איך לא להרוג את הכלב שלך: למה שתייה משלוליות כל כך מסוכנת לכלבים?
יצאתם לטיול עם הכלב, בצפון, ונתקלתם בגוף מים כלשהו. זה יכול להיות שלולית, מעיין קטן או אפילו נחל. שכחתם להביא מים. הכלב צמא. מה כבר יכול להיות, נכון…? עכברת, זה מה יכול להיות. וזה לא חמוד כמו שזה נשמע. כל הפרטים בכתבה הבאה

נכתב ע״י רועי קדוש
5 ד׳ קריאה

הם חמודים, הם צמאים… והם ישמחו לשתות מכל שלולית שהם מוצאים. אבל רגע לפני שאתם מניחים שזה “רק מים”, חשוב שתדעו: שתייה משלוליות, מעיינות, או נחלים עלולה לסכן את חיי הכלב שלכם. לצערנו, מה שנראה כמו התנהגות טבעית לא מזיקה ואפילו מועילה עלול להוביל לזיהומים מסוכנים, חלקם קטלניים.
אז תכינו לעצמכם משהו לשתות (עדיף לא משלולית) ותתכוננו ללמוד על הסכנות שבמים עומדים, החיידקים והטפילים שמתחבאים בהם ואיך אפשר להגן על כלבכם.
מה כל כך מסוכן בשתייה משלוליות וממקורות מים בטבע?
מזהמים שונים: חיידקים, טפילים חד-תאיים ואצות מסוימות, משגשגים בסביבת מים עומדים. המקור לזיהומים הללו עובר דרך הפרשות גוף- שתן או צואה של בעלי חיים אחרים. בקיץ מדובר בנחלים בהם הזרימה איטית וחלשה, או מעיינות בהם המים חמימים באופן אידיאלי למרק התרבות שכזה, ובחורף מדובר יותר בשלוליות גשמים, ובעיקר בימים חמימים בהם הן מתייבשות ומתחממות. החשיפה לזיהומים האלה נפוצה מאוד באזורים בהם רועה בקר, צאן וחיות בר, אבל יכולה לקרות גם בסביבה העירונית בהדבקה מהפרשות כלבים אחרים או מכרסמים.
אז מהם המזהמים שעלולים להימצא בגופי המים?
עכברת (Leptospirosis)- חיידק קטלני שנמצא במים עומדים
עכברת היא מחלה זיהומית מסוכנת שנגרמת על ידי חיידק בשם Leptospira. שמועבר דרך שתן של חיות נגועות- בעיקר חולדות, בקר וחיות בר.
למה היא כל כך מסוכנת?
- היא פוגעת בכבד ובכליות ועלולה לגרום לאי-ספיקה של איברים, באופן אקוטי עד כדי סכנת מוות או באופן כרוני של פגיעה בתפקוד האיברים.
- היא מחלה זואונוטית (זיהום מדבק בין מינים), או במילים אחרות- היא עלולה להתפשט גם לבני אדם.
חיידקים רבים אחרים יכולים לעבור דרך מקורות מים, כמו למשל אנטרוקוקוס, אי קולי, סלמונלה, קמפילובקטר ופסאודומונס, אם לציין כמה בולטים. כל אלה עלולים לגרום לזיהומים במערכת העיכול, במערכות פנימיות, בעור ובאוזניים.

טפילים חד-תאיים
מדובר על יצורים חד תאיים שאינם חיידקים: ג’יארדיה, קוקסידיה וקריפטוספורידיום עלולים להימצא במים שזוהמו בצואה של כלבים אחרים או חיות בר ולגרום לסימני עיכול, ובעיקר שלשולים קשים ודמיים, הקאות, חוסר תיאבון והתייבשות. הם מהווים סכנה במיוחד לגורים וכלבים מבוגרים או עם מערכת חיסונית מוחלשת.
פרוטוטקה- אצה נדירה אבל קטלנית
פרוטוטקה היא אצה חד-תאית ממשפחת האצות הירוקיות, שנפוצה במיוחד במקורות מים חמימים ובסביבה לחה. הדבקה בחשיפה אליה אומנם לא נפוצה, אבל במקרים הנדירים שהיא מתרחשת, ככל הנראה על רקע כשל במערכת החיסון, היא עלולה להיות קטלנית ולגרום לבעיות עור, הפרעות עצביות וסימנים קשים מאוד במערכת העיכול. אם זה לא מספיק גרוע, לרוב טיפול תרופתי איננו יעיל כנגדה ומקרים רבים של הדבקה מסתיימים במוות
איך כלבים נחשפים לזיהומים האלה?
- שתייה משלוליות או נחלים במהלך טיולים
- משחקים בפארק, במיוחד בגינות כלבים אחרי גשם
- שכשוך או שחייה במים מזוהמים, במיוחד במזג אוויר חם שבו החיידקים משגשגים
- ליקוק כפות לאחר הליכה באזורים רטובים או מזוהמים
- ריחרוח קרקע לחה שהזדהמה בשתן של חיות נגועות
- מגורים בסביבה עם הרבה חיות בר- מושבים, קיבוצים ואזורים כפריים אחרים
סימנים שצריכים להדליק נורה אדומה
אפטיות, חוסר תאבון, סימני מערכת עיכול ובעיקר שלשולים והקאות.
מחלת העכברת עלולה לגרום לפגיעה חריפה בכבד ובכך לגרום לצהבת שתתבטא בצהבהבות של לובן העין, החניכיים והעור, ו/או בכליות ואז לגרום להפרעות במתן שתן או מתן שתן תכוף ומוגבר.

איך אפשר לשמור על הכלב שלכם?
- חיסון נגד עכברת: בישראל מומלץ לחסן את כל הכלבים פעם בשנה בתרכיב זמין הקיים כנגד ארבעה זני עכברת עיקריים. לעתים חיסון זה משולב עם מחלות ויראליות ואז ייקרא ״משושה״ או ״מתומן״. החיסון חשוב מאוד לבריאות הכלבים ולבריאות בני האדם שעלולים להידבק במחלה.
- הישמעו להנחיות משרד הבריאות: נחלים ומעיינות רבים בישראל מנוטרים באופן קבוע לגורמים הזיהומיים שהוזכרו, וכשנמצא שרמתם גבוהה יוצאת אזהרה להימנע מטיול ושהייה בסביבתם. שמרו על ההנחיות האלה, משום שהן יכולות להציל חיים.
- הימנעו ממקורות מים עומדים: אל תתנו לכלב לשתות משלוליות, נחלים או מקווי מים אחרים, במיוחד בכאלו חמימים ו/או עם זרימה חלשה, ובמיוחד אם בסביבת הנחל רועה בקר.
- צאו עם מים מהבית: הביאו מים נקיים בבקבוק או בקערה מתקפלת כשיוצאים לטיולים ארוכים או בימים חמים.
- רחצו את כפות הרגליים של הכלב: במיוחד אחרי טיול בסביבה רטובה, שטפו את כפות הכלב וייבשו אותן היטב.
מה לעשות אם הכלב שלכם נחשף?
- אם הכלב שתה מים מזוהמים, חשוב לעקוב מקרוב אחרי מצבו בימים שלאחר מכן.
- שימו לב לסימנים כמו עייפות, הקאות, שלשולים או שינוי בצבע השתן.
- פנו למרפאה וטרינרית מיידית אם מופיעים סימנים, או אם אתם יודעים בוודאות שהייתה חשיפה.
- היזהרו! עכברת מדבקת גם לבני אדם. עד שווטרינר או וטרינרית מאשרים שהכלב נקי, הגבילו מגע ישיר ושטפו ידיים טוב-טוב לאחר כל טיפול בו.
- עקבו בקפדנות אחר הוראות הטיפול, כשזה לרוב יכלול אנטיביוטיקה וטיפול תומך. במקרים חמורים ייתכן צורך באשפוז.
אף פעם אל תשכחו שכלב צמא ישתה מכל מקור מים. זה התפקיד שלכם לוודא שזה יהיה מקור מים בטוח. אנחנו לא רוצים להבהיל, זו פשוט האמת- מחלות כמו עכברת וגם ג’יארדיה נמצאות מסביבנו- ברחוב, בפארק או בגינה.
מניעת זיהום קלה, זולה ובטוחה יותר מטיפול מורכב ויקר. עשו מה שאתם יכולים כדי למנוע, אבל זכרו- אם כן קורה משהו, אתם רוצים את הביטחון שבביטוח הכלבים של חיותא. הכיסוי שלנו יגן על הכלב אם חס וחלילה ייחשף לזיהומים האלה, ולמגוון צרות אחרות. עדיין לא משוכנעים? יש לנו לא פחות מ-16 סיבות ממש טובות לעשות חיותא.
א-הב-ת? יש לנו עוד כתבות
שבטח יעניינו אותך
