חוקרים הצמידו מכשירי מעקב לחתולים וגילו ממצאים מפתיעים על החיים הסודיים שלהם
הם גרים איתנו בבית, חולקים איתנו את המיטה הפרטית ואפילו נכנסים איתנו לשירותים בכל הזדמנות אפשרית. ועדיין, נראה שאנחנו לא באמת יודעים הרבה על מה החתולים שלנו עושים בזמן שאנחנו בעבודה או סתם ישנים.
נכתב ע״י צוות חיותא
5 ד׳ קריאה
“כשהיא היתה צעירה יותר, היא היתה חוזרת הביתה עם ריח של בושם זר וסיגריות. תמיד תהיתי איפה לעזאזל היא מסתובבת…”
מספרת רוזלין על החתולה שלה בנג’ו שלפי כל הסימנים, מנהלת חיים כפולים.
הם גרים איתנו בבית, חולקים איתנו את המיטה הפרטית ואפילו נכנסים איתנו לשירותים בכל הזדמנות אפשרית. ועדיין, נראה שאנחנו לא באמת יודעים הרבה על מה החתולים שלנו עושים בזמן שאנחנו בעבודה או סתם ישנים.
מחקר אוסטרלי חדש הצמיד מכשירי מעקב לגופם של חתולים וגילה כמה ממצאים שהפתיעו אפילו את הבעלים שלהם.
קבלו הצצה בלעדית לחיים הסודיים של החתול שלכם.
“אין מצב שהחתול שלי זז סנטימטר”
אם תשאלו בעלי חתולים לגבי הרגלי התנועה של החתול הפרטי שלהם, סביר להניח שתקבלו תשובה כמו: “נו, באמת, החתול שלי כזה עצלן שאת רוב הזמן הוא מעביר בשינה על קצה המיטה שלי. אין מצב שהוא הולך לאנשהו כשאני לא בבית”. אבל ממצאי המחקר הנוכחי מוכיחים שלפעמים הוא הולך הרבה מעבר לכמה קילומטרים מהבית.
קחו, לדוגמה, את סמי. הבעלים שלו, קארן, היתה בטוחה ש”מדובר בחתול עצלן טיפוסי שיגיע מקסימום עד לגינה הצמודה של השכן”. אבל אותה קארן נדהמה לראות את מפת ה-GPS של סמי שממנה הבינה שהחתול “העצלן” שלה בעצם תופר כל יום קילומטרים על קילומטרים, הרבה מעבר לתחומי השכונה שלהם. קארן גם הבינה שזו הסיבה שסמי ממשיך להשמין למרות שהיא מקפידה איתו על תזונה בריאה. הוא פשוט הולך ומחפש אוכל במקומות אחרים. יפה לך, סמי!
אותו דבר עם בנג’ו החתולה: “כשהיא היתה צעירה יותר, היא היתה חוזרת הביתה עם ריח של בושם זר וסיגריות. תמיד תהיתי איפה לעזאזל היא מסתובבת ואפילו חשדתי בה שהיא “בוגדת” בי”, סיפרה רוזלין, הבעלים שלה.
גם בקי ובעלה, פיטר, היו סקרנים לגבי ההרפתקאות הליליות של החתול שלהם, רוקוס: “ידענו שהוא חברותי מאוד ושיש לו הרבה חברים בשכונה כי בכל פעם שנתקלנו בשכן אחר, הוא היה שואל אותנו אם אין לנו חתול שחור ותמיד ענינו במבוכה: כן, זה החתול שלנו”.
עכשיו מתברר שגם החוקרים סקרנים לגבי אותה שאלה, אבל מסיבות שונות לגמרי.
שוטטות: גרסת החתולים
את הפרויקט התחילו החוקרים עם 25 חתולים בסך הכל אולם בסופו של דבר, סיימו אותו רק 14…אתם בטח יכולים לשער למה. כמו כל חתול טיפוסי שהוא קצת מרדן וקצת דיווה, חלק מהם סירבו בתוקף להסתובב עם המכשיר, אחרים סירבו לזוז מילימטר מרגע שהמכשיר הוצמד אליהם והשאר פשוט איבדו את המכשיר עצמו. חשוב לציין ששום פעולה בפרויקט לא נעשתה בכפיה והחוקרים הקפידו שלא להציק יותר מדי לחתולים או לפגוע בסדר היום הרגיל שלהם. התוצאה הסופית היתה סדרה של מפות שלא היתה מביישת אף קבוצה של מיטיבי לכת וסיפקה כמה תובנות מעניינות ביותר ביחס להרגלי השוטטות של חתולי בית.
יש מצב שמכשיר ה-GPS מקולקל?
הממצאים היו כל כך מפתיעים עד שהחוקרים (ובעלי החתולים עצמם) היו בטוחים שמדובר בתקלה כלשהי במכשיר ה-GPS: “שיערנו שרוב החתולים אכן ירחיקו מעבר לגינה הפרטית שלהם אבל לא שיערנו עד כמה רחוק יגיעו”, סיכם זאת Peter Evans, ראש צוות החוקרים, בראיון ל-Mashable Australia. על פי המפות, אפשר היה לראות בבירור שהחתולים שוטטו לפעמים מעבר לגבולות השכונה וגם לא היססו להיכנס לתוך שטחים מיוערים מחוץ לשכונה.
אחד הסיפורים האהובים ביותר על צוות החוקרים היה הסיפור של צ’יקה, החתולה של אחד מאנשי הסגל באוניברסיטה: “מדובר בחתולה בת 14 שתמיד היה נראה כאילו הדבר האחרון שבא לה לעשות כרגע זה לצאת לסיבוב ארוך בשכונה. כשניתחנו את מפת הנתונים שלה, גילינו שהיה בית אחד מרוחק מאוד שאליו הגיעה לעיתים קרובות. היינו בטוחים שמדובר בטעות כיול של המכשיר אבל כשהבעלים שלה בחן לעומק את הכתובת של אותו בית, הוא גילה שמדובר למעשה בבית הקודם בו התגוררה”. המידע הזה סיפק לחוקרים הוכחה נוספת לגבי יכולת הזכרון המרחבית של חתולים אבל גם העלה אצל הבעלים שלה שאלות כמו “מה היא עושה באותו בית כל יום” ו”האם נשארו לה שם חברים מפעם”.
זוכרים את בנג’ו, החתולה ההרפתקנית מלמעלה? מפת ה-GPS שלה הראתה שיש כמה בתים ספיציפיים בהם היא מבלה את רוב היום שלה: “זה היה מוזר לראות שיש לה חברים וחיי חברה משלה בזמן שאני בעבודה כל היום. אחד השכנים סיפר שהוא לא ידע שבנג’ו היא החתולה שלי ושבעצם היא החברה הכי טובה של החתול שלו. המפה הראתה שבאנג’ו אוהבת לבקר קבוע בבית נוסף שאיבד את החתולה שלו לפני כשנה ונראה שבאנג’ו ממלאת להם את החלל החסר”.
קר שם בחוץ
לאחר שנחשפו לממצאי המחקר, בעלי חתולים רבים התחילו לחשב מסלול מחדש בכל מה שקשור לאופן בו הם משגיחים על החתולים שלהם והיו גם כאלה שהחליטו לשמור עליהם בתחומי הבית במהלך הלילה.
בעבר היה מקובל לתת לחתולים להסתובב בחופשיות מחוץ לבית. לעומת זאת, היום המומחים ממליצים להשאיר את החתול בתחומי הבית, גם כדי לשמור על בטחונו האישי אבל לא פחות חשוב, גם למען האיזון האקולוגי. החוקר הראשי, Evans, מקווה שהמחקר יתרחב מעבר לתחומי אוסטרליה ויגרום לבעלי החתולים להבין אילו סכנות אורבות לחתול שלהם בזמן שהוא משוטט ללא השגחה, חוצה כבישים מסוכנים בלילה ונתקל בחתולים או בחיות מסוכנות אחרות.
ולנו נותר רק לסיים ולבקש מכולכם לשמור טוב-טוב על החתולים שלכם.