whatsapp
bg bg
arrow-back חזרה

חיוך כלבי מושלם: כל מה שצריך לדעת על טיפולי שיניים לכלבים

איך שמירה על היגיינת פה יכולה למנוע בעיות חמורות יותר בעתיד, למה אסור להתעלם מריח פה רע ומה עושים כשצריך ניקוי אבן יסודי? הווטרינר ד”ר דותן מידן עושה לנו סדר

writer-avatar

נכתב ע״י עינב בן יהודה

31/07/2024

שמירה על בריאות הפה של הכלב שלכם היא נושא שאין להקל בו ראש. ישנן בעיות שיניים וחניכיים שונות שעל ידי טיפול נכון ניתן למנוע את ההתפתחות שלהן ובכך למנוע סבל מיותר מחיית המחמד שלכם.

כלבים נולדים ללא שיניים, אבל שיני החלב שלהם בוקעות מהר מאוד – כבר כשהם מגיעים לגיל חודש. בסביבות גיל 6-7 חודשים מתחלפות שיני החלב בשיניים הקבועות. “כלבים, בניגוד לבני אדם, כמעט לא סובלים מעששת וחורים בשיניים,” אומר הווטרינר ד”ר דותן מידן, “הם צורכים הרבה פחות סוכר ולא שותים משקאות מוגזים עם חומצות מזיקות”.

לדבריו, המחלות הנפוצות בקרב כלבים הן מחלות פריודונטליות – כאלו שפוגעות בחניכיים במיוחד במפגש עם השן. “זה המקום הקלאסי להצטברות פלאק, שכבה דקה של חיידקים, על השיניים של הכלבים. עם הזמן, הפלאק הזה עלול להתפתח לאבנית, שעלולה לגרום לבעיות שונות,” מוסיף ד”ר מידן. את הפלאק לא ניתן לראות אבל את אבן השן אפשר לזהות די בקלות – היא נראית ככתמים צהובים או חומים על גבי השן עצמה. “ההשלכות של שגשוג החיידקים באזור הזה ובתוך כיסי החניכיים עלולות להיות קשות,” הוא מסביר. “בשלבים הבאים כבר עלולה להיווצר נסיגה של החניכיים שתוביל לחשיפה של השורשים, וזו תוביל לחלקיקי מזון ופרווה שייתקעו בהם ולריקבון של השן. אם הבעיה איננה מטופלת, מגיע השלב המתקדם והגרוע ביותר של המחלה – נסיגה של עצמות הלסת ונשירת שיניים”.

הסרת אבנית – רק בהרדמה מלאה

השלבים הראשונים של מחלות אלו הם הפיכים. לכן, המטרה העיקרית היא למנוע מהמחלות להתפתח ולעצור אותן עוד בשלב הצטברות הפלאק. את זה ניתן לעשות במספר דרכים. “אם הכלב שלכם מסכים לצחצוח שיניים, נסו להקפיד על פעמיים-שלוש בשבוע,” מייעץ ד”ר מידן. “לא חייבים להשתמש במשחת שיניים, אבל אם אתם רוצים – תשתמשו במשחות שיניים המיועדות לכלבים”. את הצחצוח יש לבצע במברשות עדינות של תינוקות או אצבעוני, ולהקפיד על הברשה של מפגשי החניכיים עם השן. אם הכלב שלכם פחות זורם עם צחצוח, אפשר להציע מגוון מוצרים המסייעים במניעת הצטברות פלאק על השיניים, ביניהם חטיפים דנטליים, אבקות ונוזלים מיוחדים או מזונות רפואיים, המסייעים במשימה זו. בכל מקרה, הקפידו שאלו יהיו מוצרים מאושרים וטרינרית לשמירה על היגיינת פה ולא סתם עצמות משחק מחנות החיות. 

בשלב שבו כבר הצטברה אבנית על השן, צחצוח או שימוש באמצעים לא יעזור. לכן, חשוב לבצע טיפול שיניים במרפאה שלכם. בטיפול כזה מנקים את אבן השן וכיסי החניכיים. “הטיפול הזה חייב להיעשות בהרדמה, מכמה סיבות”, אומר ד”ר מידן, “קודם כל, חשוב מאוד לעשות ניקוי עמוק שנכנס לכיסי החניכיים ומוציא גם משם את הזיהום, ואת זה לא ניתן לעשות כשהכלב ער. זה לא כמו בבני אדם, שאפשר לבקש ממך לשבת בשקט על הכסא. בנוסף, בטיפול השיניים מעורבים הרבה מים וכלב ללא הרדמה וצינור קנה (טובוס) יכול לשאוף אותם לריאות”.

ד”ר מידן מציין גם שבגלל הצורך בהרדמה ישנם בעלי כלבים הנוטים להימנע מטיפול להסרת אבנית, או הולכים לגורמים שונים שאינם מקצועיים המבצעים ניקוי שטחי ללא הרדמה, שלא מסייע באמת בבעיה וגם עלול לגרום לחרדה רבה. “כשמדובר בכלב עם מחלת לב, למשל, החרדה שיכולה להיגרם לו במהלך טיפול שיניים ללא הרדמה מסוכנת יותר ללב מהרדמה מבוקרת לטיפול שיניים”.

ד”ר מידן מסביר שבניגוד למחשבה הנפוצה, גיל מבוגר הוא ממש אינו תירוץ לדחות טיפולים כאלו: “הצטברות האבנית הולכת ומחמירה ככל שהכלב מתבגר, וכשהיא מחמירה – היא עלולה להוביל למצב בלתי הפיך, ריקבון של שיניים ולסת’ ולסבל רב עבור הכלב. אני מבין את החשש מהרדמה, אבל היום אנחנו יודעים לעשות את התהליך הזה בצורה בטוחה מאוד גם בכלבים וכלבות מבוגרים, וגם בכאלו עם בעיות רקע כמו מחלת לב או כליות. נדירים המצבים שבהם לכלב יש דלקת חמורה של חלל הפה שלא יצדיקו טיפול בהרדמה”.

צילומים דנטליים, כתרים ומומחי פה ולסת – כמו אצל בני אדם

ד”ר מידן מזכיר שבבדיקה שגרתית במרפאה בוחנים גם את מצב הפה והשיניים מבחינת מראה וריח, אך חשוב גם לבצע באופן תקופתי, ובמיוחד במצבים מתקדמים יותר של המחלה, אבחון מקיף הכולל גם צילומים דנטליים המדגימים את מצב שורשי השיניים ועצם הלסת. “כשיש שיניים עם ריקבון, או שיניים שהן כבר מתות, יש צורך בעקירות כירורגיות,” אומר ד”ר מידן. “במצבים מורכבים, קיימים אפילו וטרינרים מומחים לכירורגיית פה ולסת, שיכולים לטפל במרכזי המומחים השונים ולעתים אפילו להגיע למרפאות עם הציוד הנדרש”.

“לא בכל כלב תתפתח מחלה פריאודנטלית, ויש כלבים שלא יצטרכו טיפול שגרתי או רפואי למשך כל חייהם. מצד שני, ישנם כלבים שצוברים מהר מאוד אבן שן, במיוחד קטנים כמו מלטזיים, פודלים ננסיים, יורקשייר טרייר, שיצו, וגם חלק מהכלבים המעורבים. כלבים כאלו יצטרכו לעתים טיפול שיניים פעם-פעמיים בשנה באופן קבוע”.

השן רקובה? לא בטוח שזה ישפיע על התיאבון של הכלב שלכם

האם ניתן לזהות סימנים של ריקבון בשיניים לפני שמגיעים לביקורת הקבועה אצל הווטרינר? אל תבנו על זה שתדעו שהכלב שלכם סובל מכאבי שיניים לפי פגיעה בתיאבון שלו למשל. ד”ר מידן אומר שכלבים לומדים להסתדר גם עם שיניים כואבות, וגם ללא שיניים כלל. “כשכלב לא אוכל או מתקשה לאכול אוכל במרקם קשה – כנראה שמחלת החניכיים שלו מתקדמת מאוד ושיש כבר פגיעה משמעותית. גם אז, לא בהכרח נראה סימנים של אובדן תיאבון כשיש ריקבון בשיניים”.

סימן מוקדם שיכול להצביע על זה שהכלב שלכם סובל ממחלה כלשהי הוא ריח רע מהפה. “כשיש לכלב ריח רע מהפה, לא הריח הכלבי הרגיל, זה כנראה סימן לכך שמשהו לא בסדר”, אומר ד”ר מידן. “גם כשרואים שהחניכיים שלו אדמומיות, אז כנראה שמשהו מציק לו. צריך לקחת בחשבון שאבן שן ודלקות חניכיים זו מחלה כואבת שפוגעת משמעותית באיכות החיים”.

בעיות שיניים יכולות להופיע גם בצורות אחרות. לפעמים, תהליכי ריקבון בשיניים יבואו לידי ביטוי בצורת פצעים פתוחים מתחת לעיניים המפרישים מוגלה כל הזמן. עוד סימן לריקבון בשיניים יכול להיות נפיחות של הלחי ועין שבולטת ממקומה. “התהליך הדלקתי בחלל הפה יכול לגרום לכל הדברים האלו, אבל לעיתים התופעות האלו הן סימנים של בעיות אחרות לגמרי,” אומר ד”ר מידן.

ומה לגבי טיפולי שיניים אחרים? “ניתן גם לעשות היום טיפולי שורש ותיקונים של כתר השן במקרה הצורך, וזאת לאחר שמוודאים בצילומים שהשן איננה רקובה. אם ניתן לשמר את השן ולטפל בה, זו בהחלט אופציה טובה – במיוחד במקרים הנפוצים בכלבים של שן שנשברת כתוצאה מטראומה, נגיד כשהכלב לועס אבן או מקל,” מסכם ד”ר מידן. מקרים כאלה, יש לציין, מכוסים בפוליסה של חיותא.


בחיותא לא נוכל לצחצח במקומכם את השיניים של הכלב שלכם, אבל נוכל להבטיח לכם ששניכם תחייכו בפה מלא לאור הכיסוי שלנו. עם ביטוח הבריאות לכלבים של חיותא, תוכלו להוציא את השיקול הכלכלי מהתמונה ולהגיד, ״ד״ר, עשה מה שצריך – יש לי חיותא״.


bowls
plant
tails-paws
video-container
article-01

מגבלות כספיות
עלולות לשבור לבבות

זה לא חייב להיות כך!
ny clouds
pet-insurance-back-side

כמה פרטים ונעביר הצעה
במיוחד בשבילך

pet-insurance-front-side pet-insurance-front-side pet-insurance-front-side

כתבות בשבילך

כל המאמרים