whatsapp
bg bg
arrow-back חזרה

הכלב או החתול שלכם בחרדה מהמצב? איך מזהים ומה עושים

חיות המחמד שלנו אינן מאזינות לחדשות ולא מבינות את המשמעות של מלחמה. הדבר היחיד שהן כן שומעות, רואות ומרגישות זה את צליל האזעקה מחריש האוזניים, את הבומים הנלווים אליו ואת בני הבית מגיבים לסיטואציה בלחץ וחרדה. זה מספיק כדי לגרום להן להבין שמשהו לא טוב קורה ולעורר גם אצלן חרדה. איך תזהו שהכלב או החתול שלכם סובלים מחרדה ובעיקר, איך תוכלו להרגיע אותם ולעזור להם לעבור את המתיחות הביטחונית בשלום?

writer-avatar

נכתב ע״י צוות חיותא

13/11/2023

חרדה אצל כלבים וחתולים: יצר ההשרדות מתעורר

חרדה היא תגובה ללחץ, מצב של פחד מפני איום כלשהו, תחושה של חוסר שקט מתמשך בעקבות ציפייה לסכנה כלשהי. תחושת החרדה יכולה להישאר גם זמן רב אחרי שהאיום חלף והשפעתה על בריאותה הגופנית והנפשית של חיית המחמד משמעותית ביותר. מכיוון שהחרדה מבוססת על פחד, התגובה אליה כוללת את אותם מרכיבים פיזיולוגיים שמאפיינים פחד, כלומר – ”fight or flight” (הילחם או ברח). כשהגוף נכנס למצב הזה, הוא מפריש כמות אדירה של אדרנלין, שמביאה להמרצת מחזור הדם והזרמה שלו לגפיים (כדי לברוח או להילחם), התנשפות (כדי להעשיר את הדם בחמצן) והרחבת אישונים (כדי לראות טוב יותר את הגורם המאיים ולקבל מושג על נתיבי מילוט). 

כלבים וחתולים מסוגלים לבצע קישור תודעתי בין אירועים שונים. כך למשל, כלב יכול לקשר בין הצליל של דלת מקרר נפתחת לבין הארוחה שיקבל בקרוב. באותה מידה, כלבים מסוגלים לקשר בין אזעקות לבין חרדה ופחד, בעיקר כשהם רואים סביבם את בני המשפחה מתחילים לרוץ אל עבר המרחב המוגן הסמוך או אל חדר המדרגות. גם החתולים מרגישים כל שינוי בשפת הגוף שלנו. הם מרגישים ששגרת היום וההרגלים שלנו השתנו ומבינים שמשהו אחר קורה. ההתנהגות שלנו בזמן אזעקה מתפרשת אצל החתול כתגובה לסכנה ומיד יצר ההישרדות שלו מתחיל לעבוד – במקרה הזה, הוא יבחר בדרך כלל לברוח למקום אחר או להסתתר מתחת לספה. 

איך תזהו סימני חרדה אצל הכלב או החתול שלכם?

חשוב לדעת לזהות את סימני החרדה בשלב מוקדם כדי לנסות לעזור ולהקל עליהם. ברשימת הסימנים אפשר לכלול: בריחה ורצון להסתתר (בעיקר מתחת לשולחן או למיטה), נביחות או יללות חריגות ובלתי פוסקות, ליקוק שפתיים מוגזם, ריור יתר, רעד בשרירים, פיהוק, הימנעות מקשר עין, אישונים מורחבים, התנהגות תוקפנית או היפראקטיבית, אובדן שליטה בסוגרים או עשיית צרכים במקומות “אסורים”, הקאות ונשימה כבדה. אצל כלבים וחתולים כאחד יהיה אפשר להבחין גם בשינויים בהרגלי האכילה והשינה. הרעשים החריגים המאפיינים את ימי המלחמה עלולים לעורר תגובתיות יתר אצל כלבים וחתולים רבים ואף לגרום להם לרוץ ללא שליטה, ללכת לאיבוד או אפילו לקפוץ מגובה, מה שעלול להביא לפציעתם.  

מה אפשר לעשות כדי להרגיע את הכלב או החתול? 

  • שמרו על סדר יום קבוע – לשעון הביולוגי יש משמעות אדירה בכל מה שקשור בהיווצרות או בהפגה של מתחים. כשחיית המחמד שלנו יודעת שהארוחה תגיע בזמן, שהטיול היומי יגיע מיד אחריה ושהבעלים שלה יחזור מהעבודה בדיוק כשמחשיך, יהיה לה קל יותר לצפות את העתיד, גם אם מדובר בימי מלחמה, והיא לא תצטרך להתמודד עם שינויים נוספים בסביבה שלה.  
  • התישו את הכלב בפעילות גופנית. וכמה שיותר – הדרך האולטימטיבית להתמודד עם כל הורמוני הסטרס למיניהם. פעילות גופנית מפחיתה חרדה באמצעות כמה מנגנונים. בגדול, היא מובילה לשחרור חומרים שגורמים להרגשה טובה, ממש כמו תרופות הרגעה. מעבר לזה, היא גם גורמת לעלייה פיזיולוגית טבעית של הדופק וקצב הנשימה, מה שעוזר לגוף להתמודד עם העלייה החריגה שלהם בזמן חרדות. נמצא שפעילות אירובית ארוכה יותר מועילה יותר בהקשר זה, כך שכדאי לא להסתפק רק בסיבוב קטן לפיפי בשכונה אלא להשקיע קצת יותר, אם זה אפשרי. תאמינו לנו שזה יעשה רק טוב גם לכם וגם לכלב. אם אין אפשרות לפעילות רבה מדי מחוץ לבית, אפשר תמיד להתיש אותו עם משחקים פיסיים או פעילות למוח בתוך הבית. 
  • מצאו להם תעסוקה – כלב שמשחקים איתו או מאפשרים לו גישה לצעצועים או שאר אמצעים להעשרה מנטלית, ימצא פורקן למתח לפני שיתפתח ויהפוך לחרדה. תוכלו לתת לו לצוד פינוקים ברחבי הבית, לשחק מחבואים, להחביא צעצוע או חטיף אהוב בתוך בריכת כדורים או בקבוקי פלסטיק, לשחק “משיכות” או לייצר מסלול מכשולים ביתי שיאתגר אותו. ומה לגבי חתולים? אפשר לנסות איתם משחקים, צעצועים, או כל דבר שכולל פעילות “ציד” או הוצאה של אוכל מאיפשהו. אם יש לכם חתול שמסתובב גם בחוץ, תסמכו עליו שהוא כבר יארגן לעצמו אטרקציות. 
  • להרגיע. בעדינות – כשחיית המחמד מחפשת נחמה אצלנו, חשוב לשים יד טובה ולהרגיע. כמו שכבר אמרנו, כלבים וחתולים מאוד מושפעים מהתגובות של הבעלים שלהם. ברור שהכוונות שלכם טובות, אבל קחו בחשבון שכאשר אתם מנסים להרגיע אבל מגזימים עם הקולות והתנועות, אתם עלולים להגביר אצלם את החרדה אף יותר. 
  • בלי נזיפות או ענישה, בבקשה – סנקציות שליליות הן הדבר האחרון שחיית המחמד שלנו צריכה בזמן שהיא במצב של לחץ וחרדה. גם אם אותן סנקציות שליליות גורמות להפסקה של ביטויי החרדה החיצוניים, התחושה עצמה לא נעלמת, עלולה להתעצם כתגובה לענישה ואף לחזור בעוצמה גדולה יותר בפעם הבאה.  אותה ענישה עלולה גם לגרום לתגובות אגרסיביות. 
  • תוספים להרגעה – ישנם מספר חומרים טבעיים בהם ניתן להיעזר להרגעה – טיפות צמחי באך, רסקיו, כדורים המבוססים על חומצת האמינו טריפטופן, תערובות צמחים לחתולים כמו קטניפ ותרסיסי פרומונים למיניהם. תוכלו להשיג אותם במרפאות או בחנויות החיות. שווה תמיד לנסות מוצרים אלו במשך כמה ימים ולבחון אם אכן יש להם השפעה חיובית על ההתנהגות. 
  • תרופות נוגדות חרדה – במקרים של חרדה מתמשכת, כפי שקורה בימים של מלחמה ובעיקר בקרב חיות מחמד המתגוררות באיזורים הנתונים תחת אזעקות תכופות, כאלה שפונו מביתן הקבוע או נמצאות באומנה זמנית או מתמשכת, יש בהחלט מקום לטיפולים תרופתיים שיכולים להביא להקלה משמעותית בתחושות החרדה. תרופות אלו יכולות להיות תרופות הרגעה קצרות טווח עבור אירועים נקודתיים, או נוגדות חרדה לטווח ארוך בעלות אפקט מתמשך. תרופות אלה ניתן לקבל לאחר בדיקה וייעוץ מול וטרינר. בכל מקרה של ספק, אל תהססו לפנות למרפאה. תרופות אלה הוכיחו את עצמן כמצילות חיים. 

התמודדות עם כלב או חתול חרדתי היא לא פשוטה, בעיקר לא בימים בהם גם אתם מתוחים עד הקצה. חיותא כאן עבורכם עם כל מה שצריך כדי לעזור לכם לעבור את התקופה הזו.  


bowls
plant
tails-paws
video-container
article-01

מגבלות כספיות
עלולות לשבור לבבות

זה לא חייב להיות כך!
ny clouds
pet-insurance-back-side

כמה פרטים ונעביר הצעה
במיוחד בשבילך

pet-insurance-front-side pet-insurance-front-side pet-insurance-front-side

כתבות בשבילך

כל המאמרים