כיב קרנית/ Corneal Ulcers
המדריך שלנו נכתב ע"י וטרינרים מוסמכים, אולם אינו מהווה חוות דעת רפואית או תחליף לייעוץ
וטרינרי.
אם חיית המחמד שלכם מציגה סימפטום חריג, צרו קשר עם וטרינר
לקבלת ייעוץ.
מה זה כיב קרנית אצל כלבים?
הקרנית היא השכבה החיצונית השקופה של העין אשר מגנה על תוכנה. פגיעה בשכבות התאים המרכיבות אותה נקראת כיב קרנית. הפגיעה יכולה שטחית או עמוקה, כאשר לעומק הכיב יש משמעות קריטית מבחינת חומרת המצב.
מה גורם לכיב קרנית?
- טראומה – שריטות, בעיקר של חתולים, או פגיעה של חומרים חיצוניים צמחיים שונים- קוצים ומלעני דגנים. לעתים ייתכנו גם עקיצות, בעיקר של נמלי אש, שיכולות לגרום לפגיעה שטחית ביותר אך כואבת.
- זיהומים – זיהומים חיידקיים וויראליים נפוצים מאוד בחתולים כגורמי כיב. בכלבים, עם זאת, הם לרוב מזהמים כיב קיים ולא גורמים לו, או שהם חודרים עם גורם טראומטי פנימה (ציפורן חתול, חתיכת צמח)
- מחלות קרנית – פגמים מסוימים במבנה הקרנית עלולים לגרום לכיבים כרוניים טורדניים.
- עין יבשה – תפקידן של הדמעות להגן על הקרנית, ולכן בכלבים עם מחלה של בלוטת הדמע גובר הסיכוי לפגיעת קרנית
- תסמונת ברכיצפלית – גזעים עם אפים פחוסים ועיניים בולטות, כמו בולדוגים ופאגים, נוטים לפתח כיבים בקרנית עקב המבנה האנטומי הייחודי שלהם. מבנה זה מוביל לעיניים חשופות יותר ללא יכולת כיסוי אידיאלית באמצעות מצמוץ וקפלי עור המגרים את העין באופן תמידי.
- מבנה עפעפיים לא תקין – בעיקר כזה המעוקל פנימה (אנטרופיון) וגורם לשפשוף ופציעה של העין
- ריסים – שצומחים במקום לא נורמלי או בכמות עודפת ופוצעים את הקרנית
- גידולי עפעפיים – ממאירים או שפירים אשר מגרים את הקרנית ופוצעים אותה
- חומרים כימיים – חשיפה לכימיקלים כמו מוצרי ניקוי, חומרי הדברה או חומצות עלולים לגרום לכוויות כימיות בקרנית, וכתוצאה מכך לכיבים.
סימנים שיעזרו לכם לזהות כיב קרנית
- אדמומית בעיניים: העין הפגועה עשויה להיראות אדומה או דמית
- הפרשות מהעין: ייצור מוגבר של דמעות או מוגלה מהעין.
- מצמוץ מוגבר: עקב כאב או אי נוחות.
- קרנית עכורה: או אטומה ובעלת צבע שונה.
- שפשוף העין: בניסיון להקל על אי הנוחות.
- שינויים בהתנהגות: כלבים הסובלים מכאב עשויים להראות סימנים של עצבנות, אי שקט או ירידה בתיאבון
איך מאבחנים כיב קרנית?
הווטרינר יערוך בדיקת ראיה והערכה מקיפה של חלקי העין החיצוניים והפנימיים, לעיתים תחת טשטוש. לאחר מכן, יבצע בדיקת פלורסין – נגיעה בקרנית העין עם נייר המכיל חומר פלורסנטי מיוחד. שכבת הקרנית האמצעית תספוג חומר זה ולכן, אם היא חשופה, הכיב ייזהר ויאיר על הקרנית בחושך. עם זאת, לבדיקה זו יש מגבלות בכיבים שטחיים מאוד או עמוקים מאוד. בדיקה נוספת היא מבחן שירמר – בדיקה המודדת את כמות הדמעות שנוצרות מעיני הכלב. ייצור נמוך של דמעות יכול לתרום להתפתחות כיבים בקרנית.
איך מטפלים בכיב קרנית?
החלק החשוב ביותר הוא לאתר את הגורם המרכזי להיווצרות הכיב ולהתאים את הטיפול אליו. חשוב להבין האם הכיב מתאים לטיפול תרופתי בלבד או שמצריך התערבות כירורגית.
- טיפול תרופתי – שילוב של מספר תרופות שמטרתן למנוע את התפשטות הכיב, להגן מזיהום של הקרנית ומדלקת של העין ולאפשר תנאים אידיאליים להחלמה- טיפול אנטיביוטי למניעת זיהום, נוגדי דלקת ומשככי כאב. טיפות סרום יינתנו במקרים של כיבים בינוניים או עמוקים כדי לסייע במניעת התרחבות הכיב ולעודד את החלמתו.
- ייצור דמעות מלאכותיות – לשמר את לחות העין בכלבים פחוסים או כאלו עם עין יבשה
- שימוש בצווארון אליזבתני – כדי למנוע מהכלב לשרוט או לגרד את העין הפגועה
- התערבות כירורגית – במקרים של כיבים עמוקים או נמסים אשר מסכנים את שלמות העין: סגירה של העפעפיים הפנימיים בתפירה או הנחת שתל ביולוגי או סינטטי על גבי החור בקרנית.
הידעת?
כיב בקרנית הוא מצב שכיח יחסית בכלבים- 1 מ-100 כלבים יסבלו ממנו בשנה, והוא בעיית העיניים הנפוצה ביותר בקריאות חירום וטרינריות.
הסיכון לכיב קרנית בכלבים פחוסים גדול פי 11 לעומת כלבים שאינם פחוסים.
בערך 1 מכל 10 עד 15 כלבים הסובלים מכיב קרנית יזדקק לניתוח
טיפ מווטרינר
עם זאת, במקרים של כיב עמוק, בעיקר בגזעים הבעייתיים, תיתכן סכנה מיידית לשלמות העין. לכן, אם אתם מבחינים בסימנים שהוזכרו, מומלץ לפנות מיד לייעוץ רפואי ולא להמתין. מלבד זאת, יש להיזהר מאוד בשימוש בתכשירים ביתיים הזמינים בבית ללא התייעצות עם הווטרינר המטפל. תכשירים נפוצים לטיפול בדלקות עיניים בבני אדם מכילים לעתים קרובות סטרואידים שעלולים להחמיר ולהרחיב כיב קיים.
כמה זה יעלה לכם?
מה חדש בתחום?
הטיפול בכיבי קרנית עמוקים עלול להיות קשה ומתסכל להצריך ניתוחי חירום מורכבים. כיום נראה שיש פוטנציאל לשימוש בטכניקה רפואית הנקראת ״הצלבת סיבי קרנית״ (CXL), הליך שנמצא כבר כמה שנים בשימוש בבני אדם. הליך זה יכול לעזור מאוד בריפוי הקרנית הפגועה או לפחות בייצוב שלה לקראת ביצוע הניתוח. מדובר בהליך פשוט ביותר, הכולל טפטוף טיפות מיוחדות והארה עליהן באור UV, מה שמתאפשר ברוב הכלבים ללא הרדמה או בטשטוש קל בלבד.
גזעים בסיכון גבוה לחלות בכיב קרנית
הידעת?
לעשות חיותא כשחיית המחמד
בריאה זו החלטה נבונה.
אם עושים חיותא כשכבר קיימת מחלה - היא לא מכוסה