bg bg
arrow-back חזרה לחיותא +

טיפול טבעי לכלב: 5 תרופות סבתא ל- 5 מחלות נפוצות

אילו תרופות סבתא יכולות לעזור לכלבים ומתי, באילו מצבים חייבים להעדיף טיפול קונבנציונלי ואילו טיפולים טבעיים יכולים לתמוך בטיפולים קונבנציונליים? כל המידע, האזהרות והמינונים.

writer-avatar

נכתב ע״י

צוות חיותא

28/06/2022

בעולם שבו יש את אלה שדבקים במדע ובמחקר בעיניים עצומות, ויש לעומתם את אלה שמסתייגים מכל דבר שנוצר במעבדה קרירה ולבנה, המאמר הבא מיועד למי שמרגיש איפשהו באמצע, בין שני הקצוות. 

אילו תרופות סבתא יכולות לעזור לכלבים ומתי, באילו מצבים חייבים להעדיף טיפול קונבנציונלי ואילו טיפולים טבעיים יכולים לתמוך בטיפולים קונבנציונליים?  כל המידע, האזהרות והמינונים. 

למה צריך טיפול טבעי לכלב והאם זה עובד? 

מדפי התרופות מלאים במוצרים שהם תוצר של התקדמות הטכנולוגיה, המדע והמחקר. תרופות וטרינריות מאושרות רק לאחר תהליכי מחקר בדיקה קפדניים, והן זוכות לציוני בטיחות גבוהים במיוחד. למרות זאת, מבט חטוף על אותו עלון לצרכן של כל תרופה אקראית, כולל אלה המיועדות לכלב שלכם, יכול להבהיל כל אחד – בין אם בגלל רשימת תופעות הלוואי הארוכה ובין אם בגלל פירוט הסכנות האפשריות (גם אם נדירות) בנטילה. 

בדיוק בגלל זה, יש מי שמעדיפים לבחור בטיפולים טבעיים לכלבים שנתפסים כפחות מסוכנים ועם פחות תופעות לוואי. 

אבל לפני הכל, אזהרה…

המידע שנביא כאן במאמר הוא סקירה בלבד, ובשום מקרה אינו מהווה המלצה לטיפול. יש לקחת בחשבון שגם שיטות טיפול טבעיות עלולות להזיק לכלב שלכם ולהביא עימן תופעות לוואי לא רצויות. שיטות אשר לא נחקרו באופן מעמיק ומבוקר ומהוות חלק מתרבות, אמונה או מסורת, עלולות להתפרש באופן לא מדויק ביחס לאופן השימוש בהן והמינון המתאים. בכל בעיה רפואית, אנחנו ממליצים להתייעץ עם הווטרינר שלכם  ולשאול לדעתו בקשר לטיפול טבעי שנראה לך מתאים.

הנה כמה תרופות סבתא שתוכלו לרקוח בעצמכם בבית (לאחר התייעצות עם הווטרינר שלכם):

טיפול טבעי לדלקות בדרכי השתן

דלקת בדרכי השתן די נפוצה אצל כלבים, בעיקר עם העלייה בגיל. בנקבות השכיחות גבוהה יותר מאשר בזכרים. הגורם לדלקת בדרכי השתן הוא לרוב חיידקי וחומרתה תשתנה בהתאם למיקום שלה- לרוב, המצב יהיה קל יותר בדרכי השתן התחתונות לעומת דרכי השתן העליונות, שם הסכנה היא מעורבות של הכליות. כשל של הכליות בסינון הדם עלול להשפיע על כל מערכות הגוף.

תסמינים – במקרה של דלקת בדרכי השתן התחתונותכאב במתן שתן, קושי ומאמץ במתן שתן, מתן שתן בתכיפות ובדחיפות עד כדי חוסר שליטה, שתן עכור/ דמי בעל ריח רע. 

במקרה של דלקת בדרכי השתן העליונות: חום, חוסר תיאבון, דיכאון, הקאות, שתן עכור/ דמי בעל ריח רע

האבחון– לרוב פשוט, ונעשה בעזרת בדיקות שתן ותרבית. בחלק מהמקרים אפשר לבדוק בדגימת דם פשוטה אם יש פגיעה בכליות ואפשר גם לזהות את הגורמים לדלקת (סוכרת, למשל). במקרים מיוחדים, יהיה צורך גם בבדיקות הדמיה לזיהוי אבנים, גידולים ומצבים אנטומיים לא תקינים

הטיפול הקונבנציונלי המומלץ– בדר”כ, אנטיביוטיקה. במקרים חוזרים ונשנים, מומלץ להעמיק את הבירור ולבחון אפשרויות טיפול נוספות, כירורגיות ותזונתיות. 

טיפול טבעי – כן, יש כזה, אבל לפני שנותנים אותו לכלב, חשוב להבין מהו הגורם לדלקת. במקרה של אבנים בדרכי השתן ובכליות, הזנחה יכולה לגרום לכאבים עזים ולהצריך התערבות כירורגית. כשהגורם הוא חיידקי, אפשר לנסות את האפשרות הטבעית שכוללת: 

  • צמחי מרפא – גרגירי ערער ועלי פטרוזיליה הם משַתנים טבעיים ויכולים לסייע בסינון וטיהור של הכליות.
  • מזון איכותי ומנוחה – הוספת חמוציות ואוכמניות לקערת המזון או מעט חומץ תפוחים לקערת המים, יכולים לאזן את רמת החומציות בדרכי השתן ובכך לסייע במניעת דלקת בדרכי השתן ובהקלה סימפטומטית.
  • תוספי תזונה – תוספי תזונה ייעודיים לכלבים משלבים בד”כ חמוציות, אכינצאה וצמחי מרפא.

טיפול טבעי לדלקות עיניים 

דלקות עיניים מאוד נפוצות בקרב כלבים ונגרמות לרוב ממגע עם חיידקים בסביבת העין. 

תסמינים– דמע, אדמומיות, הפרשות (לפעמים מוגלתיות) וגרד בעיניים, מה שעלול להוביל לכך שהכלב יפצע את עצמו. 

הטיפול הקונבנציונלי המומלץ – טיפות עיניים למשך כמה ימים, הקפדה על היגיינה – והכלב אמור להיות כמו חדש.

טיפול טבעי – יכול להיות חיצוני או פנימי:

  • פדים לניקוי – טובלים צמר גפן או פדים סטריליים במי מלח בריכוז פיזיולוגי, או בחליטת קמומיל, ומנקים את העין וסביבתה כמה פעמים ביום.
  • שטיפה – מכינים חליטה מרוכזת מפרחי קלנדולה, פרחי קמומיל ומסמרי ציפורן, מסננים ומטפטפים על העין כמה פעמים ביום, כדי לזרז את ההחלמה.
  • תוספי מזון – אפשר להעשיר את המזון בויטמין A (ידוע בקשר שלו לבריאות העיניים), ויטמין C, סרפד מיובש, יוגורט (ללא סוכר ותוספים), שמן קוקוס וביצים. כל אלה יכולים נחשבים למזונות שמחזקים את מערכת החיסון של הכלב וכך מסייעים במניעת מחלות ודלקות.
red eye dogs

טיפול טבעי לתולעים

תולעי מעיים הן טפילים זעירים, שמסבים הרבה סבל וטרדה לחיי היום יום של הכלב, ובעקיפין גם לכם, לבעלים שצריכים לטפל בו. ההדבקה קלה להחריד, ונגרמת מבליעה של פרעושים שמאחסנים ביצי תולעים, או של אדמה/ צואה/ פגר שהיו עליו ביצים או ביצי תולעים. הביצים בוקעות במעיים ושם מסבות את עיקר הנזק. כדי לעשות את החיים מעניינים הרבה יותר – הן גם מופרשות בצואה, ומחכות שמישהו יתקל בהן במקרה ויארח אותן גם במעיים החביבים שלו.

תסמינים– ליקוק אובססיבי של פי הטבעת, גרירת הישבן על משטחים מחוספסים, שלשול (לפעמים דָמִי), הקאות, אובדן מסת גוף למרות שהתיאבון תקין ואף מוגבר, ובגורים – בעיות התפתחות ועיכוב גדילה. 

אבחון– לפעמים, אפשר להבחין בתולעים מופרשות בצואה שנראות כמו גרגירי שומשום קטנים או חוטי אורז לבנים. בכל מקרה, האבחון המדויק ביותר ייעשה באמצעות דגימת צואה תחת מיקרוסקופ.

הטיפול הקונבנציונלי המקובל – 2 טבליות לבליעה, בפער של כמה ימים- הראשונה הורגת את התולעים הקיימות והשנייה, הורגת את התולעים שבקעו, לפני שיספיקו להטיל מחזור ביצים חדש. 

טיפול טבעי- ברחבי האינטרנט אפשר למצוא המלצות שונות לטיפול טבעי בתולעים אבל קשה מאוד לדעת מהי מידת היעילות או הבטיחות שלהן. כן נזהיר שאגוז שחור ולענה רעילים במיוחד לכלבים ואילו שום (גם בכמויות קטנות) עלול לגרום לכלבים אנמיה קשה.  

  • גרעיני דלעת – זרעי דלעת יכולים להרחיק תולעי מעיים ולמנוע מהן לבקוע ולהתרבות. אם אין כל חשש שהכלב ילעס את הגרעינים מבלי להסתכן בחנק, אפשר לפנק אותו בזרעי דלעת כחטיף. אפשרות אחרת היא להגיש לו אותם טחונים, כתוספת לקערת המזון. המינון המקובל הוא כפית לכל 5 ק”ג משקל גוף.
  • פירות וירקות – העשרה של התזונה בפירות וירקות טריים (ובעיקר שומר, פפאיה, גזר וקוקוס) מסייעת למעיים להפוך להיות סביבה לא נעימה ואפילו מסוכנת עבור תולעים וביצי תולעים, כך שהגוף מרחיק אותן ביתר קלות.
  • חומץ תפוחים טבעי – הוספה של כמה טיפות חומץ תפוחים אל קערת המים של הכלב, מדי יום, מעלות את רמת האלקליין במעיים, מה שהופך אותם לסביבה לא ידידותית (וזו הגדרה עדינה) לטפילים ולתולעים.
  •  כורכומין – לכורכומין שנמצא בשורש הכורכום מיוחסות סגולות רב תכליתיות – הוא נחשב לאנטי דלקתי, אנטי ויראלי, אנטיביוטי ואנטי פטרייתי. סוג של סופרמן של עולם צמחי המרפא. משתמשים בו לשיקום נזקים שיצרו התולעים במעיים. והרי עבור התולעים, מעיים בריאים הם מעיים עוינים, כך שבעצם, זהו תהליך מעגלי. פשוט מערבבים עם שמן (שמן קוקוס, חמאה וכד’) עד שמתקבלת משחה, ומגישים לכלבלב המאושר.
  • קמומיל – נחשב למחטא טבעי, כזה שמסוגל להרחיק טפילים וגם להפחית נפיחות ודלקתיות שנוצרה כתוצאה מהימצאותם בגוף. לטיפול בתולעי מעיים, מקובל לתת לכלב תמצית קמומיל במינון של 0.25- 0.5 מיליליטר לכל 20 ק”ג משקל גוף, פעמיים ביום למשך שבועיים.

חשוב לזכור, שכשיש תולעים לכלב, טיפול טבעי מצריך מעקב נוסף כדי לוודא שהבעיה לא מחריפה וגורמת לנזקים נרחבים.

טיפול טבעי לדלקות אוזניים 

דלקת אוזניים אצל כלבים יכולה להיות מציקה מאוד ובמקרים של דלקת חריפה ולא מטופלת, היא עלולה גם להסב נזק לאזורים פנימיים באוזן. 

תסמינים- אם הבחנתם בריח חמצמץ עולה מהאוזניים של הכלב או שהוא מנער את הראש ומגרד את האוזניים בתדירות גבוהה ובאובססיביות – יתכן שהוא סובל מדלקת אוזניים פטרייתית שמצריכה טיפול מיידי. 

הטיפול הקונבנציונלי המקובל– יש כמובן טיפות אוזניים וטרינריות אבל עד שמגיעים לווטרינר, אפשר לנסות טיפול טבעי פשוט, באמצעים שיש בכל בית.

הטיפול הטבעי- פטריות אוהבות לחות וחושך. באוזן לא מאווררת, שמכוסה בשיער ארוך, התנאים כמובן נוחים להפליא. אז לפני הכל – כדאי לדאוג לקיצוץ שערות ארוכות ולהשקיע בשגרת טיפול מונע, אחת לתקופה.

  • חומץ תפוחים טבעי – מערבבים חומץ ומים ביחס שווה ומשכיבים את הכלב על הצד. בעזרת בקבוקון לחיץ או סחיטה של צמר גפן טבול בתמיסה, מטפטפים לתוך האוזן של הכלב. כדאי למשוך את האוזן מעט ובעדינות כדי לפתוח את תעלת האוזן ולאפשר לתמיסה להגיע ישירות לתוכה. מעסים מעט ומתרחקים מהר מהכלב – זה השלב שבו הוא ינער את הראש ויתיז חומץ לכל עבר. חשוב לוודא לפני השטיפה שהאוזן לא פצועה. חומץ על פצע פתוח יכול לגרום לכלב לכאב מיותר.
  • מי חמצן – טפטוף כמה טיפות מי חמצן לתוך תעלת האוזן יכולות למנוע מבקטריות לחדור לתוך האוזן התיכונה, ולשמור על אוזן נקייה. זהירות – אסור להגזים בכמות, מחשש שמי החמצן יחדרו בעצמם לאוזן התיכונה.
  • שמן שום – שום אסור לכלבים לאכילה, אבל בטפטוף אין שום בעיה איתו. כותשים שן שום לתוך שמן זית חם (לא רותח), ומניחים לשמן להתקרר לאיטו. טובלים מעט צמר גפן ומטפטפים לאוזן של הכלב.
  • ויטמין D – מחקר מצא כי הוספת ויטמין D לתזונה של הכלב או פשוט חשיפה שלו לשמש, יעילים במניעת דלקות אוזניים באמצעות חיזוק המערכת החיסונית. 

טיפול טבעי לשעלת כלבים

שעלת כלבים מוכרת יותר בשם “שעלת מכלאות”, מפני שהיא נפוצה בעיקר במכלאות בהן הצפיפות גבוהה ורמת הסניטציה ירודה. זו מחלה נשימתית מידבקת (בין כלבים, ולא לבני אדם) בה אשם יותר מגורם אחד. 

תסמינים- לרוב יהיה רק סימפטום אחד: שיעול שנשמע כמו ניסיון להקיא, או כמו געגוע של ברווז צרוד. לפעמים תצטרף אליו הפרשה מוגלתית מהעיניים ומהאף. 

טיפול קונבנציונלי–  אצל רוב הכלבים אין צורך בטיפול מיוחד ומערכת החיסון תתגבר על המחלה בתוך שבוע עד 3 שבועות. כמובן שסיבוכים זו תמיד אופציה. במקרים קשים יכולים להיות חום, חולשה או חוסר תיאבון, ובקשים – גם דלקת ריאות. במקרים הקלים, הכלב יזדקק לטיפול תומך בלבד (הקפדה על מנוחה, תזונה ונוזלים), בעוד שבקשים, הוא עשוי להזדקק לאנטיביוטיקה, טיפול בחמצן או עירוי נוזלים.

טיפול טבעי- בזכות היכולת של רוב הכלבים להתגבר על המחלה באופן עצמאי, טיפול טבעי במקרה זה יכול להקל על הסימפטומים או לתמוך בהחלמה כשהמחלה דורשת התערבות רפואית. 

  • הפחתת לחץ חיצוני מדרכי הנשימה – כשהכלב בבית, ולא במרחב הציבורי, כדאי להסיר ממנו את הקולר או הרתמה. באופן כללי, מומלץ להעדיף רתמה על פני קולר ולשמור שלא יהיו הדוקים מדי על גוף הכלב, כך שיאפשרו מעבר אוויר חופשי וקל.
  • מאייד – מכשיר אדים, כמו שקוראות לו הסבתות שלנו, יכול להקל מאוד כשהשיעול יבש. חשוב להקפיד על החלפת מים וייבוש, מדי יממה. אם אין מכשיר אדים, אפשר להכניס את הכלב לחדר האמבטיה, להזרים מים חמים במקלחת או בכיור, ולסגור את הדלת. ברור שיש כלבים שנחמד להם להיות סגורים לבדם בחדרון קטן, אבל אם מההיכרות עם הכלב הפרטי שלך, נראה לך שיהיה לו יותר נעים בחברתך – כדאי לקחת ספר טוב וכוס קפה, ולשבת איתו שם.
  • תמציות צמחים – לצמחים כמו אכיניציאה וחותם הזהב (Goldenseal) מיוחסות סגולות אנטי-ויראליות ואנטיביוטיות, שתומכות במערכת החיסון. שינן רפואי עוזר בפינוי עודפי ליחה. כך גם שורש ליקריץ (שוש קירח), שהטיפול בו מוגבל לזמן קצר.
  • תוסף DMG לכלבים – dimethylglycine הוא אנטיאוקסידנט שמחזק את מערכת החיסון, ומסייע לה להילחם בוירוסים
  • רמדי הומיאופתי – לשיעול יבש נהוג להשתמש ברמדי “בלהדונה” ובשיעול לח, משתמשים ברמדי “פולסטילה”
  • שיקוי סבתות – מערבבים חצי כפית מיץ לימון מרוכז וכף דבש בתוך חצי כוס מים חמימים, ונותנים לכלב לשתות קצת (לפעמים צריך להיעזר במזרק)

לסיכום 

בין אם הטיפול המועדף עליכם הוא זרעי דלעת או כדורים מהווטרינר, אנחנו כאן כדי להזכיר: במקרה של מחלה,  טוב שיש חיותא – ביטוח בריאות לחיות מחמד, שמוציא את השיקול הכלכלי מהתמונה, ומעניק כיסוי רפואי בסטנדרט של רפואה פרטית.


bowls
plant
tails-paws
video-container
article-01

למה דווקא חיותא?

ny clouds
pet-insurance-back-side

להצעת מחיר עבור ביטוח חיית המחמד שלך

pet-insurance-front-side pet-insurance-front-side

כתבות בשבילך

כל המאמרים