עצירות/ Constipation
המדריך שלנו נכתב ע"י וטרינרים מוסמכים, אולם אינו מהווה חוות דעת רפואית או תחליף לייעוץ
וטרינרי.
אם חיית המחמד שלכם מציגה סימפטום חריג, צרו קשר עם וטרינר
לקבלת ייעוץ.
מה זה עצירות אצל כלבים?
כלבים לרוב נותנים צואה בין פעם לשלוש פעמים ביום. עצירות היא מצב יחסית נדיר בכלבים, בו קיים קושי בעת מתן צואה או מצב של אי מתן צואה כלל למשך יותר מ-24 שעות. מצב זה מאופיין בשינוי בתדירות היציאות, מאמץ או כאב במהלך עשיית הצרכים, וצואה קשה ויבשה בכמות קטנה יותר. בעוד שעצירות קלה מדי פעם היא לא ממש סיבה לדאגה, עצירות מתמשכת או חמורה יכולה בהחלט לגרום לחוסר נוחות ועלולה להצביע לעיתים על בעיה בריאותית נוספת. עצירות שנמשכת זמן רב מדי עלולה להתפתח למצב כרוני ובעייתי הקרוי ״מגה קולון״, ובמקרים נדירים וחמורים גם לסיבוך מסוכן ונדיר שנקרא ״אבני צואה״ ומצריך טיפול רפואי מיידי.
מה גורם לעצירות?
- תזונה לקויה – חוסר בסיבים תזונתיים עלול להוביל להתקשות הצואה וקושי בסילוקה.
- התייבשות – צריכה לא מספקת של מים עלולה לגרום לגוף לספוג יותר מים מהמעי הגס, מה שמוביל להתקשות הצואה.
- חוסר פעילות גופנית – פעילות גופנית מעוררת יציאות, כך שאורח חיים יושבני יכול בהחלט לתרום לעצירות.
- בליעה של חפצים זרים – כלבים עלולים לבלוע בטעות פריטים כמו עצמות, אבנים או צעצועים, שעלולים לחסום את מערכת העיכול ולגרום לעצירות.
- תרופות – תרופות מסוימות כמו משככי כאבים, אנטיביוטיקה מזן מסוים או נוגדי חומצה, יכולות לגרום לעצירות כתופעת לוואי.
- בעיות בריאותיות שונות – כמו גדילת פרוסטטה בכלבים זכרים לא מסורסים, חסימות מעיים, גידולים, בעיות בפי הטבעת ובשקים האנאליים, פציעות באגן או הפרעות נוירולוגיות, עלולות אף הן לגרום לעצירות מכאנית או פונקציונאלית (עימדון מעי)אצל כלבים.
סימנים שיעזרו לכם לזהות עצירות
- יציאות לא תכופות: לכלבים יש בדרך כלל יציאות קבועות, וירידה משמעותית בתדירות יכולה להעיד על עצירות.
- קושי בעשיית צרכים: ייתכן שתבחינו שהכלב מתאמץ לעשות את צרכיו ומבלה זמן רב בתנוחת כפיפה מבלי לשחרר צואה.
- שינוי במרקם וגודל צואה: צואה קטנה, יבשה או קשה
- אי נוחות בבטן: אי שקט או רתיעה כאשר נוגעים באזור הבטן.
- ירידה או אובדן תיאבון: עקב אי הנוחות או הנפיחות הנלווים לעצירות.
- עייפות: איטיות וחוסר אנרגיה
- קושי במתן שתן: או דם בשתן. נפוץ בעיקר במקרים של פרוסטטה אצל זכרים.
- הקאות: בעיקר במקרים של חסימת מעי
איך מאבחנים עצירות?
מעבר לבדיקה מעמיקה של ההיסטוריה הרפואית והסימנים הקליניים הנראים לעין, יבצע הווטרינר גם בדיקה גופנית מקיפה במהלכה ימשש את הבטן כדי לזהות חסימות או צואה קשה ויבצע בדיקה רקטלית לבחינת מרקם הצואה וזיהוי חסימות באזור הרקטום. צילומי רנטגן יכולים גם הם לספק מידע רב על מערכת העיכול של הכלב – הצטברות של צואה במעי הגס, זיהוי של מחלת הרחבת המעי הגס (מגה קולון), זיהוי חסימות מעי בשל גופים זרים או גידולים. כדי להעריך את מצב בריאותו הכללי של הכלב, יוסיף הווטרינר גם בדיקות דם ושתן. במידה והגורם לעצירות אינו ברור, ייתכן שיהיה צורך גם בבדיקת אולטרסאונד או קולונוסקופיה כדי לשלול גידולים או גופים זרים.
איך מטפלים בעצירות?
- הגדלת צריכת המים
- מעבר לתזונה עשירה בסיבים, כולל פרה+פרוביוטיקה
- פעילות גופנית סדירה
- שימוש בחומרי סיכה, חומרים משלשלים ומרככי צואה
- חוקן בהרדמה במידת הצורך
- השתלת צואה במקרים כרוניים
- ייתכנו גם מקרים בהם תידרש התערבות כירורגית לבעיה הראשונית שגורמת לעצירות: הוצאת גופים זרים או הסרת גידולים מהמעי, תיקון פגיעות אורתופדיות ונוירולוגיות.
הידעת?
בעיות עיכול הן הגורם הנפוץ ביותר לביקורים אצל הווטרינר. עצירות נפוצה פחות משלשולים והקאות, אולם עלולה להיות חמורה מהן.
כלבים מבוגרים יטו יותר לפתח עצירות בגלל ירידה בתנועתיות, טונוס שרירים נמוך ושינויים מטבוליים.
בעוד שבבני אדם הסימן המובהק להגדלה של הפרוסטטה הוא קושי במתן שתן, הרי שבכלבים מדובר יותר על קושי במתן צואה, וזאת בשל המבנה האנטומי השונה בין המינים.
טיפ מווטרינר
בכלבים הנוטים לפתח עצירות חשוב להקפיד על שתיה, אכילה ופעילות גופנית. ספקו לכלב שלכם מים טריים כל הזמן. שתיית מים יכולה לסייע בריכוך הצואה ולעודד יציאות קבועות. התייעצו עם הווטרינר שלכם לגבי התאמת תזונה הכוללת יותר סיבים אשר יוסיפו נפח לצואה ויקלו על המעבר שלה. פעילות גופנית סדירה יכולה גם היא לעורר את מערכת העיכול ולקדם יציאות.
כמה זה יעלה לכם?
מה חדש בתחום?
כיום, יותר ויותר ברור לנו שהמעי זה עניין של חיידקים… ולכן, חשוב במיוחד השימוש לא רק בפרוביוטיקה, אלא דווקא בפרה ביוטיקה. כלומר, שינוי גישה ממתן מלאכותי של חיידקים ״טובים״, למתן חומרים אשר מעודדים את השגשוג של אוכלוסיות חיידקים שכבר קיימות במעי. אפשר היום גם למצוא מזונות רפואיים חדשניים ששמים דגש בדיוק על זה ויכולים לעשות פלאים בכלבים הסובלים מעצירות כרונית.
טיפול חדש נוסף שמסעיר את הרפואה הוטרינרית בימים אלה הוא הליך השתלת צואה- כלומר, מפיקים צואה תקינה של בעל חיים בריא ומשתילים אותה באמצעות אנדוסקופיה בכדי שתגיע למקומה במעי, שם יעשו החיידקים הטובים את עבודתם נאמנה. התוצאות עד כה נראות מבטיחות מאוד ומהוות פתרון מצוין גם למקרים כרוניים שלא הגיבו עד כה לשום טיפול אחר.
הידעת?
לעשות חיותא כשחיית המחמד
בריאה זו החלטה נבונה.
אם עושים חיותא כשכבר קיימת מחלה - היא לא מכוסה