whatsapp
bg bg
arrow-back חזרה לחיותא +

תינוק חדש במשפחה? כך תכינו את החתול שלכם לקראת המפגש

הבדיחה המפורסמת על חתולים אומרת שהם בטוחים שהם שולטים בעולם ובטח גם בבית, ושאנחנו, בני האדם, בעצם נמצאים על כדור הארץ רק כדי לשרת אותם. אז אולי זו בדיחה, אבל עבור חתולים, תחושת השליטה חשובה מאוד. ובואו נדבר דוגרי – תינוק חדש בבית הוא בדיוק ההפך משליטה ומזמן עבור החתול שלנו המון הפתעות, חלקן עלולות…

writer-avatar

נכתב ע״י צוות חיותא

15/08/2022

הבדיחה המפורסמת על חתולים אומרת שהם בטוחים שהם שולטים בעולם ובטח גם בבית, ושאנחנו, בני האדם, בעצם נמצאים על כדור הארץ רק כדי לשרת אותם. אז אולי זו בדיחה, אבל עבור חתולים, תחושת השליטה חשובה מאוד. ובואו נדבר דוגרי – תינוק חדש בבית הוא בדיוק ההפך משליטה ומזמן עבור החתול שלנו המון הפתעות, חלקן עלולות להיות לא נעימות. 

אז איך מתכוננים? (אזהרת ספוילר: זה לא תמיד פשוט). באנו לעשות קצת סדר.   

על תינוקות, טריטוריה ומלכת אנגליה  

אין דרך פשוטה להגיד את זה. תינוקות הם יצורים שמביאים איתם המון שינויים למרחב הביתי – סדר היום משתבש, רמת הדציבלים בבית עולה כמה אוקטבות, יש ריחות חדשים ולא מוכרים ובעיקר- יש יצור חדש שמשום מה, כולם מתעקשים לכרכר סביבו. וחתולים?… בואו נגיד שהם קצת פחות אוהבים את זה. 

אבל למה בעצם? איך יצור קטן כל כך מצליח לאיים ולערער את תחושת הביטחון של החתול שכבר אמרנו שהוא בטוח שהוא בעל הבית, לא? אז זהו, זו בדיוק הנקודה. בעל הבית הבלתי מעורער, זה שזכה לקבל פינוקים ותשומת לב כאילו היה מלכת אנגליה לפחות, פתאום נדחק הצידה ומוותר על מעמדו לטובת יצור קטנטן שאפילו לא מדבר. החתולים ידועים בתור חיה טריטוריאלית, שמטבע הדברים, לא אוהבת שפולשים לטריטוריה שלה. התינוק החדש נתפס, מבחינת החתול, כאיום אפשרי. אל תכעסו על החתול – כך אבות אבותיו שרדו, וגם אם זה לא נשמע לכם הגיוני שחתול מקנא בתינוק – זו לגמרי המציאות בבתים רבים. 

ואם זה לא מספיק, יש עוד כמה גורמים שעשויים להשפיע על האופן שבו החתול הפרטי שלכם יקבל את התינוק החדש לבית: 

  • גנטיקה – גזעי חתולים מסוימים יתחברו יותר לתינוקות. 
  • אישיות – לכל חתול יש את האישיות הייחודית שלו והיא שתקבע גם מה יהיה היחס שלו לתינוק החדש. 
  • ניסיון עבר – אצל חתולים, יש שלב קצר יחסית בהתפתחות, בדר”כ במהלך השבועות הראשונים לחייהם, שבו אם הם נחשפו לתינוקות והחוויה היתה חיובית, הם ימשיכו להתייחס בחיבה לתינוקות לאורך כל חייהם. לעומת זאת, אם הם לא נחשפו בשבועות הראשונים לחייהם לתינוקות, או נחשפו אבל החוויה היתה שלילית, המפגש עם התינוק החדש עלול להיות מאתגר יותר. 

 מיתוסים על חתולים ותינוקות שכדאי להכיר (והאמת מאחוריהם)

לפני שנלמד איך להפוך את המפגש הזה בין החתול לתינוק החדש לקצת יותר ידידותי, בואו ננפץ כמה מיתוסים שבטח שמעתם ואולי מטרידים ברמה כזו או אחרת. 

כלב ותינוק

מיתוס #1 – חתולים מסוכנים לתינוקות 

אם אתם מגדלים חתול ומצפים לתינוק, סביר להניח שראיתם עשרות סרטונים מתוקים של חתולים מתכרבלים ומתלקקים עם תינוקות. הכל נראה שם מושלם והחתולים נראים תמימים ו-100% בלתי מסוכנים. אז כן, בעוד 

שהסרטונים אמיתיים ומיליוני משפחות יספרו לכם איך התינוק והחתול שלהם זה פשוט סיפור אהבה מהאגדות,  חייבים לומר את האמת: חתולים עלולים להיות מסוכנים לתינוקות. מצטערים להרוס את המסיבה, אבל ארגוני בטיחות שונים בעולם ממליצים להשגיח על התינוק כשהחתול בסביבתו ולהקפיד להרגיל את החתול לתינוק עוד קודם (תיכף תלמדו איך…). יש נשיכות ושריטות, אבל לא רק. גם החתול הכי רגוע וטוב לב עלול להפריע לתינוק לנשום אם הוא מתכרבל יחד איתו במיטה (זה נכון גם לגבי כריות ובובות במיטת התינוק, כדאי שתדעו). 

אז המיתוס נכון? מצטערים לבשר שחתולים אכן עלולים להיות מסוכנים לתינוקות, אם לא מפקחים עליהם. 

#2 כדאי לעקור לחתול את הציפורניים לפני שהתינוק מגיע הביתה

יהיה לכם קשה אולי להאמין אבל לפני כעשור, בעלי חתולים רבים בחרו לעקור להם את הציפורניים כדי להגן על התינוקות והילדים בבית (וכן, גם על הריהוט). היו מי שחשבו אפילו שמדובר בבחירה לגיטימית. היום ברור שמדובר באקט קיצוני שווטרינרים ומומחים בהתנהגות חתולים ממש לא ממליצים עליו. הניתוח דורש לכרות את קצה האצבע, כך שהציפורן לא יכולה להתחדש בהמשך. מדובר למעשה ב-10 פרוצדורות כואבות, שגורמות לחתול סבל וסטרס רב, גם שבוע לאחר סיום ההליך. יש מי שטוענים שאחרי הניתוח, החתול יתקשה להשתמש בארגז החול ואף יהיה אגרסיבי יותר שכן ההליך יפגע לו בתחושת הביטחון. 

אז המיתוס נכון? ממש לא נכון! בשום אופן אל תעקרו לחתול או לחתולה שלכם את הציפורניים, עם או בלי קשר לתינוק. 

#3 כדאי לפזר על התינוק קטניפ כדי שהחתול יאהב אותו

קודם כל, חשוב לדעת שקטניפ (או בשמו המלא והמדעי, Nepeta cataria) לא משפיע על כל החתולים. חשוב גם להבין שאסור לפזר על תינוקות שום דבר, בטח שלא קטניפ. הצמח עלול לעודד את החתולים להתכרבל באגרסיביות ואת זה בטוח תרצו למנוע.  

אז המיתוס נכון? ממש לא נכון! הרחיקו מהתינוק שלכם את הקטניפ, בבקשה. 

חתולים ותינוקות – כך תיצרו אהבה ממבט ראשון

אז אחרי שהבנו מה נכון ומה לא נכון, בואו נעבור לפרקטיקה. מומחים להתנהגות חתולים (וגם כאלה ששרדו כדי לספר) טוענים כי היערכות מוקדמת בבית היא המפתח להצלחה. אבל מאיפה מתחילים?

ילדים וחתולים

#1 צמצום הצומי – קצת פחות תשומת לב לחתול 

אנחנו יודעים, זה נשמע רע, אבל תהיו בטוחים שזה לטובת החתול שלכם. אם החתול רגיל שאתם מלטפים אותו 90% מזמן הערות שלו, כדאי להתחיל להרגיל אותו (עוד לפני שהתינוק מגיע) לכך שאתם לא תמיד זמינים ללטף אותו. כך הוא לא יקשר בין השינוי ברמת הצומי להגעתו של התינוק החדש ויהיה מוכן יותר לקבל אותו ברגע שיגיע.  

#2 הכנת הקרקע – יצירת פינה פרטית לחתול

הסביבה של החתול חיונית כדי לשמור עליו שמח ורגוע. למה הוא זקוק? אתם כבר יודעים: מקום לישון בו, ארגז חול, צעצועים, מגש אוכל וכלי מים. יש מומחים שממליצים למקם את כל אלו מחוץ לאזור השהייה של התינוק, ואם אפשר, להיעזר אפילו בגדר הפרדה, כזו שתוכלו למצוא בכל חנות למוצרי תינוקות.  אל תחכו לבואו של התינוק כדי לשנות את סביבת המגורים של החתול, אלא התחילו לשנות אותה בהדרגה מספר חודשים מראש. כך החתול לא יקשר בין ה”שנמוך” בתנאי החיים שלו בבית לבין התינוק החדש. אהה… ואל תצפו שהוא יאהב את זה. אחרי הכל, הוא חתול. 

#3 חשיפה חכמה – כך תציגו בפני החתול חפצים של התינוק

בעוד שיש חתולים ששמחים על כל תוספת חדשה לבית, יש את אלו ששונאים את הפרת השגרה ושינוי סביבת המגורים שלהם, ורואים בכך איום אישי וממשי. ההימור הבטוח ביותר הוא להציג את החפצים החדשים של התינוק בהדרגה. אנחנו יודעים שזוגות רבים בוחרים לחכות עד אחרי הלידה כדי להביא הביתה את החפצים לתינוק, אבל אם אתם מוכנים לשקול שילוב הדרגתי של החפצים, זה יכול לסייע לחתול להתרגל למציאות החדשה יותר בקלילות. עוד טיפ קטן- אחרי שהתינוק יוולד, כדאי לקחת חיתול טטרה או בגד שהתינוק לבש ולתת לחתול לרחרח אותם. אם אפשר להגיש לו תוך כדי כך הרחרוח גם אוכל שהוא אוהב, זה בכלל מעולה כי זה יכול יכול לסייע לו להתרגל לנוכחות של התינוק בצורה אופטימלית. 

#4 (לא) נשמע טוב – כך תרגילו את החתול לרעשים של התינוק

השלב הבא עומד להיות מאתגר במיוחד עבור כולם בבית. צליל בכי של תינוק אינו צליל נעים עבור אף אחד כמעט, בין אם מדובר בהורים עצמם ובטח אם מדובר בחתול שעד אותו רגע, הרעש הכי חזק שאליו נחשף היה סירנה של אמבולנס פעם בכמה ימים. אבל תחשבו על צליל הבכי, חזק, מונוטוני ובעיקר, כזה שיכול להימשך דקות ארוכות. כדי להרגיל את החתול לשינוי, יש מי שממליצים להשמיע לו עוד קודם צלילי בכי, כדי שלא יופתע מהבכי האמיתי שיגיע בהמשך. פשוט חפשו ביוטיוב או בספוטיפיי את צמד המילים Baby Crying ותמצאו שלל צלילי בכי אותנטיים – וכן, השקענו ובדקנו את הנושא בעצמנו (חיותא נאלצה לממן תרופה למיגרנה אחרי הסשן המאתגר הזה). 

האם זה בריא עבור התינוק לגדול בבית עם חתול?

במילה אחת: כן. לגדל תינוקות בבית עם חתולים יכולה בהחלט לתרום לבריאות שלהם. עם זאת, יש לה גם חסרונות. אבל בואו נתחיל עם היתרונות. והם רבים. 

למה כן לגדל תינוק עם חתול- היתרונות הבריאותיים

  • פחות מחלות– אם שילוב המילים “שערות חתול ותינוק” מלחיץ אתכם, כדאי שתדעו שהשילוב הזה דווקא מנצח. למעשה, מחקרים מראים שילדים שגדלים עם בעלי חיים נוטים לחלות פחות מילדים שלא נחשפו אליהם. 
  • יותר התפתחות סנסומוטורית- החיים עם חתול מזמנים לתינוק מגוון עשיר של מגעים ומרקמים שונים, מה שסייע להתפתחות הסנסומוטורית שלו. בנוסף, המגע עם החתול מרגיע את התינוק. לא ברמה של להחליף נענוע על הידיים של אבא, אבל בהחלט ברמה של לספק חום ורוך חיוביים לתינוק. ואם כל זה לא מספיק, כשהתינוק יגדל ויתחיל לזחול, אין יותר מתאים מהחתול לספק לו מוטיבציה לנוע. חכו ותראו. 
  • יותר כישורים חברתיים– בעוד שהתינוק רגיל שהוריו עושים עבורו הכל ונענים לכל צורך שלו, החתול שונה לחלוטין. העובדה שלחתול יש העדפות וצרכים משלו, והוא לא מפחד לבטא אותם, מסייעת לתינוק להבין לאט לאט, שיש יצורים שנפרדים ממנו. כך הוא יכול לפתח תובנות חברתיות ששוות זהב וילוו אותו לכל אורך חייו. 

אבל יש גם כמה חסרונות בריאותיים 

  • תינוקות מסוימים עלולים להיות אלרגיים לפרווה של החתול. חשוב לדעת שעבור רוב התינוקות, האלרגיה אינה מהווה בעיה משמעותית ולמעשה, החשיפה לחתול מגיל 0 עשויה להועיל. 
  • זיהומים: הצואה של החתול עלולה לחשוף את מי שנוגע בה לטוקסופלסמוזיס –  מחלה הפוגעת בבני אדם ובחיות. הגורם למחלה הוא טפיל חד־תאי הנקרא טוקסופלזמה גונדי (Toxoplasma gondii), הוא מתרבה במעיים של חתולים ומופרש בצואת החתול.
  • שריטות: שריטות הן חלק מהחיים, אבל צריך לשים לב ולהשגיח כך שהחתול לא ישרוט את התינוק, כי מה שעלול להיות לא מזיק עבורנו, עלול לגרום נזק לתינוקות רכים ולהשאיר צלקת רצינית. 

מה עושים במקרה שהחתול לא מסתגל לתינוק החדש? 

אם החתול שלכם לא ממש מתנהג כמו בסרטוני הכרבול המתוקים שראיתם ביוטיוב, זו לא בהכרח סיבה לדאגה. לחתולים לוקח זמן להסתגל. אם בהתחלה, החתול בורח מהחדר שבו נמצא התינוק, אל תילחצו. תנו לחתול לשלוט בסיטואציה ותנו לזמן לעשות את שלו, תוך כדי שאתם שומרים על השגרה החדשה של החתול (זו שהרגלתם אותו אליה, זוכרים?). תדאגו ללטף אותו כשאפשר ופנקו אותו עם האוכל שהוא רגיל אליו. 

אם המצב בעייתי עבורכם ואתם חשים שהוא לול לסכן את התינוק, כדאי לדעת שיש מומחים להתנהגות חתולים שיוכלו לסייע לכם באופן אישי. צריך להבין שתהליכי שינוי יכולים להיות מאתגרים ולקחת זמן – אך הם לגמרי אפשריים. 

ביטוח לחתול

איך החתול יגיב לתינוקת או לתינוק החדשים? וואלה, אנחנו לא יודעים, אבל אנחנו כן מבינים בביטוח לחתולים. חתולים לא רק מקנאים בתינוקות, הם גם אוהבים לצאת להרפתקאות שלפעמים עלולות להיות מסוכנות (ולא, הם לא תמיד נופלים על הרגליים) ועוד לא דיברנו על המחלות. הטיפול בחתולים עלול להיות יקר, ובמקרים כאלה – טוב שיש ביטוח חיות המחמד של חיותא שמכסה* טיפול בפציעות ובמחלות. 

*בהתאם לתנאי הפוליסה. 


bowls
plant
tails-paws
video-container
article-01

מגבלות כספיות
עלולות לשבור לבבות

זה לא חייב להיות כך!
ny clouds
pet-insurance-back-side

כמה פרטים ונעביר הצעה
במיוחד בשבילך

pet-insurance-front-side pet-insurance-front-side pet-insurance-front-side

כתבות בשבילך

כל המאמרים