whatsapp
bg bg
arrow-back חזרה

קרציות כלבים – איך נלחמים? כל מה שצריך לדעת

קרציות אצל כלבים מטרידות ומסכנות את חיי חברינו על ארבע (ולא רק אותם). מאיפה הן מגיעות, מה הסכנות, איך לטפל וכמובן איך אפשר להימנע?

writer-avatar

נכתב ע״י צוות חיותא

28/02/2022
icon-read

7 ד׳ קריאה

בכל פעם שהכלב או החתול מתגרדים, אנחנו נכנסים לכוננות ספיגה. מתכוננים לתרחיש האימים, ונחרדים רק לנוכח המחשבה על הגרוע מכל. הקרציה. אז קודם כל – קרצית. ויש כל כך הרבה סוגים של היצור המזוויע הזה. מה הסכנות? איך מתגוננים? איך מטפלים? חיותא עושה סדר

vet remove ticks from dog
לא נעים, אבל חייבים לדבר עליהן – קרציות

מאיפה קרציות כלבים מגיעות? ואיך נדבקים?

אחת העובדות המעניינות והמדהימות בקשר לקרציות, היא שיש לה יכולת מופלאה לשרוד ללא מזון במשך פרקי זמן ארוכים (אפילו חודשים. יאייקס!), ולהמתין עד שיעבור הקורבן המיוחל, יונק תמים, שאפשר להיטפל אליו ולזלול את דמו בתאווה. מכיוון שלרוב מדובר בשדות פתוחים, רוב הקורבנות הם בגובה הצמחיה. ברוב המקרים (ובהחלט לא בכולם), בני אדם יתקלו במהלך חייהם בקרציות הודות לחיות המחמד שלצדם, ולרוב – הכלבים. אבל גם בקמפינג, הליכה סתמית בשטח או מנוחה מתחת לעץ תוכלו “לזכות” במפגש שכזה.

רק לכלבים יש קרציות?

הו, בהחלט לא. קבלו רשימה חלקית של בעלי החיים שתמצאו מפגש ביניהם לבין קרציות, בשיטוט קצר ברחבי האינטרנט: צב השדה, נחש, קיפוד, ארנב שדה, זיקית, תן, שועל ועוד רבים. אבל קרצית הכלב קיבלה את כינוי הכבוד בשל הקורבן המרכזי שלה – הכלב. 

קרציות חתולים

נדיר לפגוש חתול שנפל קורבן של קרצית הכלב. אבל חתולים סובלים מאוד מקרובת משפחה שלה – אקרית האוזניים. אקריות הן קבוצה נוספת במשפחה. סוג של בת דודה רחוקה, מרשעת לא פחות, שגורמת לחתולים לדלקות אוזניים, הפרשות כהות וגירוד אינטנסיבי שיכול להוביל לזיהומים משניים. 

vet remove ticks from cat

קרציות אצל בני אדם

לא, לא התבלבלנו. לא “בני אדם קרציות”, אלא קרציות שמטפילות בני אדם. לא התמזל מזלנו, ויצא שאנחנו משתייכים למחלקת היונקים. הדם שלנו אטרקטיבי עבור קרציות כמעט כמו אלה של יונקים אחרים. אם נקלענו לדרכה של קרצית רעבה, אנחנו בהחלט עשויים לשמש ארוחת צוהריים דשנה וטעימה, והקרצית ה(לא) חביבה תצליח (בזכותנו), להשלים שלב נוסף בגילגול ולשעוט אל עבר הגביע הנכסף – דור חדש של אלפי קרציות בלתי חביבות, ממש כמותה.

 לאיזו סכנה קרציות כלבים יכולות לגרום?

אנחנו מודים, הכותרת קצת מטעה. זו לא “סכנה”, אלא יותר בכיוון של “סכנות”. למינים שונים של קרציות יש יכולת לגרום למספר לא מבוטל של נזקים ומחלות, החל מזיהומים מקומיים, דרך מחלות ועד למוות.

קדחת קרציות

הקרצית היא לא האיש הרע בסיפור של קדחת הקרציות – היא רק השליח שבא לאכול. קדחת הקרציות נגרמת לרוב על ידי חיידק ארליכיה, שמועבר לכלב בנשיכה של הקרצית. מחלה נבזית ביותר, אין ספק, אבל איבחון מהיר וטיפול נכון בשלב מוקדם של המחלה יכול לעשות את ההבדל בין חיים למוות. בשלב הראשון והאקוטי של המחלה, החיידק תוקף את הכדוריות הלבנות, מה שגורם לעליית טמפרטורת הגוף (ובכן, קדחת…) ולאנמיה. בשלב הזה, הכלב עשוי לאבד תיאבון ובאופן כללי להתנהג אחרת מהרגיל. יותר מאוחר, החיידקים מתבססים בטחול. השלב האחרון מגיע בדרך כלל אם המחלה לא אובחנה מספיק מוקדם. תפקודים שונים בגוף (כולל תפקודי קרישה) נפגעים אנושות, והחום הגבוה חוזר. ברוב המקרים סופו של השלב הזה הוא הסוף העצוב מכולם.

Dog looks shocked after bath
קרציות?! לא תודה

מחלות נוספות

קרציות גורמות ומעבירות מינים רבים של מחלות למינים רבים של בעלי חיים. הזכרנו למעלה אחת משלוש המחלות הנפוצות ביותר שהקרצית על שלל סוגיה מפיצה. אבל יש שתיים אחרות נפוצות, אחת חמורה, ואחת חמורה יותר:

דלקת מוח מקרציות (TBE) – מחלה שנגרמת מנגיף שתוקף את המוח ואת הקרום שלו. גם הוא, מועבר בנשיכת הקרצית הרעבה. החדשות הרעות? בחלק מהמקרים למחלה יש שני “גלים”. הראשון דומה לשפעת (נשמע לא מאיים), אבל השני (אם הוא מגיע) משפיע על מערכת העצבים. החדשות הטובות? נגיד בזהירות, שכאן בארץ אין קרציות מדבקות. אבל גם אם קפצתם לקמפינג ביער השחור, דעו שהזן הנפוץ באירופה השכנה גורם למחלה קלה יותר (ולפחות תמותה) מאשר זה שבמזרח הרחוק.

קדחת הבהרות (נקראת גם “קדחת הכתמים”) – מחלה שנגרמת מחיידק “ריקציה” (לא, זה לא משחק מילים, אבל אם זה היה – הוא אכן היה משעשע), אותו נושאת קרצית הכלב. כשבועיים או שלושה אחרי ההדבקה (בנשיכה), יפתח האדם תסמיני מחלה שמזכירים שפעת, אבל הטוויסט בעלילה הוא הבהרות (כתמים אדומים) שיופיעו פתאום לאחר שבוע, ולפעמים המחלה גם מסתבכת (דלקת ריאות, פגיעה בכליות, דלקת שריר הלב). לפני כמאה שנה, קדחת הבהרות התפשטה כמגפה בצפון הארץ, ומתו ממנה רבים. אבל בימינו, איבחון נכון וטיפול באנטיביוטיקה יכולים להציל את החולה.

איך יודעים שלכלב יש קרציות?

אם הכלב מגרד, נושך את עצמו, מחכך את הגב על השטיח ובאופן כללי מגלה עניין רב ותכוף מדי בפרווה – יש סיכוי שמשהו טיפס עליו ושותה את דמו, תרתי משמע. כמובן שמקום הנשיכה והזיהום שעלול להיגרם בו וסביבו מציקים, וסביר שיגרמו לגרד. אבל יש כלבים רגישים וערניים שירגישו אפילו את צעדיה העדינים של הקרצית על העור והפרווה, ויסייעו לבעליהם הערניים למצוא את הקרצית הקטנטנה עוד לפני ששלפה את הסכו”ם לקראת הארוחה. כמובן שקל יותר למצוא אותה אחרי שכבר “עשתה את שלה”, והתנפחה לגודל של פי 600 מהגודל המקורי, אבל למענכם ולמען הכלב שלכם, כדאי לעזור לה בדיאטה.

dog holding a flower in his mouth
הוא ממש לא קרציה, אבל עלול לסבול מכאלו

איך להוציא קרציה? ומה לא לעשות?

קודם כל – לא למעוך! מעיכה של אימא קרצית עלולה לשחרר אלפי ביצים שיתמקמו במקום נוח (כמו חריצי הרצפה, בין סיבי השטיח, על ריפוד של כיסא ושלל אפשרויות אחרות), שיבקעו ויעשו לכם צרות גדולות יותר. 

כלל שני – לא למשוך את הגוף (של הקרצית, כמובן)! משיכה לא זהירה עלולה להשאיר את ראש הקרצית בתוך העור של הכלב, ולגרום לזיהום חמור.

ברחבי האינטרנט יש המון סרטוני הדרכה, שמסבירים איך צריך לנתק את הקרצית מהכלב. אבל באופן כללי – צריך ללחוץ על הראש שלה, קרוב לפני העור של הכלב, כדי לוודא שהראש נלחץ החוצה ויוצא בשלמותו. מריחה של צמרון אוזניים טבול באלכוהול רפואי סמוך למקום מושבה של הקרצית יכולה לעזור לה להתנתק בקלות. אחרי ההסרה מורידים את הקרצית במי האסלה, או אוטמים אותה בשקית. המהדרין ישרפו אותה, אבל זה לשיקולכם.

טיפול ומניעה

כמו צרות אחרות, גם בנושא של קרציות, הרבה יותר חשוב ויעיל למנוע את המפגש איתן מאשר לטפל בנזקים שעשו. 

קולר נגד קרציות

אחד האמצעים הנפוצים ביותר למניעת היטפלות קרציות הוא קולר פלסטיק. קיימים בשוק התכשירים הוטרינריים כמה קולרים פופולריים ויעילים, ומשנה לשנה יש צורך בפיתוח ובשידרוג של הקולרים הקיימים.

איך עובד קולר נגד קרציות

הקולר, שמולבש על הצוואר של הכלב, משחרר לפרווה ולעור חומר שמשבש את מערכת העצבים של הקרצית במפגש עם הכלב. הקרצית מתבלבלת ולא מצליחה לנשוך ולאכול. ברוב המקרים החומר שנמצא על הקולר יספיק לחודשים בודדים (תלוי בנגיעות, במותג ובכלב).

אמפולות נגד קרציות

רוב האמפולות יעילות בעיקר נגד פרעושים (דווקא לא נגד קרציות). מטפטפים על הצוואר של הכלב את חומר ההדברה שנספג במחזור הדם, וברגע הנשיכה, מנת הדם המורעלת מחסלת את האורח הבלתי רצוי.

כדור נגד קרציות

יש שקוראים לו “הטבלית המעקרת”. לאחר שהקרצית נושכת את הכלב, היא מטילה ביצים “פגומות” למשך חודש שלם, ובכך חוסל פוטנציאל של דור שלם. נפלא, לא? אבל יש חיסרון: כדי לנצל את יעילות הכדור, חייבת להתרחש נשיכה, שמעלה את הסיכון להדבקה.

תרסיס נגד קרציות

לכאורה נשמע פשוט. מדובר בסך הכל בחומר הדברה שמרססים על הפרווה. אבל אם יש לכם כלב שמשתולל דווקא כשמטפלים בו, והוא מסתובב תוך כדי ריסוס, זה יכול להיות לו לא נעים. לא יעיל בבעלי פרווה ארוכה.

dog and cat sleeping
חולמים על חיים בלי חפיפות

שמפו נגד קרציות

תמיד טוב לשמור על הניקיון. אצל כלבים זה עניין לא פשוט, כי רובם יעדיפו לטוס החוצה מהאמבטיה היישר לתוך “מתנה” שמישהו אחר לא אסף אחריו. אבל אם כבר הלכתם על ספא וחפיפה, כדאי להשתמש בשמפו שמרחיק את האורחים הבלתי רצויים.

מניעה טבעית – חומץ תפוחים

יש מי שישבעו שחומץ תפוחים מהול במים ירחיק כל קרצית וכל פרעוש, אבל חיותא לא מכירה כלבים שמוכנים לשתות מים בטעמים. 

אנחנו לא רוצים להיות קרציות, אבל הנה מה שכדאי לך לדעת על חיותא

בעיני וטרינרים רבים קרציות הן “צרות קטנות”, שאפשר לפתור באמצעות טיפול ביתי, די במהירות, אבל העובדה היא שכלבים סובלים ממבחר מחלות רחב, שלצערנו את רובן אי אפשר לפתור באמצעות תרסיס או אמפולה. מטיפולי סרטן ב-14,000 ש”ח (ידעתם שיש MRI לכלבים? וכן, הוא יקר), ועד לטיפול בחסימת מעיים, שדורש תרופות, עירויי דם והשגחה, בעלויות של 4,500 ש”ח – המבחר אינסופי, ולכלבים, בניגוד אלינו, אין תמיכה מגופים מוסדרים, אולם העלויות הנלוות לפציעות ומחלות – גבוהות לא פחות. כאן אנחנו נכנסים לתמונה עם ביטוח לכלבים (וגם לחתולים) – אנחנו מאפשרים לבעלי חיות מחמד לעשות את הבחירות הטובות ביותר עבורן, מבלי לחשוש מהעלויות, בכפוף לתנאי הפוליסה, כן?

אם הגעת לכאן ועוד לא ביטחת את הכלב או את הכלבה שלך, כדאי לך לדבר איתנו. אחרי הטיפול המונע לקרציות, כמובן.


bowls
plant
tails-paws
video-container
article-01

מגבלות כספיות
עלולות לשבור לבבות

זה לא חייב להיות כך!
ny clouds
pet-insurance-back-side

כמה פרטים ונעביר הצעה
במיוחד בשבילך

pet-insurance-front-side pet-insurance-front-side pet-insurance-front-side

כתבות בשבילך

כל המאמרים