איך יודעים שבא אביב? מרגישים את טוואי התהלוכה מסביב
אז נכון, הוא באמת נראה חמוד ולא מזיק, אבל זחל טוואי התהלוכה עלול לייצר תגובה אלרגית חריפה בקרב כלבים. איך תוכלו לזהות שהכלב שלכם בא איתו במגע ומה עושים לאחר החשיפה? הווטרינרית ד”ר ליאורה גורודיש עם כל מה שצריך לדעת.
נכתב ע״י עינב בן יהודה
5 ד׳ קריאה
עונת האביב היא זמן מושלם ליציאה לטבע – מזג האוויר בדיוק במידה הנכונה ומסביב הכל פורח בצבעים עזים. בקיצור – מושלם לטיול יחד עם הכלב שלכם. אבל יש עוד מישהו שאוהב “לטייל” בעונת האביב והמפגש איתו עלול להיות לא נעים ואפילו מסוכן, עבורנו ועבור הכלב שלנו – זחל טוואי התהלוכה.
טוואי התהלוכה: לא נעים להכיר…
טוואי התהלוכה, או בשמו האחר – תהלוכן האורן – הוא סוג של עש השייך למשפחת התהלוכניים. הזחלים של טוואי התהלוכה חיים ומתפתחים רק על אורנים, כשהם ניזונים מהמחטים ועל הדרך, גם מזיקים לעצים עצמם. ההטלה של הזחלים מתרחשת בחודשים ספטמבר-אוקטובר, והזחלים בוקעים כעבור 6 שבועות. לאחר הבקיעה, טווים הזחלים קורים על העצים (מכאן החלק הראשון של שמם). בין החודשים מרץ למאי הזחלים עוזבים את העץ בתהלוכה ומתגלמים באדמה (ומכאן החלק השני של שמם). בחודשים אלו, עונת האביב, בה נודדים הזחלים מהעץ לאדמה, הם עלולים להיות במגע עם בני אדם וחיות ולגרום לנזקים.
הוא רק נראה חמוד
טוואי התהלוכה הוא זחל שנראה חמוד ואפילו נעים למגע, עם כל השערות הרבות בהן הוא מכוסה. הבעיה היא ששערות אלה מכילות ארס שעלול לייצר תגובה אלרגית חריפה בקרב בני אדם ולהזיק קשות גם לכלבים. אם לא תעצרו את הכלב שלכם בזמן הוא עלול לנסות לאכול אותו או סתם לשחק איתו.
הווטרינרית ד”ר ליאורה גורודיש, מסבירה כי השערות של זחלי טוואי התהלוכה גורמות לצריבה במגע: “כל זחל מכוסה בכ-600 אלף שערות צורבות. השערות האלו נמצאות גם מתחת לעצי האורן לאחר שהזחלים נכנסו לאדמה לשלב ההתגלמות. בבני אדם, המגע עם הזחל ו/או עם שערותיו שנשארו על הקרקע עלול לגרום לתגובה אלרגית בצורת גירוי או פריחה על גבי העור, צריבה בעיניים או התנפחות העפעפיים. אצל כלבים הסכנה גדולה יותר מכיוון שהם סקרנים מטבעם, ועלולים ללקק או לנסות לאכול את הזחלים. במצב כזה השערות נתפסות בלשון והרעלן שבהן חודר לרקמת הלשון ופוגע בה”.
ד”ר גורודיש מספרת על מקרה של כלב שהגיע למרפאה שלה לפני כשנה: “שולי, כלב קוקר בן 11 וחצי, הגיע אלינו לאחר שבעליו שמו לב שהוא אדיש ומסרב לאכול ולשתות – מה שמאוד לא אופייני לו. בבדיקה שעשינו לו במרפאה נראה ריור מהפה והאזור היה כאוב מאוד במגע. בנוסף, חלק הלשון החיצוני היה נפוח ואדום מאוד. עקב הפגיעה האופיינית בלשון והעובדה כי היה מדובר בעונת האביב, הנחנו שהוא נפגע מטוואי התהלוכה. שולי סבל מנמק בלשון כתוצאה מהמפגש הזה. במקרה כזה, ניתן לנסות ולהציל את הלשון באמצעות טיפול מתאים במידה והפגיעה אינה נרחבת והטיפול ניתן בזמן וכולל עם ההגעה למרפאה שטיפות של הלשון״.
אולם, למרבה הצער ד”ר גורודיש מספרת שבמרבית המקרים החלק הנגוע נופל בעקבות הנמק, וזה אכן היה המצב במקרה של שולי. “שולי טופל בתרופות נוגדות אלרגיה, אנטיביוטיקה ותרופות לשיכוך כאבים, ובעליו קיבלו הנחייה להאכיל אותו במזון רטוב ורך לאורך כל תקופת הטיפול. בהתייעצות עם ד”ר תומר ויינגרם, מנהל ‘וט-סנטר’ בית החולים הווטרינרי הרצליה, ועם ד”ר יואב ברעם, מומחה פה ולסת, הוספנו לטיפול גם ג’ל דנטלי בשם אקטיאה אורל שעוזר בהחלמה ויצירת רקמה תקינה. לשמחתנו, לאחר שהנמק נפל, שולי חזר לתפקוד רגיל, רק עם לשון קצרה יותר,״ ד״ר גורודיש מספרת.
עקבו אחר הסימנים: כך תדעו שהכלב שלכם בא במגע עם טוואי התהלוכה
ד”ר גורודיש מדגישה כי החשש הוא שכלבים יבלעו את הזחל והרעלן שהוא פולט יפגע באיברים הפנימיים: “במצב כזה עלולים להיווצר אלרגיה וגירוי באיברים כמו הוושט ואיברי הנשימה, וזה מסוכן מאוד. רוב הכלבים מבינים מהר מאוד שהם נוגעים במשהו כואב ויורקים אותו. לכן, המקרים הקלאסיים בהם אנחנו נתקלים הם נמק של תחילת הלשון”.
איך תדעו שהכלב שלכם בא במגע עם טוואי התהלוכה? לדברי ד”ר גורודיש, הכלב יכול להיראות אדיש, וגם להימנע מאוכל ושתייה: “בנוסף, הלשון תהיה נפוחה, משורבבת מחוץ לפה ולפעמים הצבע שלה יהיה שונה”.
טוואי התהלוכה גורם, כאמור, לתגובה אלרגית גם בבני אדם ולכן במגע איתו או עם הנשלים שלו, יש לשטוף את המקום הנגוע במים ולפנות לקבלת טיפול רפואי במידת הצורך. בקרן הקיימת לישראל מנסים לצמצם את הפגיעה בבני אדם וגם בעצי האורן עצמם ודואגים לבצע הדברה בחודשים דצמבר – ינואר.
מטיילים – אבל נזהרים
למרות החששות, זה לא אומר שאתם צריכים לוותר על כל היופי הזה בעונת האביב ולהימנע מטיולים עם הכלב בחוץ. ד”ר גורודיש מציינת שחשוב לא לגעת בזחלים עצמם, כמובן, אבל גם להימנע ממגע בקורים הלבנים שהם טווים, ולא לשהות מתחת לעצים שרואים עליהם ריבוי של קיני הטוואי – קינים לבנים עם קורים: “השערות של טוואי התהלוכה נשארות צורבות גם אחרי שהזחל כבר לא קיים – הן ממשיכות לחיות באדמה ולכן, מומלץ לא לשבת תחת עצים אלה”.
באשר לכלבים, ד”ר גורודיש ממליצה לא לתת להם להכניס דברים לפה, ולהקפיד להשגיח עליהם בכל פעם שאתם יוצאים לטיול. חשוב תמיד לשים לב ולהיות קשובים לכל מה שעובר על הכלב: “הסכנה במפגש עם טוואי התהלוכה עבור כלבים היא שהם עלולים לתפוס את הזחלים בפה ואף לבלוע אותם, והשערות יכולות לגרום לנזק בלשון ובדרכי האוויר”.
גם אם ממש תתאמצו, לא תמיד תוכלו להגן באופן מוחלט על הכלב הסקרן שלכם. מפגשים לא סימפטיים עלולים לקרות. בדיוק בשביל זה יש את חיותא. קליק אחד ואתם מכוסים.