האם כלבים הם אלה שיצילו את האנושות מהמגיפה העולמית?
בזמן שברחבי העולם ממשיכים להתמודד עם גלי הקורונה, קוסי, כלב הצלה, מתחיל עוד יום עבודה שגרתי בשדה התעופה בהלסינקי שבפינלנד. קוסי הוא חלק מפיילוט חדש שמתקיים שם בימים אלה ועל פי הממצאים עד כה, מראה את מה שאנחנו יודעים כבר מזמן. לכלבים יש יכולות מיוחדות שאין לאף חיה אחרת.
נכתב ע״י צוות חיותא
אין כמו אף של כלב
קבוצת חוקרים מביה”ס לוטרינריה באוניברסיטת הלסינקי ביצעה לאחרונה מחקר שהראה שכלבים מסוגלים להריח ולזהות את וירוס הקורונה בודאות של כמעט 100%. וזה לא הכל. הם מסוגלים לעשות את זה חמישה ימים לפני שהסימפטומים מתחילים ותוך פחות מעשר שניות. כלומר, הרבה יותר טוב ויותר מהר מבדיקת מעבדה רגילה. וכמובן שבלי כל חוסר הנוחות הפיזית שנלווית לבדיקת האף הפולשנית שכולנו מכירים.
ממשלת פינלנד החליטה לבדוק את העניין וגייסה כמה כלבים מיומנים לעבוד כ”גלאי קורונה” בשדה התעופה הראשי בהלסינקי :”אנחנו יודעים עד כמה כלבים טובים בזיהוי ריחות. הם באמת יכולים להציל את חייהם של כל כך הרבה אנשים. המממצאים עד כה מאוד מבטיחים ואם זה יעבוד טוב בשדה התעופה, נוכל ליישם את השיטה גם במקומות נוספים כמו בתי חולים וכדומה”, אמרה פרופ’ אנה היילם-ברוקמן מאוניברסיטת הלסינקי בראיון ל-Global News.
מסרטן לקורונה
פרופ’ היילם-ברוקמן סיפרה על התהליך בו הם הצליחו ללמד את קוסי, כלב שבמקור הוכשר לזהות מחלות כמו סרטן, להתחיל לזהות את הוירוס החדש שמאיים על כל העולם :” זה לקח לו לא יותר משבע דקות להבין שאוקיי, זה הדבר החדש שאתם רוצים שאני אזהה…היינו המומים מהמהירות בה הוא הגיב”. אל קוסי הצטרפה גם הכלבה מיינה, שהוכשרה לזהות סכרת נעורים אצל ילדים ויחד עם שני כלבים נוספים, הם עובדים במשמרות – שניים מריחים ושניים נחים בכל פעם.
אז איך זה בעצם עובד?
נתחיל עם עובדה מבאסת במיוחד. הבדיקה עצמה לא כוללת מגע ישיר עם הכלב עצמו. אבל היא כן כוללת, בשלב ראשון, מטלית מיוחדת שמקבל כל נוסע בשדה התעופה ואיתה הוא צריך לנגב את העור.
את המטלית הוא מניח בתוך כוס מיוחדת שמועברת משם למתקן “הרחה” בו הכלב מתחיל לרחרח אותה. הוא לא צריך יותר מעשר שניות כדי להבין האם מדובר בדגימה של חולה קורונה או לא. אם התוצאה חיובית, הוא ישכב על הרצפה או יסמן עם כפות הידיים שלו.
בשלב הפיילוט, כל מי שעבר בדיקה אצל הכלבים, מועבר גם לבדיקת PCR נוספת, רק כדי לאשש את אמינות הבדיקה ואת רמת הדיוק שלה. לפי הממצאים שהתקבלו עד כה, הכלבים האלה עשויים לחסוך הרבה מאוד כסף לפינלנד, ואולי אפילו למדינות נוספות בעולם, בכל הקשור להשקעה בבדיקות קורונה בשדות התעופה.
אתם מוזמנים להציץ ולראות את קוסי, מיינה ושאר החברים שלהם בפעולה:
מה בדיוק מריחים הכלבים שעוזר להם לזהות את הנגיף?
המדענים עדיין חלוקים לגבי השאלה הזו אבל התיאוריה הרווחת היא שריח הזיעה של אנשים החולים בקורונה שונה מזה של אנשים שאינם חולים ושכלבים יכולים לזהות את ההבדלים ביניהם. כלבים גם מסוגלים לזהות את הקורונה על בסיס מדגם מולקולרי קטן הרבה יותר מזה שעליו מתבססת בדיקת ה-PCR הרגילה במעבדה. חשוב לציין גם שעד כה לא תועדו מקרים של כלבים שחלו בקורונה והמומחים משערים שזה בגלל שלכלבים אין את החיישנים הדרושים כדי להידבק בנגיף.
מדינות נוספות בעולם כמו צרפת, בריטניה וגרמניה, מבצעות גם הן מחקרים בתחום אבל פינלנד היא המדינה הראשונה בעולם שהתחילה לבדוק את הנושא הלכה למעשה.