
זיהום בדרכי הנשימה העליונות/ Upper respiratory tract infection
המדריך שלנו נכתב ע"י וטרינרים מוסמכים, אולם אינו מהווה חוות דעת רפואית או תחליף לייעוץ
וטרינרי.
אם חיית המחמד שלכם מציגה מציגה סימפטומים חריגים, צרו קשר
עם וטרינר לקבלת ייעוץ.
מה זה זיהום בדרכי הנשימה העליונות אצל חתולים?
זיהומים בדרכי הנשימה העליונות נפוצים מאוד בחתולים, בעיקר בגילאי גורות (עד חצי שנה) ומכונים פעמים רבות (בטעות) “שפעת חתולים”. מחוללי המחלה הם לרוב וירוסים, אך לעיתים יכולים גם חיידקים להיות מעורבים כגורם ראשוני או סיבוך משני של המחלה. בחתולים מחוסנים, המחלה בדרך כלל קלה ומוגבלת, אבל בחתולים שאינם מחוסנים, צעירים מאוד או במקרים של חולשה חיסונית, היא עלולה להסתבך ולגרום לפגיעה קשה בעיניים- עד עיוורון, קשיי נשימה ואפילו חנק.
מה גורם לזיהום בדרכי הנשימה העליונות?
כאמור, מחוללי המחלה העיקריים הם וירוסים ובעיקר הרפס החתולים הידוע לשמצה (FHV) ו-וירוס הקאליצי (FCV). חיידקים שעלולים לגרום או להשתתף בזיהומים אלו (כזיהום משני) הם כלמידיה, בורדטלה ומיקופלזמה.
זוהי מחלה מאוד מדבקת שעוברת בין חתולים בכמה אופנים:
- מגע בין חתולים, בעיקר גורים אחים, על ידי הפרשות אף, רוק ועיניים.
- הרחה של אותו עצם, שתייה משותפת מכלי, או שהייה בכלובים או מיטות משותפות.
- מעבר מהאם לגוריה.
ישנם גורמים מסבכים שעלולים להחמיר משמעותית את המחלה:
- גיל צעיר, בעיקר אם החתול נדבק לפני מועד חיסוני הגורים או לא חוסן מסיבה אחרת.
- מחלות אחרות המחלישות את מערכת החיסון, כגון איידס חתולים (FIV) או לוקמיית חתולים (FeLV).
- שימוש בתרופות מדכאות מערכת חיסון.
סימנים שיעזרו לכם לזהות זיהום בדרכי הנשימה העליונות
- עיטושים תכופים ונזלת
- סגירה חלקית או מלאה של העפעפיים
- נפיחות והפרשות מהלחמית (החלק הוורוד מתחת לעפעפיים)
- פצעים על הלשון ובחלל הפה
- שיעול
- חרחורים בנשימה
- הרגשה ירודה, אפטיות וחוסר תיאבון
איך מאבחנים זיהום בדרכי הנשימה העליונות?
המחלה מאובחנת על פי צירוף של זהות החולה, הסימנים הקליניים והבדיקה הרפואית. האבחנה בין הזיהומים השונים נעשית, ברוב הגדול של המקרים, על פי מיקומי הפגיעה (נזלת/לחמית/חלל הפה), ובמקרים רבים בכל אופן יינתן טיפול מקיף. במקרים מסוימים, ייתכן ויומלץ על בדיקות ספציפיות לבידוד גורמי המחלה, אם כי בדומה לזיהומי נשימה עליונה בבני אדם, בדיקות אלו לא מבוצעות לרוב בפועל מסיבות פרקטיות ומעבדתיות.
איך מטפלים בזיהום בדרכי הנשימה העליונות?
מניעה:
- כ-90% מזיהומי הנשימה העליונה בחתולים הם ויראליים ומתוכם, מעל 90% ניתן למנוע בזכות משטר חיסונים נאות. לכן, מומלץ מאוד לחסן כל גור או גורת חתולים בפרוטוקול המומלץ לפי גילם. גם במקרים שבעל חיים מחוסן נדבק במחלות אלו, ההדבקה בדרך כלל קלה ביותר ולא מהווה סכנה משמעותית לבריאותו.
- בבתים בהם יש מספר חתולים וגם בפינות האכלה או במקלטים לחיות, יש להקפיד על היגיינה ולהשתדל לבודד כלי אוכל ומשקה לבעלי חיים המראים סימני מחלה.
מקרים של סימנים קלים, כגון נזלת מועטה בחתול מחוסן שמרגיש טוב, לא מצריכים טיפול וחולפים לבד. מצד שני, בחתולים בסיכון ובעיקר צעירים, מקרים אלו יטופלו באופן מקיף בכדי למנוע סיבוכים שעלולים להיות קטלניים.
טיפול:
- בחלק גדול מהמקרים מעורב, כאמור, וירוס ההרפס. לכן, יינתנו לרוב תרופות אנטי-ויראליות נגד הרפס דרך הפה (פאמציקלוויר) ו/או ישירות לעין (פנציקלוויר).
- משחות עיניים אנטיביוטיות המיועדות לטיפול בדלקות לחמית הנגרמות בעיקר על ידי חיידקי כלמידיה.
- אנטיביוטיקה סיסטמית כגון אמפיצילין או אזיתרומיצין (במקרי חשד למיקופלזמה) תינתן במקרים של חשד לזיהום חיידקי.
- טיפול תומך בנוזלים יינתן במקרים של חתול שלא אוכל ושותה כיאות.
- תרופות לשיכוך כאב יינתנו אם מתלווה כאב למחלה. חשוב מאוד לשים לב לסימני כאב, משום שחתולים נוטים להסתירו. ג’לים מיוחדים המיועדים לחלל הפה מסייעים במקרה של הופעת כיבים בלשון או בחניכיים.
הידעת?
למרות החשש העולה כשאנחנו שומעים על הרפס או כלמידיה, חשוב להדגיש שגורמי המחלה שהזכרנו ספציפיים לחתולים ואינם מדבקים בני אדם.
גם בחתולים, וירוס ההרפס החמקמק יודע להפוך רדום (לטנטי) בעקבות טיפול מוצלח ולא להיעלם לחלוטין. הוא עלול להתפרץ במהלך החיים בחתולים נשאים, בעיקר בעקבות אירועי סטרס, מחלות אחרות או טיפולים שמחלישים את מערכת החיסון.
החיסון המרובע הנפוץ בחתולים כולל בתוכו את שלושת המחלות הנפוצות ביותר: הרפס, קאליצי וכלמידיה. מומלץ שכל חתול יקבל חיסון זה בסדרת חיסוני הגורים בשבועות 8-16, בגיל שנה, ולאחר מכן פעם ב-1 עד 3 שנים, בהתאם לאורח חייו וסביבתו.
טיפ מווטרינר
המחלה עלולה להיות קטלנית בגורים קטנים עד גיל חודשיים, משום שללא אכילה או שתייה הם יכולים להתדרדר תוך כמה שעות ולמות מהתייבשות. לכן, יש להביא למרפאה בהקדם גורי חתולים שמראים סימנים ראשונים של נזלת, הפרשות עיניים או אדמומיות וריור מהפה.
כמה זה יעלה לכם?
מה חדש בתחום?
בחתולים לא מחוסנים, קשה מאוד להילחם בזיהום ויראלי כמו הרפס. מצד שני, התפיסה הרווחת היא שאין טעם בחיסון בזמן המחלה, שכן דרוש זמן מה ליצירת נוגדנים כנגדה. בשנים האחרונות נעשו מספר עבודות מבטיחות במשפעלים חיסוניים (immunomodulators), שהם חומרים המעוררים או משפרים את מערכת החיסון. הניסויים עשו שימוש בחומרים כאלה הניתנים לפה או בהזרקה ומייצרים תגובה חיסונית מיידית כנגד וירוס ההרפס ומחלות נוספות. חלקם נמצאים כבר בשימוש וטרינרי במספר מדינות.
הידעת?
לעשות חיותא כשחיית המחמד
בריאה זו החלטה נבונה.
אם מבטחים כשכבר קיימת מחלה - היא לא מכוסה