דלקת בדרכי השתן/ Urinary Infection
המדריך שלנו נכתב ע"י וטרינרים מוסמכים, אולם אינו מהווה חוות דעת רפואית או תחליף לייעוץ
וטרינרי.
אם חיית המחמד שלכם מציגה מציגה סימפטומים חריגים, צרו קשר
עם וטרינר לקבלת ייעוץ.
מה זה דלקת בדרכי השתן אצל כלבים?
זיהומים חיידקיים המשפיעים על מערכת דרכי השתן, הכוללת את המערכת העליונה (כליות וצינורות האורטר) ואת מערכת השתן התחתונה (שלפוחית השתן והשופכה), אשר מובילים את השתן החוצה מהגוף. דלקות אלה נוצרות כאשר חיידקים חודרים לדרכי השתן ומתחילים להתרבות, מה שמוביל לדלקת באזור, כאבים ואי נוחות. הדלקות יכולות להופיע שוב ושוב ובמידה ואינן זוכות לטיפול ראוי, ואף עלולות להוביל לבעיות בריאותיות חמורות יותר כגון נזק לכליות וחסימה של דרכי השתן.
מה גורם לדלקת בדרכי השתן?
- חדירת חיידקים – רוב הדלקות בדרכי השתן אצל כלבים נגרמות מחיידקים שחודרים לדרכי השתן דרך השופכה, מתחילים להתרבות ויוצרים זיהום. לרוב מדובר בזיהום צואתי שעלול להופיע כעבור כמה ימים של שלשול והפרעות עיכול.
- זיהום משני – אצל כלבות, הדלקת נגרמת לרוב מזיהום משני שעלול להחמיר את הדלקת הזיהומית.
- מחלות מטבוליות – במקרים נדירים יותר, ייתכנו מחלות מטבוליות מסוימות שעלולות לגרום לדלקות.
- מערכת חיסונית מוחלשת – כלבים שחולים במחלות כמו סוכרת, או נוטלים תרופות מסוימות כגון סטרואידים, עשויים להיות רגישים יותר לדלקות בדרכי השתן.
- חריגות מבניות בדרכי השתן – כלבים מסוימים עשויים להיוולד עם חריגות מבניות מסוימות שמציבות אותן בסיכון גבוה יותר לפתח דלקות מסוג זה.
סימנים שיעזרו לכם לזהות דלקת בדרכי השתן
- תכיפות במתן שתן
- קושי במתן שתן: כאב ואי נוחות.
- מתן שתן במקומות לא רגילים או ״אסורים״
- דם בשתן
- שתן עכור או בעל ריח חזק
- עייפות: כלבים עם דלקת בדרכי השתן עשויים להיראות עייפים או אדישים, מכיוון שגופם נלחם בזיהום.
- חוסר תיאבון
איך מאבחנים דלקת בדרכי השתן?
הווטרינר יתחיל בבדיקה גופנית מקיפה הכוללת מימוש של הבטן ואזור דרכי השתן על מנת לאתר סימנים של אי נוחות או כאב, מדידת חום, בדיקה של אברי המין ובדיקה רקטלית. לאחר מכן, תילקח דגימת שתן לאיתור חיידקים, תאי דם לבנים, תאי דם אדומים, קריסטלים ותאים חשודים אחרים. במקרים מסוימים, הווטרינר עשוי גם להמליץ על בדיקות נוספות, כמו בדיקות דם מקיפות, הדמיות למיניהן ובדיקת ציסטוסקופיה.
איך מטפלים בדלקת בדרכי השתן?
- טיפול אנטיביוטי – מתן אנטיביוטיקה בהתאם לסוג החיידק, לרוב למשך 3-5 ימים.
- תוספי מזון – שמטרתם להפוך את השתן לחומצי יותר ובכך להיות פחות אטרקטיבי עבור החיידקים.
- במקרה של דלקות חוזרות ונשנות, ניתן לשקול גם מזונות רפואיים המיועדים לקדם את בריאות מערכת השתן התחתונה ולמנוע שגשוג של זיהומים עתידיים
הידעת?
מעוניינים למנוע דלקות בדרכי השתן? ודאו שלכלב שלכם תהיה תמיד גישה למים נקיים, עודדו אותו לשתות לעתים קרובות, וודאו שהוא מקבל שפע הזדמנויות להטיל שתן במהלך היום.
בזיהומים קלים, מקובל כיום לתת אנטיביוטיקה לפרק זמן קצר ביותר או אפילו לא לתת כלל. מחקרים הראו שבדומה לבני אדם, הגוף מתמודד בהצלחה עם רוב הזיהומים הקלים בדרכי השתן, לעיתים אפילו ללא צורך בטיפול תרופתי.
גיל הוא פקטור חשוב כשמדובר בזיהומים בדרכי השתן – כך, לדוגמה, דלקות בכלבות צעירות הן לרוב תופעה חולפת, בעוד שבגיל מבוגר הן מחייבות בדיקות דם והדמיה כדי לשלול מחלות אחרות כמו גידולים סרטניים
טיפ מווטרינר
לעתים קרובות, הסימנים היחידים לזיהום בדרכי השתן הם השתנה במקומות מוזרים או אסורים (שטיחים, ספות, שטיחוני אמבטיה) או בקשה ליציאות תכופות לטיולים. רבים מבעלי הכלבים אינם מפרשים נכון סימנים אלה וחושבים שמדובר בבעיית התנהגות ואף כועסים ומענישים את הכלב. לכן, חשוב מאוד לשים לב לסימנים ולקבוע תור למרפאה בהקדם.
כמה זה יעלה לכם?
מה חדש בתחום?
בשנים האחרונות, ישנה עלייה ברורה ביכולת עמידותם לאנטיביוטיקה של אותם חיידקים הגורמים לדלקות בדרכי השתן אצל כלבים. על מנת להתמודד עם עמידות מטרידה זו, יש כיום עניין הולך וגובר בשימוש בפרוביוטיקה. פרוביוטיקה היא מיקרואורגניזמים חיים שיכולים לקדם איזון בריא של חיידקים במעי ובדרכי השתן. כמה מחקרים מצאו שזנים מסוימים של פרוביוטיקה יכולים להפחית את הסיכון לדלקות אצל כלבים ולשפר את יעילות הטיפול האנטיביוטי.
גזעי כלבים בסיכון גבוה לדלקת בדרכי השתן
הידעת?
לעשות חיותא כשחיית המחמד
בריאה זו החלטה נבונה.
אם מבטחים כשכבר קיימת מחלה - היא לא מכוסה