whatsapp
bg bg
arrow-back חזרה

חשיפה: צבע הפרווה של הכלב שלך יכול לגלות לך מידע חשוב

מחקר שהתפרסם לאחרונה, ב-2022, מגלה לנו שקיים גן שאחראי על צבע הפרווה השחור של זאבים בפארק ילוסטון, והוא זה שמגן עליהם מפני מחלת הכלבלבת – מחלה נגיפית קשה, שהורגת בעיקר גורים. מה זה אומר על צבע הפרווה של הכלבים שלנו והבריאות שלהם? נצטרך לחכות ולגלות

writer-avatar

נכתב ע״י צוות חיותא

08/01/2023
icon-read

3 ד׳ קריאה

רוב הזאבים בטבע הם אפורים. יש לזה סיבה אבולוציונית גנטית פשוטה יחסית. לפי מחקר שנערך בעבר בפארק ילוסטון שבארצות הברית, נראה שגורים של זאבות אפורות שורדים טוב יותר מאחרים. באופן טבעי, נקבות העדיפו להתרבות עם זכרים אפורים , כדי לשמר את הצבע האפור ולהעמיד דורות רבים של צאצאים אפורים. אבל האבולוציה לא הביאה בחשבון עניין חשוב אחר… הגן שאחראי על צבע הפרווה היה יכול להציל הרבה מהזאבים הקטנים ממחלת הכלבלבת, אם הם רק היו שחורים.

כולה צבע

אז זהו, שלא. לצבע הפרווה יש משמעות בעולם הטבע. טווסים מנפנפים בזנב הצבעוני שלהם כדי למשוך נקבות (“תראי אותי, איזה חזק אני, מושך צומי ובכל זאת עוד לא טרפו אותי”), זיקית מתאימה את עצמה למשטח שעליו היא נמצאת (“תראו אותי, אתם לא רואים אותי”) והסלמנדרה מאותתת לטורפים שהיא רעילה (“רואה אותי? אני מורעלת אני. אם תאכל אותי יהיה לך לא טעים ולא נעים”). צבעים בעולם החי נשמרים או נעלמים לפי מידת התועלת שהביאו לאותו המין.

שחור זה צבע (אל)גנטי

כן, גם אנחנו חושבים ככה. אבל זה לא עניין של העדפה אסתטית, אלא העדפה אבולוציונית גנטית. לכל אחד מאיתנו, ולכל אחד מבעלי החיים בעולם יש שני עותקים מכל גן, בכל תא גוף. אחד התקבל מהאב והשני מהאם. הבחירה מי מביניהם יבוא לידי ביטוי נגזרת מהכוח שלו – אם הוא דומיננטי או רצסיבי. כדי לבטא גן רצסיבי, הוא צריך להיות זהה בשני העותקים. בברירה בין שחור לאפור – השחור שולט. 

לכל צבע פרווה יתרונות משלו

אז אמרנו שגן של פרווה שחורה הוא גן דומיננטי, שיכול להגן מפני מחלת הכלבלבת, ולעומתו גן של פרווה אפורה משפר את סיכויי ההישרדות של גורי זאבים. זו הסיבה שבמקומות שלא מועדים להתפרצות המחלה, הצבע השולט הוא אפור – הנקבות בוחרות בני זוג אפורים, כדי לשמר את הצבע ואת עמידות הצאצאים. במקומות שבהם מתפרצת מחלת הכלבלבת, לעומת זאת, שני בני המין שומרים על גיוון גנטי, כדי להגביר את סיכויי העמידות מול המחלה. הם מן הסתם לא עושים את זה באופן מודע, אבל זו דרכו של הטבע.

גן עם חיסרון אבולוציוני – זה לא תמיד דבר רע

לא כל גן שגורם למחלה גנטית הוא בהכרח 100% רע. דוגמה שמוכרת לנו מהגוף האנושי היא מחלת האנמיה החרמשית. כששני בני זוג נושאים את העותק הפגום (הרצסיבי) של הגן שאחראי על ייצור ההמוגלובין, הם יעבירו אותו הלאה לצאצאים, שיחלו בה. עם זאת, אם רק עותק אחד הועבר לצאצא, לא תהיה לכך השפעה על חייו, אבל הם ירוויחו עמידות למחלת המלריה. לא פלא שבאזורים מוכי מלריה כמו אפריקה הגן הזה נפוץ הרבה יותר מאשר בכל מקום אחר.

מחלות משפיעות על המראה

זה לא חדש שיש מחלות גנטיות או פגמים גנטיים שאפשר לראות כלפי חוץ: לבקנות או קירחות מולדת בבני אדם, חירשות גנטית אצל חתולות (פרווה לבנה, עין כחולה ועין ירוקה) ועוד הרבה. אבל מעניין לראות את ההשפעה של מחלה על הנתיב שסולל הטבע עד כדי שינוי המראה של הפרטים באוכלוסיה המאויימת.

חיותא יודעת שיש גזעי כלבים עם נטייה גנטית לפציעות ולבעיות אחרות, ומכסה גם את זה.

קראו כאן פרטים נוספים על הכיסוי של חיותא לחיית המחמד שלכם


bowls
plant
tails-paws
video-container
article-01

מגבלות כספיות
עלולות לשבור לבבות

זה לא חייב להיות כך!
ny clouds
pet-insurance-back-side

כמה פרטים ונעביר הצעה
במיוחד בשבילך

pet-insurance-front-side pet-insurance-front-side pet-insurance-front-side

כתבות בשבילך

כל המאמרים