whatsapp
bg bg
arrow-back חזרה לחיותא +

נדודי שינה אצל כלבים

הנה כל מה שצריך לדעת על הגורמים ועל הרמזים לכך שיש בעיה, וכמובן – טיפים ועצות לטיפול בבעיות השינה של הכלב שלכם.

writer-avatar

נכתב ע״י צוות חיותא

21/09/2022

לפעמים נדמה לנו שכלבים הם חיות המחמד הכי ישנוניות בעולם וכל זמן שאין משהו מרגש ממש, הם פשוט יעדיפו לישון. אז נכון, כלבים זקוקים לשינה רבה ורובם מעבירים כמחצית מהיום שלהם בשינה – תלוי בגיל, בגודל וברמת האקטיביות האישית. אבל מתברר שיש גם כלבים עם בעיות שינה, כאלה שישנים מעט מדי  ולא פעם זה מעיד על בעיה עמוקה יותר- החל מבעיות רפואיות ועד קשיים פסיכולוגיים.  הנה כל מה שצריך לדעת על הגורמים ועל הרמזים לכך שיש בעיה, וכמובן – טיפים ועצות לטיפול בבעיות השינה של הכלב שלכם.

חשיבות השינה עבור הכלב 

כל יצור חי זקוק לשינה. יש בעלי חיים שישנים יותר ויש כאלה שקצת פחות, יש שישנים עם עין אחת פקוחה (דולפינים, למשל) ויש שיעדיפו לישון בעמידה, כמו הסוסים, למשל. אבל כולם צריכים, אחת לפרק זמן מסוים, לכבות את המוח ואת הגוף, ולישון. גם כלבים. בזמן השינה הכלב מחדש אנרגיות, ואפילו חולם.

גורים זקוקים ליותר שעות שינה ביממה מאשר כלבים בוגרים, ומסוגלים להעביר בשינה כ-20 שעות ביממה, כדי להתפתח באופן תקין. כך גם כלבים זקנים, שכל התהליכים בגופם האטו, עם הגיל. כלבים בוגרים מגזעים גדולים יכולים לישון הרבה יותר מאשר כלבים בוגרים מגזעים קטנים כי לגוף שלהם נחוצה יותר אנרגיה כדי להזרים דם לקצוות הגוף. תתפלאו אולי לשמוע, מנגד, שכלבים פעילים יותר, כמו כלבי עבודה, זקוקים דווקא לפחות שעות שינה מאשר כלבים שאינם פעילים (“בטטות כורסה”).

חשוב מאוד לאפשר לכלב לישון את שעות השינה המומלצות עבורו אבל כדאי לדעת שהפרעה לשינה של כלב לא קריטית כמו זו שלנו, מפני שהוא יכול לחזור לישון די במהירות וגם מסוגל לפצות על הזמן האבוד בהמשך היממה. כלב נכנס לשלב השינה העמוקה הרבה יותר מהר מאשר בני אדם, ומתעורר בקלות רבה יותר. בקיצור – כלבים נולדו עם הפיצ’ר הזה שמעיר אותם בקלות, ומחזיר אותם לישון באותה הקלות בדיוק.

כלב לא ישן

שלבי השינה אצל הכלב

בדומה לשינה של בני האדם, גם שינה של כלבים היא מחזורית ומחולקת לשלבים. ההבדל הבולט, לעומת זאת, הוא המהירות שבה כלבים עוברים מהשלב הראשון, של ההירגעות וההירדמות (נקרא SWS) לשלב של השינה העמוקה (נקרא REM). זו גם הסיבה שלכלב בריא לא יהיו תלונות מיוחדות אם משהו חריג יפריע את שנתו. הוא פשוט ידלג בקלילות משלב א’ לשלב ב’ וישלים את החסר מאוחר יותר.

אינסומניה בכלבים – מה ואיך? 

אינסומניה, בתרגום הכמעט מילולי שלה היא “חוסר שינה”. מדובר במצב שבו למרות הצורך של הגוף בשינה – הגוף לא מצליח לישון כמו שצריך. זה יכול להיות קיצוני עד כדי חוסר יכולת להירדם או שגם לאחר שנרדמים, לא מצליחים להיכנס לרצף של שינה ארוכה ועמוקה. במקרה כזה, האדם, כמו גם הכלב, חווה שנת לילה קלה שהופרעה בעשרות יקיצות ומתעורר בתחושה של חוסר שינה. הגוף והמוח לא הצליחו להשיג את המנוחה לה הו זקוקים. 

שכיחות האינסומניה אצל בני אדם גבוהה בהרבה מאשר אצל כלבים. בדרך כלל, אצל כלבים קשה יותר לזהות נדודי שינה, בעיקר בגלל שאחד הסימנים השכיחים ביותר לתופעה זו הוא דווקא שינה מרובה מדי. יותר מזה – למרות שעות השינה המרובות, הכלב עשוי להיראות עייף וחסר אנרגיה גם כשהוא ער. גם נחירות ונשימה כבדה עשויות להצביע על בעיית שינה, ולפעמים אף להיות הגורמים להן. אם נדמה לך שהכלב שלך זקוק לשעות שינה נוספות או לא מצליח להפיק תועלת משעות השינה הרבות שלו – זה הזמן להתייעץ עם הווטרינר. ואם הכל בסדר – הווטרינר כנראה יגיד לך להפסיק לקנא בכלב וללכת לישון בעצמך.

כלב ישן

מה גורם לנדודי שינה אצל כלבים?

לנדודי שינה אצל כלבים יכולים להיות כמה גורמים. הם עשויים להיות סביבתיים או בריאותיים, ולכל אחד מהם יש כמובן פתרון אחר: 

  • שינויים בשגרה ובלוח הזמנים – אם עברתם דירה, או שיש שינוי בלוח הזמנים של בני הבית, הדבר עלול להשפיע גם על לוח הזמנים של הכלב, ועל השעון הביולוגי שלו. נסו להחיל שינויים בהדרגה, כדי לאפשר לכלב להסתגל בקלות ולהכיר את השגרה החדשה בצעדים קטנים.
  • דיכאון – בדיוק כמו אצל בני האדם, מצבים פסיכולוגיים כמו דיכאון עשויים לגרום לכלב לישון יותר מדי, וכך לשבש לעצמו את השעון הביולוגי ואת שגרת השינה. נסו להבין מה מטריד אותו והיעזרו באנשי מקצוע כמו מטפלים התנהגותיים, אם יש צורך. 
  • רעשים חזקים – אם אתם גרים בקרבת שדה תעופה, ליד אולם אירועים רועש במיוחד שמשתמש גם בזיקוקים על בסיס יומי או באזור שסובל מרעשי פיצוצים על רקע בטחוני, יתכן שהשינה של הכלב שלכם מופרעת באופן מוגזם מדי, מה שלא מאפשר לו לנוח מספיק. נסו למסך רעשים עד כמה שניתן, ואפשרו לכלב גישה קלה למקום שבו הוא מרגיש נוח ומוגן (יש כלבים שכלוב אילוף הוא המקום הבטוח שלהם). 
  • מחלות וכאבים – כלבים שסובלים מכאבים מתקשים לישון. אם הכאב הוא תוצאה של מחלה או של פציעה, תוכלו לבקש משככי כאבים מהווטרינר, כדי להקל על הכלב. אגב, שינה תומכת בהרבה מתהליכי ההחלמה והריפוי של הגוף, כך שיש פה מעגל שמזין את עצמו.
  • מזון כבד – כמעט כל אחד יכול להזדהות עם הסיטואציה של ארוחה כבדה וגדולה מאוחר בלילה, וקשיי השינה שאחריה. ארוחה כבדה יכולה להעיק על הכלב ולהפריע לו לישון, או לאלץ את הגוף לגייס אנרגיה ולהפנות אותה לעיכול, בזמן שהוא אמור לישון. במצב כזה, יהיה כדאי לנסות להקדים את ארוחת הערב של הכלב, ואפילו לפצל את הכמות היומית כדי להגיש לו ארוחה קלה יותר לפני השינה.

איך מטפלים בנדודי שינה

כדאי לזכור שכלבים זקוקים לזמן הסתגלות בסביבה החדשה, לכן לא צריך להסיק מיד שיש כאן בעיית שינה  לפני שעוברת תקופה מסוימת של קליטה. אם, לעומת זאת, בבדיקה אצל הווטרינר אובחנה בעיית שינה, יש כמה דברים שאפשר לעשות:  

  • מלטונין – “הורמון השינה”. מלטונין מופרש באופן טבעי בגוף במרווחי זמן שמושפעים מזמני הזריחה והשקיעה, ממשך שעות האור ביממה, מלוח זמנים בשגרה ועוד. כשמשהו גורם לשיבוש בהפרשת המלטונין, השינה נפגעת. למרבה המזל, הוא קיים גם בצורה התעשייתית שלו, כך שאפשר לטפל בעזרתו גם בכלבים, וכמובן יש להתייעץ בנושא עם וטרינר.
  • עזרי הרגעה – מוזיקה שקטה ומרגיעה, צעצועים לפריקת מתח, עיסויים וליטופים. כל אלה יכולים לעזור בהרגעה של הכלב, ולתרום בכך ליכולת שלו להירדם ולישון ברוגע ובנחת. 
  • הפחתת גירויים – בפרק הזמן שמוגדר מבחינתכם לשינה, צריך להקפיד לשמור על אווירת שינה: החשכת הבית, הפחתת רעש ומיסוך גירויים. אם הכלב מנסה לשחק איתכם – אל תתגמלו אותו בתשומת לב (זה הזמן לתרגל בעצמכם את פקודת “play dead”). אם הוא גור, והוא מעיר אתכם מוקדם ומבקש אוכל – נסו לתת לו לאכול לפני שתשכבו לישון.
  • סביבת שינה – כלבים אוהבים לישון במקום גבוה (זה נכון אפילו יותר אצל כלבים קטנים). אבל אם אתם מאלה שלא מוכנים שהכלב יעלה על הרהיטים, דאגו לו למיטה נוחה ונעימה. אם יש לכם גור או כלב בזמן הסתגלות, הניחו את המיטה קרוב למיטה שלכם, כדי שיוכל לשאוב ביטחון מהריח ומקול הנשימות שלכם.
  • לעייף את הכלב – משחקי כדור יסחטו את כל האנרגיה העודפת מהכלב. תזמנו משחק נמרץ ומתיש לערב, כחצי שעה לפני שעת השינה. רוב הסיכויים שאחריו הכלב יצלול לשינה מתוקה.

ואם כבר שינה, אז האם כלבים חולמים? 

כל הסימנים מצביעים על כך שכלבים חולמים. אחד המראות המצחיקים ביותר הוא כלבים רצים בשכיבה על הצד, עפעופי עיניים מהירים (שנת REM, זוכרים?) ואפילו יללות ונביחות קטנות. מצחיק אפילו יותר, שהכלב שומע את היללות של עצמו, מתעורר מהן ומחפש את מקור הרעש. על מה הם חולמים? לעולם לא נדע, כנראה. אבל נראה שבדומה לנו, הם חולמים על דברים שמעסיקים אותם במשך היום. משחקים בכדור, טיולים, חתולי רחוב מתגרים וכמובן – אוכל!

כדאי לדעת! חיותא מכסה גם טיפולים בנדודי שינה

אם הכלב שלכם סובל מבעיית שינה, או מבעייה רפואית אחרת שמדירה שינה מעיניו (ומעיניכם), אל תהססו לפנות לווטרינר, כדי להעניק לכלב שלכם טיפול בבעיה עד לפתרון מלא. מגיע לכם לישון בשקט, כשאתם יודעים שביטוח חיות המחמד של חיותא מכסה את כל המחלות ואת כל הפציעות הבלתי צפויות של הכלב שלכם.


bowls
plant
tails-paws
video-container
article-01

מגבלות כספיות
עלולות לשבור לבבות

זה לא חייב להיות כך!
ny clouds
pet-insurance-back-side

כמה פרטים ונעביר הצעה
במיוחד בשבילך

pet-insurance-front-side pet-insurance-front-side pet-insurance-front-side

כתבות בשבילך

כל המאמרים