוחרים לברוח מבעוד מועד. יש אינספור סיפורים על חתולים שברחו כאשר הרגישו שינויים גדולים מדי במשפחה ובבית, היו חולים, או כי הרגישו שהם עומדים למות. כל דבר שמתפרש אצל החתול כסכנה, עשוי להבריח אותו מהסביבה הטבעית הביתית שלו. אם החתול רגיל לכלוב, יהיה קל יותר להכניס אותו אליו ברגע שמרגישים את רעידת האדמה ולהתפנות מיד יחד איתו למקום מבטחים. בזמן סכנה, אין טעם לנסות להכניס אותו לכלוב. עדיף להשקיע בזה בזמן שגרה ולא בשעת חירום.
- להכיר לכלב ולחתול את נתיב הפינוי למקרה של רעידת אדמה
אם יש פתח יציאה (כמו חלון מרפסת או דלת אחורית) שלא משמש בשגרה ליציאה מהבית, אבל עשוי להיות שימושי כשצריך נתיב פינוי מהיר – כדאי להכיר אותו לכלב, ומדי פעם (בשגרה) לתרגל בו את הדרך החוצה. חשוב לא פחות – לשמור עליו פנוי, כדי שאפשר יהיה ללכת בו בבטחה גם כשחשוך, או כשיש ערפל וענני אבק.
- רצועה במקום נגיש, למקרה שצריך להתפנות עם הכלב
אם יש לכם הרגל כזה לזרוק את הרצועה “איפשהו” בבית כשחוזרים מהטיול, אתם לא לבד. יש עוד הרבה כאלה איתכם בסירה. אנחנו לא שופטים, אבל אם כבר מדברים על רעידות אדמה, סכנות וסיכונים (בסיכונים אנחנו מבינים), אנחנו ממליצים לאמץ הרגל אחר ולתלות את הרצועה במקום קבוע. עדיף שיהיה קרוב למקום שבו הכלב רובץ, או ליד דלת היציאה מהבית (או, כמובן, פתח המילוט החלופי שהזכרנו בסעיף הקודם). יהיה קשה לחפש את הרצועה בתנאי לחץ כשהאדמה תחתיכם רועדת.
- רעידת אדמה? קופסה קטנה עם אוכל יכולה להיות שימושית
אם התרחיש של פיקוד העורף אכן נכון, אי אפשר יהיה לחזור לחלק מהבתים אחרי רעידת אדמה. כך שגם האוכל של הכלב או החתול יישאר שם. טיפ שכדאי לאמץ למקרה כזה הוא לשמור תמיד 2-3 מנות מזון בתוך קופסה סגורה ליד דלת הבית ושקית נפרדת עם חטיפים אהובים. אחת לכמה ימים, אפשר להאכיל בהן את ההולך על ארבע, המנפנף בזנב, ולהחליף את תכולת הקופסה בתכולה חדשה וטרייה.
- כשארוחת הערב מוגשת בכלוב האילוף, מגיעים מהר יותר למקום מבטחים
אם הכלב או החתול שלך בדיוק אוכלים עכשיו, יהיה קשה לשכנע אותם להיכנס לכלוב הנשיאה או להיקשר ברצועה ולבוא איתך החוצה, למקום פתוח (ובטוח). אבל אם בזמן שגרה האוכל מוגש בתוך הכלוב – קל מאוד לסגור אותו, ולצאת מהבית. אגב, זה אחלה טיפ גם ליציאות מהבית עם החתול, ומקל מאוד ביציאה לווטרינר, למשל.
- תקשורת טובה ואמון הדדי עם הכלב מסייעים במניעת סכנה
מרגע שהכנסתם כלב לבית ולמשפחה, הדבר הכי חשוב שתצטרכו לעבוד עליו יחד הוא תקשורת ואמון הדדי. מדובר בעבודה יומיומית שצריך להקפיד עליה ולהיות בה עקביים בזמן שגרה. זה נכון לכל כלב, ונכון עוד יותר אם “נפלתם” על כלב חרד במיוחד. כלב שיודע להגיע לבעלים מיד, לפי פקודה קצרה וקבועה – יכול להציל את חייו שלו ואת חיי הבעלים. כלב שמהסס, עשוי להיות בסכנה ממשית ולהילכד תחת הריסות מבנה, רק מפני שלא נצמד לבעלים שלו כשהיה צריך להתפנות.
- רעידת אדמה? מכניסים לכיס חטיפים שהכלב אוהב
טוב, הסעיף הזה קצת פסימי, אבל היי – אנחנו עוסקים כאן בסכנה של רעידת אדמה, אז אין באמת דרך להתחמק מזה. הרגשת רעידת אדמה? בזמן שהכלב מגיע אליך בפקודה כדי להיקשר ברצועה, כדאי להכניס לכיס כמה מהחטיפים הריחניים שלו. זה יכול להיות שימושי אחר כך – כדי שהכלב יוכל לאתר אותך יותר בקלות בין המון אנשים, או כדרך לפנק ולשמור על שגרת האילוף. בתרחיש הפסימי יותר, זה יקל על כלבי החילוץ…
- נכון, זו רעידת אדמה. אבל לטובת הכלב או החתול, כדאי לשמור על קור רוח
כן, רעידת אדמה היא מאורע נעים לא נעים בכלל שיכול להיות גם מלחיץ נורא (כן, האקדמיה ללשון עברית, כאן המילה “נורא” דווקא בהקשר הנכון) . אבל כדאי לשמור על קור רוח, עד כמה שאפשר. אם קראתם את הסעיף הראשון, הבנתם כבר שכלבים מרגישים חרדה של אחרים, ולעיתים קרובות עשויים אפילו לאמץ אותה (“אם אימא מפחדת, כנראה שיש ממה לפחד. אז יאללה, גם אני”). הם חשים שינויים בדופק, מריחים כשאנחנו מזיעים פתאום ומזהים הפרשה מוגברת של אדרנלין. שמירה על רוגע יחסי יכולה לעשות את ההבדל בין כלב שנשמע לך וחתול שנשאר לידך, לבין בן משפחה על 4 שנשאר מאחור…
חלק מהכללים שכתבנו כאן יכולים לסייע לך ולכלב או לחתול שלך גם בזמני שגרה (הזכרנו את היציאה לווטרינר ואת ההגעה לפי פקודה, ויש עוד כמה), כי למרות כל מה שכתבנו למעלה – החיים הם לא סרט אימה, וברוב הזמן הם די בסדר. לרגעים שבהם דברים בכל זאת משתבשים – חיותא כאן בשבילך.