לג קלב פרטס/ Legg Calve Perthes
המדריך שלנו נכתב ע"י וטרינרים מוסמכים, אולם אינו מהווה חוות דעת רפואית או תחליף לייעוץ
וטרינרי.
אם חיית המחמד שלכם מציגה סימפטום חריג, צרו קשר עם וטרינר
לקבלת ייעוץ.
מה זה לג קלב פרטס אצל כלבים?
מדובר בפגיעה באספקת הדם לראש מפרק הירך, אותו חלק עליון בצורת כדור שאמור להתאים לשקע האגן. פגיעה זו מזיקה להתפתחות התקינה של המפרק ומביאה איתה כאב, דלקות ואובדן תפקוד של המפרק.
מה גורם ללג קלב פרטס?
הסיבה המדויקת למחלה בכלבים אינה ברורה עדיין, אולם נראה כי ישנם כמה גורמים אפשריים:
- טראומה חוזרת למפרק – בשלב ההתפתחות אשר פוגעת באספקת הדם ומעוררת את התפתחות המחלה.
- מרכיב גנטי – המחלה נפוצה יותר בגזעים מסויימים.
- בעיות הורמונליות ומטבוליות – אשר עלולות להוביל להתפתחות המחלה או להחמיר את הפגיעה.
סימנים שיעזרו לכם לזהות לג קלב פרטס
- צליעה: שיכולה להופיע לסירוגין או באופן הדרגתי. הכלב עלול להפגין נוקשות או קושי בהליכה, לעתים לאחר מנוחה ארוכה או לחילופין פעילות מאומצת
- כאב ואי נוחות: במפרק הירך הפגוע - כולל רתיעה ממגע או כאב בעת ניסיון להזיז את הרגל.
- ניוון שרירים: שעלול להתפתח עם הזמן עקב צמצום השימוש והניידות של הרגל.
- ירידה בטווח התנועה: באזור מפרק הירך - קושי להאריך או לכופף את הרגל במלואה.
- הליכת ארנבת: כמנגנון פיצוי, חלק מהכלבים עשויים לפתח הליכת ארנבת, שבה הם משתמשים בשתי הרגליים האחוריות בו זמנית כדי להניע את עצמם קדימה במקום להשתמש ברגל אחת בכל פעם.
- נפיחות במפרק: במקרים מסוימים, ניתן להבחין בנפיחות או דלקת סביב מפרק הירך.
איך מאבחנים לג קלב פרטס?
הווטרינר יתחיל בבדיקה גופנית מקיפה תוך דגש על צורת ההליכה, היציבה, תחושת כאב וטווח התנועה של הכלב. במידה ועולה חשד למחלה, יבצע צילומי רנטגן של הירכיים, לרוב בטשטוש. צילומים אלה חיוניים לאבחון המחלה שכן עוזרים להעריך את מצב מפרק הירך וראש הירך ואף יכולים לחשוף שינויים באזור הפגוע כמו השטחה או שגשוג של ראש הירך, האופייניים למחלה. ייתכנו גם הדמיות נוספות כמו CT או MRI, אם כי לרוב אין בהן צורך לאבחון מצב זה.
איך מטפלים בלג קלב פרטס?
אפשרויות הטיפול במחלה עשויות להשתנות בהתאם לחומרת המצב:
- טיפול שמרני במקרים קלים – זה אומר מנוחה, שמירה על משקל תקין, הגבלת הפעילות הגופנית כדי לאפשר למפרק הפגוע להחלים ותרגילי פיזיותרפיה. משככי כאבים ותרופות אנטי דלקתיות ניתנים לפי הצורך בעיתות דלקת וכאב.
- התערבות כירורגית – ברוב הגדול של המקרים יהיה צורך בניתוח. ההליך הנפוץ ביותר נקרא כריתת ראש וצוואר הירך (FHO). מטרת הניתוח היא להסיר את ראש הירך והצוואר הפגועים ולאפשר לגוף לייצר מפרק “מזויף” המהווה תחליף מצוין לכלבים צעירים קטנים. במקרים הנדירים בהם מדובר בכלב מגזע גדול, ניתן להמליץ על החלפת מפרק ירך מלאה (THR).
הידעת?
המחלה התגלתה לראשונה בבני אדם וקיבלה את שמה משלושת החוקרים אשר זיהו אותה אצל ילדים בשנת 1910- ארתור לג בארה"ב, ז'אק קלב בצרפת וג'ורג' פרת'ס בגרמניה.
מהלך המחלה דומה מאוד אצל ילדים ואצל כלבים, כאשר גם אצל כלבים, היא פוגעת לרוב בגורים מתחת לגיל שנה.
בדיוק כמו אצל ילדים, גם אצל כלבים הזכרים נוטים לפתח את המחלה יותר מנקבות.
טיפ מווטרינר
בין אם הווטרינר החליט להמליץ על ניתוח או לא, כדאי לדעת שתרגילי פיזיותרפיה או שיקום יוכלו לסייע בחיזוק השרירים המקיפים את מפרק הירך ולשפר את רמת הניידות הכללית של הכלב. תהליך השיקום יתחיל לרוב בהנחיית וטרינרים או פיזיותרפיסטים מוסמכים לבעלי חיים כאשר במקרים רבים, יהיה ניתן להמשיך עם התרגילים בבית, באופן עצמאי.
כמה זה יעלה לכם?
מה חדש בתחום?
כאמור, הגורמים למחלה אינם ידועים עדיין, אך חוקרים רבים מניחים שיש כאן מעורבות של רקע תורשתי. ד“ר רורי טודהונטר, מנתחת אורטופדית ופרופסורית לכירורגיה בקולג’ לרפואה וטרינרית של אוניברסיטת קורנל בארה”ב, מחפשת בגנום הכלבי מוטציות אשר עלולות להיות חלק מהתפתחות המחלה. עבודה זו עשויה להוביל יום אחד לפיתוח של בדיקה גנטית אשר תמנע מכלבים להיוולד עם המחלה הזו כבר בעתיד, כמו גם לזיהוי מוקדם של הנוטים למחלה בבני אדם.
גזעים בסיכון גבוה לחלות בלג קלב פרטס
הידעת?
לעשות חיותא כשחיית המחמד
בריאה זו החלטה נבונה.
אם עושים חיותא כשכבר קיימת מחלה - היא לא מכוסה