whatsapp
bg bg
arrow-back חזרה

מה הכלב שלכם מנסה לומר לכם? הכל על שפת הגוף של הכלבים

שפת הגוף של הכלבים יכולה ללמד אותנו המון על מה הם רוצים, איך הם מרגישים ומה עובר להם בראש באותו רגע. אנחנו רק צריכים לפרש. כולנו מכירים את המיתוסים שאומרים שכלב שמכשכש בזנב אוהב אותנו, ושכלבים קופצים מפגינים פחד – אבל האם הם נכונים? הנה כל מה שכדאי לדעת.

writer-avatar

נכתב ע״י צוות חיותא

19/09/2023

אין כלבים שמדברים עברית

עם יחס של 1:125 בין גודל המוח למסת הגוף (לשם ההשוואה- אצל בני אדם, היחס הוא 1:40), אין פלא שכלבים לא מדברים. אין להם את היכולת השכלית הנחוצה בשביל זה. לכלבים יש יכולת מנטלית של ילד בן שנתיים, אבל להבדיל מבני אדם, זו גם הנקודה בה הם נעצרים ולא מתפתחים יותר. קליפת המוח שלהם קטנה יותר, שטח הפנים שלה מצומצם יותר ויש בה הרבה פחות נוירונים. האונה הקדמית שלהם, זו שאצל בני אדם תופסת כמעט שליש משטח המוח, תופסת אצלם רק 10%.  

אז נכון, יש גזעים חכמים יותר כמו הבורדר קולי, הפודל והרועה הגרמני, יש חכמים פחות… אבל בשורה התחתונה – הדרך היחידה שלנו לנסות ולהבין אותם היא באמצעות התייחסות להבעות פנים, תנוחות גוף, זנב ואוזניים וגם קולות מסוימים. שנתחיל? 

איך לזהות כלב שמח?

כולם אוהבים כלבים שמחים. אבל איך יודעים מתי כלב שמח? לרוב הוא יביע זאת באמצעות הבעת פנים “פתוחה”, שנראית כמעט כמו חיוך – עיניים רפויות בנינוחות, פה פתוח לרווחה ולשון רפויה בתוכו. הוא יכשכש בנינוחות בזנב בקשת רחבה – כמעט ב-180°, ותנוחות גוף משוחררות כאילו הוא אקרובט מיומן. אם הוא ממש עף על עצמו ועליכם, הוא עשוי גם לקפוץ, לרוץ ולשחק.

כלב שמחפש נחמה או קירבה

כלב שמחפש נחמה או קירבה לרוב יבטא את הצורך שלו באמצעות תנוחות גוף ידידותיות שמביעות אמון, כגון שכיבה על הגב, או היצמדות לאדם או לבעל החיים שהוא זקוק לקירבה מצידו. הוא עשוי גם ללקק את האדם או את החיה האחרת, או לישון בקרבת מקום. כלב יחפש קירבה ונחמה אצל מי שהוא סומך עליו, הגיוני לחלוטין, ואפשר לומר שזו אולי אחת התכונות שסייעה לכלבים לשרוד במשך 33,000 שנים (המועד שבו מתועדים הכלבים הראשונים שבני האדם בייתו). 

כניעה אצל כלבים

מחוות של כניעה אצל כלבים הן הדרך שלהם להראות לאדם או לבעל חיים אחר שהם אינם חשים מאוימים מפניו. כלב כנוע יראה בדרך כלל סימנים כמו שכיבה על הגב, חשיפה של הבטן ואוזניים נוטות לצדדים או משוכות לאחור (אבל לא עד הסוף, כך שלא יהיו צמודות לראש). כשהכלב בפוזה הזו, רק חסר שנקשור לו דגל לבן לזנב, והוא מוכן לכיבוש (הלב שלו)…

כלב מפוחד

כלב מפוחד יביע את החשש שלו באמצעות הבעות פנים “סגורות” שקל לייחס אותן לחששנות. מבט בוחן, זנב שמונח בין הרגליים, תנוחת גוף משוכה לאחור ולפעמים רעד. הוא עשוי גם לגנוח ולנהום, או פשוט… לברוח. לפעמים, כמו הזעה אצל בני האדם במצבי פחד – הכלב יתנשף וילחית, אפילו כאשר טמפרטורת הסביבה לא חמה. אם הכלב מבוהל, הסימנים שיראה כלפי חוץ יהיו דומים מאוד, אך עשויים להתווסף להם גם סימנים של כניעה.

כלב כועס

כלב כועס יביע זאת ב”עיני ירח” – הכוונה היא שרואים “את הלבן של העין” (הביטוי הזה לבדו מעיד על כעס), והכלב נועץ את המבט באובייקט שמלחיץ אותו. הלסת סגורה אבל השפתיים פתוחות וחושפות את השיניים העליונות, שמסננות החוצה נהמות בטונים נמוכים. אם הדבר שמכעיס אותו לא יתרחק או יפסיק – הכלב עשוי גם להתקרב לאדם או לבעל החיים בצורה מאיימת, ואפילו לנסות לנשוך. נשיכות של האוויר, זנב זקור או כשכוש מהיר בקשת צרה, וגם עמידה שפופה שמוכנה לזינוק יהיו לרוב סימנים מובהקים לכך שהכלב מוכן ודרוך לקראת תקיפה.

איך להבדיל בין כלב מרוגש לכלב מפוחד?

חשוב לדעת להבדיל בין התחושות – כלב מרוגש וכלב מפוחד עשויים להראות סימנים דומים: זנב מכשכש במהירות, גוף משוך לאחור, נשימה מוגברת והלחתה. עם זאת, לכלב מרוגש יהיו הבעות פנים חיוביות יותר, כגון עיניים פקוחות וזנב מכשכש בטווח תנועה רחב יחסית. אם תחשבו על ההבדל בין השניים אצלנו, בני האדם, תראו שהסימנים יחסית דומים: דופק מואץ, הזעה (או סומק בפנים), הרחבה קלה של האישונים – אבל כשאנחנו מתרגשים, השרירים שלנו נינוחים, יחסית, וכשאנחנו מפחדים – אנחנו מתאבנים או רועדים.

איך לזהות מצב מצוקה

כל סימן שלא מעיד על נינוחות ושלווה אצל כלבים עשוי להעיד על מצוקה. אבל למרות כל הסימנים שפירטנו למעלה, אי אפשר לשפוט לפי סימן אחד בלבד ולהסיק ממנו על כל מצב הרוח של הכלב באותו הרגע. זה בדרך כלל מכלול של כמה סימנים – ולפעמים גם וייב כללי שאפשר להרגיש מצידו. אם אתם רואים כלב שמראה סימנים של מצוקה, חשוב לנסות להבין מה גורם לו לתחושה זו – הסתכלו והקשיבו מסביב, ונסו לספוג את האווירה שהכלב חווה, כדי לנסות להבין מה עובר עליו. אם אתם לא בטוחים, מומלץ להתייעץ עם וטרינר או עם מטפל התנהגותי של כלבים.

איך לזהות שכלב לא מרגיש טוב

לפעמים כלבים מפגינים התנהגויות מוזרות או תוקפניות, כשאנחנו לא מצליחים להבין מה מסביב מאיים עליהם או מרגיז אותם. אם ניגשתם ללטף את הכלב שלכם וקיבלתם ביס או נהמה חושפת שיניים, או שמשום סיבה נראית לעין הוא מחביא את הזנב בין הרגליים – אמורה להידלק נורה אדומה. כלב שלא מרגיש טוב עשוי להראות סימנים כגון חוסר תיאבון, עצלות, הקאות, שלשולים. אבל שינוי בהתנהגות הוא סימן מובהק לא פחות. אם הכלב מראה סימנים כאלה, חשוב לקחת אותו לבדיקה וטרינרית.

לסיכום, כמה טיפים חשובים:

●  השתמשו בכל החושים שלכם כדי “לקרוא” את שפת הגוף של הכלב. חוש הראייה לבדו לא מספיק.

●  שימו לב להקשר. מה קורה בסביבה? מה הכלב עושה, רואה או שומע?

●  שימו לב לסימנים עדינים – גם הם עשויים להעיד על מצוקה.

אבל יודעים מה הכי חשוב? שחיותא מבינה את שפת כל הכלבים, ואנחנו כאן בשבילכם ובשבילם. ברצינות – כלבים לא יודעים לספר לנו אם הם לא מרגישים טוב, ושפת הגוף יכולה לסייע, אך מה שבאמת מסייעות הן בדיקות, ותכלס – הן עלולות להיות יקרות. כשיש חיותא, לא צריך לחשוש מהעלויות.


bowls
plant
tails-paws
video-container
article-01

מגבלות כספיות
עלולות לשבור לבבות

זה לא חייב להיות כך!
ny clouds
pet-insurance-back-side

כמה פרטים ונעביר הצעה
במיוחד בשבילך

pet-insurance-front-side pet-insurance-front-side pet-insurance-front-side

כתבות בשבילך

כל המאמרים