whatsapp
hero

לימפומה/ Lymphoma

bg

המדריך שלנו נכתב ע"י וטרינרים מוסמכים, אולם אינו מהווה חוות דעת רפואית או תחליף לייעוץ וטרינרי.
אם חיית המחמד שלכם מציגה סימפטום חריג, צרו קשר עם וטרינר לקבלת ייעוץ.

מה זה לימפומה אצל כלבים?

מערכת הלימפה מהווה חלק חיוני ממערכת החיסון ואחראית על סינון ונשיאת תאים לבנים שתפקידם להילחם בזיהומים בכל הגוף. לימפומה היא מחלה ממאירה המתרחשת כאשר לימפוציטים, סוג של תאי דם לבנים, מתחילים להתרבות באופן חריג ובלתי מבוקר בחלקים שונים של הגוף. ברוב המקרים מדובר על לימפומה מולטי-צנטרית, כלומר כזו שמתבטאת באיברי הלימפה השונים- קשרי הלימפה, טחול, כבד ומח עצם. צורות אחרות של המחלה עלולות לפגוע במערכת העיכול, בית החזה, עיניים, עור, כליות ומערכת העצבים. 

banner banner banner
banner

הסיפור של לונה

באחד הימים ליטף זיו את ראשה של לונה, הרועה הגרמנית שלו, ושם לב לשתי בליטות בגודל של כדורי פינג פונג בלסת התחתונה. קשה היה לשים לב אליהם עד עכשיו מכיוון שללונה פרווה ארוכת שיער והיא לא מפגינה סימנים של כאב, חוסר תיאבון וירידה במשקל. בבדיקה במרפאה נמצא שלונה השילה ממשקלה יותר מ-7 ק״ג בשלושה חודשים. ורד, הוטרינרית, מיששה ביסודיות את גופה וזיהתה בליטות נוספות בכתפיים, בית השחי וברגליים האחוריות. דגימה מאותן בליטות איששה שלונה אכן חולה בלימפומה מולטיצנטרית לימפובלסטית. היא עברה בדיקות דם, אולטרסאונד בטן וצילומי רנטגן והחלה בטיפול כימות

banner

מה גורם ללימפומה?

כמו במקרה של רוב סוגי הסרטן, בבני אדם כמו גם בבעלי חיים – אנחנו לא באמת יודעים מדוע בעל חיים אחד חולה במחלה והאחר לא. וגם אין מדובר במחלה הנוטה להתפרץ יותר בגילאים מבוגרים או בגזעים מסוימים. ייתכן בהחלט שגורמים תורשתיים וסביבתיים שונים תורמים לה, אך עד היום גורמים אלה טרם זוהו כאחראים למחלה באופן מובהק. 

 

boxes סימנים שיעזרו לכם לזהות לימפומה

  • הופעת גושים: קשרי לימפה מוגדלים באזורים שונים בגוף- המופע "הקלאסי" של המחלה- גושים אלה עשויים להופיע ללא כאבים נלווים או רגישות למגע. חשוב לזכור שלא כל גוש מעיד על סרטן שכן יש סיבות נוספות שיכולות לגרום להגדלה של קשרים אלה.
  • חום גבוה
  • עייפות: ירידה ברמת האנרגיה הכללית, מראה עייף.
  • ירידה בלתי מוסברת במשקל: למרות שמירה על התיאבון הקבוע שלהם או אפילו תיאבון מוגבר
  • אובדן תיאבון: ירידה בעניין באוכל או ברצון לאכול.
  • הקאות כרוניות ושלשולים: במקרה של לימפומה של מערכת העיכול.
  • קשיי נשימה ושיעול: במידה ומדובר על גידול בריאות .
  • צמא מוגבר והטלת שתן בתכיפות גבוהה: במקרים של לימפומה בכליות
  • שינויים בעור: לימפומה עורית יכולה לבוא לידי ביטוי כנגעים, כתמים אדומים או גושים על פני העור
  • שינויים עצביים: במקרים של גידול במערכת העצבים המרכזית

boxes איך מאבחנים לימפומה?

כאמור, ברוב המוחלט של המקרים, החשד עולה כבר בהגעה לבדיקה, בעקבות הגדלה של מספר קשרי לימפה חיצוניים.  בשלב הראשון תבוצע פרוצדורה פשוטה שאינה מצריכה הרדמה וכוללת דיגום במחט (FNA) של נוזל מקשרי הלימפה. את רוב סוגי הלימפומה ניתן יהיה לאבחן בצורה כמעט ודאית כבר בשלב זה. בדיקות נוספות שחשוב לעשות כדי להעריך את שלב הגידול או או במקרים של לימפומה שאינה מולטי-צנטרית ואינה מופיעה בצורה של הגדלת קשרי לימפה: ספירת דם מלאה, כימיה בדם ובדיקת מלחים. הווטרינר יבצע גם צילומי רנטגן ו/או בדיקות אולטרסאונד כדי לבחון פגיעה באיברים פנימיים ויקח ביופסיות במקרה שיש צורך באבחון ספציפי יותר של הלימפומה. במקרים מאתגרים יותר, למשל לימפומה בחוט השדרה, יהיה גם צורך בהדמיות מתקדמות כגון CT או MRI

boxes איך מטפלים בלימפומה?

המטרה בטיפול כאן היא להביא לנסיגה של המחלה(רמיסיה) לזמן ממושך ככל הניתן, יחד עם שמירה על איכות חיים טובה וטיפול בפגיעות הנלוות למחלה. חשוב לציין שלימפומה אצל כלבים בדרך כלל אינה ניתנת לריפוי, אך כלבים רבים מגיבים היטב לטיפול, נהנים מרמיסיה ממושכת וחווים איכות חיים משופרת: 

  • כימותרפיה – נחשב לטיפול הנפוץ והיעיל ביותר. ישנם מספר פרוטוקולים לטיפול, ובניגוד לבני אדם, הם כרוכים לרוב בפחות תופעות לוואי.  בחלק מהפרוטוקולים, 50% מהכלבים יחוו רמיסיה של מעל לשנה. 
  • ניתוח – לרוב אין טעם בהסרת קשרי לימפה מכיוון שזו מחלה מערכתית הפוגעת באזורים מרובים בגוף. עם זאת, במקרים מסוימים, ייתכן שיהיה צורך בניתוח כדי לקבל ביופסיה לאבחנה סופית, לטפל במקרה של גידול ממוקד מאוד, או כדי להקל על חסימה מקומית או אי נוחות שנגרמה על ידי קשר לימפה מוגדל.
  • טיפול פליאטיבי – במקרים סופניים, אין טעם בנסיונות טיפול אגרסיביים, וחשובה טובתו של הכלב. טיפול זה כולל מתן תרופות להקלה על הכאב, הפחתת דלקת, עידוד תיאבון, מניעת בחילות ועוד. 
  • המתת חסד במקרים קשים מאוד, או כאלו שכבר אין תגובה לטיפול התרופתי, המתת חסד יכולה לגאול מיסוריו את בעל החיים החולה

הידעת?

    did-you-know-14

    לימפומה יכולה להשפיע על כלבים בכל גיל, אך שכיחה יותר בגיל העמידה או בגיל מבוגר יותר.

    did-you-know-3

    מעל 80% ממקרי הלימפומה בכלבים הם של לימפומה מולטיצנטרית (כזו שפוגעת בקשרי הלימפה), כאשר סוגים מסוימים של לימפומה נפוצים יותר בכלבים זכרים או נקבות.

    did-you-know-2

    כמה מחקרים הראו שכיחות גבוהה יותר של לימפומה בכלבים ובכלבות שעברו סירוס או עיקור, לעתים באופן דרמטי. ייתכן שהדבר קשור באפקט מגן של הורמוני המין.

boxes טיפ מווטרינר

רובנו חוששים, ובצדק, מהמילה ״כימותרפיה״. אנו מיד חושבים על הטיפול האגרסיבי בבני אדם שמחליש כל כך את הגוף ומבקשים למנוע זאת מהכלבים שלנו. חשוב לדעת שבכלבים הטיפולים הללו פחות אגרסיביים, כוללים פחות תופעות לוואי ויכולים להביא בעקבותיהם תקופה לא קצרה של שיפור משמעותי באיכות החיים של הכלב, במקביל להארכת החיים. 

 

bg bg bg bg

כמה זה יעלה לכם?

אבחון ראשוני (דגימת קשרי לימפה ובדיקות דם)
600-1,000 ש״ח
בדיקות הדמיה לאיפיון שלב המחלה
1,200-2,000 ש״ח
ייעוץ אונקולוגי ואפיון מעבדתי של הגידול
600-1,800 ש״ח
טיפול תרופתי או כימותרפי
100-4,000 ש״ח בחודש
whatsnew

מה חדש בתחום?

אימונותרפיה היא גישה חדשה יחסית לטיפול בסרטן. היא נמצאת בשימוש בגידולים מסוימים אצל בני אדם וכיום מצויה בשלבי ניסוי בכלבים.  הטיפול כרוך בגירוי המערכת החיסונית של הכלב והסרת העיכובים הפועלים עליה על ידי התאים הסרטניים, מה שמאפשר לה לזהות ולחסל תאים סרטניים בצורה יעילה יותר. האימונותרפיה נשמעת כרגע כמו אפשרות טיפול מבטיחה לטיפול בלימפומה וסוגי סרטן אחרים, בעיקר הודות לעובדה שאינה כוללת כמעט תופעות לוואי ואפקטיבית בהשגת רמיסיות ארוכות טווח.

גזעים בסיכון גבוה לחלות בלימפומה

הידעת?

לעשות חיותא כשחיית המחמד
בריאה זו החלטה נבונה.

אם עושים חיותא כשכבר קיימת מחלה - היא לא מכוסה

מחלות נוספות

כל המחלות