צייד מתוחכם או כלב צעצוע? ההיסטוריה של תתי-גזע הפודל השונים
איך הפך הפודל לחביבם של בני ובנות האצולה הצרפתית, מתי נוצר הפודל הננסי ואיך הוא קשור לחיי הקרקס? חיותא עושה לכם סדר בין סוגי הפודלים השונים
נכתב ע״י עינב בן יהודה
כשחושבים על כלבי פודל רוב האנשים ידמיינו כלבים קטנטנים, חמודים ואנרגטיים, עתירי פרווה מתולתלת. אחרים אולי יחשבו על הפודלים הגדולים יותר, אלו שזוכים לתספורת מצחיקות וקצה זנבנב דמוי פונפון. אבל כמה ידמיינו כלב ציד ממוקד מטרה- אימת הברווזים? כנראה שלא רבים, אבל במקור הפודל אומן ואולף בדיוק למטרה זו.
הפודל, עם האינטליגנציה הגבוהה שלו (במונחים כלביים… אל תצפו לאיינשטיין), הוא אחד מגזעי הכלבים הפופולריים והאהובים ביותר בעולם, והוא כולל 4 תתי גזעים: פודל טוי, פודל ננסי, פודל בינוני ופודל סטנדרטי. אז איפה התפתח הגזע הזה, ומתי התפצל ל-4 תתי הגזעים המוכרים לנו כיום?
אהוב על ציירים ועל האצולה הצרפתית
על פי מקורות מסוימים, ישנם תיעודיים של כלבים המזכירים כלבי פודל על קברים ומטבעות רומאיים מהמאה ה-3 לספירה, אבל התיעודים המדויקים יותר הם מהמאות ה-15-16.
הגרסה המובילה טוענת שגרמניה היא המולדת של גזע הפודל, והשם “פודל” עצמו מקורו במילה הגרמנית “pudeln”, שפירושה “להתיז במים”- וזאת מכיוון שהגזע פותח במקור ככלב ציד המתמחה בעיקר בציד עופות מים. פרוותו הסמיכה והעמידה למים הפכו אותו לשחיין מעולה, ויכולותיו האינטלקטואליות אפשרו לו ללמוד פקודות מורכבות. החיבה שלו לעופות מים באה לידי ביטוי גם בשמו הצרפתי- Canichea- שהוא שילוב של המילים chien (כלב) ו-canard (ברווז). עם זאת, יש טענה שהמוצא של הפודל הוא בכלל משילוב של הכלבים ברבט (כלב מים צרפתי) וכלב המים ההונגרי.
עם השנים, הפודל התפשט ברחבי אירופה וזכה לפופולריות רבה בקרב האצולה ובעיקר בקרב זו הצרפתית, ולכן עד היום רבים קוראים לפודל- פודל צרפתי. האינטליגנציה הגבוהה שלו, יכולת הציד שלו ואיתור פטריות הכמהין, ומנגד העובדה כי מדובר בכלב לוויה חמוד וידידותי- הן שהפכו אותו לאהוב כל כך. הפופולריות שלו באה לידי ביטוי גם בתיעודים שלו ביצירות אומנות לא מעטות: פודלים מופיעים בציוריו של אלברכט דירר בן המאות ה-15 וה-16, וגם בעבודותיו של הצייר הספרדי בן המאה ה-18 פרנסיסקו דה גויה.
שוליית הליצן- איך נוצר הפודל הננסי
הפודל ה”מקורי” הוא הפודל הסטנדרטי וממנו פותחו לאורך השנים תתי הגזעים הנוספים. תת הגזע הראשון שנוצר, במטרה לנסות להקטין את הגזע המקורי, הוא הפודל הבינוני. הפודל הסטנדרטי, ואחר כך הבינוני, הפך לכלב אהוב על בעלי קרקסים בשל האנרגטיות, הצייתנות והיכולת למלא לפקודות מורכבות יחסית שלו. ואומנם, כלבי פודל שולבו בהופעות קרקס שונות. על פי השערות שונות, מתישהו במהלך המאה ה-17 פותח הפודל הננסי על מנת להפוך אותו למתאים עוד יותר לחיי הקרקס- הממדים הקטנים שלו אפשרו להתנייד איתו בקלות רבה יותר וגם ללמד אותו טריקים שונים, כמו הליכה על חבל למשל.
תת הגזע פודל טוי, לעומת זאת, נוצר בתחילת המאה ה-20 בארה”ב כשמגדלים מקצועיים רצו להקטין עוד יותר את הפודל הננסי כדי ליצור כלב שיכול להתאים למי שמחפשים כלבים קטנטנים. יצירת תת הגזע נועדה במקור לספק מענה למי שגרים בדירות קטנות יחסית ורוצים לגדל בהן כלבים. בתחילה, הניסיונות לייצר תת גזע קטן עוד יותר מהפודל הננסי הובילו ללידות של כלבים מעוותים שסבלו ממחלות שונות ובעיות התנהגות. למרבה השמחה, אימוץ שיטות גידול חדשות הצליח לסייע ביצירת הפודל טוי כפי שאנחנו מכירים אותו כיום.
לא רק הגודל קובע- ההבדלים בין תתי הגזעים השונים
ההבדלים הראשונים אליהם שמים לב בין תתי הגזעים השונים, הם באופן טבעי הבדלי הגודל. פודל סטנדרטי יכול להגיע לכ-60 סנטימטרים ולמשקל של 20 ק”ג ואף יותר, בעוד שהפודל הבינוני צפוי להגיע לגובה של 45 סנטימטר ולמשקל של כעשרה קילו. פודל ננסי, לעומתם, יכול להגיע לגובה של כ-35 ס”מ ולמשקל של עד 7 ק”ג, והקטנטן מכולם, פודל טוי, מגיע לגובה של כ-25 ס”ג גובה ושוקל כ-2.5 ק”ג. ההבדלים האלו של הגודל משמעותיים כאשר גרים בדירה קטנה. מכיוון שמדובר בכלבים אנרגטיים פוגל בינוני ופודל סטנדרטי יהיו זקוקים ליותר טיולים והזדמנויות להוציא אנרגיה בחוץ לעומת פודל טוי ופודל ננסי.
אבל ההבדל בין תתי הגזעים השונים הוא לא רק בתכונות הפיזיות- פודל סטנדרטי ופודל בינוני נחשבים לידידותיים יותר מתתי הזן הקטנטנים – כלפי כלבים אחרים ובני אדם. כמו כן הם נחשבים לכלבי שמירה מוצלחים, בעוד הפודלים הקטנים יותר – פחות. פודלים, בין אם הם פודל טוי, פודל ננסי, פודל בינוני או פודל סטנדרטי, עלולים לסבול ממחלות עיניים ומדלקות אוזניים כתוצאה ממגע של פרווה לא נקייה באזורים אלו, ומחוסר איוורור של האוזן לכן חשוב להקפיד להבריש אותם באופן קבוע. הפרווה של כלבי פודל טוי ופודל ננסי אינה נושרת ולכן חשוב להקפיד בנוסף להברשה קבועה על תספורות, לפחות כמה פעמים בשנה. בנוסף, עלולים כלבי פודל לסבול מאפילפסיה ומבעיות בבלוטת התריס, ולעת זקנה מבעיות בעצמות.
כיום, הפודל- על 4 תתי הגזע שלו- נחשב לכלב פופולרי מאוד. בניגוד לעבר, בו שימש בעיקר ככלב ציד, כיום הוא בעיקר משמש כבן לוויה חמוד וקומפקטי, וגם ככלב תצוגה בתערוכות ותצוגות שונות, הודות ליכולת שלו לבצע טריקים שונים כמו קפיצה מבעד חישוק ועמידה בשיווי משקל על כדורים.
בין אם יש לכם פודל ננסי, פודל טוי או כל פודל אחר- וגם אם יש לכם כלב שהוא לא פודל- חיותא תבטח אותו, ללא הבדל צבע, גזע או מין. עם ביטוח הכלבים של חיותא, תוכלו לדאוג שהפודל (או כל כלב אחר שיש לכם בבית) שלכם יהנה מכיסוי מקיף שיאפשר לכם לבלות יחד הרבה הרבה שנים מלאות בבריאות וחפות מדאגות כלכליות הקשורות לטיפול בו.