whatsapp
hero

הכשת נחש/ Snakebite

bg

המדריך שלנו נכתב ע"י וטרינרים מוסמכים, אולם אינו מהווה חוות דעת רפואית או תחליף לייעוץ וטרינרי.
אם חיית המחמד שלכם מציגה סימפטום חריג, צרו קשר עם וטרינר לקבלת ייעוץ.

מה זה הכשת נחש אצל כלבים?

כשמגיע האביב, מזג האוויר נפלא לטיולים עם חיית המחמד בחיק הטבע ולשהייה בגינה או בחצר הבית. אלא שמזג האוויר הטוב מפתה לא רק בני אדם – גם הנחשים מתעוררים מתרדמת החורף שלהם ויוצאים לשוטט, והתוצאה עלולה להיות מפגש מאוד לא נעים. למרות החשש המוצדק, רוב הכלבים המוכשים בישראל ישרדו את ההכשה, במיוחד אם יובלו בצורה רגועה ובטוחה לטיפול רפואי. בשנים האחרונות, שהולכות ומתחממות, אנו נתקלים כבר בהכשות נחש לאורך השנה כולה, במיוחד באיזורים החמימים יותר. עם זאת, צריך לציין שרוב ההכשות בארץ קורות באביב ובקיץ. אז לקראת “העונה החמה” של ההכשות, הכנו מדריך מקוצר להתמודדות עם הכשת כלב.

banner banner banner
banner

הסיפור של בלה

בלה היא המסטיפית הכי רגועה בעולם, ואין דבר שהיא אוהבת יותר מלשהות בחצר בשעות הערב הנעימות של האביב. ערב אחד בן והילה שמעו אותה צורחת, משהו שמאוד לא אופייני לה, וניגשו לראות מה קרה. בתחילה לא היה נראה שמשהו יוצא דופן, אבל כעבור 20 דקות הם הבחינו שהפנים שלה הולכות ומתנפחות. כשהגיעו כעבור חצי שעה למרפאה הפנים שלה כבר נראו כמו אבטיח… הווטרינרית נתנה לבלה הכאובה שיכוך והרגעה ואיתרה את הסימן של שני ניבי נחש שהתחבא בין קפלי עור הפנים. הדופק וקצב הנשימה היו גבוהים מאוד ובבדיקות הדם החלו להיראות פגיעות מערכתיות. בלה קיבלה טיפול ראשוני של נוזלים, אנטיהיסטמין ואנטיביוטיקה לווריד והופנתה להמשך טיפול ואשפוז בהשגחה במרכז חירום. שם, לאור הפגיעה המערכתית שסבלה ממנה, בלה קיבלה גם שתי מנות פלזמה ונסיוב נגד הארס. במהלך היממה שלאחר מכן נראה שבלה משתפרת - הדופק והנשימה ירדו אט אט ובדיקות הדם הראו שהפגיעה נבלמה. כעבור יומיים היא הסכימה לחזור לאכול ותוך זמן קצר כבר שוחררה לביתה, עדיין עם פנים נפוחות אבל גם זה יעבור…

banner

מה גורם להכשת נחש?

  • הכלב תוקף או מנסה לשחק עם הנחש: נחשים יתקפו בעלי חיים גדולים יותר רק אם ירגישו במצוקה. במקרה של כלבים, הם עירניים וחושיהם חדים הרבה יותר מאיתנו לסביבה, כך שהם מזהים ומאתרים נחשים כשלנו אין סיכוי להבחין בהם. מטבעם הם גם סקרנים ומגינים, כך שהאיתור נגמר פעמים קרובות במפגש ולמרבה הצער גם בהכשה.
  • הכלב פוגע בנחש שלא במתכוון: כלבים נוטים לדחוף את האף ולרחרח בפינות וחריצים בהם יכולים להתחבא נחשים. כמו כן, כלב שמשוטט בחצר או בשדה עלול לדרוך בטעות על נחש או בקרבתו, מבלי להבחין בו, להבהיל את הנחש ולגרום לו להכיש.

 

גודל קטן, הכשות בגפיים (רגליים קדמיות או אחוריות), הכשות בלילה וגיל מבוגר נמצאו כולם כגורמי סיכון בהכשות בארץ.

boxes סימנים שיעזרו לכם לזהות הכשת נחש

  • גילוי נקבים שאופייניים להכשה על גוף הכלב: הסימן הנפוץ הוא שני נקבים, אך לעתים אפשר לראות רק נקב אחד או כמה נקבים (אם התרחשה הכשה חוזרת). אם לא מצאתם סימני נקבים, אין זה אומר שלא התרחשה הכשה, שכן לעתים הסימנים מוסתרים על ידי דימום או פרווה עבה
  • יללה פתאומית של הכלב: הכשת נחש גורמת לכאב רב נפיחות בולטת באזור הפגוע. הופעת הנפיחות לרוב אינה מיידית, אלא מתחילה לאחר כמה דקות עד שעה-שעתיים מההכשה ואז הולכת ומחמירה. המקומות הקלאסיים שמוכשים ברוב המוחלט של המקרים הם הגפיים או איזור הפנים
  • דימום באזור הפגוע
  • צליעה (במקרה של הכשה בגפיים)
  • שינוי בקצב הנשימה: לרוב נשימה מהירה ושטוחה, אך תיתכן גם איטית מהרגיל
  • התרחבות של האישונים
  • קהות חושים (אפטיות)
  • ריור
  • רעידות וצמרמורת
  • קריסה פיזית של הגוף
  • שיתוק
  • שלשול
  • הקאה
  • דם בשתן
  • בצקות

חלק מהסימנים עשויים להופיע באופן מיידי וחלקם גם לאחר 24 שעות ויותר – זאת בשל השפעות הארס השונות, סוג הנחש, מקום הנשיכה, גודלו ומצבו של הכלב ועוד.

 

אם זיהיתם או שאתם חושדים בהכשה, פנו בהקדם למרפאה המטפלת או לבית החולים וטרינרי. בו בזמן, השתדלו להיות רגועים ולהרגיע את הכלב – האצת קצב הלב מאיצה גם את התפשטות הארס בגוף דרך כלי הדם.

boxes איך מאבחנים הכשת נחש?

במרפאה, תבוצע בדיקה גופנית של הכלב, יילקחו מדדים חיוניים ויוערך מצב כללי. ברוב המקרים ניתן יהיה לאתר את מיקום ההכשה, אם כי כאמור לא תמיד זה מתאפשר ולעתים מאבחנים ומטפלים על פי חשד בלבד. בדיקות דם מבוצעות על מנת להעריך את חומרת והיקף הפגיעה במערכות השונות, בדגש על כליה ותאי וחלבוני הדם ומערכת הקרישה, שהם לרוב הראשונים להיפגע.

boxes איך מטפלים בהכשת נחש?

פרוטוקול הטיפול משתנה בהתאם לחומרת ההכשה והפגיעה הסיסטמית ומצבו הכללי של בעל החיים. הדגש החשוב ביותר בטיפול בהכשה הוא אשפוז בהשגחה צמודה ביממה הראשונה לפחות תוך כדי פיקוח על מדדים חיוניים (דופק, לחץ דם, חום, קצב נשימה) ומדדי דם וזאת בכדי לנטר בהקדם השפעות ארס מסוכנות.

 הטיפול הבסיסי בכל הכשת נחש כולל:

  • מתן נוזלים לתיקון ההתייבשות ולמניעת ירידה בלחץ דם.
  • משככי כאבים כגון דיפירון (אופטלגין) ואופיואידים מדרגה קלה (לרוב בופרנורפין). חשובים מאוד גם לשיכוך הכאב וגם להרגעת הכלב המוכש.
  • אנטי-היסטמנים בהזרקה (דיפנהידרמין) מפחיתים את התגובה העורית והתת-עורית המקומית כמו גם תופעות לוואי סיסטמיות אחרות שייתכנו כגון שוק אנפילקטי.
  • אנטיביוטיקה- לרוב ניתנת מנת אנטיביוטיקה (אמפיצילין/ אוגמנטין) בשל החשד לזיהום חיידקי מניבי הנחש.

 

טיפולים נוספים:

  • מתן נסיוב נוגדני ארס (antivenom) – זהו למעשה הטיפול היחידי שמתמודד באופן ישיר עם הכשת נחש ארסי. הנוגדנים נקשרים לארס ומנטרלים אותו. למרות שמדובר בטיפול שמוכר מאוד לאנשים חשוב לדעת שהוא אינו מחויב בכל המקרים! למתן אנטי-ונום ייתכנו גם תופעות לוואי רבות ומסוכנות, ובחלק לא קטן מהמקרים טיפול בהשגחה בנוזלים ותרופות מספיק בהחלט. למעשה, מחקר ישראלי גדול לא מצא הבדלים באחוזי השרידות בין כלבים מוכשים שטופלו באנטי-ונום לבין כלבים שלא. עם זאת, במקרים של הכשה קשה של צפע, הנפוץ בארץ, שמלווה בנפיחות הגורמת לסכנת חנק או בפגיעה סיסטמית משמעותית, יש בהחלט נטייה להשתמש בהם בכדי להפחית את עוצמת הסימנים. לעתים קרובות תספיק מנה בודדת, אך גם בהחלט ייתכן שיידרשו מנות נוספות. האפקטיביות שלהם גבוהה יותר בעיקר בשעות הראשונות לאחר ההכשה.
  • מתן מוצרי דם- פלסמה היא רכיב הדם שמכיל חלבונים ונוגדי קרישה, שהם שני מרכיבים עיקריים הנפגעים בהכשות נחש. לכן, בכלב שמזהים בו זמני קרישה מוארכים או רמות חלבון נמוכות, מתן עירוי של פלזמה יכול בהחלט להיות מציל חיים.
  • חיבור למערכת הנשמה – במקרים קשים אם הכלב מתקשה לנשום בכוחות עצמו או שהוא הופך משותק.

הידעת?

    did-you-know-11

    מבין עשרות סוגי הנחשים הפעילים בישראל, רק 9 הם ארסיים – הנפוץ שבהם הוא הצפע הארץ-ישראלי, שאחראי על הרוב הגדול של ההכשות בבני אדם ובכלבים.

    did-you-know-8

    לאור שכיחות ההכשות בארצנו, רבים מהמחקרים הנוגעים להכשות צפע בכלבים יצאו מישראל, והם משמשים לטיפול ואבחון בכל העולם.

    did-you-know-20

    מחקר רחב-היקף מצא שרמת השרידות בכלבים לאחר הכשה עומדת על למעלה מ-90%.

boxes טיפ מווטרינר

אם ראיתם את כלביכם או כלבתכם מוכשים או שאתם חושדים בהכשה – זיהיתם את הסימנים שתוארו ובמיוחד אם שהו בחוץ באותו זמן – כדאי לעשות כמה דברים:

  1. אם יש אפשרות לצלם את הנחש המכיש, עשו זאת! זה יכול לעזור מאוד לצוות המטפל. עם זאת, חשוב מאוד לדעת – אין שום סיבה לנסות לתפוס או להרוג אותו, כי אין שום צורך בהבאה פיזית שלו למרפאה.
  2. הרגיעו את בעל החיים והשאירו אותו כמה שיותר במנוחה. צרו קשר עם המרפאה המטפלת או, אם יש צורך, עם מרכז חירום בכדי לתאם הגעה. חשוב לבצע את ההובלה בצורה רגועה ובלי לאמץ יותר מדי את הכלב וזאת בכדי למנוע פיזור ארס מהיר יותר לגוף. השתדלו להיות רגועים, רק במקרים נדירים ביותר הכשות הן קטלניות באופן מיידי ועדיף להתנהל ברוגע מאשר לסכן אתכם ואת הכלב.

חושבים להעניק לכלב “עזרה ראשונה” על ידי הרכבת חוסם עורקים באזור הפגוע, הצמדת קרח לאזור הפגוע או מציצה של הארס? יש לנו מילה אחת בשבילכם: Don’t. בכל האמצעים הללו אין שום יתרון והם רק עלולים לגרום לנזק לכלב ולכם כמו גם מבזבזים זמן יקר ודוחים את תחילת הטיפול האפקטיבי יותר שיינתן על ידי וטרינר.

bg bg bg bg

כמה זה יעלה לכם?

ביקור חירום במרפאה/מרכז חירום
450-800 ש"ח
אשפוז בהשגחה ליממה כולל נוזלים ותרופות
1,000-2,000 ש"ח
מנת נסיוב בודדת
1,400-2,200 ש"ח למנה
מנת פלזמה בודדת
950-1,200 ש"ח
whatsnew

מה חדש בתחום?

נסיוב המכיל אנטי-ונום הוא כאמור טיפול בהחלט יעיל אך גם בעל חסרונות רבים – הוא חייב להיות ספציפי למין הנחש שהכיש ועלול לגרום גם לתופעות לוואי מסוכנות עד לכדי סכנת חיים. הנסיוב גם מופק עדיין בדרך ארכאית לחלוטין, תתפלאו לשמוע: מדמם של סוסים שנחשפו להכשות. התקווה הגדולה של השנים האחרונות היא יצירת תרכיב המכיל אנטי-ונום סינטטי אוניברסלי, שמתאים לכל נחש ארסי שהוא וחסר תופעות לוואי לחלוטין. תרכיבים שכאלו מפותחים ומתפרסמים ממש בעת האחרונה ונקווה שבשנים הקרובות הם יוכנסו לשימוש גם בבעלי חיים, ויאפשרו טיפול מהיר, אפקטיבי, בטוח יותר וייתכן מאוד שגם פחות יקר.

גזעים בסיכון גבוה לחלות בהכשת נחש

הידעת?

לעשות חיותא כשחיית המחמד
בריאה זו החלטה נבונה.

אם עושים חיותא כשכבר קיימת מחלה - היא לא מכוסה

מחלות נוספות

כל המחלות