האם כלבים אוהבים ליטופים?
אם גם לכם עובר בראש “יווווווווו איזה חמוד! אני חייב ללטף אותו!” בכל פעם שכלב עובר מולכם ברחוב, הכתבה הזו בדיוק בשבילכם
נכתב ע״י צוות חיותא
6 ד׳ קריאה
אם גם לכם עובר בראש “יווווווווו איזה חמוד! אני חייב ללטף אותו!” בכל פעם שכלב עובר מולכם ברחוב, הכתבה הזו בדיוק בשבילכם. לא כל הכלבים מקבלים בברכה ליטופים. יש כאלה שלא מוכנים שילטפו אותם דווקא ברגל ימין ויש שלא מוכנים לקבל ליטוף מילדים בלונדינים. לכל כלב יש את הקפריזות וההעדפות שלו, גם בתחום הליטוף. תחשבו על זה רגע. לכלב אין ידיים ולכן, מבחינה אבולוציונית, אין כל סיבה שיהיה לו צורך בליטוף או חיבוק. מהי בכל זאת משמעות הליטוף עבור כלבים, איך נדע שהם בעניין ואיפה ממש לא כדאי ללטף אותם. קבלו את המדריך המלא לכלבים וליטופים.
מהי משמעות הליטוף עבור הכלב?
כעיקרון, כבעלי כלבים, אנחנו מאמינים שליטוף של הכלב שלנו זה דבר טוב. לכן גם כשהוא מציית לנו, עושה משהו חמוד או סתם מתנהג בשובבות, היד שלנו נשלחת אוטומטית ללטף אותו. אז כן, ברוב המקרים כלבים אוהבים שהבעלים שלהם מלטפים אותם. זאת הרי אחת הדרכים שלהם לקבל חיבה ואהבה מאיתנו. אין כמו סשן ליטופים טוב כדי להתחבר עם הכלב ולחבר אותו אליכם. כשהליטוף נעים לכלב, הוא מקשר את החוויה הנעימה עם כל מי שמעורב בה ורואה בו דמות חיובית ומיטיבה.
איך נדע שהכלב בעניין?
התכופפת והושטת יד? מכאן והלאה “הכדור” בידיים של הכלב. כדי לשמור על עצמו, הכלב משתמש בעיקר בחוש הריח ומנסה להבין מי מושיט לו יד. הוא עושה קישורים (שלא תמיד ברורים לנו) ושופט על פיהם אם מי שעומד מולו הוא דמות מאיימת או דמות מיטיבה. דרך קלה לזהות אם הוא בעניין או לא היא ללטף אותו לכמה שניות, להפסיק ולראות אם הוא מבקש שנמשיך. אם הכלב ריחרח את היד שלכם ונשאר לידה גם לאחר שסיים, הוא בעצם מזמין אתכם לקשר. הוא גם יכול לסמן לכם בעזרת הראש או הרגל הקדמית. אפשר לנסות ללטף אותו בעדינות בפנים, במקום שבו היד עדיין נמצאת בשדה הראייה של הכלב. כל זמן שהכלב לא נרתע, מתרחק או מראה סימני אזהרה – הוא בעניין, וישמח לליטופים. עד שהוא ימצה. בהמשך ה”סשן”, כשהכלב כבר סומך עליך (ולהיפך!), אפשר לעבור גם לליטופים בראש, מאחורי האוזניים או בגב. אם הכלב נשכב על הגב ומנפנף ברגליים כמו ג’וק הפוך, זה הסימן שהוא כבר מוכנים לקצת ליטופים גם באזור בית החזה.
מצד שני, אם הכלב לא מעוניין בליטוף, הוא עשוי להתרחק מאיתנו מיד כשנתחיל או להציג זימני חוסר נוחות כמו רתיעה לאחור או ליקוק לשון ברגע שנסיים סיבוב אחד. אם הוא מרגיש ממש לא בנוח, הוא עשוי גם לחשוף שיניים. וזה כבר סימן חד משמעי עבורנו להתרחק לפני שתגיע הנשיכה. כעיקרון, ככל שניתן לכלב להגיע אלינו מרצונו החופשי, במקום לרדוף אחריו ולהציק לו רק כי בא לנו כרגע ליטוף, הליטופים שנקבל יהיו הרבה יותר מוצלחים.
איך לגשת לכלב שלא מכירים?
קודם כל – לא ניגשים לפני ששואלים. קודם את הבעלים של הכלב ואז גם את הכלב עצמו. אם מקבלים מהבעלים “OK” ללטף, מתכופפים קודם לגובה של הכלב. בממלכת החיות, זה סמל לכניעה. מי שמתכופף מסמן בעצם שאין לו כוונות רעות. יש כלבים שירגישו בטוחים יותר אם תרדו ממש על הברכיים. בכל מקרה אל תתכופפו ישירות מעל הכלב. הוא עלול להרגיש מאוים. אז מגיע הרגע שבו אתם יכולים “להציג” את עצמכם – הושיטו את גב כף היד לאזור האף או אל מתחת לגובה הסנטר של הכלב ותנו לו לרחרח אתכם . אם הכריעה ארצה לא עושה את העבודה והכלב מנסה לברוח או להסתתר מביישנות, אפשר לנסות לנתק איתו קשר עין וכך בעצם, לתת לו להרגיש פחות מאוים. אפשר גם לנסות לדבר תוך כדי בטון רגוע ועדין. אולי אפילו לקרוא לו בשמו.
בשום אופן אל תפתיעו או תתקרבו לכלב שלא נענה להזמנה שלכם. רצוי גם למצמץ לכלב לפני ולקחת נשימה עמוקה כדי לשדר לו רוגע. ואז בודקים את התגובה שלו- האם הוא מעוניין להמשיך או שנגמרה לו הסבלנות? אם השרירים שלו רפויים, הוא יוצר איתכם קשר עין או מכשכש בזנב, כנראה שנוח לו איתכם. בכל מקרה, היו מוכנים לעצור בכל רגע אם הכלב מגיב פתאום בצורה פחות סימפטית וממש מומלץ להימנע ממהלכים פתאומיים שעלולים להבהיל אותו. אם הכלב נרתע או מראה סימני אזהרה, עדיף להתרחק בעדינות ולהניח לכלב ולבעליו להמשיך בדרכם.
איפה כלבים אוהבים שמלטפים אותם ואיפה ממש לא
אחרי שהתקרבתם כבר לכלב ונראה לכם שהוא יזרום עם הליטוף שלכם, כדאי להתחיל ללטף אותו בעדינות בבסיס האוזן שלו. משם אתם יכולים למשוך את ידכם על הגב שלו, לחלק האחורי, משני צידי עמוד השדרה. בדרך כלל, ליטוף של פלג הגוף הקדמי של הכלב- ליד הצוואר והכתפיים, יכול להיות ממש נעים לו. אבל שם כדאי כבר לעצור כי רוב הכלבים יעדיפו שלא ילטפו אותם בחלק האחורי של הגוף – בזנב, ברגליים האחוריות וסביב האיברים הפרטיים שלהם. הם אמנם חושפים אותם לעיני כל, אבל מכאן ועד מגע – ההבדל גדול. יש שיעדיפו שלא תגעו בבטן שלהם, ויש שיעדיפו שלא תגעו בלסת שלהם. הטיפ החשוב ביותר הוא להיות מוכנים להפסיק את המגע ברגע ששמים לב שהכלב מפגין אי נוחות או נרתע.
ויש גם כלבים בעלי רגישות יתר למגע
לא כל הכלבים מאוזנים מבחינה סנסורית ויש כאלה עם רגישות מולדת למגע. במקרים אחרים, הרתיעה הזו ממגע עלולה להתפתח בעקבות טראומה קיצונית שחווה בגיל צעיר -כמו לדוגמה, כלב שהיה קורבן להתעללות ולאלימות. אפשר לטפל ברגישות הזו באמצעות חשיפה הדרגתית מבוקרת ומודרכת, כאשר סיכויי ההצלחה משתנים מכלב לכלב, בהתאם לפרמטרים כמו הגיל בו התרחשה הטראומה, עוצמת הטראומה, משך הטראומה, גילו הנוכחי, עוצמת הרגישות, האופי הבסיסי ועוד. בשנים האחרונות המודעות לנושא גוברת וכלבים רגישים ניתנים לזיהוי מרחוק באמצעות הבנדנה הצהובה שהם עונדים על הצוואר. נתקלתם בכלב כזה? תנו להם את המרחב שהם זקוקים לו.
מתי עדיף שלא ללטף בכלל
צריך להזכיר שיש כלבים שעדיף לא להתקרב אליהם ולא לנסות ללטף אותם בכלל:
- כלבה עם גורים – באופן טבעי, גורים קטנים הם פגיעים וחלשים וזקוקים להגנה של אמא. אם נדמה לה שמישהו או משהו מתקרב אליהם קצת יותר מדי או מאיים על שלומם או על שלומה , היא לא תהסס לתקוף. במקרה כזה, עדיף להניח לכלבה לעבור ואפילו להתרחק בעדינות מהמסלול שלה (ושל הגורים, כמובן).
- כלבים משוטטים – למרבה הצער, כלבים משוטטים לא נושאים עליהם תעודות זהות, כך שאין לדעת אילו חוויות עבר אותו כלב משוטט, איך הן השפיעו על ההתנהגות שלו מול זרים או אילו מחלות וטפילים הוא עשוי “לסחוב” איתו. ממש עדיף שלא.
- כלבי נחיה – כלבי שירות ונחיה נמצאים בתפקיד 24/7. הם אמורים להרגיש שהם עובדים ולא אמורים להתפנות להרגיש במוקד תשומת הלב, כי זה עלול להסיח את דעתם מהתפקיד שהוגדר להם. נכון שגם אתם הייתם רוצים להיות בפוקוס בעבודה שלכם? אז גם הכלב.
- כלב שמירה – גם לכלב שמירה יש תפקיד ברור שהוגדר מראש. הוא אמור לשמור על הטריטוריה או על הבעלים שלו. אם הכלב יחשוב שמישהו מתקרב מדי או מאיים על האדם או הטריטוריה שהופקד על שלומם – הוא עלול לתקוף אותך. פחות כיף.
עשה ואל תעשה – טיפים לליטוף נכון וממה להימנע
אם נסכם את כל מה שכתבנו כאן, הדבר החשוב ביותר בנושא ליטוף כלבים הוא להיות קשובים לפידבק מהכלב.
- ניגשים לכלב שנמצא עם הבעלים שלו – רק אחרי קבלת אישור מהבעלים
- מושיטים יד ומניחים לכלב לרחרח ולהחליט אם הוא רוצה להמשיך באינטראקציה
- מפנים תשומת לב לשפת הגוף של הכלב, ומוכנים להתרחק מיד בסימן הראשון של אי-נוחות שהכלב מפגין.
- מלטפים רק באזור פלג הגוף הקדמי. פלג הגוף החיצוני לגמרי מחוץ לתחום.
- לא ניגשים ללטף כלב שמירה/ נחיה/ משוטט/ כלבה לאחר המלטה
חיותא מכסה כלבים שאוהבים ליטופים, כלבים שמעדיפים בלעדיהם וגם כאלה שכל הזמן משנים את דעתם בנושא.