תקווה חדשה לכלבים חולי סרטן: כל מה שחדש בתחום המניעה והטיפול
בעבר, גילוי סרטן אצל כלבים נחשב לגזירת מוות. כיום יש מגוון טיפולים אפשריים לאור התקדמות המחקר במחלה. הנה כל מה שאתם צריכים לדעת על החידושים וההמצאות בתחום
נכתב ע״י צוות חיותא
“לכלב שלך יש סרטן”. 4 מילים שאף בעל כלב לא היה רוצה לשמוע מהוטרינר שלו.
אולם מה שהיה נחשב פעם לבשורת איוב הכוללת גזר דין מוות כמעט וודאי, הפכה בשנים האחרונות למחלה ברת טיפול בזכות מגוון טיפולים, מחקרים וטכנולוגיות חדשניות המפיחים תקווה חדשה ביכולת שלנו להציע חיים ארוכים ואיכותיים יותר עבור אותם כלבים חולים.
ריכזנו עבורכם את כל מה שחדש בנושא סרטן אצל כלבים וכל מה שכדאי לדעת בחזית המחקר הוטרינרי האונקולוגי וכן, יש בהחלט סיבה לאופטימיות.
ע”פ נתוני איגוד הוטרינרים העולמי, אחד מכל 4 כלבים יפתח גידול חריג של תאים בשלב כלשהו בחייו וכמעט מחצית מהכלבים מעל גיל 10 יפתחו את מחלת הסרטן.
סרטן אצל כלבים – פריצות דרך משמעותיות בטיפול ומניעה
במשך עשרות שנים פורסמו מעט מאוד מחקרים בנושא הטיפול בסרטן בקרב כלבים, עובדה אשר הותירה את הוטרינרים עם מעט מאוד אפשרויות טיפול אותן יכלו להציע לאותם בעלי כלבים חסרי אונים. עם זאת, בשנים האחרונות ניתן לראות שינוי במגמה זו כאשר חוקרים במעבדות ובמרפאות וטרינריות רבות ברחבי העולם מצליחים להגיע לפריצת דרך משמעותית בכל הקשור לטיפול ומניעת סרטן בקרב כלבים.
אחד המחקרים האונקולוגיים הגדולים ביותר כיום הוא הניסוי בחיסון נגד סרטן, אשר אמור להגן על הכלבים מפני 7 סוגים שונים של סרטן. מחקר זה הוא פרי עבודה משותפת של אוניברסיטאות בקולורדו, ויסקונסין וקליפורניה וכולל מעקב של 5 שנים אחר כ-800 כלבים בריאים אשר קיבלו את מנת החיסון (או הפלצבו) במשך 4 שבועות.
מרכיבי החיסון כוללים סדרה של ניאו-אנטיגנים אשר אמורים להגן על הכלב מפני כמה מסוגי הסרטן הנפוצים ביותר כולל סרטן העור, גידולי שלד ורקמה רכה, גידולים בכלי הדם, לימפומה, גידול תאים גרורתיים וגידולי עצם.
טיפולים מתקדמים בסרטן הכבד
באוניברסיטת וירג’יניה סיימו לאחרונה מחקר פיילוט הבוחן טכנולוגית צריבה חדשה – אלקטרופורציה (H-FIRE) בקרב כלבים החולים בסרטן הכבד. במסגרת הטכנולוגיה החדשה, החוקרים השתמשו בזרמים חשמליים בעוצמה ותדירות מסוימת על מנת לפתוח את התעלות בקרום התא עוד לפני הסרת הגידול באופן כירורגי ואז בחנו את אפקטיביות הטיפול עליו.
ממצאי המחקר הראשוניים מעידים כי שיטת טיפול זו מעוררת את מערכת החיסון של הכלב ומביאה לכך שתאי ה-T מתחילים לתקוף את התאים הסרטניים ולהרוס אותם, תוך גרימת נזק מינימלי לתאים הבריאים מסביב. בהמשך, צוות החוקרים מתכנן לבחון טכנולוגיה זו גם בקרב כלבים החולים בסרטן ריאות.
מחקרים מתקדמים לטיפול בגידולי עצם בשלד
מחקר נוסף באותה אוניברסיטה מתמקד בטכניקת אולטראסאונד ייחודית (Histotripsy) על מנת לטפל בכלבים הסובלים מגידולי עצם בשלד. טכניקה זו מאפשרת לרופאים לצרוב (להרוס) תאים סרטניים ללא שימוש בחום אשר גורם להרס תאים בריאים, וזאת באמצעות יצירת קוויטציה, כלומר, “ענן בועה” סביב האזור בו מושמדים אותם תאים.
גם באוניברסיטת פנסילבניה ביצעו בשנה האחרונה כמה מחקרים קליניים בתחום האימונתרפיה (חיזוק מערכת החיסון) כשהבולט בהם הוא הטיפול בכלבים החולים בלימפומה באמצעות טכניקה פרסונלית הכוללת שינוי של התאים החיסוניים של הכלב על מנת לתקוף את תאי הלימפומה בגוף. כלומר, אותם חוקרים מלמדים למעשה את המערכת החיסונית לתקוף בעצמה את הסרטן המקנן בגוף.
מחקר אחר באוניברסיטת אילינוי משתמש בטכניקת אימונתרפיה אחרת כדי להתמודד עם סרטן עצם גרורתי בקרב כלבים. כחלק מטכניקה זו, מקבלים הכלבים טיפולי קרינה יחד עם זריקה לתוך הגידול אשר נועדה לעורר את מערכת החיסון.
כך, לדוגמה, אם הגידול של הכלב ממוקם ברגל, המטרה היא לעורר את מערכת החיסון כך שתזהה את הגידול לא רק ברגל, אלא גם בכל אזור גרורתי אחר בגוף כמו הריאות. מכיוון ש-90% מהכלבים עם גידולי עצם יפתחו גרורות בריאות, הרי ששיטה זו מהווה התפתחות משמעותית בתחום. חוקרים מאותה אוניברסיטה אף פיתחו כמה תרופות חדשניות לטיפול בסרטן מוח אצל כלבים.
במחקר משותף של כמה בתי ספר לוטרינריה במינסוטה ופנסילבניה, הצליחו לפתח טיפול ניסיוני המשלב שימוש בין כמה תרופות זולות יחסית כדי לטפל בהמנגיוסרקומה אצל כלבים, לאחר עשרות שנים בהן לא חלה שום התקדמות משמעותית בתחום. הממצאים הראשוניים מבטיחים מאוד וכיום מנסים החוקרים למצוא את המינון האופטימלי אשר יאפשר טיפול בגידול עם מינימום תופעות לוואי.
ניסויים מתקדמים בתחומי הכימותרפיה
אותה קבוצת חוקרים מבצעת ניסוי כימותרפי נוסף בכלבים החולים בלימופומה אשר מטרתו “להשתמש בתרופות ישנות בדרך חדשה”, כלומר, במקום לבצע טיפול כימותרפי אחת לשבוע או אחת לשבועיים כפי שהיה נהוג ב-20 השנים האחרונות, לנסות ולמצוא מתווה טיפולי חדש אשר יביא לתוצאות טובות יותר.
הטיפול הכימותרפי במתווה הקיים מצליח להאריך חיים ולעיתים אף מביא לרמיסיה בהתפתחות המחלה, אולם אחוזי הריפוי שלו עומדים על 1%-2% לכל היותר בקרב כלבים. בקרב בני אדם, לעומת זאת, אותו מתווה טיפולי מביא לאחוזי ריפוי של 30%-40% ולכן מנסים החוקרים לשנות את המתווה בקרב כלבים כך שיביא לאחוזי ריפוי דומים.
חוקר אמריקאי בשם David Nolte פיתח טכנולוגית דימות בשם BDI המצליחה למדוד את התנועה התוך תאית בדגימות רקמות חיות בתלת מימד. טכנולוגיה חדשנית זו יכולה לנבא את תגובת הכלב לטיפול הכימותרפי ברמת דיוק של 80%-85%, עובדה אשר יכולה לסלול עבור הוטרינרים את הדרך לבחירת טיפול כימותרפי אופטימלי, המותאם לאותו כלב.
גם בתחום הביופסיה, הצליחו חוקרים מאוניברסיטת צפון קרוליינה להביא לפריצת דרך משמעותית באמצעות פיתוח ביופסיה נוזלית חדשה המאפשרת זיהוי מוקדם וקל יותר של סרטן הערמונית בקרב כלבים.
אין ספק כי מגמת מחקר מחלת הסרטן אצל כלבים תלך ותתעצם בשנים הקרובות ותאפשר לוטרינרים להציע טיפול יעיל יותר לכלבים חולי הסרטן ולנו, הזדמנות ליהנות משנים ארוכות ובריאות יותר עם החבר הכי טוב שלנו.