האם כלבים יכולים להרגיש אשמה?
בטח לא פעם תפסתם על חם את הכלב השובב שלכם עושה משהו שאסור לעשות כמו לקרוע כרית או לעשות פיפי על השטיח שבדיוק חזר מניקוי יבש. ואיזה מבט הוא נותן בכם כשזה קורה – מבט מושפל עם עיניים גדולות ועצובות…ברור לכם שהוא מרגיש אשם, אבל האם זה באמת יכול להיות? מה עומד מאחורי אותו מבט אשם לכאורה? הנה מה שהמומחים אומרים.
נכתב ע״י צוות חיותא
4 ד׳ קריאה
מי לא מכיר את הטרנד של להעלות פוסטים וממים של הכלב עם מבט אשם, יחד עם תמונה המתארת מה בדיוק הוא עשה. אבל בואו נחשוב על זה רגע – אם כלבים חשים אשמה אמיתית על מעשי השובבות שלהם, למה הם חוזרים על זה שוב ושוב?
האם כלבים יכולים לחוש בכלל רגשות מורכבים?
מחקרים התנהגותיים מראים, ללא כל ספק, שבעלי חיים יכולים להרגיש רגשות בסיסיים כמו אושר או פחד. אבל בכל מה שקשור לרגשות מורכבים יותר, כמו אשמה, בושה או גאווה, כאן המחסור בראיות בולט. מדענים טוענים שרגשות מורכבים אלה דורשים רמה מסוימת של מודעות עצמית שלכלבים, כיצורים לא אנושיים, קשה לפתח אותה.
לפני מאות שנים מצא דרווין ששפת גוף הקשורה לאשמה, כמו השפלה או הסטה של מבט, משמשת יונקים נוספים שאינם אנושיים. כך, לדוגמה, נמצאה התנהגות דומה אצל זאבים וכלבים מבויתים. מכיוון ששניהם חיים בלהקות, דרווין האמין שזאבים משתמשים בתנועות והבעות המביעות אשמה כאמצעי לפתרון קונפליקטים ועידוד סובלנות בקרב הלהקה החברתית בההם חיים. כלבים מבויתים גם מחקים את הבעלים שלהם בכל מה שקשור בהפגנת אשמה, אבל בהבדל חשוב אחד – השימוש של כלבים בשפת גוף המביעה לאשמה אינה מוכיחה בהכרח שיש להם את היכולת האמיתית לחוות אותה הלכה למעשה.
לכלב יש “מבט אשם” בתגובה לנזיפה – מה יש למדע להגיד על זה?
הווטרינרית סוזן הייזל טוענת כי המבט המבויש שכלבים מביעים לאחר שנתפסו על חם במעשה שובבות אינו מעיד על היכולת שלהם לתפוס או לחוות רגש מורכב כמו אשמה, אלא יותר השתקפות של מערכת היחסים בינם לבין הבעלים שלהם. הייזל מאמינה ששפת הגוף הכלבית שאנו נוטים לייחס לאשמה היא חלק מתהליך למידת ההתנהגות שלהם. כלבים חיים עם אנשים כבר אלפי שנים ולכן התנהגות כנועה בתגובה לכעס ולתוכחה מצד הבעלים משקפת, למעשה, את יכולת ההסתגלות שלהם לאבולוצית הקשר שלהם עם בני האדם. .
בשנת 2009, נערך ניסוי מדעי גדול על “מבט הכלב האשם” על ידי אלכסנדרה הורוביץ, פרופסור לקוגניציה של הכלב במכללת ברנרד בניו יורק. היא תיעדה 14 כלבים שהושארו לבדם בחדר לאחר שבעליהם אסרו עליהם לקחת חטיף. כשהבעלים חזרו ונזפו בהם, כולם נראו אשמים, גם אלה שלא אכלו את החטיף. תוצאות אלה מוכיחות כי הבעות האשמה לכאורה קשורות יותר בכעס של “הוריהם” האנושיים, כשהמטרה שלהם היא להרגיע אותם באמצעות מבט עצוב שלא יוכלו לעמוד בפניו. ואכן, זה עובד!
לדברי ד”ר מרי ר. בורץ’, מומחית להתנהגות בעלי חיים, אם כלב נראה אשם לאחר מעשה קונדס כמו לעיסת נעל או קריעת הספה החדשה, הוא כנראה עשה זאת כבר כמה פעמים בעבר. הוא נזכר בתגובות העוצמתיות של בעליו אז (צעקות, תוכחות או התעלמות הפגנתית) ומצפה לתגובה דומה גם עכשיו, מה שגורם לו לנסות ולמנוע אותה על ידי בקשת סליחה.
האם המבט האשם של הכלב אכן מעיד שהוא עשה משהו רע?
כדי לבחון את המבט האשם מזווית אחרת, נערך באוניברסיטת Eötvös Loránd בבודפשט ניסוי התנהגותי נוסף. הניסוי רצה לבדוק האם קבלת הפנים של כלבים כלפי בעליהם תהיה שונה בין כלבים שהתנהגו “לא יפה” מול אלה שהתנהגו “יפה”, והאם הבעלים יוכלו לזהות כיצד כלביהם התנהגו רק ע”פ קבלת הפנים שלהם. התוצאה הייתה די דומה למחקרים אחרים – הבעלים לא הצליחו לקבוע האם הכלבים שלהם אכן עשו מעשה קונדס כלשהו, למרות שכולם הפגינו שפת גוף “אשמה” לאחר קבלת נזיפה מהבעלים שלהם, ללא קשר להתנהגות שקדמה לה.
נזיפה בכלבים שובבים: מועיל או מזיק?
למרות שמאוד לא סביר שהכלב שלך מסוגל לחוש אשמה אמיתית, אין ספק שהוא יודע להרגיש מתי הבעלים שלו מפגין כלפיו כעס או חוסר שביעות רצון. כשאתם נוזפים בו, הוא לא באמת מצליח להבין את הסיבה לכעס שלכם. אז אם לכלב אין מושג מה הוא עשה לא בסדר – איך אפשר ללמד אותו לקח, או לגרום לו להימנע מהתנהגות דומה בעתיד?
נזיפה בחבר הפרוותי שלכם עשויה להיות יעילה רק אם נזפתם בו ממש בזמן מעשה או ממש בסמוך לו , כך שיוכל לקשר את ההתנהגות השלילית הספציפית שלו עם התגובה שלכם.
לא חשוב אם הכלב שלכם מתנהג תמיד כפי שמצופה ממנו, או אם הוא מסתבך בצרות לעיתים קרובות – חיותא כאן בשבילו ובשבילכם, לכל מה שצריך לכסות כשיש בעיות בריאות. רוצים לקבל מאיתנו הצעה שתתאים לכם בדיוק? >>