whatsapp
bg bg
arrow-back חזרה

הכלב נצמד אלייך יותר מהרגיל? אולי את בהיריון

חוש הריח המפותח של כלבים כבר הפך אותם לכאלו שמסייעים באיתור נעדרים, אבל האם הוא יכול לסייע בדרכים נוספות ולהתריע, למשל, על שינויים פיזיים שונים עוד לפני שבעליהם מרגישים בהם? או במילים פשוטות, האם הכלב שלך יהיה הראשון לדעת שאת בהריון? כל התשובות בפנים

writer-avatar

נכתב ע״י עינב בן יהודה

11/09/2024

כלבים מגיבים לבעלים שלהם – הם יכולים לנחם אותנו כשאנחנו עצובים, ולהיות קרובים אלינו כשהם מרגישים שאנחנו במצוקה. אבל האם הם יכולים להרגיש דברים נוספים? האם הם יכולים להתריע על שינויים פיזיים שונים עוד לפני שאנחנו מרגישים בהם בכלל?

מתברר שכן, והכל בזכות חוש הריח המפותח שלהם. חוש הריח של כלבים מפותח פי עשרות מונים מזה של בני האדם: לכלבים יש כ-300 מיליון קולטני ריח לעומת כ-6 מיליון אצל בני אדם. בנוסף, האזור במוח אצל כלבים שאחראי על זיכרון הריח מפותח פי 40 מאשר אצל בני האדם ומאפשר להם לזכור מגוון רחב של ריחות ולהבחין ביניהם, כולל ריחות שהמוח האנושי כלל אינו יודע לקלוט. בזכות היכולת הזו אנחנו נעזרים בכלבים לצרכים שונים- למשל איתור נעדרים, חיפוש אחר סמים ואפילו זיהוי מזיקים שונים הפוגעים בגידולים חקלאיים. בשנים האחרונות מצטרפת לרשימה המרשימה גם ככה הזאת היכולת לאתר ולטפל בבעיות רפואיות רבות, ונראה שבחלק מהמקרים חוש הריח הכלבי רגיש יותר מכל מכשיר ביוטכנולוגי אחר!

אז אילו שינויים פיזיים כלבים יכולים לזהות עוד לפנינו?

סרטן: לרתום את החבר הכי טוב לזיהוי מוקדם

אחד הקשיים הגדולים בטיפול במחלת הסרטן היא היכולת לזהות אותה מוקדם, ובסוגי סרטן שונים זיהוי מוקדם יכול להציל חיים. מחקרים שונים הראו שכלבים יכולים לסייע בכך, אם נלמד לרתום אותם לטובת הנושא, משום שהם מצליחים לזהות ריח של סוגי סרטן שונים הבא לידי ביטוי בזיעה, בהבל הפה, בצואה ובשתן שלנו. כך למשל, במחקר מסוים לקחו דגימות צואה ואוויר מאנשים חולים בסרטן המעי ומאנשים בריאים, ונתנו לכלבים להריח את הדגימות. הכלבים הגיבו באופן שונה לדגימות של האנשים החולים בסרטן, ושיעור הדיוק באבחון הסרטן הגיע ל-95% מדגימות הנשיפה ו-98% מדגימות הצואה.

מחקרים נוספים הראו שניתן לאמן כלבים לזהות ריחות האופייניים לסרטן הריאות, סרטן העור, סרטן השד וסרטן השלפוחית. עוד דוגמה הקשורה לסוג האחרון שהזכרנו- בניסוי מסוים נתנו לכלבים להריח מספר דגימות שתן בכל פעם, שרק אחת מהן הייתה של חולה בסרטן השלפוחית. הניסוי הראה שחלק מהכלבים זיהו את הדגימה הסרטנית והגיבו אליה באופן שונה. אבל בניסוי זה קרה עוד דבר מעניין- אחת הדגימות, שנלקחה מאדם בריא, גרמה לכלבים להתייחס אליה שוב ושוב באופן שונה, בדומה לאופן שבו הגיבו לדגימה הסרטנית. החוקרים לקחו את הדגימה בחזרה למעבדה וגילו שאותו אדם אכן היה חולה בסרטן השלפוחית ולא בריא כפי שחשבו.

היום, החוקרים מבינים שיש סוג ריח שונה לסרטן ושיש אף הבדלים בין הריחות של סוגי הסרטן השונים. לכן, ניתן לרתום את הכלבים לטובת המדע ולסייע בזיהוי מוקדם של חלק מהמחלות האלו. חברות ביוטכנולוגיה רבות נמצאות היום בפיתוח וניסויים בשלבים שונים לשימוש בחוש הריח הכלבי לאיתור סוגי סרטן שונים, בתקווה שניתן יהיה בקרוב ליישם את השיטה בשימוש קליני נרחב.

ירידה ברמות הסוכר: מסייעים לחולי סוכרת

חוש הריח המפותח של כלבים מאפשר להם, מתברר, לזהות ירידה ברמות הסוכר של בני אדם. אם אפשר יהיה באופן שיטתי לאמן כלבים להתריע על שינוי כזה, יכולה להיות לכך השלכה חשובה עבור חולי סוכרת, שמזריקים באופן קבוע אינסולין- שעלול לגרום במצבים מסוימים לירידה מסוכנת ברמות הסוכר.

מחקר שפורסם בכתב העת של האגודה האמריקאית לסוכרת, הראה שכלבים יכולים לזהות את החומר איזופרן (Isoprene), שחולי סוכרת פולטים בנשימתם כשיש להם תת-סוכר בדם (היפוגליקמיה). כמות החומר הזה עולה משמעותית כשאדם סובל מירידה ברמת הסוכר שלו, וכשמדובר בחולי סוכרת, ירידה זו עלולה להיות מסוכנת. כלבים יכולים לזהות את העלייה בכמות האיזופרן בעת חשיפה לנשימה של האדם ולהגיב לה. בנוסף, לעיתים הם גם מגיבים לשינויים בהתנהגות הנובעים מהיפוגליקמיה.

ואכן, כיום ישנם כלבים רבים שאולפו לזהות את הירידה חריגה של סוכר בדם אצל בעליהם הסוכרתיים, להתריע בפניהם על כך בנביחות ולהביא להם חטיף להעלאת רמות הסוכר באופן מיידי. הם גם מאומנים ללחוץ על לחצני מצוקה במקרים כאלו שבעליהם מתעלפים.

אפילפסיה

דיווחים דומים, אגב, ישנם לגבי התקפי אפילפסיה, העלולים לגרום לפרכוסים קשים. ישנם דיווחים על כלבים שמתחילים לנבוח או להתנהג בתוקפנות זמן קצר לפני שהבעלים שלהם חווים התקף פרכוסים. במקרים אלו עדיין לא ברור אם התגובה היא לריח שמשתנה, השינוי בטונוס השרירים, בהבעות הפנים או בדפוס הנשימה.

מחלות זיהומיות

נראה שהספקנו לשכוח את מגפת הקורונה שהשביתה את החיים בכל העולם כמעט. באותה תקופה, במסגרת הניסיונות למצוא חיסונים למחלה, כמו גם דרכים יעילות לעכב את התפשטות המגפה, התברר שחוש הריח המצוין של כלבים יכול לספק מענה גם באיתור חולי קורונה- אפילו כאלו שהם א-סימפטומטיים. צוות של מדענים מבית הספר של לונדון לרפואה טרופית והיגיינה, שחקר את הנושא, הוכיח שכלבים מאומנים יכולים לזהות את נשאי הווירוס בדיוק של 97%. התגלית הזו היתה חשובה במיוחד גם לאור ההבנה שכלבים יכולים לסייע בהיבטים שונים הקשורים לבריאות הציבור ולתרום במקרים של התפרצויות עולמיות של נגיפים/חיידקים שונים.

מיגרנה: להתריע על התקף מגיע

מי שסובלים ממיגרנה יודעים כמה התקף כזה יכול לשבש חיים. לכן, אם ניתן לדעת על התקף מתקרב, ניתן להתכונן אליו ולמזער את ההשפעות השליליות. כך, למשל, ניתן להיכנס לחדר שקט עם תאורה חלשה, ולהיעזר בתרופות שונות המיועדות לטיפול בכאבים ו/או במיגרנה, שנטילתן ככל הניתן קרוב לתחילת ההתקף מגבירה את יעילותן. גם כאן חוש הריח המעולה של כלבים יכול לסייע.

כלבים כנראה יכולים לזהות תחילתו של התקף- סקר שנערך בקרב חולי מיגרנה שבבעלותם כלבים, שאל אם הם הבחינו בשינוי בהתנהגות של הכלב שלהם לפני או במהלך מיגרנה. מתוך 1,029 המשתתפים, 54% ציינו שהרגישו שינויים בהתנהגות הכלב שלהם ממש לפני או בתחילת המיגרנה- הנשאלים ציינו שהכלבים העניקו להם תשומת לב רבה יותר לפני תחילת ההתקף, ואף התקרבו לשבת לידם.

אין ספק שחוש הריח המפותח של כלבים יכול לאתר דברים רבים, אבל לא צריך לרוץ לעשות בדיקות כל פעם שהכלב שלכם מרחרח אתכם באובססיביות. עד שנלמד לרתום את היכולת המופלאה הזו של כלבים לטובת הרפואה, אנחנו בחיותא נתמקד בלשמור על החברים הטובים שלכם בריאים, סקרנים ובעלי חוש ריח מצוין.

הריון: נביחות במקום בדיקה

למרות שאין מחקרים רבים בנושא, ישנן לא מעט עדויות של בעלי כלבים, בעצם בעיקר של בעלות כלבים, הטוענות שעוד לפני שעשו בדיקת היריון חשו בהתנהגות שונה מכיוון הכלב שלהם- התנהגות שבאה לידי ביטוי בכך שהם הפכו להיות תלותיים ומגוננים יותר.
אז איך כלבים מזהים שהבעלים שלהם בהיריון? כנראה ששינוי בריח הגוף כתוצאה מהשינוי ההורמונלי הוא שגורם לכלבים להגיב בצורה שונה. בנוסף, חלק מהנשים חוות שינויים רגשיים בתחילת ההיריון, כתוצאה מאותם שינויים הורמונליים, וייתכן שההתנהגות השונה של הכלב היא תגובה להתנהגות השונה של האישה.


ככל שאנחנו לומדים יותר על כלבים ועל היכולות שלהם, אנחנו מגלים שהכינוי ״חברו הטוב ביותר של האדם״ לא יכול להיות יותר מדויק. ואם הם כל כך דואגים לנו, לבריאותנו הנפשית ואפילו לבריאותינו הפיזית- לא נדאג להם בחזרה? בדיוק בשביל זה קיים ביטוח הכלבים של חיותא. עם כיסוי מציל חיים ועד ל-30,000 ש״ח בשנה, תוכלו להחזיר טובה תחת טובה לחבר על ארבע וכשהם יצטרכו אתכם, להגיד, ״ד״ר, עשה מה שצריך. יש לי חיותא״.


bowls
plant
tails-paws
video-container
article-01

מגבלות כספיות
עלולות לשבור לבבות

זה לא חייב להיות כך!
ny clouds
pet-insurance-back-side

כמה פרטים ונעביר הצעה
במיוחד בשבילך

pet-insurance-front-side pet-insurance-front-side pet-insurance-front-side

כתבות בשבילך

כל המאמרים