whatsapp
hero

גידולים סרטניים בשלפוחית השתן/ Urinary Bladder Cancerous Tumors

bg

המדריך שלנו נכתב ע"י וטרינרים מוסמכים, אולם אינו מהווה חוות דעת רפואית או תחליף לייעוץ וטרינרי.
אם חיית המחמד שלכם מציגה מציגה סימפטומים חריגים, צרו קשר עם וטרינר לקבלת ייעוץ.

מה זה גידולים סרטניים בשלפוחית השתן אצל כלבים?

גידולים בשלפוחית השתן הם הגידולים הנפוצים ביותר של מערכת השתן בכלבות ובכלבים. הרוב הגדול של גידולים אלו הוא מסוג קרצינומה של תאי הדופן בשלפוחית (Transitional Cell Carcinoma, או בקיצור TCC). מקורם של חלק קטן מהגידולים ברקמות אחרות, למשל ליומיוסרקומה של רקמת השריר או לימפומה של תאי החיסון. מדובר בגידולים פולשניים וממאירים שגורמים נזק מקומי לרקמות איברי השתן ועלולים גם לשלוח גרורות לאיברי גוף אחרים.

banner banner banner
banner

הסיפור של ורדה

ורדה היא כלבה עגלגלה וחמודה שחייה עם עידן ורונה כבר 12 שנים. באחד הבקרים, שלא כהרגלה, היא השתינה מספר פעמים במטבח בלילה שתן כהה מהרגיל. במבט לאחור, הבעלים הסכימו על כך שבשבועיים האחרונים היא קצת יותר עייפה ונראה שהתיאבון המפורסם שלה מעט ירד. במרפאה מצאו שהיא כאובה מאוד במישוש בטני ובבדיקת אולטרסאונד נראה היה שדופן שלפוחית השתן שלה מעובה ובעל צורה לא תקינה. כעבור כמה ימים, ורדה עברה בדיקה ציסטוסקופית בהרדמה ותוצאות הביופסיה איששו את החשש- היא סובלת מגידול מסוג קרצינומה של אפיתל המעבר (TCC) בשלפוחית. הגידול היה די מפושט ולכן אי אפשר היה לנתח. ורדה התחילה טיפול תרופתי של נוגדי דלקת וכימותרפיה של כמה שבועות. למרבה השמחה, ורדה הגיבה מצוין לטיפול. סימני השתן נעלמו והיא היתה חיונית מאוד למשך קצת יותר משנה, עד שלבסוף גילה הכריע אותה מסיבות אחרות.

banner

מה גורם לגידולים סרטניים בשלפוחית השתן?

ישנם מספר מאפיינים שנמצאו כמגבירי סיכון לגידולים אלו.

  • מין: הגידול נפוץ יותר בנקבות מאשר בזכרים
  • גיל: גידולים אלו מופיעים לרוב בכלבות מבוגרות
  • תורשה: ישנם גזעים בהם המחלה נפוצה יותר באופן מובהק מבאחרים
  • השמנה: עודף של תאי שומן נמצא גם הוא כגורם סיכון במספר מחקרים
  • גורמים סביבתיים: חומרי הדברה מדורות מיושנים, כגון אבקות נגד פרעושים, חשיפה למים מזוהמים וגם עישון בעלים נמצאו במחקרים שונים כמעלי סיכון לגידולים אלו

boxes סימנים שיעזרו לכם לזהות גידולים סרטניים בשלפוחית השתן

  • דם בשתן: יכול להופיע רק בחלק מההשתנה או במלואה.
  • תכיפות גבוהה של מתן שתן וחוסר יכולת להתאפק
  • מתן שתן בכמויות קטנות
  • מאמץ רב במתן שתן עד לכדי חסימה
  • בכי במהלך מתן שתן

הסימנים הראשונים שציינו לעיל יהיו קשורים בהשתנה. עם התקדמות המחלה עלולים להופיע סימנים נוספים, שאינם קשורים דווקא לשתן אלא יכולים להיות קשורים גם לגרורות. אלה כוללים ירידה במשקל ובמצב הגופני, נשימה מאומצת ותכופה וחולשה וחוסר חיוניות.

boxes איך מאבחנים גידולים סרטניים בשלפוחית השתן?

הפרעות במתן השתן כפי שצוינו מעלה אינן ספציפיות דווקא לגידולים ויחשידו לרוב לבעיות נפוצות יותר בכלבות ובכלבים, כגון זיהומים בדרכי השתן (UTI) או אבני שלפוחית. לכן, יש להיעזר במספר בדיקות כדי לאבחן את הבעיה, כשמתקדמים בצעדים לפי פולשנות הבדיקה:

  • בדיקת שתן חשובה מאוד בשלב הראשון, משתי סיבות: גם כי בחלק קטן מהמקרים יתגלו כבר בבדיקה פשוטה שכזו תאי גידול שיאבחנו את המחלה וגם כדי לבחון אם קיים זיהום חיידקי המצריך טיפול תרופתי. בשנים האחרונות, נכנסים לשימוש גם קיטים לזיהוי סמנים מולקולריים של הגידול (על כך בהמשך המאמר) שיאפשרו זיהוי אמין ומהיר עוד בשלב מוקדם, בבדיקת שתן פשוטה.
  • בשלב הבא, מבוצעת הדמיית אולטרסאונד שיכולה להראות רקמה לא נורמלית בשלפוחית השתן, כמו גם לשלול בעיות נוספות אחרות כמו אבנים בשלפוחית. ניתן גם לנסות להשיג דגימה במחט של הדופן דרך הדמיית האולטרסאונד, אולם פרוצדורה זו שנויה במחלוקת שכן היא עלולה פוטנציאלית “לזרוע” תאי גידול בדרך מעבר המחט החוצה.
  • לעיתים, גידול בשלפוחית יאובחן כבר בשלב זה, אולם לפעמים ישנו צורך בבדיקות פולשניות יותר בהרדמה הכרוכות בהשגת חתיכות רקמה מהשלפוחית לטובת אבחון סופי. אלו יכולות להיות מושגות על ידי הכנסה של קטטר לשלפוחית השתן, או בדיקה ציסטוסקופית, בה מכניסים לדרכי השתן מצלמה זעירה דרכה נלקחות דגימות מרקמות חשודות.
  • בכל מקרה של אבחנה של גידול בשלפוחית השתן נעשות בדיקות מקיפות נוספות להערכת המצב הכללי ולבחינה של גרורות: בדיקות דם מקיפות, אולטראסאונד לשאר איברי הבטן וצילומי רנטגן או CT לבית החזה.

boxes איך מטפלים בגידולים סרטניים בשלפוחית השתן?

טיפול תרופתי-

  • נוגדי דלקת ממשפחת ה-NSAID הם הטיפול הנפוץ והזמין ביותר לסרטן ה-TCC. מלבד הפחתת הכאב והדלקת המתלווה לגידול, הם מאטים את קצב התחלקות תאי הקרצינומה וכך יכולים לשפר באופן ניכר לא רק את איכות החיים, אלא גם את תוחלת החיים.
  • כימותרפיה אגרסיבית יותר יכולה להינתן יחד עם נוגדי הדלקת ובחלק מהמקרים לסייע בהארכה משמעותית יותר של תוחלת החיים.
  • משככי כאבים נוספים כגון אופטלגין, אופיאטיים וגבפנטין יכולים להינתן בנוסף לפי הצורך.
  • אנטיביוטיקה ניתנת במקרים של זיהומים משניים של מערכת השתן בעקבות הגידול או הטיפול.

הסרה כירורגית- ניתנת ומומלצת לביצוע אך ורק במקרים ספציפיים של גידולים ממוקדים שאינם מפושטים בשלפוחית ושאינם נמצאים באיזור משולש שלפוחית השתן (ה”טריגון”) שמכיל את צינוריות הכניסה והיציאה של השלפוחית. למרבה הצער, רוב גידולי סרטן השלפוחית בכלבות לא עומדים בתנאים אלו ולכן אופציה זו מומלצת רק במיעוט המקרים.

רדיותרפיה- טיפול בהקרנות יכול לסייע גם הוא בהקטנה של גידולים מסוימים בשלפוחית, וחשוב לא פחות, של גרורותיהם.

קטטר שתן יכול להיות מוכנס במקרים של קושי וחסימה במתן השתן הנורמלי. 

הידעת?

    did-you-know-49

    גידולים של שלפוחית השתן מהווים בסה"כ כ-2% מסך גידולי הסרטן בכלבות ובכלבים, כש-75% מתוכם הם מהסוג קרצינומה של השלפוחית (TCC).

    did-you-know-18

    תוחלת החיים הצפויה לאחר אבחון סרטן זה בכלבות הוא לרוב כ-9 חודשים עד שנה, אם כי ישנם מקרים שמגיבים מצוין לטיפול והכלב/ה חיים באיכות טובה למספר שנים טובות. מצד שני, במקרים מתקדמים, במיוחד עם גרורות, זמן החיים הצפוי קטן עד כדי חודשיים-שלושה.

    did-you-know-47

    תאי סרטן של קרצינומה בשלפוחית מבטאים קולטנים לאנזים שנקרא COX, שאינו מבוטא בתאי האפיתל הרגילים בשלפוחית. זה בדיוק האנזים שמעוכב על ידי נוגדי הדלקת לשליטה בכאב ולכן גם מסייע לעיתים בנסיגה משמעותית של אותם הגידולים.

boxes טיפ מווטרינר

נוגדי דלקת מסוג NSAID הם כאמור טיפול טוב וזמין ביותר נגד המחלה והם קיימים בכדורים או סירופים הנקנים במרפאה או ניתנים במרשם לקנייה בבית מרקחת. עם זאת, חשוב לזכור שיש להם מספר תופעות לוואי משמעותיות המשפיעות על מערכת העיכול, הכליות והכבד, במיוחד בטיפול קבוע ארוך טווח. לכן, אנו ממליצים לרוב על טיפול במקביל בתרופות להורדת חומציות כדי למנוע כיבים במערכת העיכול, כמו גם על בדיקות דם תקופתיות. חשוב גם לשים לב לסימנים שיכולים להעיד על נזקים אלו, כמו יציאות דמיות ושתייה מרובה.

bg bg bg bg

כמה זה יעלה לכם?

בדיקות שתן, דם והדמיית אולטרסאונד
1,000-2,000 ש"ח
בדיקת ציסטוסקופיה כולל שליחת ביופסיה למעבדה
4,000-8,000 ש"ח
ניתוחים במקרים אפשריים
3,000-12,000 ש"ח
טיפול קבוע בנוגדי דלקת
250-1,000 ש"ח לחודש
whatsnew

מה חדש בתחום?

המילה הלוהטת בתחום היא BRAF. מדובר בסמן מולקולרי, חלבון שנמצא בתאי הגידול וספציפי אליו. ישנם כיום קיטים שמזהים בקלות את הסמן הנ”ל בתוך השתן וכך יכולים לחסוך בדיקות פולשניות ואי ודאות רבה טרם אבחון הסרטן. יתרון נוסף של הבדיקה הוא ביצועה בשלבים מאוד מוקדמים של המחלה. בכלבות מגזעים בסיכון, החל מגיל מסוים, יכולה להיעשות הבדיקה שתאפשר לאבחן ולטפל בגידול עוד בשלבים ראשוניים. יתרה מכך, מספר עבודות שנעשות לאחרונה מצביעות על כך שייתכן מאוד שניתן יהיה לכוון טיפול ביולוגי ספציפי כנגד אותו חלבון ובכך להשמיד את אוכלוסיית תאי הגידול באופן ממוקד.

תחום נוסף בו יש התקדמות גבוהה מאוד בשנים האחרונות הוא ההקרנות הטיפוליות. בניגוד לעבר, אז נגרמו לעיתים נזקים קשים לרקמה הבריאה ביחד עם זו הגידולית, כיום יש אפשרות לטיפול ממוקד ובטוח הרבה יותר בין היתר בזכות השימוש המשולב בהדמיות מתקדמות (CT) לבין מכשירי הקרנה מדויקים הרבה יותר. כך מתאפשרת, במקרים מסוימים, השמדה ממוקדת של רקמה גידולית, ללא פגיעה כמעט בבריאה ועם אפשרות לטיפול נגד גרורות שהתפשטו לאיברים אחרים.

גזעי כלבים בסיכון גבוה לגידולים סרטניים בשלפוחית השתן

הידעת?

לעשות חיותא כשחיית המחמד
בריאה זו החלטה נבונה.

אם מבטחים כשכבר קיימת מחלה - היא לא מכוסה

מחלות עם סימנים קליניים דומים

לכל המחלות