whatsapp
bg bg
arrow-back חזרה לחיותא +

לפני שאתם מאכילים, כדאי לדעת: מה מותר ומה אסור לכלבים לאכול?

אנחנו יודעים שרבים מכנים את הכלבים שלהם “שואבי אבק” שיכולים לאכול הכל, אבל האמת היא שמזונות שנראים לנו תמימים עלולים להיות עבורם קטלניים. אז מה באמת מותר ומה אסור לכלבים לאכול? חיותא כאן עם כל ההמלצות והאזהרות.

writer-avatar

נכתב ע״י אלינור סלוניקי

נבדק ע״י ד״ר דותן מידן

24/06/2020

לפני שנרד לפרטים הקטנים, חייבים לעצור ולהפריך את המיתוס לפיו ”כלבים יכולים לאכול הכל”. אנחנו יודעים שלדוד שלכם היה כלב שאכל כל מה שהוא מצא על המדרכה, כולל כנפיים עם העצמות, וחי עד לגיל 15, ושלחבר מהצבא היתה כלבה שפינקו מדי פעם עם שוקולד וחיה עד גיל 13. המומחים של חיותא עושים סדר – מה מותר, מה אסור ומה אפשר לתת לכלב -אבל במינון קטן. הכנו לכם גם גרסה שתוכלו להדפיס ולתלות על המקרר.  

Dog craving chocolate biscuits

מה אסור לכלבים לאכול? 

  • עצמות עוף מבושלות –  מסוכנות במיוחד בקרב כלבים נשנשנים שיבלעו את העצמות בלי לטרוח אפילו ללעוס קודם. כאשר עצמות עוף נשברות, הן יוצרות זיזים חדים אשר עלולים לגרום לפציעה ברירית המעי, ובמקרים חמורים יותר – לניקוב מלא של דופן המעי ויציאת תוכנו המזוהם לחלל הבטן. זהו מצב מסכן חיים הנקרא ״פריטוניטיס ספטי״.
  • שוקולד (וגם קפה) –לא כל שוקולד מסוכן באותה מידה, אבל חלקם יכולים בהחלט לגרום לתופעות חמורות. תאוברומין הוא חומר המצוי בקקאו וכלבים מתקשים לפרק אותו ביעילות. בצורתו הלא מפורקת הוא עלול להסתובב במערכת ולגרום לשלל פגיעות- החל מהפרעות עיכול חולפות ועד למצבים מסכני חיים כמו הפרעות בקצב הלב ועוויתות נוירולוגיות. החומר מצוי, כאמור, בקקאו ולכן נמצא בריכוזים גבוהים ומסוכנים בשוקולד מריר על סוגיו השונים ובאבקות קקאו. היקף הפגיעה תלוי גם במשקל הכלב ולכן, שתי קוביות של שוקולד חלב או לבן לא יגרמו לבעיה מיוחדת, אולם שוקולד איכותי במיוחד או עוגת שוקולד עשירה, במיוחד בכלבים קטנים, יכול בהחלט לגרום להרעלה מסכנת חיים. גם הקפאין מצוי בריכוזים גבוהים במוצרים אלו ועלול אף הוא להוביל להפרעות בקצב הלב. אם תפסתם את הכלב שלכם גונב שוקולד או עוגה שכזו מומלץ ליצור קשר עם המרפאה. הם ידעו להגיד אם הכמות מצריכה עידוד הקאה או אשפוז בהשגחה. 
  • קסילטול (תחליף סוכר)– קסילטול הוא תחליף סוכר נפוץ המצוי במסטיקים, משחות שיניים ומוצרים אחרים הקשורים בבריאות הפה ונחשב למוצר בטוח ואף יעיל בבני אדם. הבעיה היא שבכלבים הוא עלול לגרום לנפילות סוכר חמורות (היפוגליצמיה) מסכנות חיים. לכן, אם הכלב צרך מוצרים המכילים את תחליף הסוכר, צרו קשר עם המרפאה. 
  • ענבים (וגם צימוקים) – במשך שנים נחשד שפירות אלו עלולים לגרום בחלק מהמקרים לכשל כליות אקוטי בכלבים, אך הסיבה לא היתה ידועה. בשנים האחרונות היתה פריצת דרך מחקרית בתחום  והיום אנו יודעים שהגורם הוא חומר הנקרא חומצה טרטרית המצויה בהם. ריכוז החומצה נמצא בענבים ובצימוקים בכמויות משתנות ולכן, במקרים מסוימים כלבים יאכלו כמות גדולה ללא נזק כלל, בעוד שבמקרים אחרים ייתכן כשל מסכן חיים כתוצאה מאכילת כמות קטנה בלבד. 
  • אלכוהול (בצקים) – עלול לגרום להרעלה מסכנת חיים, אבל בפועל נדיר מאוד שכלבים ישתו משקאות אלכוהוליים בכמות מסוכנת שכן הטעם ירתיע אותם. אז איפה הם כן עלולים לפגוש בהרעלה הזו? באכילת בצק שמרים נא! תסיסה של הבצק במערכת העיכול יוצרת אתנול בכמויות גבוהות ומסכנות חיים, זאת בנוסף לעובדה שהוא עלול לתפוח ולהוביל גם לחסימת מעי 
  • מריחואנה – כיום אנחנו יודעים על האפקטים החיוביים הרבים שיש לקנאביואידיים גם על כלבים, בעיקר בכל הקשור להקלת כאב ודלקות כרוניות. אבל כאן מדובר על מנות מדודות התואמות למשקל הכלב. בפועל, למרכזי החירום מגיעים כלבים רבים לאחר שאכלו כמות גדולה של עוגיות מריחואנה שעלולה לגרום גם למצבים מסכני חיים כמו הפרעות קצב ועוויתות. 
  • בצל- בצלים, ובמידה פחותה יותר גם שום, עלולים להיות רעילים לכלבים, גם במינונים קטנים יחסית ובעיקר אם הם ניתנים באופן קבוע. משפחת הצמחים הזו מכילה חומרים הנקראים סולפידים (תרכובות מכילות גופרית), אשר עלולות לגרום להרס כדוריות הדם ובעקבות זאת, לאנמיה. אכילת בצל חי היא תופעה די נדירה אצל כלבים, אולם עלולה לגרום להרעלה במקרים בהם הכלב אוכל תבשילים ביתיים המכילים בצל. 

מה מותר – אבל בזהירות 

  • חלב ומוצריו – כלבים רבים יכולים ליהנות מיוגורט, גבינה לבנה וקוטג׳, כל עוד הם לא רגישים ללקטוז שאז הדבר יבוא לידי ביטוי בהפרעה ביציאות. עם זאת, מוצרים מסוימים כמו גבינה צהובה מכילים אחוזי שומן גבוהים ולכן יש לתת אותם בכמות מאוד מדודה, במיוחד בכלבים קטנים
  • אבוקדו – מופיע באופן שגוי במקומות רבים כ״מסוכן״ לכלבים בשל חומר שהוא מכיל הנקרא ״פרסין״, אך בפועל דרושה כמות גדולה מאוד שלו כדי לגרום להרעלה. בסה״כ מדובר בפרי בריא מאוד, שאין בעיה לאכול אותו במידה, רק לאחר שנפטרנו מהקליפה ומהגלעין שעלולים לגרום לחסימת מעי מסוכנת. קחו רק בחשבון שהוא מכיל כמות גדולה של שומן.  
  • חמאת בוטנים – יכולה לעזור אם תמרחו אותה בתוך צעצועי לעיסה או תשתמשו בה כאמצעי למתן תרופות לכלב.  חשוב רק להיזהר בכמויות שכן היא עתירת שומן ועלולה לגרום לדלקת בלבלב.  
  • סלמי -הכלב אמנם יאהב מאוד, אבל השומן הרווי קצת פחות בריא לו. אם אפשר, לכו על פסטרמה. 
  • לחם – יכול לעזור במתן תרופות ומהווה צ׳ופר זמין ונוח, אבל הקפידו מאוד על כמויות קטנות. גם אצל כלבים, עודף פחמימות עלול להביא לעליה במשקל. רק בלי צימוקים בתוך הלחם, בבקשה. 
  • חמאה ושומן בשר- רבים אוהבים לפנק את הכלבים שלהם במאכלים אלו , אך לא רבים יודעים שחשיפה לשומן רווי מרוכז עלולה לגרום לדלקת לבלב (פנקראטיטיס)-מצב רפואי מאוד לא נעים הגורם להפרעות עיכול כמו הקאות, שלשול וחוסר תאבון, ועלול להביא לאשפוזים ממושכים. אז אם בכל זאת בחרתם לפנק, הקפידו על כמויות קטנות מאוד, בעיקר אם מדובר בכלבים קטנים.  

מה מותר לכלבים לאכול? 

  • רוב הירקות, טריים או מבושלים – בעיקר דלועים (דלעת, קישוא, דלורית וכד’) ושורשים (סלק, גזר, בטטה). גם מלפפונים, פלפלים וגרעיני תירס לגמרי מותרים ואפילו בריאים. יש כלבים שממש אוהבים לנשנש אותם והם יכולים להוות תוספת מעולה לתזונה היומית או לשמש כצ׳ופרים בריאים.  
  • פירות מסוימים – תפוח, בננה, תות, אננס, אוכמניות, פטל שחור וכמובן, אבטיח – רק בלי הגרעינים, בבקשה.
  • טונה – מקור טוב לחלבונים ושומנים בריאים. טובה כתוספת לכלבים בררניים או במקרה של מחלה שבה אנחנו רוצים לעודד אכילה.  
  • מוצרי בשר, עוף ודגים- חזה עוף ״מכובס״ הוא לעיתים פתרון קסם בכלבים בררניים או כאלו שזקוקים לתזונה תומכת כשהם חולים. חזה העוף מכיל חלבון איכותי ודל בשומן. גם פילה דג, סלמון מבושל ונטול עצמות, או נתח בקר רזה – הן כולן אופציות שישמחו את הכלב שלכם ולא יסכנו את בריאותו.
  • אורז- במקרים של שלשולים אקוטיים, אפשר לתת לכלב אורז מבושל עם הרבה מים (דייסת אורז) שיכולה לעזור לו למצק את היציאות ולהחזיר את כמות הנוזלים לגוף. 

קבלו עוד כמה המלצות לנשנושים בריאים:

  • קרטיב בשר – גם כלבים נהנים מקרטיב מדי פעם. זהו פינוק שכיף וגם חשוב לתת לכלבים בימים חמים במיוחד. למרבה המזל, בזכות תחזית מזג האוויר, אפשר להתכונן מראש: מבשלים בשר/ עוף/ הודו במים עד רתיחה ועוד כחצי שעה על להבה נמוכה. מקררים מעט ומוזגים לקעריות או לתבניות ארטיק. לאחר כמה שעות הפינוק מוכן, והכלב יכול להתענג על קרטיב קר ומרענן בטעם האהוב עליו. 
  • שמן דגים – אהוב במיוחד על כלבים ומכיל חומצות שומן חיוניות, ובראשן אומגה 3 המומלצת לצריכה קבועה במקרים של דלקות מפרקים, בעיות עור וקוגניציה בגילאים מבוגרים. שמן הדגים קיים במספר מוצרים יעודיים, ניתן לטפטוף כתוספת על המזון ואפשר גם לפרק קפסולות שלו לתוך קערת האוכל

מה לעשות אם הכלב אכל מאכל מסוכן?

אם הכלב שלכם אכל אחד מהמאכלים המסוכנים ברשימה, צרו קשר עם המרפאה או מרכז החירום ונסו לתאר להם במדויק 3 פרטים חשובים: משקל הכלב, סוג המאכל (כדאי לשמור את התווית, אם יש) והכמות. הם כבר יידעו להנחות אתכם אם יש לפנות בהקדם לטיפול רפואי או שמספיק לעקוב אחריו בבית. 
גם אם הכי תקפידו בעולם, תאונות יכולות לקרות והכלב שלכם עלול “לגנוב” פרוסת עוגת שוקולד משולחן הסלון, בדיוק כשהלכתם לרגע להביא קפה מהמטבח. טעות תמימה בתזונת הכלב יכולה להסתכם לא רק בנזק בריאותי, אלא גם בנזק כספי. ביטוח חיותא יאפשר לכם לגשת לכל סיטואציה בנחת, כשאתם יודעים שהביטוח מכסה את העלויות ואתכם לכל אורך הדרך.


bowls
plant
tails-paws
video-container
article-01

מגבלות כספיות
עלולות לשבור לבבות

זה לא חייב להיות כך!
ny clouds
pet-insurance-back-side

כמה פרטים ונעביר הצעה
במיוחד בשבילך

pet-insurance-front-side pet-insurance-front-side pet-insurance-front-side

כתבות בשבילך

כל המאמרים