whatsapp
bg bg

אגדת דשא? מיתוסים מול עובדות על כלבים ואכילת דשא

הכלב שלכם אוהב לנשנש דשא? אתם לא לבד. מדובר בהתנהגות כלבית נפוצה שלא נובעת מחסרים תזונתיים, כאב בטן או צורך להקיא, כמו שאולי הרבה בעלי כלבים חושבים. מה הסיבות לכך? ולמה דווקא לא מומלץ לזרום עם החשק הספציפי הזה?

writer-avatar
18/06/2024
icon-read

4 ד׳ קריאה

אי פעם קרה לכם שיצאתם עם הכלב לטיול היומי, ומיד הוא רץ לחלקת הדשא הקרובה והתחיל לנשנש בהתלהבות את העלים הירוקים כאילו מדובר בפיסת בשר עסיסית? ההתנהגות הכלבית הזו מוכרת כמעט לכל בעלי הכלבים באשר הם. למה הם עושים את זה? האם יש קשר לכאב בטן? האם זה בהכרח יגרום להקאות? ואולי בכלל מדובר בהתנהגות לא רצויה?

נתחיל מההתחלה – אכילת עשב היא התנהגות כלבית נפוצה ורואים אותה גם בכלבי בר. מקור ההתנהגות הזו הינו שריד אבולוציוני, וכנראה שבעבר אכילת דשא תרמה לתזונת משפחת הכלביים. הם אמנם אינם יכולים לעכל דשא במלואו, אבל באופן פרדוקסלי הסיבים שבו יכולים להועיל לתהליך העיכול. אגב, זו יכולה להיות הסיבה שכלבים רבים אוהבים לאכול מאכלים המכילים סיבים כגון מלפפון, תפוח ועוד.

הסיבים שיש בדשא ובמלפפונים, אגב, ממש לא הכרחיים לכלבים כיום. כאשר כלבים אוכלים מזון מלא ואיכותי המיועד לכלבים ותזונתם מאוזנת – אין להם צורך מבחינה תזונתית לאכול דשא.

הגיע הזמן לפצח מיתוס ישן

אחת האמונות הנפוצות היא שכשכלבים סובלים מכאבי בטן ומרגישים צורך להקיא, הם אוכלים דשא משום שפעולה זו גורמת להקאה. 

מחקר שנערך ב-2008 מפריך את הטענה הזו. המחקר הראה שאכילת דשא לא בהכרח גורמת להקאות – רק כ-22% מהכלבים שאכלו דשא הקיאו זמן קצר לאחר האכילה. עם זאת, דבר נוסף מעניין עלה מהמחקר – רק 9% מהכלבים שאכלו דשא הראו סימנים של חוסר נוחות ו/או מחלה כלשהי טרם האכילה. לכן, הסיקו החוקרים, אין קשר בין אי נוחות במערכת העיכול לרצון/צורך של הכלב לאכול דשא.

אז גם אם זה נכון שאכילת דשא אכן יכולה לגרום להקאה, זה כאמור לא בשיעור משמעותי – וזה משום שהדשא הקוצני יכול לעורר את רפלקס ההקאה, אבל לא בכל הכלבים בהכרח, ולא בכל פעם.

מחקר נוסף שבחן את הסוגייה מדוע כלבים אוכלים דשא, הראה שהנטייה שלהם לעשות זאת מושפעת ממנגנון הרעב והשובע שלהם. במחקר זה הגישו לכלבים דשא בשני מועדים – לפני הארוחה ואחרי הארוחה הרגילה שלהם. מתוצאות המחקר עלה שכלבים שבעים הראו פחות התלהבות מהעלים הירוקים. מכאן, אחת ממסקנות המחקר היא שכלבים עשויים לאכול דשא כמקור מזון כאשר הם מרגישים רעב, ללא קשר לאי נוחות במערכת העיכול.

אוכלים דשאים – כי זה טעים

אז אם אכילת דשא לא נועדה באמת לעזור לכלב שלכם להשלים חוסרים תזונתיים ו/או לגרום לו להקיא – למה הוא עושה את זה? ובכן, מתברר שאכילת דשא היא התנהגות כלבית טיפוסית שנובעת מהאופי הכלבי – כלבים הם חיה סקרנית ואוהבים לנסות דברים. מסיבה זו הם יאכלו קקי של כלבים אחרים, למשל. בנוסף, כלבים הם אנרגטיים וכאשר הם אינם פעילים מספיק – הם ימצאו דרכים יצירתיות לפורקן אנרגיה והפגת שיעמום על ידי אכילת דשא, קירות, גרביים, צעצועים וכל הבא ליד (או לפה).

הנטייה לאכול דשא מושפעת ככל הנראה גם מההבדלים בין גזעי כלבים שונים ובין כלבים בעלי אופי שונה. מכאן שאם אתם בעלים של כלב מגזע אנרגטי או כלב שובב וסקרן, אל תופתעו אם תמצאו אותם לועסים דשא.

יוצאים לפארקים? קחו חטיפים (לכלבים כמובן)

אז אם אכילת דשא לא מצביעה על כאב בטן, צורך להקיא ו/או על מחסור תזונתי כלשהו – האם אפשר להתייחס אליה כהתנהגות כלבית בלתי מזיקה? לא בהכרח. אכילת דשא עלולה לגרום לבעיות בריאותיות שונות לכלב שלכם, בעיקר בגלל מה שיש עליו. דשא שרוסס בחומרי הדברה או בקוטלי עשבים שונים, למשל, עלול לגרום לפגיעה עד כדי הרעלה. 

מעבר לכך, אכילת דשא עלולה לחשוף את הכלב שלכם לטפילים שונים, ובעיקר לתולעת הפארק הידועה לשמצה (spirocerca lupi). תולעת זו עלולה לגרום לתחלואה קשה ואף במקרים חמורים, גם למוות. דרך ההדבקה הנפוצה בתולעת הפארק היא על ידי אכילת חיפושיות מסוימות הנושאות בגופן את צורתה הצעירה של התולעת, וכן אכילת צואה של כלבים אחרים. 

כאמור, תולעת הפארק עלולה להיות מסוכנת לכלבים, אך מתן טיפול תרופתי מונע באופן קבוע ימנע את התפתחות והתרבות התולעת בגוף ויפחית משמעותית את הסיכון לתחלואה. 

מסיבות אלו עדיף למנוע מהכלב לאכול דברים בטיול ובעיקר כשנמצאים באזור עם דשא. נכון, ליישם את העצה הזאת זה קצת קשה כשמדובר בכלבים סקרנים ופעילים, ולכן אם אתם יודעים שלכלב שלכם יש נטייה לאכול דשא או כל דבר אחר בטיול – טיילו איתו אך ורק עם רצועה. במידה והילדים שלכם לקחו אחריות על הטיול היומי, תבקשו מהם שישמרו על הכלב קשור ברצועה קצרה יחסית. בנוסף, אפשר לשקול להשתמש בזמם (מחסום פה). דרך נוספת שיכולה לעזור לכם למנוע מהכלב שלכם לאכול דשא היא להסיח את דעתו – ניתן להציע לו משחק או חטיף אהוב שיעסיקו אותו ויסבו את תשומת ליבו מהדשא. 

בחיותא לא נוכל למנוע מהכלב שלכם לאכול דשא, אבל כן נוכל לסייע לכם אם הוא חלילה יחלה בעקבות כך. מאכילת דשא ועד צרות קשות הרבה יותר (שלא נדע), הכיסוי של חיותא יעזור להבטיח שהכלב שלכם יבלה איתכם בפארק עוד שנים רבות. חיותא – ביטוח הבריאות לכלבים.


bowls
plant
tails-paws
video-container
article-01

מגבלות כספיות
עלולות לשבור לבבות

זה לא חייב להיות כך!
ny clouds
pet-insurance-back-side

כמה פרטים ונעביר הצעה
במיוחד בשבילך

pet-insurance-front-side pet-insurance-front-side pet-insurance-front-side

כתבות בשבילך

כל המאמרים