היפוך קיבה/ Gastric Dilatation Volvulus
המדריך שלנו נכתב ע"י וטרינרים מוסמכים, אולם אינו מהווה חוות דעת רפואית או תחליף לייעוץ
וטרינרי.
אם חיית המחמד שלכם מציגה סימפטום חריג, צרו קשר עם וטרינר
לקבלת ייעוץ.
מה זה היפוך קיבה אצל כלבים?
לקיבה יש מבנה דמוי שק. בצידו האחד, מחובר השק הזה לוושט, ובצידו השני – למעיים. היפוך קיבה הוא מצב שבו הקיבה מתנפחת ומתרחבת עקב הצטברות של גז (אוויר, למשל), מה שגורם ללחץ על כלי הדם שנמצאים בדפנות הקיבה ועל הסרעפת. במקרים חמורים, הצטברות הגזים עלולה לגרום לכך שהקיבה תנוע בתנועה סיבובית סביב צירה בצד של הוושט, ממש בתנועת פיתול (לכן נכון יותר לקרוא למצב הזה “פיתול קיבה”). תנועת פיתול זו מייצרת לחץ על הטחול, שנמצא צמוד אליה, כמו גם על כלי דם מרכזיים האחראים על אספקת הדם לאיברי חלל הבטן. מאותו רגע, ותוך דקות ספורות, עלול להיווצר מצב של שוק גופני כתוצאה מהפרעה בזרימת הדם ופגיעה רב-מערכתית באיברי הגוף, כולל הפרעות בקצב הלב ודום נשימה.
מה גורם להיפוך קיבה?
לא ברור לגמרי מה גורם להיווצרות היפוך קיבה, אולם בכלבים גדולים, ובעיקר אלה שיש להם מבנה של ״חזה עמוק״, הסיכון להצטברות גז בקיבה גדול יותר. נראה שברוב המקרים זה קורה לאחר אכילה מהירה של כמות מזון גדולה, או בעקבות אכילה סמוך מדי לפעילות גופנית מאומצת (לפניה או אחריה).
סימנים שיעזרו לכם לזהות היפוך קיבה
- כאב ואי שקט
- בטן נפוחה: סימן מובהק, אולם לא תמיד קל להבחין בו, בעיקר בכלב כלבים שריריים או בעלי פרווה עבה
- קשיי נשימה: ודופק מואץ
- ניסיונות להקיא ללא הצלחה: לרוב לא יהיה תוכן קיבתי כמעט שכן הקיבה חסומה
- ריור מוגבר
- חוסר תיאבון
במקרים חמורים יותר או בהיעדר טיפול, עלולים להתפתח הפרעות בקצב הלב, אפאטיות ואף קריסת מערכות.
איך מאבחנים היפוך קיבה?
הבדיקה הקלינית אצל הווטרינר תעריך מצב סיסטמי כללי (כאמור, הכלב יגיע לרוב במצב של שוק): ממששים את אזור הבטן כדי להרגיש אם הקיבה מלאה בגז, וממשיכים בזריזות לצילום רנטגן, כאשר הכלב שוכב על צידו. במצב של היפוך קיבה, מתקבל לרוב צילום מובהק של קיבה נפוחה בגז, יחד עם מראה אופייני של סיבוב על צירה (״קו מידור״). אחת המטרות החשובות של הבדיקה היא להבדיל בין נפיחות קיבה בלבד, שהיא מצב לא נעים, אבל לרוב לא מסכן חיים ולא מצריך ניתוח, לבין היפוך קיבה – אשר מצריך ניתוח חירום.
איך מטפלים בהיפוך קיבה?
היפוך קיבה הוא מצב חירום המחייב התערבות רפואית דחופה:
- בשלב ראשון, יש לפעול לריקון הקיבה, על מנת להפחית את הלחץ, יחד עם ייצוב המצב הגופני הכללי. כלומר, עוד לפני תחילת הניתוח, מנסים לנקז את האוויר באמצעות מחט המוחדרת דרך קיר הגוף אל הקיבה, בזמן שהכלב מקבל עירוי תוך ורידי בקצב גבוה המכיל נוזלים ותרופות משני סוגים: תרופות לשיכוך כאבים ותרופות למניעת הפרעות קצב מסכנות חיים.
- בשלב השני, לאחר ביצוע פעולות הייצוב הראשוניות, הכלב מורדם (מדובר כמובן בהרדמה בסיכון גבוה, ולכן חשוב לייצב את מצבו לפני כן ולבצע ניטור קפדני בידי צוות מיומן בזמן ההרדמה). במידה ועדיין יש כמות גדולה של גז בקיבה, מנסים שוב לרוקן אותה באמצעות צינור קיבה המוחדר דרך הפה.
- לאחר פעולות ייצוב והרדמה, הכלב נכנס לניתוח במהלכו מסובבים חזרה את הקיבה למנח המקורי והרצוי ומקבעים אותה באמצעות תפירה לשרירים סמוכים בקיר הגוף, על מנת למנוע הישנות של התופעה.
- במהלך הניתוח בודקים אם נגרם נזק לדופן הקיבה, לטחול ולאיברים הסמוכים. בחלק לא קטן מהמקרים, עלולה להיפגע אספקת הדם לאותם איברים עד לכדי היווצרות של נמק.
הידעת?
לכלבים ששוקלים מעל 45 ק"ג, יש סיכוי גבוה ב-20% להיפוך קיבה. סיכון זה עולה משמעותית מעל גיל 7 והוא כפול בקרב זכרים לעומת נקבות.
כלבים שחוו בעבר היפוך קיבה מצויים בסיכון גבוה יותר לפתח זאת שוב בהמשך חייהם.
גם במקרה של קבלת טיפול מהיר, שיעור התמותה כתוצאה מהיפוך קיבה בקרב כלבים עומד על 25%-30%. זה אומר ש-1 מתוך 4 כלבים לא ישרוד.
טיפ מווטרינר
פצלו את הארוחה היומית של הכלב לשני חצאי מנות אשר יוגשו לו במהלך היום, והשגיחו שקצב האכילה שלו אינו מהיר מדי. הקפידו גם על מרווחי זמן סבירים בין ביצוע פעילות גופנית מאומצת לבין אכילה ושימו לב לסימני מצוקה מיוחדים אצל הכלב. זכרו כי מדובר במצב מסכן חיים הדורש התערבות וטרינרית דחופה שכן עלול להידרדר במהירות למצב של קריסת מערכות כללית.
כמה זה יעלה לכם?
מה חדש בתחום?
מחקר חדש מצא שלכלבים הסובלים מהיפוך קיבה יש רמה גבוהה יותר של הורמון בשם קופפטין המשתחרר כתגובה ללחץ או התייבשות של הגוף. משמעות הדבר היא שיהיה אפשר להשתמש בו כסמן ביולוגי לזיהוי מוקדם, תוך הבחנה בין כלבים הסובלים מהיפוך קיבה מול אלה הסובלים מבעיות עיכול אחרות. האבחון המוקדם חשוב במיוחד במקרה זה שכן הוא נמצא קשור בפרוגנוזה טובה יותר.
גזעים בסיכון גבוה לחלות בהיפוך קיבה
הידעת?
לעשות חיותא כשחיית המחמד
בריאה זו החלטה נבונה.
אם עושים חיותא כשכבר קיימת מחלה - היא לא מכוסה