בלאגן בישבן: על ריקון השקים האנאליים של כלבים וחתולים
הגיע הזמן לדבר על משהו שהורים לכלבים ולחתולים אולי לא יודעים אפילו שקיים, אלא אם היו להם בעיות איתו- השקים האנאליים שנמצאים באחורי הכלב או החתול שלהם ושלכם. אז מהם אותם שקים, מה הפונקציה (החשובה) שהם ממלאים ואיך הם יכולים למרר לכם את החיים- הכל בכתבה הבאה.
נכתב ע״י ד”ר הילה פרבר וייסמן
4 ד׳ קריאה
בואו נתחיל בהגדרה הבסיסית. השקים האנאליים נמצאים משני הצדדים של פנים פי הטבעת של הכלב או החתול שלכם ויש להם תפקיד ביצירת חתימת הריח האישית של כל כלב או חתול. כן כן, לא רק לכלבים יש ״תעודת זהות״ של ריח, אלא גם לחתולים.
מה נורמלי ומה פחות
באופן נורמלי, השקים האנאליים האלו מתרוקנים בזמן מעבר הצואה. איך? שמחים ששאלתם. הצואה והתכווצות השרירים הטבעתיים בעצם מפעילות לחץ על השקים, והנוזל שבהם נדחק החוצה מבעד לתעלה קטנה שנפתחת ממש על פי הטבעת.
לפעמים, כשהצואה רכה מידי או במקרים של שלשול, או כשהצואה קשה מאוד ובעלת נפח קטן, השקים לא נלחצים ולא מתרוקנים כמו שצריך. סיבה נוספת לאי ריקון תקין של השקים קשורה דווקא להיגיינה- בגלל שהשקים נפתחים למקום שמטבעו הוא לא נקי במיוחד (פי הטבעת), חלק מהלכלוך מטפס ועולה דרך התעלה המנקזת לתוך השק האנאלי ונגרם זיהום. במקרים אלו, השקים לא מתרוקנים ומצטבר בתוכם נוזל במקרה הטוב. במקרה הרע, במקום נוזל זה תוכן משחתי וסמיך שלא מסוגל לעבור בתעלה ולהתרוקן.
איך יתנהג הכלב או החתול אם השקים לא מתרוקנים?
משום שהשקים האנאליים הם איבר פנימי ונטול שרירים משל עצמו, הכלבים והחתולים לא מסוגלים לרוקן אותם באופן יזום ומכוון וכשהם מתמלאים הם מהווים הפרעה משמעותית. אצל כלבים, לרוב נראה ליקוק אובססיבי של פי הטבעת או של צידי הזנב ולעיתים הם יגררו את פי הטבעת על הרצפה או השטיח. ישנם כלבים שאינם גמישים מספיק על מנת ללקק את פי הטבעת ולכן במקום זה הם יפרקו את התסכול שלהם בליקוק אובססיבי של הרגליים הקדמיות.
חתולים מעט יותר אלגנטיים (כן, אמרנו את זה) אבל הפעם זה יכול להיות לרעתם. משום שהם נוטים להתלקק כחלק משגרת הטיפוח הרגילה שלהם, לעיתים הבעלים לא יבחינו בסימנים האלו של התעסקות בפי הטבעת.
לכן, אם הכלב או החתול שלכם מתעסקים בפי הטבעת באופן מתמשך, כדאי מאוד לקחת אותם לווטרינר כדי שינסה לרוקן את השקים האנאליים.
איך מרוקנים את השקים האנאליים?
תשאלו כל וטרינר מה החלק השנוא עליו בעבודה ורובם יבחרו בריקון שקים אנאליים. אם מעניין אתכם למה, המשיכו לקרוא. לצורך ריקון השקים בכלבים, הווטרינר יחדיר אצבע לפי הטבעת וירוקן אותם בהפעלת לחץ מבפנים ומבחוץ בו זמנית. בחתולים, הווטרינר יפעיל לחץ מבחוץ בלבד. לפעמים ריקון השקים יספיק כדי לשחרר את החסימה של התעלה ולפתור את הבעיה, אבל לעיתים השקים יהפכו למודלקים ויהיה צורך בטיפול אנטיביוטי ולעיתים אפילו בריקונים חוזרים.
אם אי אפשר לרוקן את השקים כך, בין אם בגלל שתוכן השקים סמיך מידי או בגלל שהריקון מעורר כאב רב, ייתכן שיידרשו טשטוש ואפילו הרדמה, במהלכם הווטרינר ירוקן את השקים ויבצע שטיפה כדי לרוקן אותם לחלוטין. במקרים החמורים יותר, אפילו ניתן להחדיר אנטיביוטיקה ישירות לתוך השק.
הסכנות והסיבוכים של בעיות בריקון השקים האנאליים
אם אין ריקון תקין של השקים, עלול להיווצר קרע של דופן השק והעור שמעליו כדי לייצר נתיב ניקוז חלופי לתוך השק. מצב זה, המוכר בשם פיסטולה של השק האנאלי, מופיע כפצע פתוח לצד פי הטבעת והוא דורש טיפול אנטיביוטי ומתן משככי כאבים אנטי דלקתיים על מנת לאפשר למקום להחלים.
מצב זה נפוץ מאוד לצערנו בחתולים, משום שכפי שכבר ציינו קל מאוד לפספס את ההתעסקות שלהם בפי הטבעת היות והם גם ככה נוהגים ללקק את עצמם.
כשיש צורך תכוף בריקון שקים אנאליים, ימליץ הווטרינר על תוספת סיבים תזונתיים למזון על מנת שיעזרו להגדיל את נפח הצואה וכך גם לשפר את ריקון השקים באופן טבעי.
כשמדובר בדלקות חמורות וחוזרות ונשנות, אפשר לשקול להסיר את השקים בניתוח. עם זאת, יש לציין שהחלופה הזאת נשמרת כמוצא אחרון בלבד, בשל החשש לפגיעה בשרירי פי הטבעת ובחוסר שליטה על הסוגרים.
לכן, אם אתם לוקחים דבר אחד מהכתבה הזאת, שזה יהיה הדבר הבא- בכל מקרה בו הכלב או החתול שלכם מלקקים את פי הטבעת בתדירות גבוהה, או שהכלב מחכך את פי הטבעת על הרצפה, האדמה או השטיח, יש לפנות לווטרינר לצורך בדיקה רקטלית ואבחון מצב השקים האנאליים.
בעיות בריקון השקים האנאליים הן דוגמה קלאסית לחשיבות של ביטוח לכלב או לחתול שלכם. לא מדובר במחלה אלא בבעיה רפואית, לא נדירה בכלל, שיכולה להתפרץ ממש משום מקום. אם זה יקרה לכם, אתם רוצים שיהיה לכם, ולחיית המחמד שלכם, את הכיסוי של חיותא. בין אם מדובר בריקון פשוט על ידי הווטרינר ובין אם מדובר, חס וחלילה, בניתוח, אתם רוצים להיות מסוגלים להגיד, ״ד״ר, תעשה מה שצריך- יש לי חיותא״.