whatsapp
bg bg
arrow-back חזרה לחיותא +

חם.. חם.. חם… הקיץ מסוכן לכלבים שלכם

הקיץ הוא לא רק פאן, אלא מביא איתו גם הרבה סכנות עבור הכלבים שלנו

writer-avatar

נכתב ע״י צוות חיותא

14/06/2022

סוף סוף קיץ!  כל החורף נאבקנו בגשם, ברוחות ובעיקר בבוץ שנדבק להם לכפות הרגליים ולכלך לנו את כל הבית. פנטזנו על טיולי ערב נעימים, פריזבי על חוף הים, אבל…הקיץ הוא לא רק פאן, אלא מביא איתו גם הרבה סכנות עבור הכלבים שלנו. 

מה כל כך מסוכן בקיץ עבורם, אתם שואלים? נתחיל בזה שהקיץ הישראלי חם במיוחד ואם נוסיף לזה את ההתחממות הגלובלית, אנחנו מגיעים בקלות ל-35 מעלות ומעלה לאורך מרבית חודשי הקיץ. כלבים רגישים יותר מבני אדם לחום ואם לנו חם, נסו לדמיין מה מרגיש הכלב שלכם עם כל הפרווה הזו, המדרכות הלוהטות (תכפילו בארבע רגליים ותבינו…) הדירה הרותחת בלי מזגן כאשר אתם יוצאים לעבודה, וכמובן, כל הטפילים השונים שחוגגים להם בקיץ. 

אז מהן הסכנות של הקיץ הישראלי עבור הכלבים שלנו ואיך אנחנו יכולים לשמור עליהם?  

למה כלבים רגישים יותר לחום מבני אדם?
אנחנו מתים על הפרווה הרכה והנעימה של הכלבים שלנו, אבל הפרווה הזו היא בעצם שכבה מבודדת שאוצרת בתוכה את חום הגוף של הכלב ולא מאפשרת תהליך של קירור וויסות טמפרטורת הגוף. חום הגוף הנורמלי של כלבים עומד על בין 37.5-39.4, אבל בניגוד לבני אדם, המנגנונים שלהם לפיזור חום עודף פחות יעילים. בבני אדם, מנגנון קירור הגוף העיקרי הוא זיעה. כלבים, לעומת זאת, לא מסוגלים להזיע בצורה יעילה (אולי רק קצת, דרך כפות הרגליים) ולכן, קירור הגוף אצלם נעשה בעיקר באמצעות הלחתה שזה מה שהכלב עושה כשהוא מתחיל להתנשם מהר והלשון שלו משורבבת החוצה. ההלחתה מאפשרת נידוף חום דרך מערכת הנשימה והלשון. ברור שמדובר בשיטה הרבה פחות יעילה לויסות החום ולכן, בקיץ חם להם מאוד. הם גם לא ממש יכולים לספר לכם על זה במילים או להדליק בעצמם את המזגן ולכן, זה מחייב אותנו להיות ערניים יותר למה שעובר עליהם באותם ימים חמים. 

יש גזעים מסוימים שחם להם יותר 
באופן כללי, כל גזעי הכלבים רגישים לחום, אבל יש כאלה שרגישים יותר. הקבוצה הרגישה ביותר הם הגורים הקטנים והעדינים שמערכת ויסות חום הגוף שלהם עדיין לא מפותחת מספיק ולכן, הימים החמים מסוכנים במיוחד עבורם.  גזעים נוספים שרגישים יותר לחום הם אלה עם הפרווה העבה במיוחד (כמו ההאסקי סיבירי) ואלה עם האף הפחוס שנוטים בדר”כ לסבול גם מבעיות נשימה- פקינזים, שארפיי, בולדוג צרפתי/אנגלי, פאגים ובוקסרים

קבלו אותן- סכנות הקיץ לכלבים 

התייבשות ומכת חום – סכנת חיים!

אז לא, מכת חום והתייבשות זה לא אותו הדבר. מכת חום מאופיינת בעליה משמעותית של חום הגוף (מעל ל-41 מעלות). במצב זה, הגוף מייצר או סופג יותר חום מאשר היכולת שלו לפזר ולאבד אותו לסביבה החיצונית והכלב לא מצליח לשמור על חום גוף תקין. כמו לדוגמה, אם משאירים אותו, חלילה, במכונית סגורה באמצע אוגוסט, אם הוא חי בחצר ללא צל, השארתם אותו ללא מזגן בבית לא מאוורר, או אם הוא ביצע פעילות גופנית מאומצת בתנאי חום קיצוניים. מכת החום מתפתחת לרוב במהירות והכלב עלול למות תוך זמן קצר. זכרו! אסור להשאיר כלב במכונית סגורה, אפילו לא לכמה דקות. 

איך תזהו מכת חום? נשימה מהירה מאוד, קצב לב מהיר, ריריות אדומות-כהות מעבר לרגיל, חום גוף גבוה (בד”רכ מעל 41 מעלות). כטיפול ראשוני בשטח, התמקדו בקירור גופו- פינוי לאיזור מוצל, הרטבת הפרווה במים קרים, מאוורר – כל מה שיעזור. אפשר גם להזליף קצת אלכוהול על כריות כפות הרגליים או לטבול אלכוהול בצמר גפן ולהניח בתוך אפרכסות האוזניים. במקביל, מדדו את חום גופו וכשזה מגיע ל-39.5 מעלות, עצרו את תהליך הקירור וכמובן, גשו איתו מיד לוטרינר.   

במצב של התייבשות, לעומת זאת, הכלב נכנס למצב של מאזן נוזלים שלילי או במילים אחרות, הגוף שלו לא קיבל מספיק נוזלים – למשל, אם הוא נשאר סגור בבית או קשור בחצר ללא גישה למים. איך יודעים שהכלב שלנו מיובש? אפתיה, עיניים שקועות או חוסר גמישות של העור (בעורף למשל). במקרה כזה, הביאו אותו במהירות לווטרינר לקבלת עירוי נוזלים!

לא רק הקיץ כבר פה.. גם הפרעושים, הקרציות ותולעת הפארק  – מה עושים?

בקיץ לא רק אנחנו חוגגים אלא גם הטפילים. בחודשים החמים הם כאילו מתעוררים לחיים, מחפשים פרווה עבה וחמימה להתרבות בה ומהווים סכנה עבור הכלבים שלנו! 

טפילי העור, במיוחד פרעושים וקרציות, יכולים להביא לבעיות עור ומחלות שונות שעלולות להתדרדר לכדי סכנת חיים של ממש. לא מדובר רק בגירודים לא נעימים אלא גם בזיהומים ודלקות מעיים, דלקת עור רטובה, שלשולים, הקאות, התייבשות, ואף מוות במקרים קיצוניים. החדשות הטובות הן כמובן שניתן לטפל ולמנוע די בקלות את הגעתם של הטפילים האלה בעזרת קולר נגד טפילים, אמפולות או כדורים מיוחדים שיכול לספק לכם הווטרינר שלכם. 

זהירות… אלרגיות!

בקיץ יש לכלבים שלנו נטייה לסבול מאלרגיות שונות שהיו רדומות בחודשים הקרים יותר כמו: אלרגיה לפרעושים, לדשא, לקרדית האבק וכן אלרגיה למזון. הסיבה די פשוטה: החום מעלה את סף הרגישות של הכלבים ובמקביל, גם את התרבות הטפילים למיניהם. אצל חלק מהכלבים, האלרגיה תתבטא בנגעים על פני שטחים נרחבים בעור יחד עם אודם, גרד, פצעים דלקתיים ופציעה עצמית מהניסיון הנואש של הכלב להתמודד עם התופעה המציקה. שימו לב כי חשוב מאוד להפסיק את הגרד לפני התפתחות דלקת זיהומית ומסוכנת. 

מלענים, מכירים? 

מלען הוא זרע של שיבולת שועל או חיטה שנפוץ מאוד בארצנו ופורח בעיקר בקיץ. הוא עטוף זיפים נוקשים ונתפס בקלות על הפרווה של הכלב שלנו ואף יכול לחדור לכל מיני מקומות מוזרים בגוף של הכלב-או מתעלת האוזן לאף ומשם חודרים לתוך העור או בין אצבעות הרגליים. המלען עלול לגרום לפצעים, כיבים ודלקות וקשה מאוד להוציא אותו. לעתים, יש אפילו צורך בניתוח אנדוסקופי  כדי להוציא מלען שהצליח לחדור לתוך איבר עמוק בגוף, יחד טיפול אנטיביוטי אינטנסיבי. לכן, היו ערניים בזמן שאתם מטיילים עם הכלב שלכם בקיץ, בעיקר אם מדובר בשטחים פתוחים או שדות!

אספלט לוהט – סכנה!

בקיץ, כאשר הטמפרטורות נוסקות ולכלבים שלנו אין בדיוק כפכפים או סנדלים שישמרו על כפות הרגליים שלהם, טמפרטורת הקרקע (בעיקר בשעות הצהריים החמות) עלולה לגרום להם לכוויות בכריות של כפות הרגליים. דמיינו אותם צועדים להם על הכבישים והמדרכות הלוהטות…עדיף לוותר על התענוג של טיול יומי בשיא החום. בקיץ, עדיף לשנות את זמני הטיול לשעות הבוקר המוקדמות או שעות הערב – תסמכו עלינו, גם לכם הטיול יהיה נעים וכיפי יותר. 

מחוף בת ים עד הרצליה…..

איזה כיף זה ללכת לים עם הכלב שלנו! החול, הגלים, הכדור…הכלב לא יודע את נפשו מרוב אושר. חשוב רק לזכור שכאשר הים סוער מדי, זה עלול להיות מסוכן לכלב שלנו לא פחות מאשר לנו.  הקפיצות על הגלים הגבוהים עלולות להיות לעיתים חדות מדי ולהביא לפציעות בעמוד השדרה והשלד. חוץ מזה, מי ים זה ממש לא בריא למערכת העיכול שלהם ולכן, אם אתם הולכים לים, הקפידו להביא איתכם בקבוק מים נוסף עבור הכלב שלכם. מטיילים ליד אגם, נחל, נהר? מקורות מים מתוקים דווקא כן מומלצים ומושלמים לקיץ. רק שימו לב לשלטי האזהרה סביב ווודאו שאכן מדובר במים ראויים לשתיה. אם אתם לוקחים אותם לים כמה פעמים בשבוע, חובה לרחוץ אותם בתום הטבילה במים, כדי להסיר את החול והמלח. וכמובן, לא לשכוח לנגב טוב טוב. 

הכלב שלי כמעט לא אוכל בקיץ – מה לעשות?

אל דאגה! גם אנחנו אוכלים קצת פחות בקיץ (לפחות חלקנו…:) לכן, אל תיבהלו אם הכלב שלכם אוכל פחות מהכמות הרגילה שלו בחודשי הקיץ. החום מביא איתו לאות כללית שיכולה להשפיע גם על התאבון. שימו לב, עם זאת, לסימנים נוספים כמו אדישות או אפתיות. אם הכלב לא אכל יותר מיום שלם, כדאי להתייעץ עם ווטרינר.

הכשות ועקיצות- נחשים, עקרבים, דבורים… 

הכשה ע”י נחש נפוצה מאוד בקיץ ועלולה להיות מאוד מסוכנת. הארס המוזרק בהכשה מרוכז מאוד לאחר שנאגר בבלוטות הארס של הנחש לאורך כל החורף. הכשות נחש נפוצות במיוחד אצל כלבים סקרנים ואנרגטיים מטבעם, כאלה שיחשבו שהנחש שעומד מולם הוא בעצם חבר טוב שרק רוצה לשחק. העניין דומה גם עם חרקים למיניהם כמו דבורים, צרעות ,נמלים ועכבישים – הכלבים סקרנים, מרחרחים, מנסים לשחק ו…נעקצים. ארס החרקים גורם לבעיות הנעות בין גירוי קל ועד לשוק אפילפטי מסכן חיים.

איך נעבור את הקיץ בשלום? 5 טיפים מעולים לבעלי כלבים!

  1. מים, מים בששון- בכל מצב ובכל הזדמנות. קחו איתכם שתיה לכל מקום והוסיפו קוביות קרח לקערת המים שלו כדי לעזור לו עם צינון הגוף. 
  2. שנו את שעות הטיול היומי- שמרו על הכלב שלכם (ועל עצמכם..) מפני השמש. שנו את זמני הטיול לשעות המוקדמות של הבוקר או לטיולי שקיעה נפלאים של קיץ.
  3. קחו אותם להסתפר- הם יודו לכם על התספורת הקיצית! פרווה ארוכה יכולה להיות מאוד חמה בקיץ ולגרום לכלב אי נוחות. תספורת קצרה תעזור להם להתקרר ותחסוך לכם נשירת פרווה בכל הבית…
  4. שמרו על טריות המזון -אחסנו את שק המזון במקום קריר ומוצל כדי למנוע התפתחות של פטריות ועובש כתוצאה מהחום והלחות.  כנ”ל לגבי שימורים פתוחים של בשר או טונה – שמרו עליהם בקירור. 
  5. עשו טיפול מנע נגד פרעושים, קרציות, טפילים – דאגו לטיפולים מונעים בכלבים עצמם ובאזור המחייה שלהם – מיטות, שטיחונים, שמיכות…ככה תעברו את הקיץ בשלום!

ולסיום… הטיפ המנצח שלנו: קרטיב קרח מרענן לכלבים! 

רוצים מתכון?

מה צריך? 

כוס מזון יבש או רטוב מקופסת שימורים + כוס ציר מרק עוף או בשר (אפשר גם רק מים..). ניתן להוסיף חתיכות של עוף או נקניק והקרטיב ייצא טעים אש!

dog ice cream

איך מכינים? פוררו את המזון היבש והוסיפו את הנוזלים. אם בחרתם מזון רטוב, פשוט ערבבו עם ציר המרק. העבירו למגש קרח, כוס פלסטיק או כל כלי אחר. הכניסו למקפיא לכמה שעות עד שהקרטיב יקפא. תנו את הקרטיב לכלב שלכם בקערת האוכל ותראו כמה ליקוקי הכרת תודה תקבלו בתמורה! 

קיץ, חורף, סתיו, אביב. 

לא משנה מתי הבלתי צפוי יגיע – חיותא תמיד כאן בשבילכם, עם הכיסוי הרחב ביותר למחלות, פציעות ותאונות. 

קליק לכל מה שמכוסה: https://chayuta.com/coverage


bowls
plant
tails-paws
video-container
article-01

מגבלות כספיות
עלולות לשבור לבבות

זה לא חייב להיות כך!
ny clouds
pet-insurance-back-side

כמה פרטים ונעביר הצעה
במיוחד בשבילך

pet-insurance-front-side pet-insurance-front-side pet-insurance-front-side

כתבות בשבילך

כל המאמרים