בעיות עיכול אצל בעלי – חיים (היפרתירואידיזם)
פעילות יתר של בלוטת התריס אצל בעלי חיים משפיעה על קצב חילוף החומרים ועל כל מערכות הגוף.
ד”ר דורון נרי מפרט על הגורמים, התסמינים, ואפשרויות הטיפול.
נכתב ע״י צוות חיותא
2 ד׳ קריאה
איך ניתן לאבחן?
האבחנה מתבצעת באמצעות ספירה של רמות התירוקסין בדגימת דם.
מהם הגורמים למחלה?
עד היום המדע אינו יודע להסביר לגמרי מה גורם לשינוי בתפקוד התירואיד אולם ברוב המקרים נמצא קשר לגידול שפיר בבלוטת התריס. על אף שהסינדרום המדובר נראה לעיתים רחוקות גם בחתולים וכלבים צעירים (גיל 5+), לרוב הוא מופיע בחתולים וכלבים בוגרים (גיל 9+).
מהם התסמינים?
התסמינים מתרחשים עקב עליית קצב חילוף החומרים בגוף החתול או הכלב והם יכולים להופיע בכל מערכות הגוף. ברוב המקרים ניתן לראות שילוב של התסמינים הבאים:
- תיאבון וצמא מוגבר
- איבוד משקל
- שינויים בהתנהגות (החיה הופכת להיפראקטיבית, חסרת מנוחה, ויותר קולנית מהרגיל).
- הקאות
- שלשולים
- פרווה ירודה
- קצב לב מוגבר
מהן אפשרויות הטיפול?
ניתן לטפל בהיפרתירואידיזם באמצעות טיפול תרופתי או כירוגי.
טיפול תרופתי
טיפול תרופתי מתבסס על מתן כדורים בין פעם לפעמיים ביום למשך כל החיים. טיפול זה הינו הבחירה הראשונה מכיוון שהינו פשוט, זול ואינו פולשני, מאידך מדובר בטיפול יום יומי למשך כל החיים, יש צורך בבדיקות דם תקופתיות )על מנת להבטיח שרמות התירוקסין נשמרות בטווח הנורמאלי (ובחתולים מסוימים)תוקפנים או לחוצים(מתן תרופות דרך הפה יכול להיות בעייתי).
טיפול כירוגי
במידה ומצליח נותן פיתרון קבוע אך בעל מספר חסרונות:
יש לייצב תרופתית את החיה לפני הניתוח, במידה ומדובר בגידול סרטני קיים קושי להסירו, יש להיזהר על בלוטות הפרוטיד (שולטת ברמות הסידן בגוף) שבגלל הקרבה האנטומית עלולה להיפגע, מכיוון שמדובר במחלה של חתולים מבוגרים לא תמיד המצב של החיה מאפשר ניתוח.
בשנים האחרונות חברת Hills מייצרת מזון רפואי (d/y) בעל רמות יוד מאד נמוכות (היוד הוא יסוד מרכזי במבנה התירוקסין) ולכן יצור התירוקסין מוגבל לרמות היוד המופחתות.