קטנים וקטלניים – זה מה שאתם חייבים לדעת על המלענים
זה קורה בכל קיץ מחדש: עשרות אלפי כלבים “תופסים” מלענים. איך להימנע? כיצד להתמודד? כל המידע לפניכם.
נכתב ע״י מיכל אברמוביץ׳
3 ד׳ קריאה
זה קורה בכל קיץ מחדש: עשרות אלפי כלבים “תופסים” מלענים. דרכי הנשימה, האוזניים וגם העור שלהם נפגעים, ולעיתים אפילו לא רואים שהכלב או הכלבה בסכנה. איך להימנע? כיצד להתמודד? כל המידע לפניכם.
מה זה בכלל מלען?!
המלען הוא זרע של שיבולת שועל, העטוף זיפים נוקשים וחדים. צורתו כמו של חץ בעל קצה מחודד, שיכול להינעץ בכל חומר רך. הזיפים בפני השטח שלו חד-כיווניים, וכך מאפשרים לו להיצמד ולנוע קדימה בלבד.
מה קורה כשהמלען חודר?
כשמלען חודר לתוך האוזן, האף או הפה של הכלב, או לעור שבין אצבעות הרגליים, הוא מתחיל להתקדם קדימה, ובדרך גורם לכאב חריף ולדלקות. הוא עלול גם לגרום לנזקים כבדים ומסכני חיים, אם הוא חודר לריאות או לבטן!
איך אפשר להגן על הכלבה או הכלב מפני המלענים?
הדרך היחידה להימנע ממצבים כאלה היא לשמור מרחק מסביבה עם צמחיית בר בעונת המעבר ובתחילת הקיץ.
הווטרינרים ממליצים על כמה כללים שיכולים לשמור על הכלב שלכם:
- להיות ערניים: זה נחמד להעניק לכלב חופש תנועה, אבל חשוב להקפיד שלא יטייל לבד רחוק מדי ואולי יגיע לשדה מסוכן.
- לבחור היטב את המסלול: שדות שיבולים – מחוץ לתחום.
- בדיקה אחרי הטיול: חשוב לבדוק את האוזניים, הפרווה ובין האצבעות.
- תשומת לב לכלבים צפופי שיער: מתולתלים כמו פודלים, צפוניים כמו האסקי וסמוייד וכלבים ארוכי שיער פגיעים במיוחד למלענים, לכן חשוב במיוחד לעקוב אחריהם מקרוב.
חשוב לדעת: אם המלען רק התמקם על הפרווה, אפשר להסיר אותו בקלות ובביטחון, אך אם הוא התחיל לחדור לעור, שהוא האזור הנפוץ ביותר לחדירת מלענים – עלול להתפתח אבצס. במקרה כזה כדאי לפנות לווטרינר, מפני שבניסיון להסיר אותו בעצמכם חלק ממנו עלול להישאר מתחת לעור, והבעיה עלולה להחמיר לדלקת כרונית בשכבות העמוקות שלו.
איך מזהים חדירת מלען, ומה עושים?
- מלבד העור, המקומות הנפוצים לחדירת מלען הם האף או האוזן, ולכן יש לשים לב להתעסקות אינטנסיבית עם האזור, גירוד האף או ניעור האוזן וכן כאבים חזקים בה במגע.
- התקפי עיטוש, או לחלופין ההתעטשות דמית.
- נפיחות מקומית, גירוי או פצע מפריש מוגלה בעור או בין אצבעות הרגליים.
הבחנתם באחד מהסימפטומים הללו? חושדים?
חשוב להביא את הכלב כמה שיותר מהר לבדיקה אצל הווטרינר. לעיתים, מחיר הוצאת מלען שטחי יכול להיות מאות בודדות של שקלים. אך אם הוא חודר לקנה הנשימה, הטיפול עלול להיות מורכב ולהגיע לאלפי שקלים.
תכל’ס, המלענים הם רק בעיה קטנה (ולחיותא יש תשובה)
אז נכון, הם נפוצים מאוד בקיץ ויכולים להיות מסוכנים, אבל בואו נדבר על זה – מתוך כלל הסכנות לחיי הכלב, המלענים הם שחקנים משניים.
בעוד שאפשר לבחור לכלב מסלול נטול שיבולים, אי אפשר להגן עליו מפני מחלות ופציעות אחרות. הסטטיסטיקה מלמדת שכלבה או כלב ממוצעים יסבלו ממחלה קשה או תאונה בכל שלוש שנים, בממוצע, כאלו שעלות הטיפול בהם עלולה להיות 10,000 ₪ ויותר. סרטן, פריצת דיסק ובעיות בכליות הם רק חלק מהבעיות המורכבות והיקרות, שתמיד מופיעות ברגע לא צפוי. אין דרך למנוע את המצבים האלו, אבל בהחלט יש אפשרות לוודא שאתם והכלב שלכם מכוסים עם חיותא, שמוציאה את השיקול הכלכלי מהתמונה. כל בעיה, כל וטרינר או מרכז רפואי, כל סכום עד לתקרה שנתית של 30,000 ₪ – יש מי שדואג לכסות את העלויות, ומהר. בכפוף לתנאי הפוליסה, כמובן.
הכלב שלך אולי יזכיר לך לצאת לטיול הבא או להאכיל אותו, אבל אין סיכוי שהוא יזכיר לך לבטח אותו, אז זו ההזדמנות שלך לקחת את התזכורת הידידותית הזו ולבטח.
אז הקדימו תרופה למכה – דאגו לביטוח בריאות לכלב כבר היום>>