whatsapp
bg bg
arrow-back חזרה

פתחו עיניים: מחלות העיניים הנפוצות בכלבים

איך בנויה העין של הכלב שלנו, איך ומה הוא רואה בדיוק ומהן מחלות העיניים הנפוצות? מדריך מאיר עיניים

writer-avatar

נכתב ע״י ד״ר אריאל זיו

24/04/2024

נכתב על ידי: הווטרינר ד”ר אריאל זיו, רופא העיניים של וטרינרים לחיים

מי לא מכיר את העיניים של הכלב שלו, אותן עיניים שאי אפשר לעמוד בפניהן וגורמות לנו מיד להגיש לו פינוק נוסף או אפילו את הירח, אם ירצה. אבל העיניים האלו משמשות את הכלבים שלנו למטרות חשובות הרבה יותר מאשר להשיג ליטופים או פינוקים. למעשה, חוש הראייה הוא חוש מרכזי אצל כלבים וכל פגיעה בו עלולה לשבש באופן משמעותי את חייהם.

שחור לבן או בצבע, ומה לגבי ראיית הלילה: איך כלבים באמת רואים

מחקרים שונים ניסו לבדוק מה ואיך כלבים רואים בדיוק, והעלו מסקנות מרתקות. כך, בניגוד למה שחשבו במשך שנים – כלבים אינם עיוורי צבעים. כיום מניחים שכלבים רואים את אותם הדברים שאנחנו רואים, רק בצבעים אחרים: איכות הצבע שכלבים רואים פחותה בהשוואה אלינו ואפשר לומר שהם רואים את העולם בצבעים אחרים מאיתנו.

אולם בתחומים אחרים, הראייה של הכלבים טובה יותר משלנו באופן משמעותי – יש להם ראיית לילה טובה יותר וכך גם היכולת שלהם לעקוב אחרי דברים בתנועה. לכל חיה יש את יכולת הראייה המתאימה לה מבחינה אבולוציונית ולכן, לא כל בעלי החיים רואים אותו דבר במונחים של ראיית לילה ויום, זווית ראייה ועוד. כך, יש הבדלים בין חיות טורפות לאלו שלא: חיה טורפת צריכה להסתכל קדימה ולהיות מסוגלת להעריך את המרחק לטרף, ולכן היכולת שלהן לראות דברים בתנועה טובה יותר. 

בהקשר של ראיית לילה חשוב לדעת כי בעין (של חיות ושל בני אדם) יש שני סוגים של תאים: מדוכים (cones), הרגישים לאור ולצבעים, ותאי קנים (rods), האחראים לראיית לילה. לחיות יום, כמונו, יש יותר תאי cones מ-rods ואצל חיות לילה – המצב הפוך. לאותן חיות לילה, עליהן נמנים גם הכלבים, יש בעין שכבה מחזירת אור (Tapetum) המשמשת לשיקוף האור חזרה לרשתית, ובכך מגבירה את כמות האור שנתפסת ברשתית. זו הסיבה שכלבים רואים טוב יותר מאיתנו בלילה.

הכירו את העפעף השלישי

כדי להבין כיצד עלולה הראייה של הכלב שלכם להיפגע, צריך להבין קודם את האנטומיה של העין הכלבית. גלגל העין של כלבים נחלק ל-3 חלקים. החלק הקדמי הוא החלק שבין הקרנית לקשתית. בחלק הזה יש את הקרנית, שהיא החלק הקדמי ביותר המכוסה בתאים שקופים, ומאחוריה יש את הקשתית, החלק הצבעוני של העין האחראי על כמות האור הנכנסת לעין על ידי הגדלת והקטנת האישון.

החלק האחורי של העין כולל עדשה שקופה התלויה במרכז העין באמצעות סיבים ותפקידה למקד את קרני האור הנכנסות לעין. העדשה עטופה ברקמה שנקראת קפסולה. בחלק האחורי נמצאת גם הרשתית, שהיא רקמה עצבית המתרגמת עצמים אופטיים לאותות חשמליים המועברים דרך עצב הראיה למוח לפענוח. בכלבים, כמו גם אצל חיות נוספות, ממוקמת בחלק זה גם השכבה הבוהקת – ה-Tapetum – שהזכרנו קודם. מחוץ לעין הכלבית, בין העפעף התחתון לקרנית, ממוקם עפעף שלישי שהוא רקמה רכה שנתמכת על ידי סחוס ומספקת לחות והגנה. את העפעף השלישי לא רואים בדרך כלל, אלא במצבי מחלה. בנוסף, יש בעין נוזל תוך-עיני שקוף, שנמצא במדור הקדמי והאחורי ומזין את העדשה והקרנית. בחלק השלישי של העין, האחורי ביותר, יש את הנוזל הזגוגי, נוזל דמוי ג’ל הממלא את החלל מאחורי העדשה ושומר על הרשתית במקומה.

מעבר לכך, כוללת העין גם את הגוף הריסני, המייצר את הנוזל התוך-עיני ושאחראי על עקימות העדשה, מה שמסייע ביצירת פוקוס. חלק נוסף של העין הוא זווית הניקוז – אזור הניקוז של הנוזל התוך-עיני. אם באזור זה יש בעיה כלשהי, עלול להיווצר לחץ תוך-עיני גבוה.

מחלות עיניים: בין הגנטי לנרכש

כלבים עלולים לסבול ממגוון של מחלות עיניים: יש מחלות עיניים גנטיות, יש כאלו הנרכשות לאורך זמן ויש גם כאלה שהן שילוב של שני המצבים.

נתחיל עם מחלות העיניים הגנטיות העיקריות:

  • פגיעה בראייה עקב גלאוקומה: מחלה זו עלולה לגרום לכאב רב ואף להוביל לעיוורון, והיא מאופיינת בלחץ תוך-עיני מוגבר כתוצאה מפגיעה בניקוז הנוזלים בתוך העין. גלאוקומה יכולה להיות מחלה גנטית, אבל גם נרכשת – הנגרמת ממגוון רחב של סיבות.
  • קטרקט: קטרקט היא מחלה של העדשה הגורמת לעכירות קשה ועלולה לגרום לעיוורון. למחלה יש מרכיב גנטי ולכן, גזעים מסוימים (כמו הקוקר ספנייל) נוטים יותר לחלות בה. אולם, מחלה זו יכולה להיות גם נרכשת ולהיגרם מסיבות שאינן גנטיות, כמו למשל סוכרת או טראומה הנגרמת לעין. קטרקט אינה מחלה רק של כלבים זקנים – היא יכולה להופיע גם בכלבים צעירים, והטיפול בה הוא ניתוח קטרקט, לעיתים עם אופציה להשתלת עדשה מלאכותית.
  • ניוון רשתית: מחלה המובילה בהדרגה להתנוונות הרשתית ולאובדן הראייה. גזעי הכלבים העלולים ללקות בה כוללים פודל, לברדור רטריבר, קוקר ספנייל, גולדן רטריבר, סטר אירי והאסקי סיבירי
  • תזוזת עדשה: העדשה מחוברת לגוף הריסני, ולעיתים הסיבים המחברים אותה נקרעים והיא זזה. במקרה בו אותה תזוזה אינה משפיעה על הראייה, אין צורך בטיפול מיוחד. אולם במקרים בהם ניתן להבחין במחלות ודלקת של העין כתוצאה מכך, הטיפול הוא ניתוח.
  • שמיטת בלוטת הדמעות: במחלה זו, הידועה גם בשם cherry eye, בלוטת הדמעות, הממוקמת בתחתית העפעף השלישי בכלבים, יוצאת ממקומה כתוצאה מחולשה גנטית של הסיבים המחזיקים אותה. הטיפול המומלץ כאן הוא ניתוח.

בחלק מהמחלות הגנטיות לא ניתן לטפל, אבל ניתן למנוע אותן באמצעות בדיקות גנטיות שמבצעים בכלבים עוד לפני שמזווגים אותם. לכן, מומלץ לקנות כלבים גזעיים רק ממגדל מורשה.

מחלות עיניים נרכשות

כאמור, בנוסף למחלות הגנטיות, קיימות גם מחלות עיניים נרכשות שעלולות להיגרם ממגוון סיבות, כמו טראומה לעין כתוצאה מפציעה או מפגש לא סימפטי עם חיות אחרות, צמחים ועוד. מחלות נרכשות יכולות להיות גם תוצאה של מחלות אחרות מהן סובל הכלב. כך למשל מחלת הקטרקט, היכולה להיגרם כתוצאה מדלקת תוך-עינית חמורה. בין מחלות העיניים הנרכשות ניתן להזכיר גם את מחלת כיב הקרנית, דלקות עיניים, או מצב של עין יבשה. ישנם גזעים המועדים לסבול ממחלות נרכשות בגלל המבנה האנטומי שלהם: סינדרום ברכיוצפלי, המאפיין כלבים פחוסי אף כמו פקינז, שי-צו, בולדוג צרפתי ובוקסר, גורם לבעיות עיניים ונשימה. בכלבים אלו העין בולטת יותר, ארובת העין פחות עמוקה, המצמוץ פחות איכותי ולכן העין יבשה יותר ויש יותר סיכון לפציעת הקרנית, שמיטת בלוטת הדמעות, ואף סכנה של יציאת העין ממקומה.

איך תזהו שהכלב שלכם סובל מבעיות עיניים?

שינוי בצבע העין, מצמוץ מוגבר, הפרשות וגירוד של העין – כל אלו יכולים להיות סימנים למחלה. גם ירידה בראייה, כמובן, עלולה לסמן שהכלב סובל ממחלת עיניים כלשהי, אבל לעיתים קשה לאתר אותה. לפעמים מגיעים אלינו אנשים שאומרים שהכלב שלהם התעוור אתמול, כשלמעשה הוא כבר איבד ראייה באחת מעיניו לפני כמה שבועות – הם פשוט לא שמו לב. בכל מקרה – במידה והכלב סובל מבעיית עיניים שאינה עוברת, מומלץ לפנות לווטרינר שהוא רופא עיניים.

אז נכון, הביטוח של חיותא כנראה לא יוכל למנוע מהכלב שלכם לריב עם החתול החדש בשכונה, מה שעלול בקלות לגרום לו לנזק משמעותי בעיניים, אבל הוא יוכל לעזור לכם לתת לו את הטיפול הטוב ביותר במקרה ש… קליק אחד ואתם מכוסים.


bowls
plant
tails-paws
video-container
article-01

מגבלות כספיות
עלולות לשבור לבבות

זה לא חייב להיות כך!
ny clouds
pet-insurance-back-side

כמה פרטים ונעביר הצעה
במיוחד בשבילך

pet-insurance-front-side pet-insurance-front-side pet-insurance-front-side

כתבות בשבילך

כל המאמרים