מיצי שובי הביתה: החתול הביתי שלכם נעלם? למה זה קורה ואיך תוכלו לעזור לו למצוא את הדרך הביתה
עד כמה נפוצה התופעה של חתולים ביתיים שהולכים לאיבוד, מה יכולות להיות הסיבות לכך, איך ניתן למנוע היעלמות כזו מלכתחילה, ואם החתול שלכם אכן נעלם – כיצד תוכלו לעזור לו לחזור הביתה בשלום? ישבנו לשיחה קצרה על חתולים נעלמים עם ד”ר דותן מידן.
נכתב ע״י עינב בן יהודה
7 ד׳ קריאה
חתולים מתקשים להסתגל לשינויים בסביבה שלהם
בעלי חתולים רבים מתעוררים יום אחד לגלות שהחתול הביתי שלהם נעלם. על פי נתונים של Lost Pet Research כ- 15% מבעלי החתולים בארה”ב דיווחו כי איבדו את החתול שלהם. 66% מתוכם היו בגילאים 1 עד 7 שנים.
הווטרינר, ד”ר דותן מידן, אומר כי חתולים כחיות ציד, מאוד אוהבים לחקור את הסביבה ולכן מתקשים להסתגל לשינויים בה. ד”ר מידן מציין בהקשר זה כי חתולים שגדלים בבית ממנו הם יכולים לצאת באופן קבוע, עושים סיבובים יומיומיים באותו הרדיוס, ובדרך כלל באותן השעות מדי יום: “הרדיוס יכול לנוע מכמה עשרות מטרים סביב הבית ועד למרחק מפתיע של כמה קילומטרים בשכונה”.
למה החתול הביתי שלכם עלול להיעלם פתאום? הנה הסיבות העיקריות
חתולים הם סקרנים גדולים ועוד יותר מזה – אמיצים מאוד. לכן, למרבה הצער, ברבים מהמקרים שחתולים נעלמים, הדבר לא קורה מיוזמתם: “לצערנו, ברוב המקרים בהם חתול לא חוזר הביתה – זה בגלל שקרה לו משהו. הוא נדרס, נטרף, הותקף על ידי כלב, נפל מגובה ועוד. יש הרבה סכנות בחוץ”, אומר ד”ר מידן. לדבריו, חתולים המתגוררים בסביבה עירונית מועדים יותר לתאונות דריסה או נפילה מגובה ואפילו עלולים למצוא את עצמם סגורים במקומות מסוימים (ארונות חשמל, למשל או מחסן קטנים), ללא יכולת לצאת. בשטחים כפריים, ישנה סכנה נוספת בדמות מפגש עם טורפי בר שונים כמו תנים, או מפגש עם כלבים שמסתובבים חופשי ועלולים לתקוף אותם. זו בדיוק הסיבה שחשוב שיהיה לחתול שלכם ביטוח בריאות לחתולים של חיותא, שיספק לכם ולו מענה במקרים בהם הוא נפצע וזקוק לטיפול וטרינרי.
אבל לא כל המקרים מסתיימים כך. על פי נתוני Lost Pet Research בין 53% ל-84% מהחתולים שהולכים לאיבוד, נמצאים לבסוף: “אנחנו מכירים מקרים של חתולים שנעלמו לכמה ימים, ואפילו שבועות, אשר נמצאו לבסוף” אומר ד”ר מידן, “אבל אין לנו יכולת לדעת מה קרה להם בזמן הזה, כמובן”.
מה עלול לגרום לחתולים ״להיעלם״ ואז אולי לשוב?
- שינויים- חתולים רגישים מאוד לשינויים בסביבתם הקרובה, גם לכאלה שאנחנו לא שמים לב אליהם כלל. כך, למשל, נוכחות של חתול חדש ואלים בשכונה בה נוהג החתול שלכם להסתובב, עבודות הגורמות לרעש חזק ועוד, עלולים לגרום לחתול שלכם לברוח מהמרחב המוכר לו ואז להתקשות למצוא את הבית.
- מזג אוויר סוער- חתולים הנמצאים בחוץ בזמן סופה משמעותית עלולים להיבהל מהרעמים (כן, כן, בדיוק כמו כלבים) ולמהר למצוא מחסה באזור שאינו מוכר להם ואז להתקשות למצוא את דרכם חזרה.
- מעבר דירה– לחתול לוקח זמן להסתגל לסביבה חדשה ומספיק שדלת או חלון יישארו פתוחים בהיסח הדעת, והוא כבר ימצא איך לברוח. במקרים כאלה, החתולים פחות מוגנים אל מול הסכנות, כי הם אינם מכירים את הסביבה ולכן, עלולים להיפגע. גם כאן, עלול להתעורר הקושי באיתור הבית החדש.
- מחלה- כאשר חתול חולה, הוא פורש מהקבוצה: “זה לא רק במצבים קטסטרופליים. כלומר, הפרישה הזו אינה נובעת בהכרח מהידיעה של החתול כי הוא הולך למות כפי שאנחנו טועים לחשוב”, מסביר ד”ר דותן. “גם במצבי חולי קלים יותר, חתולים מטבעם יעדיפו להתבודד. הבעיה היא שקשה לזהות את סימני החולי אצל חתולים כי הם טובים מאוד בלהסתיר אותם”.
החתול שלכם “ברח” מהבית? כך תוכלו לעזור לו למצוא את הדרך חזרה
- חפשו קרוב: כשבעל החיים שלנו נעלם, אנחנו נתקפים חרדה וממהרים לחפש במקומות רחוקים. עם זאת, במקרה של חתול, סביר להניח שהוא יהיה קרוב מאוד לסביבת הבית, אומר ד”ר מידן: “חתולים נוטים כאמור להסתובב ברדיוס קבוע, לרוב בסביבת הבית הקרובה. ברגע שהם נתקלים בבעיה או יוצאים מהרדיוס הזה מסיבה כלשהי כמו אלו שהוזכרו מעלה, הם יחפשו לרוב מקום מסתור קרוב ופחות סביר שיתחילו לרוץ ב’אמוק’, כדרכם של כלבים”.
לכן, ממליץ ד”ר מידן לעשות סיבובים בסביבה הקרובה, לחפש בכל פינות המחבוא האפשריות בסביבת הביתה – כמו ארון גז, מחסנים קטנים, או מתחת לבניין: “צאו לחפש את החתול, רשרשו לו עם משהו טעים – ותזכרו שחתולים יכולים להתחבא ממש טוב”. - הפיצו את השמועה: חלקו פליירים בסביבה הקרובה, בקשו מהשכנים שיחפשו במקומות סגורים בחצרות שלהם ושיפקחו עין שכן ייתכן והחתול שלכם מצא מחסה בחצר שלהם ועכשיו לא מצליח לצאת. חפשו את החתול ליד מקורות מזון – גם אם הם כבר לא ברדיוס הקרוב לביתכם: ליד פחים, ליד מסעדות, ובמיוחד במקומות שיש בהם חלוקה קבועה של אוכל לחתולים. אל תניחו אוטומטית שהחתול שלכם יימנע מחברתם של חתולי רחוב: “חתולים הם חיה עמידה. יכול להיות שהחתול הביתי שלכם מסתדר לא רע עם חתולי הרחוב באזור שלכם. רוב החתולים, בעיקר אלו שאינם מגזעים רגישים, יכולים לשרוד גם בסביבות קשוחות”, מסביר ד”ר מידן.
- פנו לעמותות/מרפאות וטרינריות באזורכם: כדאי להפיץ תמונות של החתול במרפאות הקרובות לביתכם למקרה שמישהו יביא אותו לטיפול רפואי. בעיריות רבות יש גם מחלקות וטרינריות המטפלות בחתולים משוטטים ולכן, כדאי גם לבדוק איתן.
מה אפשר לעשות כדי למנוע היעלמות של החתול הביתי שלכם?
- הישארו בבית: זו כמובן הדרך הבטוחה ביותר, בעיקר אם אם אתם גרים בסביבה עירונית צפופה או שיש לכם חתול עדין במיוחד. במקרה זה, חשוב מאוד לייצר עבור החתול סביבה מעניינת ועשירה בבית שכן חתולים משועממים נוטים לחלות יותר. ניתן להשתמש ברתמות שאפשר לחבר להן רצועה ולצאת עם החתול לטיולים בחוץ תחת שליטה, אולם זכרו כי חתולים רבים נתקפים בהלה במצב זה שאינו טבעי להם כמו כלבים. עם זאת, ישנם חתולים רבים שלא מוכנים לוותר על היציאה היומית החוצה, בעיקר בפרברים ובאזורים כפריים.
- הקפידו על קולר: ארצנו מלאה בחתולים משוטטים ללא בעלים, כך שאף אחד לא ממש ממהר לחפש בעלים כשחתול חדש מצטרף לסביבה. זו בדיוק הסיבה ששבב לא תמיד עוזר כיוון שרק במספר מועט מאוד של מקרים, מישהו אכן יגיע לסרוק את החתול. לכן, מומלץ לשים לחתול קולר זיהוי עם תו המכיל פרטים, או מספר שבב כדי שידעו שהחתול משובב: “כדאי לבחור קולר טוב שלא ייפול בקלות, אבל כזה עם מנגנון פתיחה מהיר שיוכל להיפתח אם חלילה החתול ימצא את עצמו במצוקה – כמו, לדוגמה, אם הוא נופל מעץ ונתפס על ענף עם הקולר. החיסרון הוא שחתולים רבים לא אוהבים את תחושת הקולר על הצוואר ועלולים לנסות להיפטר ממנו”, אומר ד”ר מידן, “אך זו עדיין הדרך האפקטיבית ביותר להראות לעולם שלחתול שלכם יש בעלים״.
- היזהרו במעברי דירות: כאמור, חתולים לא ממש בקטע של שינויים. לכן, אם אתם עוברים דירה, הקפידו לא להשאיר דלתות או חלונות פתוחים. זה נכון במיוחד לגבי חתולים הרגילים לצאת החוצה ומבקשים לצאת מהדלת פעם בשעה. כדאי מאוד לתת לחתולים להסתגל לבית החדש למשך פרק זמן של שבוע-שבועיים לפני שנותנים להם לצאת. אם צריך, אפשר בימים הראשונים אפילו לסגור את החתול בחדר שלא תהיה בו גישה לדלת או חלון: “יש חתולים שיהיו במצב סטרס גבוה מאוד לקראת המעבר ובימים הראשונים לאחריו. לכן, מומלץ להתייעץ עם המרפאה לגבי הרגעה טבעית או תרופתית. כשמתחילים לאפשר לחתול לצאת מהבית, כדאי לעשות זאת בהדרגה ובהשגחה”.
- שימו לב לסימני מחלה: פעמים רבות, כאמור, חתולים נעלמים מכיוון שהם חולים, אבל אנחנו כבעלים לא תמיד מאתרים את סימני המחלה בזמן. ד”ר מידן ממליץ לעקוב אחר תווי הפנים ושפת הגוף שלהם: “פנים מכווצות, זנב מכשכש, אוזניים מכופפות – כל אלו סימנים שמשהו מציק לחתול. בנוסף, כשהחתול נראה עצבני יותר – כשהוא נוהם יותר, לא נותן שניגע בו באזורים מסוימים – מומלץ להביא אותו לבדיקה. רוב האנשים חושבים במקרים כאלו שלחתול שלהם יש בעיה התנהגותית, אבל פעמים רבות זו בעיה רפואית: דלקת מפרקים, בעיית כליות, בחילה, חסימת מעי או חסימת שתן, אשר ללא טיפול מהיר עלולות להסתיים במוות”.
באופן כללי, חשוב לשים לב לשינויים בהתנהגות – חתול שאוכל פחות, חתול שנכנס לארגז הצרכים פעמים תכופות יותר, מפגין חוסר שקט, מפסיק לבצע התנהגויות נורמליות כמו לגרגר ולטפח את עצמו – כל אלו יכולים להוות סימנים למחלה ממנה הוא סובל.
- השתמשו באמצעי מעקב: בניגוד לדעה הרווחת, שבב תת עורי אינו משדר מיקום של בעל חיים. נכון שסריקה של השבב מקרוב יכולה לאתר בעלים של חתול אבוד, אבל מרבית בעלי החתולים בישראל לא טורחים לשים להם שבבים, וכפי שציינו קודם – מרבית האנשים והמרפאות לא טורחים למהר לסרוק חתולים משוטטים. כיום ישנם אמצעים אחרים המאפשרים לשדר מיקום, כמו קולר איתור עם GPS שמופעל על ידי כרטיס סים או תג לאיתור שמתחבר לטלפונים הסלולריים. אגב, מכשירי מעקב כאלו יכולים לגלות לכם דברים מאוד מעניינים על הרגלי השוטטות של החתול שלכם…
מחלות הן אחת הסיבות לכך שחתולים ביתיים רבים נעלמים מהבית. הביטוח של חיותא אולי לא יעזור לכם למצוא את החתול, אבל בהחלט יכול לכסות לכם את כל ההוצאות הנלוות למחלות. קליק אחד ואתם מכוסים.