(כמעט) חופשה עם הכלב: כל מה שצריך לדעת
חופשה עם הכלב. לפעמים זה נשמע כמו אוקסימרון, לא? צריך לחשוב על כל הדברים שאולי תצטרכו, לארגן, לטרוח…אין ספק שמדובר באתגר לא פשוט. מצד שני, חופשה היא הזדמנות נהדרת לבונדינג עם הכלב. אז איך עושים את זה נכון? חיותא כאן בשבילך ובשביל ההוא (או ההיא) עם הזנב, עם הצ’קליסט לחופשה בארץ עם הכלב.
נכתב ע״י צוות חיותא
6 ד׳ קריאה
אחחחח…ההתרגשות לקראת חופשה. הפרפרים, ההכנות, החששות, הצ’קליסט שמרכיבים אלף פעם בראש. ברור לכם שגם הכלב שלכם מרגיש את כל זה, נכון? מה שהוא לא יודע אבל זה שהפעם הוא יצטרף אליכם לטיול. אז הכנת כבר צ’קליסט עם כל מה שצריך לארוז, פיזרת פתקים בכל הבית, אבל רגע, מה עם הצ’קליסט של הכלב?
מה צריך לברר לפני שמתכננים חופשה בארץ עם הכלב?
אם הטיול שתכננת כולל קמפינג באתר מסודר, לינה בבית מלון, או אפילו גן לאומי או שמורת טבע – כדאי לברר האם המקום מאפשר הכנסת כלבים למתחם. זה ממש לא יהיה נעים להגיע לשם אחרי נסיעה ארוכה למקום, כשכל מה שבא לכם זה להיכנס למוד חופשה, ואז לגלות שהכלב שלכם ממש לא אורח רצוי במקום.
ומה חוץ ממקום הלינה? שווה לחשוב על מסלולי הטיול. בין אם אתם מיטיבי לכת או מעדיפים פשוט פיקניק בחופשה, אפשר למצוא בחיפוש קליל ברשת מסלולים מותאמים לטיול עם כלבים. הנה 3 אפשרויות פופולריות עבור בעלי כלבים:
- נחל השופט: סמוך לרמות מנשה. מסלול מלא מים וצל, שנוח לכלבים. המסלול עצמו מעגלי ונגיש.
- שוויצריה הקטנה: מסלול נחל כלח הוא מעגלי ואורכו 3 ק”מ. רובו מוצל.
- תל ערד: גן לאומי מרשים של רשות הטבע והגנים שאפשר להכניס אליו כלבים עם רצועה ומחסום. שימו לב שאפשר למצוא ברשות הטבע והגנים מבחר אפשרויות שיכולות להתאים לטיול עם כלבים.
טיול עם הכלב מחייב צידה לדרך
אם מדובר בטיול של פחות מיום שלם, אפשר להצטייד בחטיפים. בדיוק כמו שאנחנו, בני האדם, לוקחים איתנו אוכל לפיקניק בטבע, או נישנושים וחטיפים לנסיעה – גם כלבים יכולים ליהנות מאוד מהפסקה ומנוחה שכוללת לעיסה וחידוש אנרגיות. כדאי להקפיד שלפני פעילות מאומצת כמו ריצה, טיפוס או הליכה מרובה, לא לתת לכלב יותר מדי אוכל כדי למנוע מצב מסוכן של היפוך קיבה. זה נפוץ יותר בגזעים גדולים, אבל זה טיפ טוב לכל אחד (וגם לכם יהיה נעים יותר כשהבטן קלילה).
אם מדובר בטיול של יום שלם או אפילו יותר – כדאי לקחת את האוכל שהכלב רגיל אליו, ולחלק לקופסאות או לשקיות, במנות מדודות מראש. אם רוצים להשקיע במיוחד (וההשקעה משתלמת. נשבעים) אפשר להצטייד בקערת סיליקון מתקפלת. היא קלת משקל, מתנקה בקלות וכשהיא מקופלת היא תופסת מעט מאוד מקום.
מים, מים בששון בחופשה עם הכלב בצפון
נכון, כתבנו צפון. אבל זה היה רק בשביל החרוז. לא משנה לאן אתם מתכננים לטייל עם הכלב – חובה להצטייד במים לשתייה ולשטיפה. בבית, קערת המים של הכלב זמינה לו תמיד והוא יכול לגשת אליה ולשתות בכל פעם שמתחשק לו. בטיול, הכלב שלך תלוי 100% בהפסקות היזומות לשתיה. בניגוד אליכם, הוא לא יכול להוציא מהתיק את בקבוק השתייה ופשוט לשתות. אז קערות הסיליקון המתקפלות מהסעיף הקודם רלוונטיות גם כאן, כי לא מומלץ לאתגר את הכלב שלך לשתות מתוך בקבוק. זה מציק, זה מבזבז מים ובאופן כללי עושה הרבה בלאגן.
מעבר להפסקות היזומות, חשוב מאוד להקפיד שכמות המים תספיק לא רק לשתייה, אלא גם לשטיפה במקרה של פציעה או דריכה על משהו שהשאיר אחריו חזיר בר, סוס או אפילו כלב אחר.
הכלב אבד בטיול? אפשר למנוע את זה
חשוב להקפיד על צ’יפ (שבב) רשום ומעודכן, עם כל הפרטים שלכם. זה נכון תמיד, ולא רק לטיול מחוץ לסביבה הביתית. אבל גם כשהשבב מעודכן, לא בכל רגע יש בסביבה מי שיסרוק אותו כדי להגיע למספר הטלפון שלכם ולהודיע לכם שהכלב ממתין לכם אצלו. לכן, כדאי לענוד על הקולר של הכלב לוחית זיהוי עם השם שלו, יחד עם השם ומספר הטלפון שלכם. ואגב קולר – אם מישהו מצא את הכלב שלך אחרי ש”תפס אזימוט”, כדאי שיהיה עליו קולר. אפילו שרוך נעל של המוצא בעל התושייה יכול לשמש רצועה זמנית עד שהבעלים יגיע – אבל כשאין קולר, אין לאן לקשור אותו.
בכל אופן, גם הברור מאליו חייב להיאמר: בכל מקום ציבורי הכלב שלך חייב להיות קשור ברצועה, כך שאין סיבה באמת שהוא יילך לאיבוד. אפשר להצטייד ברצועה ארוכה יותר כשיוצאים לטיול, כדי לאפשר לכלב להרגיש קצת יותר “חופשי” לחקור את הסביבה, אבל כדאי שהיא לא תהיה ארוכה מדי – הייתם רוצים שהוא יהיה מספיק קרוב אליכם כדי לשבח כשהוא מפתיע בהתנהגות טובה, ולראות מה בדיוק הוא מרחרח מתחת לאבן, לפני שזה עוקץ אותו.
טיפ למתקדמים: אייר טאג הוא פתרון קליל, שאפשר לחבר בקלות לקולר של הכלב. איתו, אפשר לדעת איפה הכלב בכל רגע ולהיות רגועים, גם כשמטיילים.
גם בטיול בטבע צריך לנקות אחרי הכלב
לכולנו מובן מאליו שלא נעים לדרוך על “חבילה” שכלב השאיר על המדרכה. ברור לנו שצריך לנקות אחרי הכלב שלנו במרחב העירוני. אבל מה בקשר לטבע? הרי אף אחד לא מנקה אחרי בעלי חיים בטבע. אבל כלב הוא לא חלק מהטבע, ולכן צריך לנקות אחריו, ולהשאיר מינימום עקבות (גם אנושיים, אגב). מומלץ לקחת לטיול מלאי של שקיות קקי, פלוס שקית זבל גדולה שתישא אותן עד שמגיעים לפח. המזל הוא שהיום זה ממש קל, ויש מתקני שקיות שאפשר לתלות על הרצועה של הכלב, ובתוכם גליל של שקיות.
חגורת בטיחות לכלבים
נוסעים במכונית? כל יושבי המכונית צריכים להיות חגורים. והכלבים, מה איתם? לגביהם אין חוק שמסדיר את הבטיחות שלהם בנסיעה במכונית. אבל ההיגיון אומר שהבטיחות שלהם לא פחות חשובה, ואם חס וחלילה מתרחשת תאונה, כלב לא חגור יכול להיפגע וגם לפגוע באחרים. אפשר למצוא בחנויות המתמחות חגורות בטיחות לכלבים במחירים סבירים ובאיכות טובה – וכמובן, חשוב להתאים את החגורה למשקל ולגודל של הכלב.
פרעושים וקרציות עלולים להצטרף לטיול עם הכלב
בכל מקום – ובוודאי בטיול בטבע – הכלב שלך עלול לפגוש קרציות, פרעושים ושאר אורחים בלתי רצויים. כדאי לוודא שהקולר או האמפולה שבעזרתם הכלב שלך מתגונן בשגרה מפני טרמפיסטים כאלה – אכן נכנסים לפעולה ומסוגלים להגן עליו גם בריכוזי אוכלוסייה גדולים של אותם טפילים מוצצי דם והורסי כיף.
לקחת את הבית לטיול עם הכלב
כמובן שלא צריך להגזים, אבל אם יוצאים לטיול של יותר מיום אחד והוא כולל לינה, יש כמה דברים שכדאי לקחת. גם אם היציאה מהשגרה היא מבורכת ונחשבת חיובית מבחינת הכלב, היא עדיין יכולה להיות קצת מלחיצה עבורו. חפצים שמזכירים לכלב את הסביבה הביתית והמוכרת יכולים להקל עליו קצת. זו יכולה להיות מיטה או שמיכה מוכרת, שעליהם הכלב יכול לרבוץ, או צעצוע אהוב. כדאי גם להצטייד במברשת – את זמן המשחק עם הצעצוע אפשר לנצל להברשה של הכלב מכל מה ש”תפס” במשך היום – שיבולים, עלים, קוצים, חיפושיות, גושי בוץ או כל הפתעה אחרת.
ערכת עזרה ראשונה
כל טיול טומן בחובו גם סכנות. הכלב עלול להחליק על אבן רטובה, להישרט מקוץ, להיכוות בכף הרגל או כל הפתעה לא נעימה אחרת. ערכה שכוללת חומר חיטוי, משחה אנטיביוטית, פינצטה טובה ואמצעי חבישה יכולה לשמש עזרה ראשונה מצוינת עד שמגיעים לקבל טיפול רפואי אצל הווטרינר.
יצאת לטיול עם הכלב או מתכנן טיול כזה בקרוב? אנחנו בטוחים שהוא ישמח ושתחזרו עם זכרונות מעולים. חיותא מאחלת לכם וגם לכלב שלכם שהכל יילך חלק וששום דבר לא ישתבש.
עם ביטוח החיות של חיותא, גם אם הכלב חלילה נפצע וזקוק לטיפול רפואי, אפשר לדעת שיש מי שדואג לך, ונותן לך כיסוי. ככה אפשר להיפטר מהשיקול הכלכלי ולעשות הכל כדי שהכלב שלך יצא לטייל איתך גם בפעם הבאה.